-
Szkocka Whisky
add remove
- Rodzaj add remove
-
Whisky ze świata
add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
-
Wino i Szampan
add remove
- Ameryka Płd add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Azja add remove
- Koniak i Armaniak
-
Pozostałe
add remove
- STREFA OKAZJI
- NOWOŚCI
Compass Box Synthesis Antipodes 50%
Compass Box Synthesis Antipodes to blended whisky wyselekcjonowana przez Compass Box. W skład kupażu wchodzą Grain Whisky (30%), dymne single malty z Highland (29%) i destylaty z regionu Speyside (41%).
Szczegóły produktu
- Marka
- Compass Box Whisky Co
- Kod produktu
- 20331
- Rodzaj
- Blended
- Kraj pochodzenia
- Szkocja
- Pojemność
- 0,70 L
- Moc alkoholu
- 50%
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Może ci się spodobać również
Compass Box Glasgow Blend
Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt - 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw - goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.
Aberlour - 34%
Laphroaig 18%
Clynelish 10%
Cameronbridge 35%
Highland blend z hybrydowych beczek 3%
Compass Box The Spice Tree
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Compass Box Asyla
Compass Box Oak Cross
Compass Box The Peat Monster
Kompozycja jednej whisky Single Malt z Islay, jednej z Isle of Mull i jednej Single Malt z Highland - Laphroaig, Ledaig i Ardmore. Dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. Torfowa, dymna, z nutami owoców, dobrze zrównoważona, niezwykle głęboka i złożona.
Compass Box Hedonism
Unikalne połączenie dwóch gatunków szkockiej whisky zbożowej - Cameron Bridge i Cambus. Dojrzewająca w najwyższej jakości beczkach z amerykańskiego dębu. Elegancki smak kremu waniliowego, toffi i kokosów. Pierwsza whisky stworzona przez Compass Box w 2000 roku, i flagowa whisky firmy. Unikalna i wielokrotnie nagradzana szkocka whisky Blended Grain.
Compass Box Orangerie
Compass Box Flaming Heart 5TH Edition
Compass Box Circus
Compass Box Double Single
Tym razem to trzecie wydanie The Double Single, stworzone jak nazwa wskazuje z jednego single malt i jednego single grain. Single malt to Glen Elgin 19yo w ilości 72% receptury, pozostałe 28% to single grain Girvan, jeszcze starszy. Whisky leżakowała w beczkach ex-bourbon, butelkowana z mocą 47%. Łączna edycja to 5218 sztuk.
Compass Box Delilah's
Compass Box Spice Tree Extravaganza
Compass Box Juveniles
Compass Box No Name
Compass Box 3 YO Deluxe
Compass Box Phenomenology
Kolejna limitowana edycja od Compass Box. W skład tej blended malt wchodzą 72% whisky z destylarni Glenlossie, 24,5% z desytalarni Tamdhu, 2% z Highland Park, 1% z Talisker oraz 0,5% z Caol Ila. W aromacie i smaku wyczuwalne jagody, pieczone jabłka oraz nuty banana. Na finiszu wyczuwalny delikatny, rezonujący na języku dym torfowy. Łączna edycja 7908 butelek.
Compass Box Stranger & Stranger
Compass Box The Story of the Spaniard
The story of the Spaniard, bazująca w recepturze głównie na destylatach, dojrzewających właśnie w beczkach po tym wzmacnianym, hiszpańskim winie. Jak przystało na firmę, walczącą od lat o transparentność, z łatwością możemy poznać recepturę Spaniarda. Głównym napędowym jest tu Aberlour (40%) z sherry butt, kolejnym Teaninich 25%, resztę stanowi Deanston, Glen Elgin, oraz 15 % (Clynelish, Dailuaine, Teaninich). Blended malt poddana dodatkowej maturacji w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji, wg Johna charakteryzuje się silnym aromatem skórki cytrusowej, gruszek zanurzonych w czerwonym winie, cynamonu, goździków, panna cotty, owoców leśnych i wiśni.
Compass Box Rogues Banquet
Ponieważ jest to whisky z kategorii blended, ? stanowi destylat grain z destylarni North British. To jedna z najstarszych whisky wydanych przez firmę Compass Box. Dwa główne składniki czyli Miltonduff i North British spędziły w dębinie ponad ćwierć wieku, dwie pozostałe niewiele poniżej dwudziestu lat. Z pewnością whisky ta stanowi doskonały przykład siły blendingu i jest dowodem na to, że whisky mieszana też potrafi sprawić radość. A tak na marginesie, nie pamiętam ani jednej whisky Compass Box, która byłaby rozczarowaniem. Limitowana edycja 5267 sztuk, zabutelkowanych z mocą 46%.
Compass Box Malt Whisky Collection Zestaw
Zestaw zawiera miniaturki trzech whisky Compass Box, różniących się od siebie smakiem i aromatem.
The Peat Monster - torfowy, dymny, z owocowymi nutami
The Spice Tree - słodycz zbalansowana korzennymi przyprawami i wanilią
The Story of The Spaniard - smak bogaty, owocowy, z nutami skórki cytrusów, czerwonego wina i przypraw
Idealny jako prezent dla miłośników whisky, którzy chcą spróbować czegoś nowego lub na początek przygody z Compass Box.
Compass Box Hedonism Felicitas
Wszystko zaczęło się w 2000 roku... To wyjątkowa okazji aby uczcić niezwykły sukces whisky, tworzonej od lat przez Compass Box. Przygodę firmy z whisky zapoczątkowała edycja blended grain Hedonism, wydana tego samego roku, zatem nic dziwnego, że mijające dwudziestolecie wypada uczcić właśnie Hedonismem. Największym procentowo składnikiem, użytym w tej rocznicowej wersji zwanej Felicitas (szczęście, radość) jest rzadko pojawiająca się w ofercie firmy destylarnia Strathclyde, z destylatem z 1980 roku. Recepturę uzupełnia North British z 1990 oraz niewielka porcja Port Dundas z 2001. Finalny produkt, pełen aromatów jogurtu, kokosa, wanilii i migdałów zabutelkowany z naturalną mocą 53% i dostępny w ilości 4500 butelek na świat.
Compass Box Artist Blend
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
Compass Box Orchard House
Orchard House to whisky zdecydowanie najdelikatniejsza z całej dotychczasowej oferty firmy. Już sama nazwa wskazuje, że odkryjecie w niej aromaty jabłek, gruszek, ananasa, limonki i poziomki, do których po chwili dołączą imbir, miód, wanilia, ciasto biszkoptowe i herbata Earl Grey. Jakże mogłaby być inna, skoro charakter jej w głównej mierze tworzą Linkwood i Clynelish, wspierane przez Benrinnes i niewielką, naprawdę minimalną domieszkę Caol Ila. A wszystko z beczek 1st fill Bourbon, no może z wyjątkiem jednego składnika, pochodzącego z tajemniczej destylarni, położonej w pobliżu miejscowości Aberlour, dojrzewającego w Sherry butt.
Compass Box Canvas
Canvas jest limitowaną edycją, zabutelkowaną w ilości 5880 sztuk. Ponad połowę receptury wypełnia whisky z destylarni Tomatin, której część została poddana dodatkowej maturacji w eksperymentalnych beczkach przez okres 3 lat. Beczki te uprzednio sezonowane były wzmacnianym winem hiszpańskim nasyconym skórkami pomarańczy. Całość uzupełnia whisky z destylarni Imperial, Glen Elgin i Glenburgie. Woskowa konsystencja, pełna słodyczy miodu, biszkoptów i wanilii, owoców cytrusowych, czekolady, dopełniona lekko pikantnym i winnym finiszem.
Compass Box Ethereal
Compass Box whisky Ethereal, w której mocne dymne nuty to zasługa wyspy Islay, a konkretnie destylarni Caol Ila i Ardbeg. Łagodzą je Miltonduff i Old Pulteney. Owa wersja, nazwana "Ethereal", jest ukłonem w stronę butelkowania "Eleuthera", pierwszego blended malt w butelce Compass Box. Mieszanka single malta Highland (43,3%), single malta Speyside (17,4%) i dwóch single maltów Islay (39,3%) w wieku od 17 do 26 lat. Ma bardzo delikatny aromat i smak, z delikatnym torfowym, ziołowym i korzennym charakterem.
Compass Box The Peat Monster - Gift Box
The Peat Monster to blended malt, do stworzenia którego wykorzystano destylaty z Laphroaig, Ledaig, Caol Ila czy Ardmoree. To z pewnością dobry wybór dla miłośników dymnych whisky, słodko dymne nuty idealnie komponują się z serem Blue Cheese. Oprócz dymu, odnajdziemy tu posmak ostryg, grillowanego bekonu, morskiej soli, marihuany ale też słodycz, przypominającą domowej roboty sernik. Zestaw zawiera 2 szklanki i butelkę o pojemności 0,7 litra, zamknięte w opakowaniu prezentowym.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Compass Box Artist Blend
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
Compass Box Peat Monster Cask Strength 56,7%
Peat Monster to whisky stworzona w USA w 2003 roku. 20-tą rocznicę tego wydarzenia firma Compass Box postanowiła uczcić wydaniem limitowanej edycji w wersji cask strength, butelkowanej z naturalną mocą 56,7%. Recepturę w 1/3 wypełnia whisky, umownie nazwana Williamson, niemalże 2/3 whisky z destylarni Caol Ila. Większość destylatów dojrzewała w beczkach 1st fill bourbon. Jest to więc whisky dla miłośników dymnych wrażeń, pełna aromatów smoły, grilla, wędzonki, glonów morskich, słonej bryzy morskiej, z dodatkiem owocowych nut owoców cytrusowych i zielonych jabłek.
Compass Box The Spice Tree - Gift Box
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Vusa South African Vodka
Vusa w języku Zulu oznacza "przebudzenie". Pochodząca prosto z KwaZulu-Natal w RPA wódka Vusa jest wytwarzana z lokalnej trzciny cukrowej, która rośnie naturalnie w subtropikalnym klimacie regionu. Destylowana w 10-tacowym wielokolumnowym miedzianym destylatorze, a następnie filtrowana przez Baobab jako węgiel aktywowany, który nadaje wódce słodycz i czystość. Następnie obniża się poziom alkoholu do 40% za pomocą czystej wody z rzeki Lions. Aromat - przyjemne nuty ziołowe; Smak - bardzo dobrze wyważony, nuty kojącego eukaliptusa i subtelna waniliowa słodycz; Finisz - długi i gładki.
La Casa Diego and Maria Silver
Tequila "La Casa Diego & Maria" Silver produkowana jest w Meksyku z destylatu z niebieskiej agawy. Podczas butelkowania trafia do Belgii, co znacznie obniża koszt napoju bez uszczerbku dla jego smaku i jakości. Oryginalny projekt butelki jest inspirowany specjalnym meksykańskim świętem - "Dia de Muertos". Etykieta przedstawia przygody jego aktorskich postaci, Diego i Marii. Wysoką jakość tequili "La Casa Diego and Maria" Silver potwierdza brązowy medal zawodów WSC competition w San Francisco w 2017 roku.
Barwa: Przejrzysta;
Aromat tequili zdradza odcienie ziół i pieczonej agawy.
Smak: dobrze zrównoważony, zdominowany przez tony świeżej agawy.
Finisz jest ciepły, z lekkimi nutami pieprzu.
Primasole Primitivo Puglia
Primitivo Primasole Puglia to czerwone wino jest wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron Primitivo. W aromacie wyczujemy nuty dojrzałych śliwek, dżemu wiśniowego i tytoniu. W smaku aksamitne, delikatnie pikantne, z odrobiną słodyczy i dobrze zintegrowanymi taninami. To rubinowo czerwone wino z Apulii jest idealnym dodatkiem do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz pikantnych przystawek.
Waterford Cuvee Argot
Waterford Cuvée Argot to whisky single malt z destylarni Waterford, wytwarzana z mieszanki torfowych i nietorfowych whisky Single Farm Origin z Waterford. Wykorzystując podejście terrior do whisky, w którym irlandzki jęczmień jest zbierany, destylowany i dojrzewający w gospodarstwie po gospodarstwie, Waterford tworzy whisky, w której wydobywa się z jęczmienia jak najwięcej naturalnego smaku. Najlepiej smakuje czysty lub w highball. Dojrzałe smaki owoców pestkowych, zielonych liści, ziaren zbóż i zimowych przypraw, z nutą subtelnego dymu torfowego.
Picti Tribe
Islay Boys wypuścili dwie nowe whisky single malt, nawiązujące do historii Szkocji z okresu II-IX wiek, kiedy ziemiami władali Piktowie. Były to plemiona, które nie nosiły ubrań, za to ciała były wytatuowane, a Piktowie byli na tyle groźni i agresywni, że w II wieku okupujący ziemie Anglii Rzymianie, musieli wybudować wysoki na 6 m i długi na niemalże 120 km mur, zwany murem Hadriana, aby zabezpieczyć swe wojska przed atakami Piktów. Wersja czerwona Tribe to przedstawicielka regionu Speyside, z aromatem lodów waniliowych, pieczonego chleba, pieczonych jabłek, toffi, sianokosów i goździków. Whisky oferowana z podwyższoną mocą 46%, w naturalnym kolorze, bez filtracji i w kartoniku.
Picti Coast
Picti Coast to nowy single malt stworzony przez Donalda MacKenzie i Mackay Smith z ich marki Islay Boys. Podąża ścieżką ich poprzedniej oferty Picti Tribe. Single malt ze szkockich wysp, leżakowany w starych beczkach po bourbonie, wciąż nietorfowany. Jest to zdecydowanie przybrzeżna, jodowana, świeża słona whisky, która pomaga odkryć świat Picti i Speyside.
Gin Isle of Raasay
Przedstawiamy gin ze szkockich wysp. Wytrawny, pikantny, orzeźwiający i gładki. Receptura łączy w sobie dziesięć starannie dobranych roślin - jałowiec Raasay, skórkę słodkiej pomarańczy, skórkę cytryny, korzeń rabarbaru, lukrecji i irysa, nasiona kolendry, pieprz i szkocki podwójnie destylowany spirytus. Każda kropla tego szkockiego ginu jest pieczołowicie destylowana i butelkowana na wyspie Raasay.
Compass Box The Peat Monster - Gift Box
The Peat Monster to blended malt, do stworzenia którego wykorzystano destylaty z Laphroaig, Ledaig, Caol Ila czy Ardmoree. To z pewnością dobry wybór dla miłośników dymnych whisky, słodko dymne nuty idealnie komponują się z serem Blue Cheese. Oprócz dymu, odnajdziemy tu posmak ostryg, grillowanego bekonu, morskiej soli, marihuany ale też słodycz, przypominającą domowej roboty sernik. Zestaw zawiera 2 szklanki i butelkę o pojemności 0,7 litra, zamknięte w opakowaniu prezentowym.
Tenuta Carretta Barbaresco Riserva Cascina...
Barbaresco powstało w 1894 roku. Eleganckie wino pochodzące z Piemontu i produkowane z winogron szczepu Nebiolo. Ze względu na glebę, która jest bogatsza w składniki odżywcze, Barbaresco jest mniej taninowe niż wina Barolo. Kolor: jasna, granatowa czerwień. Zapach: intensywny, z aromatami dzikiej róży, fiołka i dojrzałych czerwonych owoców, którym towarzyszą pikantne i eteryczne nuty. Smak: elegancki, złożony, pełny i bogaty w owoce, łaskawie wyrażający gęste, jedwabiste taniny. Bardzo dobrze zbilansowane.
Tenuta Carretta Barolo Cannubi
Eleganckie wino pochodzące z Piemontu i produkowane z winogron szczepu Nebiolo. Barolo Cannubi jest najstarszym cru, jego specyfika opiera się na unikalnej kombinacji czynników klimatycznych i gleby która jest gliniasto wapienna co daje wina bardziej taninowe. Intensywne, aromatyczne wino, które łączy elegancje i siłę. Ostatnie 24 miesiące przeleżało w dębowych beczkach. Aromaty: intensywny fiołkowy, różany oraz wiśniowy z nutami pikantnymi. Barolo powstało w 1850 roku i swą nazwę zawdzięcza Markizie de Barolo.
Samuel Gelstons Irish Whiskey Cream Liqueur
Irlandzka whiskey zmieszana z gładką, bogatą śmietanką i mleczną czekoladą, wykończona nutą delikatnych przypraw. Świetny likier sam w sobie, można też pić schłodzony lub dodać do kawy lub gorącej czekolady. Doskonały do deserów, z lodami i w towarzystwie domowych, czekoladowych trufli. Kolor - mokka; Aromat - mleczna czekolada i wanilia; Smak - gładkie uderzenie whisky z kremową czekoladą; Finisz - aksamitne, słodkie lody czekoladowe.
Waterford Biodynamic Luna 1.1
Do stworzenia pierwszej, biodynamicznej whisky w Waterford Distillery, nazwanej Luna (od słowa księżyc) wykorzystano jęczmień uprawiany na trzech biodynamicznych farmach. Z tego biodynamicznego jęczmienia stworzono 500 beczek płynu. Jest to drugie wydanie z serii Arkadii, po Gaia 1.1, irlandzkim single malcie z certyfikatem ekologicznym. Dojrzewała ona w następującej kombinacji beczek: 35% first fill Bourbon, 17% virgin american oak, 26% premium french wine cask, 22% VDN - Vin Doux Naturel. Aromaty w niej są niezwykle bogate i zróżnicowane. Dżem morelowy, tarta cytrynowa, czekolada z orzechami, liście herbaty, grzanki chlebowe, brązowy cukier, świeży jęczmień i delikatna ziemistość.
Adelphi Bowmore 26YO 1997/2023 55,5%
Wydana w ramach 30-lecia Adelphi, pochodząca z najstarszej destylarni na Islay, Bowmore. Dojrzewająca przez 26 lat w beczce first-fill sherry Oloroso Hogshead - cask nr. 2410. Wyprodukowano jedynie 507 butelek.
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.