Istnieje 105 produktów.
Vaucher Blanc
Cuvee Vaucher Blanc to mieszanka Chardonnay, Sauvignon Blanc i Grenache Blanc uprawianych regionie Langwedocja-Roussillon na południu Francji. Wino łatwe w odbiorze o pięknym, jasnym kolorze ze złotą poświatą. W nosie niezwykle aromatyczne, pełne zielonych owoców, cytrusów i kwiatów. Na podniebieniu harmonijne i dobrze wyważone, z odrobiną orzeźwiającej kwasowości na finiszu.
Chateau Labegorce Margaux 2005
Chateau Haut - Batailley Pauillac 2007
Veuve Clicquot Rose Brut
Szampan charakteryzujący się przepięknym kolorem z różanymi akcentami. Wyjątkowo hojny i elegancki nos, bardzo delikatne bąbelki - to klasa sama w sobie. W mieszance dominuje pełen charakteru szczep Pinot Noir (55%), obok finezyjnego Chardonnay (30%), owocowego Pinot Meunier (15%) oraz białych i czerwonych win reserve (do 40%). Veuve Cliquot Rose urzeka żywą barwą, intensywnym i eleganckim bukietem aromatów z wyczuwalnymi truskawkami, malinami i wiśniami, a następnie nutami suszonych owoców i ciasta. W smaku dominują owoce. Kompozycja jest krągła, wyrazista i elegancka.
Veuve Amiot Demi Sec
Klasyczny szampan, o łagodnym, delikatnie słodkawym smaku.
Joseph Perrier Brut 1,5L
Joseph Perrier Brut to szampan o złotej barwie pochodzący z samego serca Szampanii. Jest to tradycyjne połączenie białego szczepu Chardonnay (35%) z ciemnymi Pinot Noir (35%) oraz Pinot Meunier (30%).
Joseph Perrier Extra Brut Vintage Blanc de Blanc
Szampan w 100% ze szczepu Chardonnay.
Joseph Perrier Demi Sec
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Moët & Chandon Brut Imperial
Moët & Chandon to jedyny szampan będący owocem "assemblage" ponad 200 win. W czasie dojrzewania przechowywany jest w piwnicach prawie dwa razy dłużej niż wymaga tego sztuka produkcji win szampańskich - trzydzieści miesięcy. Trzy podstawowe gatunki winogron Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier mieszane są z czerwonym winem pochodzącym z najlepszych szczepów Pinot Noir.
Moet & Chandon Nectar Imperial
Moet & Chandon Nectar Imperial jest uważany za najdoskonalszego przedstawiciela szampanów z odmiany demi sec (półwytrawny). Jego blado- żółty kolor ze złotymi refleksami doskonale współgra z aromatycznym bukietem egzotycznych owoców oraz dopełniającą nutą wanilii. W smaku urzekająca gęstość ananasa i mango z odrobiną grejpfrutowej świeżości płynnie przeplata się z jedwabistym posmakiem mirabelki, śliwki oraz moreli. Moet & Chandon Nectar Imperial został stworzony aby cieszyć swym niepowtarzalnym smakiem i widowiskową grą mnóstwa trwałych bąbelków.
Moet Ice Imperial
Moet & Chandon Ice Imperial został specjalnie opracowany przez Chef de Cave Benoit Gouez, z myślą by podawać go na lodzie. Wino jest wyjątkowe, delikatne i gładkie. Swój najpełniejszy efekt osiąga podczas spotkania z lodem, wówczas ujawnia intensywny owocowy, bogaty i pełen świeżości niesamowity smak.
Piper-Heidsieck Cuvee Brut Lipstick Limited Edition
Piper-Heidsieck Brut powstał z połączenia Pinot Noir oraz Pinot Meunier i jest szampanem wytrawnym. W smaku jest orzeźwiający i świeży, wyróżnia się aromatem letnich jabłek, gruszek, a po chwili dojrzałymi nutami cytrusów.
Piper-Heidsieck Rare 2008
Wersja Rare Millesime to prestiżowe, klasyczne cuvée z winobrania w 2002 roku. Skomponowane w większości ze szczepu Chardonnay (70%) uprawianych w regionie Montagne de Reims uzupełnione szczepem Pinot Noir (30%) z tego samego rejony. Szampan, który dojrzewa ponad 7 lat, dzieki czemu jego złota barwa jest pełna i przejrzysta, a delikatne aromaty egzotycznych owoców łączą się w harmonijną kompozycję z zapachami suszonych migdałów, orzechów i fig.
Piper-Heidsieck Rose Sauvage Brut
Szampan Piper-Heidsieck czyli prestiż, luksus, najwyższa jakość. Wielokrotnie uhonorowany tytułem Sparkling Winemaker of the Year, który przyznawany jest co roku przez International Wine Challenge.
Piper-Heidsieck Cuvee Brut
Ulubiony szampan Marilyn Monroe, gwiazd filmu oraz sponsor Festiwalu w Cannes. Świeży i owocowy, pobudza zmysły, idealny przed, w trakcie i po posiłku. Klasyczny szampan, z ponad 200 letnią tradycją, powstał z winogron chardonnay i pinot noir. Jest to szampan świetnie zharmonizowany a przy tym pełen świeżości i wigoru, z aromatami owoców cytrusowych i wiosennych kwiatów. Piper - Heidsieck to szampan bardzo modny, od lat mocno związany ze światem filmu. W ostatnich latach pełni rolę oficjalnego szampana festiwalu filmowego w Cannes. Świeży i owocowy bukiet pobudza zmysły. Iskrząca bąbelkami klarowność, świeży zapach wiosennej zieleni, owocowe aromaty jabłek, gruszek oraz nuty owoców tropikalnych. Doskonały jako aperitif, ale również idealnie pasuje do skorupiaków i owoców morza.
Joseph Perrier Rose Brut
Szczepy specjalnie wybrane do stworzenia tego trunku to Cumieres Rouge, Chardonnay oraz Pinot Noir.
Wolfberger BIO Gewurztraminer
Piękna, głęboka żółć odsłania wino o bogatym i aromatycznym nosie, z nutami egzotycznych owoców. Podniebienie harmonijne i jędrne; aromaty mango, ananasa i cynamonu. Wolfberger BIO - w poszanowaniu ziemi, ludzi i środowiska.
Wolfberger BIO Pinot Noir
Wino o jedwabistej, wiśniowej czerwieni. Ujawnia nuty przypraw, malin i czerwonych owoców. Wytrawne i przyjemnie owocowe, zapewnia długi i ciepły finisz. Wolfberger BIO - w poszanowaniu ziemi, ludzi i środowiska.
Wolfberger SIGNATURE Gewurztraminer
Cudownie jasny, miedziano-złoty kolor. Bukiet tego białego wina z Alzacji uwodzi nutami melona, ananasa, mango i guawy. W zapachu można wyczuć przyprawę piernikową, orientalne przyprawy i cynamon. Wolfberger Gewürztraminer Signature ujawnia niesamowicie owocowy smak na podniebieniu, co oczywiście wynika również z jego resztkowego słodkiego profilu smakowego. Zrównoważone i złożone, gęste, gładkie białe wino. Najlepiej schłodzić w temperaturze 8-10°C. Idealnie pasuje do ciecierzycy, curry, dorsza z ogórkiem, sałatki szparagowej z quinoa.
Wolfberger SIGNATURE Pinot Noir AOC
Cudownie jasnoczerwony kolor. Ujawnia wyraziste aromaty jeżyn, czarnej porzeczki, śliwek i czereśni, zaokrąglone innymi owocowymi niuansami. Jest idealny dla wszystkich koneserów, którzy lubią jak najmniej cukru resztkowego w winie. Na języku to zrównoważone czerwone wino charakteryzuje się niezwykle aksamitną konsystencją. Kwas owocowy jest łagodny i sprawia, że wino to jest cudownie gładkie. Na finiszu pojawiają się nuty czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni oraz truskawki. Najlepsze w temperaturze 15-18°C. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz Boeuf Bourguignon, nadziewanej papryki czy dań kapustnych.
Francuskie wina
Lider w produkcji czerwonych win
Francja to jeden z największych liderów na świecie produkujący wyrafinowane wina słynące z wybornego smaku i intensywnych aromatów. Położenie w korzystnych dla upraw winorośli szerokościach geograficznych, klimat i gleby umożliwiają produkcję trunków o różnym charakterze, smakach i kolorach. Na rynku dostępna jest szeroka paleta francuskich win:
- musujących
- wytrawnych
- półwytrawnych
- słodkich
- półsłodkich
ze szczepów muskat, pinot noir, pinot gris, chardonnay z Burgundii oraz słynne Bordeaux bazujące na szczepach Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet. Zdecydowaną większość winnic stanowią wina czerwone , jednak wśród francuskiej gamy win, znajdziemy również wina białe oraz różowe . Winiarstwo tutaj opiera się na dopasowaniu odmian i metod wytwarzania do możliwości natury bazując na francuskiej filozofii “terroir”, która decyduje o jakości wina.
Historia francuskiego wina
Świadectwa historyczne mówiące o produkcji pierwszych francuskich win pojawiają się w okresie skolonizowania tego kraju przez Greków około 600 lat przed naszą erą. W tym czasie to Marsylia stała się największym ośrodkiem upraw winorośli i produkcji wina w regionie. Jak w przypadku innych państw leżących nad Morzem Śródziemnym (chociażby wino włoskie), prawdziwy rozkwit winiarstwa na tych terenach przyniosło jednak dopiero panowanie Cesarstwa Rzymskiego. To właśnie za sprawą Rzymian uprawy winorośli zaczęły powstawać także głębiej we Francji (a raczej Galii, bo tak wtedy nazywano tę krainę), między innymi w Akwitanii i Burgundii. Do końca VI wieku naszej ery plantacje znajdowały się już nawet w północnych regionach kraju takich jak Szampania czy Bretania. W średniowieczu wino z Francji na nowo zaczęło zyskiwać popularność nie tylko w kraju, ale także i za granicą. Za sprawą małżeństwa Eleonory Akwitańskiej i angielskiego króla Henryka II rozpoczęło długotrwały handel winem pomiędzy francuskim portem Bordeaux a Wyspami Brytyjskimi.
Może Ci się spodobać: Najlepsze wina mołdawskie
W czasach oświecenia francuscy uczeni byli pionierami w wymyślaniu nowych technologii wspomagających uprawy i przetwarzanie winorośli. Dzięki temu wino z Francji jeszcze bardziej zwiększyło swoją jakość i umocniło renomę.
Kiedy w połowie XIX wieku przez całą Europę przetoczyła się plaga mszyc, francuskie winiarstwo weszło w zapaść. Kryzys trwał przez kilkadziesiąt lat, ale został zażegnany poprzez eksperymentowanie z hybrydowymi, bardziej odpornymi gatunkami winorośli.
Później, po zniszczeniach spowodowanych przez Wojny Światowe uprawy winogron zaczęły odżywać w drugiej połowie XX wieku i dziś wino z Francji znowu uważane jest za światową czołówkę.
Rodzaje francuskich win
Rodzaj francuskiego wina określany jest na podstawie regionu z którego pochodzi, natomiast najpopularniejsze rozróżnienie odbywa się na podstawie terroir, czyli zespołu naturalnych czynników, takich jak: gleba, klimat, nasłonecznienie, temperatura, suma opadów, które decydują o jakości winnicy. Warto tutaj wspomnieć o oznaczeniu grand cru na etykietach, określającym zbiory z najlepszych działek.
Najpopularniejsze czerwone wina francuskie są produkowane ze szczepów: grenache, cabernet sauvignon, merlot, carignan, cabernet franc, syrah, oraz pinot noir. Wśród białych win francuskich największą popularnością cieszą się szczepy: chardonnay, sauvignon blanc, melon de bourgogne i sémillon.
Może Ci się przydać: Najlepsze szampany
Najsłynniejsze regiony winiarskie we Francji
Najważniejsze regiony winiarskie umiejscowione są w południowej i środkowej Francji. Wśród nich wyróżnić możemy:
-
Alzacja (produkcja białego wina)
-
Beaujolais
-
Bordeaux (produkcja legendarnych czerwonych win środkowej Francji)
-
Burgundia (produkcja lekkich win czerwonych typu pinot noir oraz białych win ze szczepu chardonnay)
-
Dolina Loary
-
Dolina Rodanu (głównie mocne czerwone wina)
-
Jura i Sabaudia
-
Korsyka
-
Langwedocja
-
Prowansja
-
Roussillon
-
Sud-Ouest (np. Gaskonia)
-
Szampania (wina musujące światowej sławy)