Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Mazcal Agave de Cortes Anejo

Mazcal Agave de Cortes Anejo

Cena 279,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mezcal wyrabiany w 100% z meksykańskiej agawy. Podwójnie destylowany, leżakowany przez około 18 miesięcy w beczkach z białego, amerykańskiego dębu. Agave de Cortes to mezcal produkowany już od 5 pokoleń przez rodzinę Cortes, przy użyciu tradycyjnych i naturalnych metod. W zapachu wyczuwalne nuty karmelu i kokosa, w smaku ciepłe wrażenia przywodzące na myśl skórkę pomarańczy i prażone orzechy.

Mezcal Agave de Cortes Joven

Mezcal Agave de Cortes Joven

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Prawdziwy mezcal produkowany w Oaxacaw (Meksyk) w 100% z agawy. W smaku prezentuje akcenty kojarzące się z francuskim koniakiem - cytrusowe i nieco ziołowe. Idealnie się sprawdza, jako baza do letnich koktajli.

Mezcal Agave de Cortes Reposado

Mezcal Agave de Cortes Reposado

Cena 249,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tradycyjnie produkowany mezcal, poddany podwójnemu procesowi destylacji. 100% agawy oraz leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu przez 6 miesięcy gwarantuje najwyższą jakość produktu. Mezcal Agave de Cortes Reposado zachwyca swym karmelowym zapachem, przywodzącym na myśl 'creme brulee'. W smaku jest równie bogaty - przeważają akcenty czekoladowe i owocowe. Na finiszu bardziej pikantny.

Salitos Gold Tequila

Salitos Gold Tequila

Cena 125,00 zł
Dostępne: W magazynie

Oryginalna tequila której użyto w pierwszej recepturze piwa Salitos Tequila Beer. Uzyskana ze skąpanej w słońcu niebieskiej odmiany agawy Weber, z samego serca słynnego na całym świecie regionu Meksyku, Jalisco. Trunek uzyskuje złoto żółte zabarwienie ze względu na wydłużony czas dojrzewania w dębowych beczkach. Rześka, cytrynowa świeżość wraz z zaskakującym rustykalnym akcentem ziemistej agawy.

Salitos Silver Tequila

Salitos Silver Tequila

Cena 125,00 zł
Dostępne: W magazynie

Oryginalna tequila której użyto w pierwszej recepturze piwa Salitos Tequila Beer. Uzyskana ze skąpanej w słońcu niebieskiej odmiany agawy Weber, z samego serca słynnego na całym świecie regionu Meksyku, Jalisco. Rześka, cytrynowa świeżość wraz z zaskakującym rustykalnym akcentem ziemistej agawy.

Patron Reposado

 

Patron Reposado

Cena 275,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tequila o złożonym a zarazem gładkim smaku, uzyskiwanym w procesie starzenia w dębowych beczkach przez co najmniej 2 miesiące. Ma słodki smak z nutami cytrusów i miodu. 

Patron Silver

 

Patron Silver

Cena 255,00 zł
Dostępne: W magazynie

Patron Silver o świeżym aromacie agawy i nutach cytrusowych, jest ulubioną tequilą koneserów. Jej gładki, słodki smak z lekkim pieprzem stanowi doskonałą bazę do koktajli.

La Casa Diego and Maria Silver

La Casa Diego and Maria Silver

Cena 95,00 zł
95,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Tequila "La Casa Diego & Maria" Silver produkowana jest w Meksyku z destylatu z niebieskiej agawy. Podczas butelkowania trafia do Belgii, co znacznie obniża koszt napoju bez uszczerbku dla jego smaku i jakości. Oryginalny projekt butelki jest inspirowany specjalnym meksykańskim świętem - "Dia de Muertos". Etykieta przedstawia przygody jego aktorskich postaci, Diego i Marii. Wysoką jakość tequili "La Casa Diego and Maria" Silver potwierdza brązowy medal zawodów WSC competition w San Francisco w 2017 roku.

Barwa: Przejrzysta;

Aromat tequili zdradza odcienie ziół i pieczonej agawy.

Smak: dobrze zrównoważony, zdominowany przez tony świeżej agawy.

Finisz jest ciepły, z lekkimi nutami pieprzu.

Arette Artesanal Suave Anejo

Arette Artesanal Suave Anejo

Cena 545,00 zł
545,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Kolor jasny. Aromaty ziół, cytrusów, kwiatów i lukrecji w doskonałej równowadze. Delikatne wejście, potem zioła i miód, lekko pieprzny i długi finisz. Bardzo elegancko aromatyzowana niestarzona tequila. Idealny trunek do owoców morza i ryb. 100% Agawy.

Mezcal BruXo X Espadin Barril Joven

 

Mezcal BruXo X Espadin Barril Joven

Cena 185,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bruxo X to mieszanka po destylacji 80% maguey Espadin mezcal i 20% maguey Barril mezcal z nutami skórek cytrusowych, owoców, rumianku, nut mineralnych i lekkiego miodu. Przezroczysty napój o złożonym aromacie, w którym przeplatają się nuty suszonych i pieczonych owoców, cytryn, anyżu i kwiatów. Klarowny smak z trawiastymi, miodowymi, orzechowymi i owocowymi nutami oraz harmonijnym posmakiem. Zaleca się podawać schłodzony do temperatury 8-10°C.

Jose Cuervo Reserva Platino

 

Jose Cuervo Reserva Platino

Cena 335,00 zł
Dostępne: W magazynie

Srebrna tequila produkowana w 100% z agawy. Produkt ze starannie wybranych agaw z doliny Tequila. Wykonana przy użyciu unikalnego procesu ?esencja agawy ", który pozwala na wydobycie smaku agawy i zapewnia wyjątkową gładkość. Krystalicznie czysta z odcieniami srebra i szarości. Posiada aromat gotowanej agawy, ziół, karmelu, owoców, przypraw i delikatnego dymu. W smaku aksamitna, czysta, z silnie wyczuwalnymi gładkimi i słodkimi nutami agawy i cytrusów.

Butterfly Cannon Rosa

Butterfly Cannon Rosa

Cena 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tequila 100% z agawy, z najczęściej nagradzanej destylarni w Meksyku. Wykonana tradycyjnymi metodami filtracji i aromatyzowania. Rosa jest nasycona skórką meksykańskiego różowego grejpfruta, aby nadać jej świeży słodko-cierpki smak.

Butterfly Cannon Silver Cristalino

Butterfly Cannon Silver Cristalino

Cena 129,00 zł
129,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Agawa jest zbierana ręcznie i pieczona w tradycyjnych piecach parowych a następnie tłuczona, fermentowana i destylowana. Butterfly Cannon Silver Cristalino to 100% tequila z agawy, która leżakuje w beczkach do 30 dni zanim zostanie przefiltrowana przez węgiel drzewny, aby uzyskać idealnie czysty, rześki trunek.

La Casa Diego and Maria Cucumber

La Casa Diego and Maria Cucumber

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną "Dia de los Muertos" w Meksyku. Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili. Aromat: czysty, roślinny z gotowaną agawą i nutą zielonego ogórka. Smak: doskonale zbalansowany z dominacją świeżej agawy oraz zielonego ogórka, który nadaje trunkowi unikalny smak i aromat.

La Casa Diego and Maria Mango

La Casa Diego and Maria Mango

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną "Dia de los Muertos" w Meksyku. Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili. Aromat: czysty, roślinny z gotowaną agawą i nutą świeżego mango. Smak: doskonale zbalansowany z dominacją świeżej agawy oraz soczystego mango, który nadaje trunkowi unikalny owocowy smak i aromat.

La Casa Diego and Maria Spiced

La Casa Diego and Maria Spiced

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

La Casa De Diego & Maria opowiada nam historię życia poprzez tequilę. Zainspirowany słynną "Dia de los Muertos" w Meksyku. Etykieta pokazuje nam historię Diego i Marii oraz kilka kluczowych okresów, przez które przeszli. Trudne chwile, inne pełne radości, ale zawsze przy kieliszku tequili. Aromat: czysty, roślinny z gotowaną agawą i nutą pieprzu. Smak: doskonale zbalansowany z dominacją świeżej agawy i nutą pieprzu, która nadaje ostrego posmaku.

Ilegal Mezcal Reposado

 

Ilegal Mezcal Reposado

Cena 315,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wytwarzany ręcznie, w małych partiach przez mezcaleros czwartej generacji. Do produkcji użyta jest tylko doskonale dojrzała, zrównoważona agawa Espadín. Podwójnie destylowany w dolinie Santiago Matatlan w stanie Oaxaca w Meksyku. Zaangażowanie w jakość jest widoczne na każdym etapie procesu produkcji, od zbioru do pierwszego łyka. Ilegal Reposado dojrzewa od 4 do 6 miesięcy w beczkach po bourbonie przed zabutelkowaniem. Cynamon, czarny pieprz, przyprawy, słodka nuta agawy.

Aromat: mocno wyczuwalna karmelizowana gruszka i gorzka nuta skórki pomarańczy. Lekka dymność przeplatana z nutami słodyczy.
Smak: na pierwszym planie nuty dymne które potem ustępują miejsca goździkom, wzbogacone o słodycz toffi oraz wanilii.
Finisz: aksamitny na całej długości, odzwierciedlająca pełnię charakteru Ilegal.

Tequila Volcan Blanco

 

Tequila Volcan Blanco

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Volcán De Mi Tierra nawiązuje swoją nazwą do wulkanu, który znajduje się Przeszło dwieście tysięcy lat temu doszło do jego wybuchu, co doprowadziło do charakterystycznego ukształtowania regionu. Jalisco pokryła wulkaniczna gleba, idealna do uprawiania agawy niebieskiej, a popiół wulkanu stworzył Złożoność tequili Volcan de mi Tierra wynika z połączenia wyrazistych smaków agawy wyżynnej i nizinnej, łącząc to, co najlepsze z obu regionów. Volcán de mi Tierra Blanco jest wyrazem terroir Jalisco w Meksyku, gdzie gleba bogata jest w bazalt i żelazo, co nadaje tequili szczególny smak i tworzy unikatowy, elegancki styl tequili - El Volcán de Tequila.

Tequila Volcan Anejo Cristalino

 

Tequila Volcan Anejo Cristalino

Cena 359,00 zł
Dostępne: W magazynie

Volcán De Mi Tierra nawiązuje swoją nazwą do wulkanu, który znajduje się Przeszło dwieście tysięcy lat temu doszło do jego wybuchu, co doprowadziło do charakterystycznego ukształtowania regionu. Jalisco pokryła wulkaniczna gleba, idealna do uprawiania agawy niebieskiej, a popiół wulkanu stworzył Złożoność tequili Volcan de mi Tierra wynika z połączenia wyrazistych smaków agawy wyżynnej i nizinnej, łącząc to, co najlepsze z obu regionów. Volcán de mi Tierra Añejo Cristalino jest wyrazem terroir Jalisco w Meksyku, gdzie gleba bogata jest w bazalt i żelazo, co nadaje tequili szczególny smak i tworzy unikatowy, elegancki styl tequili - El Volcán de Tequila.

Tequila Lokita Blanco

 

Tequila Lokita Blanco

Cena 225,00 zł
Dostępne: W magazynie

Lokita wytwarzana jest ze starannie wyselekcjonowanych dojrzałych agaw z różnorodnych terroirów, równoważących profil mineralny południowych gleb gliniastych z delikatnymi nutami owocowymi i kwiatowymi wyżyn Jalisco. Agawy wybierane są przez mistrza gorzelni Armando Orozco, według zawartości cukru i pożądanego profilu. Mogą mieć do siedmiu lat i zbiera się je głównie w porze suchej (od stycznia do kwietnia), aby umożliwić maksymalny rozwój aromatów. Następnie agawy gotuje się na wolnym ogniu w piecach opalanych drewnem. Lokita jest poddawana podwójnej destylacji w miedzianych aparatach i kolumnach destylacyjnych, aby zapewnić idealną słodycz podniebieniu. Lokita to tequila premium w 100% z agawy, co oznacza, że cały cukier musi pochodzić z soków Agave Tequilana Weber, niebieskiej odmiany.

Tequila Lokita Reposado

 

Tequila Lokita Reposado

Cena 225,00 zł
Dostępne: W magazynie

Lokita wytwarzana jest ze starannie wyselekcjonowanych dojrzałych agaw z różnorodnych terroirów, równoważących profil mineralny południowych gleb gliniastych z delikatnymi nutami owocowymi i kwiatowymi wyżyn Jalisco. Agawy wybierane są przez mistrza gorzelni Armando Orozco, według zawartości cukru i pożądanego profilu. Mogą mieć do siedmiu lat i zbiera się je głównie w porze suchej (od stycznia do kwietnia), aby umożliwić maksymalny rozwój aromatów. Następnie agawy gotuje się na wolnym ogniu w piecach opalanych drewnem. Lokita jest poddawana podwójnej destylacji w miedzianych aparatach i kolumnach destylacyjnych, aby zapewnić idealną słodycz podniebieniu. Lokita to tequila premium w 100% z agawy, co oznacza, że cały cukier musi pochodzić z soków Agave Tequilana Weber, niebieskiej odmiany.

Cincoro Blanco Tequila

 

Cincoro Blanco Tequila

Cena 339,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wyprodukowana z połączenia agawy Blue Weber zbieranej z wyżyn i nizin Jalisco, ta nieleżakowana ekspresja oferuje dość złożone nuty świeżej i gotowanej agawy, wanilii, limonki i grejpfruta z lekko pieprznym finiszem. Prezentowana w eleganckiej, wysokiej butelce, inspirowanej kształtem liścia agawy. Bardzo przystępna, słodka i łatwa do picia Tequila. Mieszanka agawy górskiej i dolinowej. Butelka i opakowanie to dzieło zamówione przez Marka Smitha, wiceprezesa ds. projektów specjalnych innowacji w Nike.

Aromat - delikatny, z nutami świeżej agawy, cytrusów i odrobiną wanilii.
Smak świeżej agawy, cytrusów, grejpfruta, świeżego jalapeño.
Wykończenie cytrusowymi tonami zrównoważonymi przez gotowaną agawę z delikatną, pikantną nutą.

Co to jest tequila?

Trudno znaleźć na rynku inny trunek, który byłby tak bardzo związany z jednym krajem, jak tequila z Meksykiem. Alkohol ten to bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych mocnych trunków  nie tylko w Meksyku, a także poza granicami tego kraju.

Najprościej rzecz ujmując - tequila to destylat o zawartości alkoholu nie mniejszej niż 35 proc, powstający ze sfermentowanego soku wyciśniętego z prażonych rdzeni agawy (pinas) odmiany niebieskiej, uzyskanego z moszczu (mosto) o zawartości soku z agawy co najmniej 51%. Fermentowany jest przy użyciu dzikich drożdży z powietrza lub drożdży gorzelniczych, a później destylowany w kolumnie lub alembiku, Tequila produkowana jest głównie w stanie Jalisco w pobliżu miast Tequila, El Arenal i Amatitan, ale destylaty niezbędne do jego wytwarzania mogą również powstawać w stanach: Guanajuato, Michoacan, Nayarit czy Tamaulipas. W zależności od zaleceń producenta trunek ten może być niestarzony lub starzony w kadziach lub dębowych beczkach.

To Ci się może spodobać: Najlepsza śliwowica

Rodzaje tequili

Najpopularniejsze rodzaje tequili to Blanco, Reposado i Añejo. 

  • Wersja Blanco to najczystszy rodzaj tequili, przechowywany w dębowych beczkach.
  • Z kolei wersja Reposado leżakuje w beczkach przez krótki czas.
  • Wersja Añejo charakteryzuje się tym, że starzona jest w dębowych beczkach przez przynajmniej rok. 

Historia tequili

Początki tequili wiążą się z regionem Tequila w stanie Jalisco, gdzie w XVII wieku hiszpańscy osadnicy zaczęli produkować mezcal, wykorzystując do jego produkcji sok z niebieskiej agawy. Była to pierwsza, oficjalna wersja tequili, która szybko zyskała popularność wśród tamtejszy mieszkańców. Wiek później zaczęły powstawać destylarnie, produkujące tequilę na większą niż dotychczas skalę. Pierwszym producentem, który otrzymał koncesję od króla Hiszpanii na produkcję i dystrybucję tequili była firma Jose Antonio Cuervo, od nazwy której pochodzi jedna najbardziej znanych dziś marek tequili – Jose Cuervo.

W XIX wieku zaczęła rosnąć popularność tequili poza regionem Jalisco, a za sprawą rozwijającego się transportu kolejowego możliwa stała się dystrybucja tego trunku do Stanów Zjednoczonych czy krajów  Europy.  

W 1974 roku rząd Meksyku ustanowił Denominación de Origen – certyfikat jakość chroniący nazwę „tequila” i regulujący jej produkcję.

To Ci się może przydać: Najlepsza szkocka whisky

Jak pić tequilę?

Tradycyjną tequilę zwykle podaje się w wersji saute z wąskich kieliszków nazywanych caballitos w temperaturze pokojowej. 100% tequilę starzoną w beczkach pije się małymi łykami, delektując się jej smakiem. Często serwuje się ją w porcjach degustacyjnych, wynoszących maksymalnie 50 ml. 

To Ci się może spodobać: Rakija - narodowy trunek krajów południowosłowiańskich

Ciekawostki o tequili 

  • Prawdziwą tequilę produkuje się z soku z niebieskiej agawy, a do ścinania liści tego owocu używa się specjalnej maczety o zaokrąglonych ostrzach, która ma swoją specyficzną nazwę - "coa".  Swoją nazwę ma też  osoba, zajmująca się zbiorem agawy. Jest to „Jimadors”.
  • Może ciężko w to uwierzyć, ale tequila może być pomocna przy… wytwarzaniu diamentów. Chodzi dokładnie rzecz biorąc o jej odmianę tequila blanco. Jej gorące opary umieszczone w naczyniu ze stali nierdzewnej mogą wytwarzać właśnie diamenty.
  • Panuje obiegowa opinia w Meksyku, że większa ilość agawy w tequili zmniejsza ryzyko wystąpienia kaca na drugi dzień.
  • Jeden z ciekawostek na temat tequili zakłada, że każda butelka tequili powinna zawierać robaka. Jest to jednak nie prawda, gdyż to nie tequila, ale mezcal zawiera – ale tylko czasem - larwę ćmy (zwaną „gusano”). Tequila nigdy nie ma w butelce robaka, a obecność larwy w butelce jest zwykle związana z mezcalem niższego gatunku.
  • Zdaniem ekspertów picie tequili po pełnym posiłku wspomaga proces trawienia z powodu inuliny, która jest obecna w roślinach agawy. Inulina jest substancją, która pomaga w hodowli dobrych bakterii w żołądku. W ten sposób żywność jest łatwo trawiona i wchłaniana przez organizm.