Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Pojemność

Pojemność

Rodzaj

Rodzaj

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 179,00 zł - 1 399,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Mars Komagatake The Revival 2011

 

Mars Komagatake The Revival 2011

Cena 755,00 zł
Dostępne: W magazynie

Destylarnia Mars-Shinshu, której historia zaczyna się w 1909 rozpoczęła działalność jako producent mocnego alkoholu zwanego shochu. Po 40 latach otrzymała koncesję na produkcję whisky na południowej wyspie Kyushu. Prezentowana whisky to destylat z 2011 roku, butelkowany z mocą beczki w 2014 r. Limitowana ilość rozlanych butelek - jedynie 6000 szt!

Fuyu Blended Japanese Whisky

 

Fuyu Blended Japanese Whisky

Cena 185,00 zł
Dostępne: W magazynie

Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto (Yamazaki i Eigashima - White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w tym roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek. Fuyu po japońsku znaczy "zima". Słodka w aromacie, miodowo waniliowa, w smaku przypomina śliwki, kandyzowane owoce, imbir i gałkę muszkatołową.

Kurayoshi Japanese Pure Malt 8YO

Kurayoshi Japanese Pure Malt 8YO

Cena 475,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kurayoshi Japanese Pure Malt 8YO to wyjątkowa japońska whisky słodowa. Destylarnia Matsui Shuzou została założona w 1910 roku na północny zachód od Kioto, w pobliżu Morza Japońskiego w prefekturze Tottori. Co istotne - destylarnia ta znajduje się u podnóża Góry Daisen - wulkanicznego szczytu który odpowiada za filtrację wody źródlanej, która dostarczana jest do produkcji whisky Kurayoshi. Whisky zachwyca aromatami wanilii oraz pomarańczy. W smaku dominuje słodycz - suszone owoce oraz prażone orzechy.Whisky leżakuje w beczkach z białego dębu przez 8 lat, dzięki czemu jest dojrzała i złożona w smaku.

Mars Komagatake Nature of Shinshu Shinanotanpopo

 

Mars Komagatake Nature of Shinshu Shinanotanpopo

Cena 639,00 zł
Dostępne: W magazynie

Single malt z japońskiej destylarni Mars Shinshu, pochodzący z mieszanki beczek po Bourbonie, Sherry  i Virgin american oak, w skład której wchodzą zarówno młode destylaty z 2013 roku jak i dojrzałe, ponad 20-sto letnie. Edycja limitowana do 11 tysięcy butelek, butelkowana z mocą naturalną 52%.

Matsui Mizunara Cask

Matsui Mizunara Cask

Cena 479,00 zł
Dostępne: W magazynie

Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Mizunara dojrzewa w beczkach wykonanych z japońskiego dębu o tej samej nazwie. Whisky posiada świeży, kwiatowy aromat z domieszką wanilii i kokosa. W smaku dębina, cynamon, imbir, nuta chili oraz słodycz toffi. Finisz gładki, kwiatowo dębowy z akcentem tytoniu i wanilii.

Kurayoshi Japanese Pure Malt 12YO

Kurayoshi Japanese Pure Malt 12YO

Cena 539,00 zł
Dostępne: W magazynie

Po aromatach orzechów i migdałów wyczuwalna jest słodka mieszanka, składająca się z nut wanilii i rodzynek, połączona z delikatnym, dymnym smakiem, pozostającym w idealnej równowadze ze słodyczą, goryczką i kwasowością.

Kurayoshi Japanese Pure Malt 18YO

Kurayoshi Japanese Pure Malt 18YO

Cena 1 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kurayoshi Japanese Pure Malt 18YO to wyjątkowa japońska whisky słodowa. Delikatny kolor. Aromaty cytrusów, miodu, wanilii, z odrobiną dymu w tle. W smaku gładka, delikatna, miód, czekolada, białe owoce. Długi, przyjemny finisz z nutami torfowymi. Whisky leżakuje w beczkach z białego dębu przez 18 lat, dzięki czemu jest dojrzała i złożona w smaku. doskonale zbalansowana, elegancka whisky.

Mars Kasei blended whisky

 

Mars Kasei blended whisky

Cena 229,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kasei, co po japońsku znaczy Mars, to mieszanka whisky słodowej i zbożowej, finiszowana w różnych beczkach. Znajdziemy w niej nuty wanilii, karmelu, dymionej dębiny oraz pieczonych jabłek z miodem. Nuty białych kwiatów łączą się z aromatem dojrzałych owoców a lekki posmak dymu nadaje tej whisky szczególny charakter.

Mars Komagatake Yakushima Aging 2021

 

Mars Komagatake Yakushima Aging 2021

Cena 1 065,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mars Komagatake Yakushima Aging 2021 to już czwarta edycja whisky z tej serii. Ponownie długa podróż z gorzelni Shinshu do miejsca starzenia destylatów na wyspie Yakushima mocno wpłynęła na końcowy smak whisky. W otoczeniu pięknej przyrody wyspy Yakushima ? lasów cedrowych, rzek, morza, destylat wzbogacił się o unikalne profile smakowe. Brązowy cukier, dym, banan w aromacie. Nuty soli morskiej, a następnie soczysta pomarańcza na podniebieniu, uzupełniona długim, torfowym finiszem.

Kumano Hinoki Cask Finish

 

Kumano Hinoki Cask Finish

Cena 299,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kumano Hinoki cask finish to blended malt składający się z 3-letniego słodu i słodu leżakującego 6 m-cy w beczce Hinoki. Jest to pierwsza na świecie japońska whisky leżakowana w beczkach Hinoki. Hinoki (cyprys japoński) jest uważany za święte drzewo w religii Shinto, drzewo Boga. Kumano Hinoki Cask Finish jest gładkie i świeże na podniebieniu, z miodowym finiszem. Kolor - jasne złoto. Aromaty słodowe i świeże. Smak - gładki i orzeźwiający, ze specyficznymi nutami drzewnymi dzięki wykończeniu beczki Hinoki. Finisz lekki i miodowy.

Fuyu Blended Japanese Whisky gift box

 

Fuyu Blended Japanese Whisky gift box

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto (Yamazaki i Eigashima - White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w tym roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek. Fuyu po japońsku znaczy "zima". Słodka w aromacie, miodowo waniliowa, w smaku przypomina śliwki, kandyzowane owoce, imbir i gałkę muszkatołową.

Kurayoshi Japanese Single Malt

Kurayoshi Japanese Single Malt

Cena 459,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rozkoszuj się wykwintnym kunsztem Kurayoshi Distillery z The Kurayoshi Single Malt Whisky, gdzie każdy łyk odsłania symfonię owocowych rozkoszy i subtelnego ciepła dębu, starannie stworzonego dla wymagającego podniebienia, leżakowana w beczkach po bourbonie przez ponad 3 lata. Każdy łyk ujawnia zachwycający wybuch owocowości, z dojrzałymi morelami i cytrusami tańczącymi na podniebieniu. Pochodząca z Mount Daisen, świeża woda źródlana nadaje whisky doskonałego, łagodnego charakteru, podczas gdy delikatne ciepło dębu i odrobina miodu dodają głębi i złożoności. Niefiltrowana na zimno i o naturalnym kolorze. Doświadcz czystego wyrazu kunsztu Kurayoshi w każdym łyku.

Matsui Sakura Single Cask 5YO

Matsui Sakura Single Cask 5YO

Cena 679,00 zł
Dostępne: W magazynie

Odkryj Matsui Sakura Cask Single Cask 5YO, single malt destylowany przez gorzelnię Kurayoshi w prefekturze Tottori. Whisky leżakowana w beczkach sakura, słynnym i kultowym japońskim drzewie wiśniowym, przez okres 5 lat. Drzewo to odgrywa ważną rolę w japońskiej kulturze, często używane jako metafora podkreślająca ulotną naturę piękna i życia. Zawsze było źródłem inspiracji dla japońskich artystów. Podwójnie destylowana w Pot Still, w naturalnym środowisku sprzyjającym starzeniu. Następnie moc whisky jest redukowana naturalną wodą źródlaną z góry Daisen. Oferuje wyjątkowe doznania sensoryczne. Kolor złoty. Bogaty aromat z nutami mięty, czekolady i cedru. Na podniebieniu słód, ciasteczka, miód, cytrusy, owoce sadu i nuty sakury. Finisz gładki i złożony z niuansami gorzkiej czekolady.

Adelphi Glover Batch7 8YO 56,4%

Adelphi Glover Batch7 8YO 56,4%

Cena 619,00 zł
Dostępne: W magazynie

Adelphi „The Glover” to mieszanka szkockiej i japońskiej whisky, nazwana na cześć XIX-wiecznego szkockiego przemysłowca w Japonii, Thomasa Glovera. Siódma edycja to mieszanka 8-letniej torfowej whisky słodowej Chichibu z 2014 roku i nietorfowej whisky z należącej do Adelphi destylarni Ardnamurchan, również destylowanej w 2014 roku. Na podniebieniu whisky ta jest pełna i bogata, z warstwami cukierków karmelowych z masłem, kompotu jabłkowego i delikatnych owoców tropikalnych, takich jak mango. Torf jest delikatnie obecny, a lekka mieszanka przypraw białego pieprzu i gałki muszkatołowej dodaje głębi. Edycja limitowana – 482 butelek.

The San In ex-Bourbon barrel blended whisky

 

The San In ex-Bourbon barrel blended whisky

Cena 249,00 zł
Dostępne: W magazynie

The San-In dojrzewała w beczce po bourbonie. Jest świeża, owocowa (gruszkowata), ma bogaty aromat i smak. Świeża podziemna woda z Mount Daisen zapewnia miękki, delikatny smak tej lekkiej i orzeźwiającej whisky.

Kolor: mahoń z czerwonymi refleksami.
Nos: syrop brzoskwiniowy, skórka cytryny, nuta ziemistego dymu.
Smak: słodowy, dymny, karmelizowane owoce.
Finisz: długotrwały, białe winogrona, cukier puder.

The San In blended japanese whisky

 

The San In blended japanese whisky

Cena 209,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nazwa destylarni "Kurayhoshi" oznacza mniej więcej "życie jest dobre". Położenie destylarni Kurayoshi charakteryzuje się dużą amplitudą temperatur w ciągu roku, dlatego dojrzewanie whisky przebiega stosunkowo szybko. Dlatego nie będzie przesadą stwierdzenie, że ta whisky powstaje z beczki i natury.

Ta mieszanka od Matsui została wprowadzona na rynek japoński w 2019 roku. Używane są domowej roboty whisky słodowe oraz zakupione whisky zbożowe ze Szkocji, które po dojrzewaniu w beczkach z amerykańskiego białego dębu są mieszane. Świeża woda podziemna z Mount Daisen nadaje tej lekkiej i orzeźwiającej whisky delikatny, łagodny smak. Leżakowanie w beczkach nadało San-in delikatny aromat wanilii i owocowe nuty gruszki na finiszu.

Daisen Mizunara Cask blended japanese whisky

Daisen Mizunara Cask blended japanese whisky

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Daisen Mizunara Cask ma orientalny aromat przypominający aloes i drzewo sandałowe a wśród pikantnych nut wyczuwalna jest subtelna owocowa słodycz. Surowy trunek leżakuje w dębowych beczkach Mizunara i jest ostrożnie wykańczany naturalną wodą pochodzącą z głębokich warstw góry Daisen. Delektuj się lekkim smakiem, który sprawi, że poczujesz się jak na łonie natury na górze Daisen, pięknej górze skąpanej w świeżej zieleni.

Daisen Sakura Cask blended japanese whisky

Daisen Sakura Cask blended japanese whisky

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta whisky, starannie wyprodukowana przez destylarnię Kurayoshi, dojrzewa w beczkach z drewna wiśniowego (Sakura). Po 3 latach leżakowania w beczkach z białego dębu, finiszuje przez 3 miesiące w beczkach z Sakura, co nadaje jej delikatne aromaty kwiatu wiśni. Rezultatem jest harmonijna, średnio treściwa whisky, która łączy kwiatową elegancję z subtelną słodyczą. Każdy łyk odzwierciedla wyrafinowane piękno Tottori Sakura. Kluczowym czynnikiem tej wyjątkowej jakości jest użycie czystej wody z Mount Daisen, która w połączeniu ze starannie dobraną mieszanką whisky daje idealnie zrównoważoną ekspresję. Niefiltrowana na zimno zachowuje całą autentyczność swoich smaków.

Daisen Wine Cask blended japanese whisky

Daisen Wine Cask blended japanese whisky

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta mieszanka słodu i zboża leżakuje przez ponad 3 lata w beczkach po bourbonie. Po starannym wymieszaniu jest następnie finiszowana w japońskiej beczce po czerwonym winie z prowincji Tottori przez ponad 3 miesiące. To wykończenie beczką po czerwonym winie nadaje zachwycające nuty przypominające słodko-gorzki karmel i ciasto czekoladowe, którym towarzyszy wyjątkowy owocowy smak. Kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do wyjątkowej jakości tej mieszanki jest wykorzystanie naturalnej wody podziemnej pochodzącej z góry Daisen. Połączenie tej krystalicznej wody i starannie dobranej mieszanki whisky daje harmonijny i dobrze zrównoważony wyraz. Niefiltrowana na zimno, naturalny kolor.

Chichibu Ichiro's Malt Double Distilleries
  • Brak na stanie

 

Chichibu Ichiro's Malt Double Distilleries

Cena 559,00 zł
Dostępne: Brak na stanie
Double Distilleries to blended malt do stworzenia którego wykorzystano single malt pochodzące z japońskich destylarni Hanyu i Chichibu. dojrzewające w beczkach po Bourbonie, beczkach typu Sherry hogshead, , Puncheon a nawet beczkach wykonanych z dębu Mizunara. Według zapewnień właściciela- Ichiro Akuto, średni wiek destylatów można śmiało określić na 10 lat. Im nowsza edycja tym wzrasta udział Chichibu a maleje udział Hanyu, głównie ze względu na ograniczone, topniejące zapasy tej drugiej. A to oznacza, że najnowsza seria zbliżona jest  charakterem bardziej do Chichibu.
Matsui Sakura Cask
  • Brak na stanie

Matsui Sakura Cask

Cena 479,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza, niewielka partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Sakura dojrzewa w beczkach wykonanych z japońskiej wiśni. Intrygująca whisky, w której zapachu wyczuć można aromaty migdałów, świeżej pomarańczy i melona, a także trociny. Smak wiosenny, przyprawy i cytrusy. Na finiszu nuty biszkoptowe i białego pieprzu.

Matsui Peated
  • Brak na stanie

Matsui Peated

Cena 479,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza, niewielka partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Peated pochodzi z beczki po burbonie. Charakteryzuje się łagodną, owocową słodyczą z dymnym, torfowym finiszem. Smak słodowy z nutą dębowej wanilii oraz dym. W zapachu ponownie wanilia, a także owoce z sadu i popiół.

Japońska Whisky

Początki produkcji owiane tajemnicą

Początki produkcji whisky w Japonii owiane są tajemnicą. Za prekursorów i pierwszych twórców japońskiej whisky uznawani są Masataka Taketsuru oraz Shinjiro Torii. Obaj z nich wywodzili się z rodzin posiadających doświadczenie w produkcji innych alkoholi. Początki tego trunku w kraju „Kwitnącej Wiśni” wiąże się z XIX wiekiem i okresem otwierania Japonii oraz częstymi wizytami żołnierzy amerykańskich, którzy do przywozili swoją whisky. W latach 20 tych XX wieku powstała w Japonii pierwsza destylarnia, która została założona przez wspomnianego już Shinjiro Torii. Od tego momentu popularności oraz zapotrzebowanie na japońską whisky stale rośnie.

Sposób produkcji i bliskość smakowa ze Szkocją

Większość japońskich whisky to blendy. Warto jednak nadmienić, że w Kraju Kwitnącej Wiśni nie ma tradycji wymieniania się beczkami, przez co trunek powstaje zazwyczaj w 100% z jednej destylarni lub z destylarni należących do jednego właściciela. Jednakże ich smak jest wyrazisty i wyjątkowy, gdyż popularne jest mieszanie ciężkich destylatów z alembików z tymi lekkimi pochodzącymi z kolumn. W Kraju Kwitnącej Wiśni większość zakładów kultywuje szkockie tradycje destylacji. Dlatego pod względem walorów smakowych i aromatycznych japońskim perełkom bliżej do trunków z tego kraju niż np. do alkoholi z Irlandii. Trudno jednak sprowadzić bogactwo japońskich trunków do jednego smaku czy dominującego zapachu. Zwłaszcza wtedy, gdy weźmiemy pod uwagę takie detale związane z produkcją jak nietuzinkowe rodzaje beczek, warunki klimatyczne panujące w danej części kraju czy okoliczności leżakowania. Innymi słowy – whisky japońskie uciekają przed prostym szufladkowaniem. 

Brak restrykcji związanych z wytwarzaniem whisky

W przeciwieństwie do innych krajów produkujących whisky, Japonia nie ma żadnych restrykcji związanych z tworzeniem tego alkoholu. Jedyną zasadą jest to, że whisky japońska ma być zrobiona ze zboża i musi leżakować w drewnianych beczkach. Nie ma reguły co do rodzaju zboża, czasu leżakowania ani mocy alkoholu, przez co istnieje wiele japońskich whisky, które nie mają nawet 40%. Warto wspomnieć o tym, że whisky japońska nie musi być produkowana w Japonii! Przez ten fakt wiele marek tworzy swoje japońskie alkohole, które z Krajem Kwitnącej Wiśni nie mają nic wspólnego.

Unikalność i rzadkość

Jedną z głównych cech whisky Nipponu jest jego rzadkość. Jest to związane nie tyle z ekskluzywnym charakterem trunku, ile z niewielką ilością producentów whisky japońskiej. Do roku 2000 praktycznie cała produkcja destylarni skierowana była na rynek wewnętrzny. Ogromne zainteresowanie trunkiem sprawiło, że wytwórcy sprowadzali zarówno słód, jak i destylaty zza granicy. To z nich tworzyli swoje blendy. Z tego powodu większość trunków z Japonii pije się w koktajlach, zazwyczaj w stylu Highball. Dopiero zdobycie w 2001 roku nagrody Best of the Best pisma Whisky Magazine przez 10-letni single malt Nikka Yoichi zwróciło uwagę międzynarodowej społeczności na whisky Japonia.

Zobacz również: Najlepsze whisky z Tajwanu

Legendarne destylarnie

Warto nadmienić, że Japonia jest drugim na świecie producentem whisky, a największym japońskim destylatorem whisky jest Suntory. W jego skład wchodzą Yamazaki, Hakushu i Chita. To właśnie w tych destylarniach powstają najlepsze whisky japońskie na świecie.

W 2000 roku swą działalność zakończyła destylarnia Karuizawa znana z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystując w produkcji swej whisky jęczmień odmiany Golden Promise. Pochodzące butelki whisky z tej destylarni mają obecnie wartość kolekcjonerską i stanowią doskonałą inwestycję.

To Ci się może spodobać: Najlepsze wina z Japonii