Istnieje 41 produktów.
Mars Komagatake The Revival 2011
Destylarnia Mars-Shinshu, której historia zaczyna się w 1909 rozpoczęła działalność jako producent mocnego alkoholu zwanego shochu. Po 40 latach otrzymała koncesję na produkcję whisky na południowej wyspie Kyushu. Prezentowana whisky to destylat z 2011 roku, butelkowany z mocą beczki w 2014 r. Limitowana ilość rozlanych butelek - jedynie 6000 szt!
Fuyu Blended Japanese Whisky
Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto (Yamazaki i Eigashima - White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w tym roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek. Fuyu po japońsku znaczy "zima". Słodka w aromacie, miodowo waniliowa, w smaku przypomina śliwki, kandyzowane owoce, imbir i gałkę muszkatołową.
Kurayoshi Japanese Pure Malt 8YO
Kurayoshi Japanese Pure Malt 8YO to wyjątkowa japońska whisky słodowa. Destylarnia Matsui Shuzou została założona w 1910 roku na północny zachód od Kioto, w pobliżu Morza Japońskiego w prefekturze Tottori. Co istotne - destylarnia ta znajduje się u podnóża Góry Daisen - wulkanicznego szczytu który odpowiada za filtrację wody źródlanej, która dostarczana jest do produkcji whisky Kurayoshi. Whisky zachwyca aromatami wanilii oraz pomarańczy. W smaku dominuje słodycz - suszone owoce oraz prażone orzechy.Whisky leżakuje w beczkach z białego dębu przez 8 lat, dzięki czemu jest dojrzała i złożona w smaku.
Mars Komagatake Nature of Shinshu Shinanotanpopo
Single malt z japońskiej destylarni Mars Shinshu, pochodzący z mieszanki beczek po Bourbonie, Sherry i Virgin american oak, w skład której wchodzą zarówno młode destylaty z 2013 roku jak i dojrzałe, ponad 20-sto letnie. Edycja limitowana do 11 tysięcy butelek, butelkowana z mocą naturalną 52%.
Matsui Mizunara Cask
Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Mizunara dojrzewa w beczkach wykonanych z japońskiego dębu o tej samej nazwie. Whisky posiada świeży, kwiatowy aromat z domieszką wanilii i kokosa. W smaku dębina, cynamon, imbir, nuta chili oraz słodycz toffi. Finisz gładki, kwiatowo dębowy z akcentem tytoniu i wanilii.
Kurayoshi Japanese Pure Malt 12YO
Po aromatach orzechów i migdałów wyczuwalna jest słodka mieszanka, składająca się z nut wanilii i rodzynek, połączona z delikatnym, dymnym smakiem, pozostającym w idealnej równowadze ze słodyczą, goryczką i kwasowością.
Kurayoshi Japanese Pure Malt 18YO
Kurayoshi Japanese Pure Malt 18YO to wyjątkowa japońska whisky słodowa. Delikatny kolor. Aromaty cytrusów, miodu, wanilii, z odrobiną dymu w tle. W smaku gładka, delikatna, miód, czekolada, białe owoce. Długi, przyjemny finisz z nutami torfowymi. Whisky leżakuje w beczkach z białego dębu przez 18 lat, dzięki czemu jest dojrzała i złożona w smaku. doskonale zbalansowana, elegancka whisky.
Mars Kasei blended whisky
Kasei, co po japońsku znaczy Mars, to mieszanka whisky słodowej i zbożowej, finiszowana w różnych beczkach. Znajdziemy w niej nuty wanilii, karmelu, dymionej dębiny oraz pieczonych jabłek z miodem. Nuty białych kwiatów łączą się z aromatem dojrzałych owoców a lekki posmak dymu nadaje tej whisky szczególny charakter.
Mars Komagatake Yakushima Aging 2021
Mars Komagatake Yakushima Aging 2021 to już czwarta edycja whisky z tej serii. Ponownie długa podróż z gorzelni Shinshu do miejsca starzenia destylatów na wyspie Yakushima mocno wpłynęła na końcowy smak whisky. W otoczeniu pięknej przyrody wyspy Yakushima ? lasów cedrowych, rzek, morza, destylat wzbogacił się o unikalne profile smakowe. Brązowy cukier, dym, banan w aromacie. Nuty soli morskiej, a następnie soczysta pomarańcza na podniebieniu, uzupełniona długim, torfowym finiszem.
Kumano Hinoki Cask Finish
Kumano Hinoki cask finish to blended malt składający się z 3-letniego słodu i słodu leżakującego 6 m-cy w beczce Hinoki. Jest to pierwsza na świecie japońska whisky leżakowana w beczkach Hinoki. Hinoki (cyprys japoński) jest uważany za święte drzewo w religii Shinto, drzewo Boga. Kumano Hinoki Cask Finish jest gładkie i świeże na podniebieniu, z miodowym finiszem. Kolor - jasne złoto. Aromaty słodowe i świeże. Smak - gładki i orzeźwiający, ze specyficznymi nutami drzewnymi dzięki wykończeniu beczki Hinoki. Finisz lekki i miodowy.
Fuyu Blended Japanese Whisky gift box
Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto (Yamazaki i Eigashima - White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w tym roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek. Fuyu po japońsku znaczy "zima". Słodka w aromacie, miodowo waniliowa, w smaku przypomina śliwki, kandyzowane owoce, imbir i gałkę muszkatołową.
Adelphi Chichibu 2014/2024 8YO cask no.3822 56,4%
Chichibu 2014/2024 8YO. Beczka numer: #3822, typ: First fill Bourbon barrel. Edycja limitowana - jedynie 215 szt.
Kurayoshi Japanese Single Malt
Rozkoszuj się wykwintnym kunsztem Kurayoshi Distillery z The Kurayoshi Single Malt Whisky, gdzie każdy łyk odsłania symfonię owocowych rozkoszy i subtelnego ciepła dębu, starannie stworzonego dla wymagającego podniebienia, leżakowana w beczkach po bourbonie przez ponad 3 lata. Każdy łyk ujawnia zachwycający wybuch owocowości, z dojrzałymi morelami i cytrusami tańczącymi na podniebieniu. Pochodząca z Mount Daisen, świeża woda źródlana nadaje whisky doskonałego, łagodnego charakteru, podczas gdy delikatne ciepło dębu i odrobina miodu dodają głębi i złożoności. Niefiltrowana na zimno i o naturalnym kolorze. Doświadcz czystego wyrazu kunsztu Kurayoshi w każdym łyku.
Matsui Sakura Single Cask 5YO
Odkryj Matsui Sakura Cask Single Cask 5YO, single malt destylowany przez gorzelnię Kurayoshi w prefekturze Tottori. Whisky leżakowana w beczkach sakura, słynnym i kultowym japońskim drzewie wiśniowym, przez okres 5 lat. Drzewo to odgrywa ważną rolę w japońskiej kulturze, często używane jako metafora podkreślająca ulotną naturę piękna i życia. Zawsze było źródłem inspiracji dla japońskich artystów. Podwójnie destylowana w Pot Still, w naturalnym środowisku sprzyjającym starzeniu. Następnie moc whisky jest redukowana naturalną wodą źródlaną z góry Daisen. Oferuje wyjątkowe doznania sensoryczne. Kolor złoty. Bogaty aromat z nutami mięty, czekolady i cedru. Na podniebieniu słód, ciasteczka, miód, cytrusy, owoce sadu i nuty sakury. Finisz gładki i złożony z niuansami gorzkiej czekolady.
Adelphi Glover Batch7 8YO 56,4%
Adelphi „The Glover” to mieszanka szkockiej i japońskiej whisky, nazwana na cześć XIX-wiecznego szkockiego przemysłowca w Japonii, Thomasa Glovera. Siódma edycja to mieszanka 8-letniej torfowej whisky słodowej Chichibu z 2014 roku i nietorfowej whisky z należącej do Adelphi destylarni Ardnamurchan, również destylowanej w 2014 roku. Na podniebieniu whisky ta jest pełna i bogata, z warstwami cukierków karmelowych z masłem, kompotu jabłkowego i delikatnych owoców tropikalnych, takich jak mango. Torf jest delikatnie obecny, a lekka mieszanka przypraw białego pieprzu i gałki muszkatołowej dodaje głębi. Edycja limitowana – 482 butelek.
The San In ex-Bourbon barrel blended whisky
The San-In dojrzewała w beczce po bourbonie. Jest świeża, owocowa (gruszkowata), ma bogaty aromat i smak. Świeża podziemna woda z Mount Daisen zapewnia miękki, delikatny smak tej lekkiej i orzeźwiającej whisky.
Kolor: mahoń z czerwonymi refleksami.
Nos: syrop brzoskwiniowy, skórka cytryny, nuta ziemistego dymu.
Smak: słodowy, dymny, karmelizowane owoce.
Finisz: długotrwały, białe winogrona, cukier puder.
The San In blended japanese whisky
Nazwa destylarni "Kurayhoshi" oznacza mniej więcej "życie jest dobre". Położenie destylarni Kurayoshi charakteryzuje się dużą amplitudą temperatur w ciągu roku, dlatego dojrzewanie whisky przebiega stosunkowo szybko. Dlatego nie będzie przesadą stwierdzenie, że ta whisky powstaje z beczki i natury.
Ta mieszanka od Matsui została wprowadzona na rynek japoński w 2019 roku. Używane są domowej roboty whisky słodowe oraz zakupione whisky zbożowe ze Szkocji, które po dojrzewaniu w beczkach z amerykańskiego białego dębu są mieszane. Świeża woda podziemna z Mount Daisen nadaje tej lekkiej i orzeźwiającej whisky delikatny, łagodny smak. Leżakowanie w beczkach nadało San-in delikatny aromat wanilii i owocowe nuty gruszki na finiszu.
Daisen Mizunara Cask blended japanese whisky
Daisen Mizunara Cask ma orientalny aromat przypominający aloes i drzewo sandałowe a wśród pikantnych nut wyczuwalna jest subtelna owocowa słodycz. Surowy trunek leżakuje w dębowych beczkach Mizunara i jest ostrożnie wykańczany naturalną wodą pochodzącą z głębokich warstw góry Daisen. Delektuj się lekkim smakiem, który sprawi, że poczujesz się jak na łonie natury na górze Daisen, pięknej górze skąpanej w świeżej zieleni.
Daisen Sakura Cask blended japanese whisky
Ta whisky, starannie wyprodukowana przez destylarnię Kurayoshi, dojrzewa w beczkach z drewna wiśniowego (Sakura). Po 3 latach leżakowania w beczkach z białego dębu, finiszuje przez 3 miesiące w beczkach z Sakura, co nadaje jej delikatne aromaty kwiatu wiśni. Rezultatem jest harmonijna, średnio treściwa whisky, która łączy kwiatową elegancję z subtelną słodyczą. Każdy łyk odzwierciedla wyrafinowane piękno Tottori Sakura. Kluczowym czynnikiem tej wyjątkowej jakości jest użycie czystej wody z Mount Daisen, która w połączeniu ze starannie dobraną mieszanką whisky daje idealnie zrównoważoną ekspresję. Niefiltrowana na zimno zachowuje całą autentyczność swoich smaków.
Daisen Wine Cask blended japanese whisky
Ta mieszanka słodu i zboża leżakuje przez ponad 3 lata w beczkach po bourbonie. Po starannym wymieszaniu jest następnie finiszowana w japońskiej beczce po czerwonym winie z prowincji Tottori przez ponad 3 miesiące. To wykończenie beczką po czerwonym winie nadaje zachwycające nuty przypominające słodko-gorzki karmel i ciasto czekoladowe, którym towarzyszy wyjątkowy owocowy smak. Kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do wyjątkowej jakości tej mieszanki jest wykorzystanie naturalnej wody podziemnej pochodzącej z góry Daisen. Połączenie tej krystalicznej wody i starannie dobranej mieszanki whisky daje harmonijny i dobrze zrównoważony wyraz. Niefiltrowana na zimno, naturalny kolor.
Chichibu Ichiro's Malt Double Distilleries
Matsui Sakura Cask
Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza, niewielka partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Sakura dojrzewa w beczkach wykonanych z japońskiej wiśni. Intrygująca whisky, w której zapachu wyczuć można aromaty migdałów, świeżej pomarańczy i melona, a także trociny. Smak wiosenny, przyprawy i cytrusy. Na finiszu nuty biszkoptowe i białego pieprzu.
Matsui Peated
Matsui single malt pochodzi z destylarni Kurayoshi, zlokalizowanej w miejscowości o tej samej nazwie, w prefekturze Tottori. W destylarni tej od 1910 roku produkowano Sake i Shochu. W latach 80' biznes został przejęty przez Mr Matsui Takayuki, który na przełomie 2015/16 rozpoczął destylację whisky. Początkowo na małych 1000 l alembikach, pochodzących z Europy, obecnie, dodatkowo na większych 5000 l, zaprojektowanych i wykonanych w Japonii. Pierwsza, niewielka partia, wydana na początku 2019 roku składa się z trzech wersji. Edycja Peated pochodzi z beczki po burbonie. Charakteryzuje się łagodną, owocową słodyczą z dymnym, torfowym finiszem. Smak słodowy z nutą dębowej wanilii oraz dym. W zapachu ponownie wanilia, a także owoce z sadu i popiół.
Japońska Whisky
Początki produkcji owiane tajemnicą
Początki produkcji whisky w Japonii owiane są tajemnicą. Za prekursorów i pierwszych twórców japońskiej whisky uznawani są Masataka Taketsuru oraz Shinjiro Torii. Obaj z nich wywodzili się z rodzin posiadających doświadczenie w produkcji innych alkoholi. Początki tego trunku w kraju „Kwitnącej Wiśni” wiąże się z XIX wiekiem i okresem otwierania Japonii oraz częstymi wizytami żołnierzy amerykańskich, którzy do przywozili swoją whisky. W latach 20 tych XX wieku powstała w Japonii pierwsza destylarnia, która została założona przez wspomnianego już Shinjiro Torii. Od tego momentu popularności oraz zapotrzebowanie na japońską whisky stale rośnie.
Sposób produkcji i bliskość smakowa ze Szkocją
Większość japońskich whisky to blendy. Warto jednak nadmienić, że w Kraju Kwitnącej Wiśni nie ma tradycji wymieniania się beczkami, przez co trunek powstaje zazwyczaj w 100% z jednej destylarni lub z destylarni należących do jednego właściciela. Jednakże ich smak jest wyrazisty i wyjątkowy, gdyż popularne jest mieszanie ciężkich destylatów z alembików z tymi lekkimi pochodzącymi z kolumn. W Kraju Kwitnącej Wiśni większość zakładów kultywuje szkockie tradycje destylacji. Dlatego pod względem walorów smakowych i aromatycznych japońskim perełkom bliżej do trunków z tego kraju niż np. do alkoholi z Irlandii. Trudno jednak sprowadzić bogactwo japońskich trunków do jednego smaku czy dominującego zapachu. Zwłaszcza wtedy, gdy weźmiemy pod uwagę takie detale związane z produkcją jak nietuzinkowe rodzaje beczek, warunki klimatyczne panujące w danej części kraju czy okoliczności leżakowania. Innymi słowy – whisky japońskie uciekają przed prostym szufladkowaniem.
Brak restrykcji związanych z wytwarzaniem whisky
W przeciwieństwie do innych krajów produkujących whisky, Japonia nie ma żadnych restrykcji związanych z tworzeniem tego alkoholu. Jedyną zasadą jest to, że whisky japońska ma być zrobiona ze zboża i musi leżakować w drewnianych beczkach. Nie ma reguły co do rodzaju zboża, czasu leżakowania ani mocy alkoholu, przez co istnieje wiele japońskich whisky, które nie mają nawet 40%. Warto wspomnieć o tym, że whisky japońska nie musi być produkowana w Japonii! Przez ten fakt wiele marek tworzy swoje japońskie alkohole, które z Krajem Kwitnącej Wiśni nie mają nic wspólnego.
Unikalność i rzadkość
Jedną z głównych cech whisky Nipponu jest jego rzadkość. Jest to związane nie tyle z ekskluzywnym charakterem trunku, ile z niewielką ilością producentów whisky japońskiej. Do roku 2000 praktycznie cała produkcja destylarni skierowana była na rynek wewnętrzny. Ogromne zainteresowanie trunkiem sprawiło, że wytwórcy sprowadzali zarówno słód, jak i destylaty zza granicy. To z nich tworzyli swoje blendy. Z tego powodu większość trunków z Japonii pije się w koktajlach, zazwyczaj w stylu Highball. Dopiero zdobycie w 2001 roku nagrody Best of the Best pisma Whisky Magazine przez 10-letni single malt Nikka Yoichi zwróciło uwagę międzynarodowej społeczności na whisky Japonia.
Zobacz również: Najlepsze whisky z Tajwanu
Legendarne destylarnie
Warto nadmienić, że Japonia jest drugim na świecie producentem whisky, a największym japońskim destylatorem whisky jest Suntory. W jego skład wchodzą Yamazaki, Hakushu i Chita. To właśnie w tych destylarniach powstają najlepsze whisky japońskie na świecie.
W 2000 roku swą działalność zakończyła destylarnia Karuizawa znana z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystując w produkcji swej whisky jęczmień odmiany Golden Promise. Pochodzące butelki whisky z tej destylarni mają obecnie wartość kolekcjonerską i stanowią doskonałą inwestycję.
To Ci się może spodobać: Najlepsze wina z Japonii