Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Pojemność

Pojemność

Rodzaj

Rodzaj

Cena

Cena

  • 195,00 zł - 3 000,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Crown Royal

 

Crown Royal

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky Crown Royal produkowana jest od 1939 roku, kiedy to król Jerzy VI i królowa Elżbieta zaszczycili swoją obecnością mieszkańców Kanady. Sama butelka stworzona została na kształt królewskiej korony odzianej w torbę o szlachetnym purpurowym kolorze, w której zamknięta została szlachetna i doskonale dobrana mieszanka różnych whisky. Tradycyjna receptura i szczególna dbałość o szczegóły sprawiają, że każda porcja Crown Royal zachwyca bogactwem aromatów i doskonale zbalansowanym smakiem. Na podniebieniu wyczuwalna nuta drzewna przełamana została waniliowo-owocowym akcentem. Charakterystyczna whisky o prawdziwej ostrości z odrobiną przypraw jednocześnie urzeka delikatnością i gładkim, świeżym posmakiem.

Rare Hare - Lucky Bastard Single Barrel 30YO

 

Rare Hare - Lucky Bastard Single Barrel 30YO

Cena 3 000,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kolejna, limitowana edycja Playboy Spirits z serii Rare Hare Spirits.
Lucky Bastard to kanadyjska whisky, dojrzewająca 30 lat, poddana procesowi finiszowania w beczkach po słodkim, francuskim Pineau Des Charentes, przez 4 miesiące. Łącznie zabutelkowano 2500 sztuk, z czego niewielka część trafiła do Europy. Aromat: delikatny i słodki, laska wanilii, złote rodzynki, mniszek lekarski, plaster miodu i pyłek pszczeli. Smak: masło i brązowy cukier, chili, drzewo, kokos, anyż, orzech i nuta goryczki. Finisz: wspaniała przemiana z nutami skórki banana i łagodnego rumu z Martyniki.

Glen Breton Ice Wine Aged 10YO
  • Brak na stanie

 

Glen Breton Ice Wine Aged 10YO

Cena 325,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Edycja została wyprodukowana przez Glenora Inn & Distillery w Kanadzie. Destylarnia zbudowana została w latach 1988-1990. Roczna wydajność gorzelni wynosi około 250 000 litrów whisky.

Pendleton 1910
  • Brak na stanie

 

Pendleton 1910

Cena 199,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Pendleton jest kanadyjską mieszaną whisky klasy Super-Premium. Whisky stworzona w 2003 r. jest destylowana w Kanadzie z najlepszych surowców, tam też jest starzona w dębowych beczkach. Butelkowanie odbywa się w Hood River Distillers w Oregonie, gdzie whisky rozcieńcza się tylko najczystszą wodą spływającą z najwyższego szczytu w Oregonie Mount Hood.

Crown Royal Regal Apple
  • Brak na stanie

 

Crown Royal Regal Apple

Cena 195,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Crown Royal Regal Apple to aromatyczna whisky, która została wzbogacona jabłkami Regal Gala, co w rezultacie daje lekki, zrównoważony zapach i smak. Kolor: bursztynowy. Zapach: świeże jabłko na tle typowego, słodowo-korzennego bukietu Crown Royal. Smak: w pierwszej chwili świeży, żywy, niczym najzieleńsze z dzikich jabłek. Po chwili, dzięki nutom karmelu, toffi i przypraw korzennych, nabiera ciepła i złożoności - przywodzi na myśl kęs gorącej szarlotki. Finisz: gładki i słodki, jabłkowo-waniliowy, łagodnie drzewny.

Crown Royal Black
  • Brak na stanie

 

Crown Royal Black

Cena 235,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Crown Royal Black jest solidną whisky, do perfekcji dojrzałą w zwęglonych dębowych beczkach. Posiada kremowy i aksamitny smak, głębię bourbonu i bogatą fakturę. Wyjątkowa kanadyjska whisky destylowana w gorzelni Crown Royal położonej w mieście Gimli. Wersja Black została zestawiona z destylatów, które dojrzewały w beczkach o bardzo wysokim stopniu wypalenia. W aromatach wyraźnie wyczuwalny dąb, wanilia, karmel, melasa, żyto i lukrecja. W smaku kremowa i delikatna. Wyczuwalne suszone owoce, palony dąb, wanilię, karmel. Finisz średniej długości z nutami dębu.

Crown Royal Northern Harvest Rye
  • Brak na stanie

 

Crown Royal Northern Harvest Rye

Cena 239,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Kanadyjska whisky, która debiutowała na rynku w 2015 roku. Produkowana z 90% zacieru certyfikowanego żyta Canadian Western, jest pierwszą Northern Harvest Rye w portfolio marki Crown Royal. W 2016 roku została uznana za najlepszą według Biblii Whisky Jima Murray'a. Trunek charakteryzuje się niezwykłą owocowością jak na tak dużą zawartość żyta. Aromat początkowo przywodzi nuty szarlotki, płatków zbożowych oraz łagodnych przypraw. Po chwili ustępuje miejsca świeżym i chrupiącym niuansom zielonego jabłka, karmelu, budyniu. Na podniebieniu przyjemnie rozgrzewające. Wrażenia prowadzą do wybitnie zbalansowanego finiszu, pełnego kremowości oraz gładkiej tekstury.

Whisky kanadyjska

Kanadyjska whisky to prawdziwa legenda w świecie alkoholi, często uznawana za trunek narodowy Kanady. Jej wyjątkowy charakter i niepowtarzalny smak przyciągają miłośników na całym świecie, choć czasem bywa pomijana na rzecz innych rodzajów whisky

Subtelność smaku

Jest to whisky, która wyróżnia się na tle innych destylatów. Jest przede wszystkim delikatniejsza od jej amerykańskich odpowiedników, zdecydowanie nie ma też tak intensywnego aromatu, jak niektóre szkockie single malty. To właśnie ta subtelność sprawia, że kanadyjska whisky jest niepowtarzalna i zniewala swoją wyjątkową harmonią smaków.

Historia kanadyjskiej whisky

Pierwsza dobra kanadyjska whisky wywodzi się z Montrealu pierwszych dekad wieku XIX, gdzie zaczęła trafiać do koneserów za sprawą starań Johna Molsona, a później także Thomasa Molsona i Jamesa Nortona. Wtedy też możemy mówić o początkach eksportu kanadyjskiej whisky. Rozkwit kanadyjskiego rynku whisky przypadł na początek XX wieku. Podczas prohibicji w Stanach Zjednoczonych (1920–1933) producenci kanadyjskiej whisky, obchodząc przepisy, zaopatrywali w nią amerykańskie bary, restauracje i kluby.

To Ci się może spodobać: Najlepsze whisky z Australii i Oceanii

Zasada 9,09

Whisky kanadyjska powszechnie określana była mianem „żytniej” nawet w sytuacji, gdy podczas produkcji ten rodzaj zboża nie był wykorzystywany. Nietypowy przepis, związany z możliwością dodawania innych trunków do whisky z Kanady, ma swoje korzenie w sposobie na obejście wysokich podatków. Nakładano je na alkohole wwożone na teren Stanów Zjednoczonych. USA stanowi główny kierunek eksportu dla Kanady, toteż utrzymanie otwartych kanałów sprzedaży leżało w interesie destylatorów z północy. Z tego powodu do whisky kanadyjskiej dodawano 1/11 albo 9,09% trunków ze Stanów Zjednoczonych. Taka ilość umożliwiała zaklasyfikowanie alkoholu, jako wyrobu pochodzącego w części z USA. Efektem były znacznie niższe podatki, a zasada 9,09 stała się znakiem rozpoznawalnym whisky kanadyjskiej. Obecnie do mieszanki dodaje się  również trunki m.in. z Hiszpanii.

Zobacz również: Najlepsze wino z Hiszpanii