Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Dalmore 12YO

Dalmore 12YO

Cena 275,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dalmore to prawdziwy indywidualista.Whisky pochodząca z północnego Highland wyróżnia się bogactwem i głębią smaku.Bogactwo aromatów wynika z zastosowania jednych z najdziwniejszych alembików w całej Szkocji, a ich sposób funkcjonowania nawet specjalistów przyprawia o ból głowy. Prezentowana wersja Dalmore 12YO najpierw dojrzewa 9 lat w dębowych beczkach po bourbonie, po czym dzielona jest na dwie części - pierwsza z nich kontynuuje dojrzewanie w/w beczkach, a pozostała część przelewana jest do 30 letnich beczek po Matusalem Oloroso sherry.Podsumowując Dalmore 12YO to elegancka whisky, która dzięki indywidualnemu charakterowi, oraz wysokiej estetyce opakowania i rozpoznawalnemu logu idealnie nadaje się na prezent dla kogoś szczególnego lub dla siebie.

Aberfeldy 12YO

Aberfeldy 12YO

Cena 249,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky Aberfeldy 12YO Single Malt to starzona 12 lat w ręcznie produkowanych beczkach dębowych szkocka whisky, która powstaje w zabytkowej destylarni zbudowanej przez synów Johna Dewar, twórcy popularnej i lubianej marki whisky Dewar's. Whisky Aberfeldy pochodzi z dwóch par starych, pękatych alembików, ale większość produkcji single malt stanowi podstawę do komponowania blendów Dewar's. Prezentowana 12-letnia whisky Single Malt jest trunkiem bardzo delikatnym, z praktycznie niewyczuwalnym alkoholem, co jest wielką cechą wpływającą na jej odbiór przez smakoszy.  Aberfeldy 12YO jest filtrowana na zimno i butelkowana z mocą 40%.  Jest doskonałą propozycją dla początkujących miłośników szkockiej oraz dla zwolenników subtelnych, korzenno-owocowych aromatów.

Dalmore 18YO

Dalmore 18YO

Cena 1 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta wyjątkowa whisky przez pierwsze 14 lat była poddawana starzeniu w beczkach z dębu amerykańskiego, a następne 4 lata w beczkach po 30-letniej sherry Matusalem. Nos emanuje aromatami wanilii i ciemnej czekolady wzbogaconymi o nuty pomarańczy i cynamonu. W ustach kandyzowane cytrusy, kawa, gałka muszkatołowa i goździk. W długim finiszu przewijają się cytrusy, dąb i przyprawy.

Speyburn 10YO

Speyburn 10YO

Cena 139,00 zł
Dostępne: W magazynie

Pochodząca z regionu Highland 10 letnia whisky single malt produkowana w destylarni Speyburn. Whisky posiada intensywny aromat z wyczuwalnymi nutami cytrusów. W bukiecie zauważalne są nuty skórki pomarańczowej, ziół, olejku sosnowego, zielonej mięty oraz delikatnej zbożowej słodyczy. W smaku gładka, dobrze wyważona z akcentami zbożowej słodyczy, ekstraktu słodowego oraz anyżu zmieszanego z odrobiną dymu. Zakończenie dość długie z bogatą nutą jęczmienia. Zakład Speyburn wybudowany został w roku 1897 z inicjatywy Johna Hopkinsa oraz jego trzech wspólników.

Dalmore 15YO

Dalmore 15YO

Cena 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dalmore to 15 letnia whisky dojrzewająca w beczkach po sherry, która zadebiutowała na rynku w 2007 roku. W smaku wyczuwalna jest cała paleta korzennych, zimowych przypraw z akcentami skórki pomarańczowej i charakterystycznymi czekoladowymi nutami. Bardzo przyjemny aromat owocowego ciasta. Na finiszu mocniej wyczuwalny jest dodatek słodu jęczmiennego oraz dymne espresso.

Glenglassaugh Torfa

 

Glenglassaugh Torfa

Cena 255,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja torfowej whisky z destylarni Glenglassaugh. Do jej wyprodukowania posłużył słód jęczmienny tradycyjnie suszony torfowym dymem. Glenglassaugh Torfa ma unikalny, dymny aromat bardzo odmienny od typowych whisky z regionu Highland. Charakteryzuje się lśniącą, żółtą barwą, aromatami słodkiego torfu, morskiej bryzy i skórki cytrynowej z odrobiną dżemu morelowego, imbiru i czarnego pieprzu. W smaku odnajdujemy kandyzowanego melona i ananasa, pieczone jabłka, ciasteczka owsiane, trochę wrzosowego miodu, a wszystko to zanurzone w słodkim torfie.

Old Pulteney Duncansby Head

Old Pulteney Duncansby Head

Cena 330,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jest to whisky z destylarni Old Pulteney, leżącej w północnej części regionu Highlands, nad Morzem Północnym. Whisky należy do interesującej kolekcji "Lighthouse Collection", nawiązującej do wyjątkowych szkockich latarni morskich. Ta wersja inspirowana jest latarnią Duncansby Head usytuowaną w pobliżu John O?Groats, gdzie spotykaja się wody Atlantyku oraz Morza Północnego. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz po sherry, dzięki czemu ma słodki i pełny smak. Wydana była w 2013 roku, głównie do sklepów duty free. Opakowana została w żywą czerwoną tubę.

AnCnoc 12YO

AnCnoc 12YO

Cena 225,00 zł
Dostępne: W magazynie

AnCnoc 12 YO to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika whisky. Ten dwunastoletni single malt pochodzący z destylarni Knockdhu w Highlands jest jednym z najbardziej znanych destylatów na całym świecie. Wyrafinowany smak zaskakuje nawet najbardziej wprawionych znawców. Delikatny, przyjemny z domieszką pomarańczy i wanilii doskonale sprawdza się na każdą okazję.

Glenmorangie Signet

Glenmorangie Signet

Cena 999,00 zł
Dostępne: W magazynie

Signet to bez wątpienia najbardziej unikatowa whisky produkowana w Szkocji. To miks najlepszych pomysłów i marzeń oraz bardzo skomplikowanej receptury, której niektóre elementy pozostają ścisłą tajemnicą jej twórców. Wiadomo, że sercem trunku jest rzadko występujący w okolicach Cadboll drogocenny jęczmień czekoladowy, który w tym przypadku jest prażony a nie suszony (nadaje kremowego charakteru). Signet to połączenie najrzadszych whisky z domu Glenmorangie, które dojrzewają w dwóch rodzajach beczek robionych na zamówienie: virgin designer cask (nowe) oraz beczki po sherry.Najstarsze whisky wchodzące w skład trunku, liczy sobie między 35 a 40 lat.

Aberfeldy 16YO

Aberfeldy 16YO

Cena 395,00 zł
Dostępne: W magazynie

Popularna whisky pochodząca z destylarni Aberfeldy z siedzibą w Perthshire, w środkowej części Highlands. Założona została w roku 1898 przez braci Dewar (stąd blended whisky Dewar's) w celu produkcji destylatów słodowych na potrzeby zestawiania blendów. Do dziś korzysta z niektórych starych, oryginalnych budynków. Do jej produkcji wykorzystuje się wodę z ujęcia Pitilie Burn zawierającą aluwialne złoto. Dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji powstaje whisky o aromacie dojrzałych owoców i słodyczy miodu.

Glenturret Peated

Glenturret Peated

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Począwszy od 2009 roku, destylarnia Glenturret regularnie wydaje limitowane edycje swojej whisky. Jedną z nich jest Glenturret Peated, charakteryzująca się mocniejszym zatorfowaniem, niż standardowe wypusty destylarni, jednak nie aż tak mocnym, jak whisky z Islay.

Speyburn Bradan Orach

Speyburn Bradan Orach

Cena 119,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bradan Orach to whisky bez oznaczenia wieku, leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu, powstała ku uczczeniu fauny z rzeki Spey. Bradan Orach to galeickie określenie czerwonego łososia, w które obfituje szkocka rzeka Spey. Właśnie na cześć tych zwierząt powstała ta edycja whisky Speyburn. Posiada wonny, kwiatowym aromat z lekko słonawą nutą. W smaku lekka, rześka, z przeplatającymi się akordami świeżych owoców, miodu i wanilii. Finisz długi, bardziej pikantny - korzenny z nutą dębu.

Dalmore Cigar Malt

Dalmore Cigar Malt

Cena 785,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dalmore Cigar Malt Reserve to whisky single malt, powstała z mieszanki różnych Dalmore, starzonych w beczkach po bourbonie w 30% i po sherry w 70% oraz finiszowanych w beczkach po Cabernet Sauvignon. Cigar Malt nie posiada określenia wieku, krąży jednak informacja, że został stworzony z destylatów leżakowanych od 10 do 14 lat. Dalmore "Cigar Malt" jest wynikiem selekcji ręcznie robionych beczek i wieloletniego starzenia w gorzelni. Tylko nieliczne beczki o prawdziwym i pełnym charakterze mogą zostać wykorzystane do przechowywania tego zacnego trunku. Aby odkryć głębie Dalmore" Cigar Malt" zaleca się podawanie z kawą, gorzką czekoladą i oczywiście cygarem.

Dalwhinnie 25 YO

Dalwhinnie 25 YO

Cena 1 799,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja szkockiej whisky, destylowanej ze słodu jęczmiennego, o 48,8% zawartości alkoholu. Pochodzi z najwyżej położonej i najzimniejszej destylarni w Szkocji i jest najnowszą spośród pięciu wydanych serii. Leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu. Na świecie istnieje tylko 5916 indywidualnie numerowanych butelek tego trunku. Dostępny wyłącznie w specjalistycznych sklepach. Whisky kremowe, aromatyczne, krótko dojrzewające. Posiada głęboki, dobrze nasycony smak, intrygujący zapach siana i wrzosowiska. Bardzo czysty i świeży jak na swój wiek. Jest też słodszy, niż można by się spodziewać.

Edradour 10YO

 

Edradour 10YO

Cena 229,00 zł
Dostępne: W magazynie

Edradour to jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji, której produkty można znaleźć w regularnej dystrybucji. Edradour powstała w 1825 roku i przyciąga co roku miliony turystów, którzy osobiście chcą się przekonać o jej wyjątkowości. Edradour 10yo ma smak bardzo owocowy i słodki, kremowy, z nutą marcepanu i niuansami dymnymi. Whisky leżakuje w beczkach po sherry oloroso. Ma bukiet przepełniony aromatami jabłek, słodu, migdałów i wanilii z nutami sherry i dymu. W smaku bogata, kremowa, lekko słodowa, z akcentami orzechowymi i przyprawowymi. Długi, przyjemny finisz.

Oban 14YO

 

Oban 14YO

Cena 415,00 zł
Dostępne: W magazynie

Single Malt whisky Oban pochodzi z zachodniej części Highland, z destylarni o ponad 200-stu letniej tradycji. Whisky posiada atrakcyjny charakter West Highland, smakiem dosłownie odzwierciedla swoje pochodzenie, zarówno górski jak i wyspiarski charakter. Whisky Oban poddana jest dodatkowemu leżakowaniu w beczkach po winie Montilla Fino, pochodzącym z Andaluzji. Dzięki temu zabiegowi jest dosłownie niezwykła.

Aberlour Casg Annamh

Aberlour Casg Annamh

Cena 329,00 zł
Dostępne: W magazynie

Casg Annamh oznacza w języku gaelickim rzadką beczułkę. Na to wyrażenie znaczący wpływ mają najlepsze jakościowo, ręcznie wybrane beczki. Płyn dojrzewa w trzech rodzajach beczek, w beczkach z dębu europejskiego i dwóch rodzajach beczek wykonanych z dębu amerykańskiego, dając w efekcie bogatą i intensywną whisky.

Barelegs Highland Single Malt

Barelegs Highland Single Malt

Cena 229,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tajemniczy, lekko torfowy single malt z Higland. Nazwany "Barelgs" na cześć Magnusa III, norweskiego króla Wikingów, który rządził wyspami Szkocji pod koniec XI wieku i przyjął góralską tradycję noszenia kiltów.

Aromat: owoce ze słodyczą, łagodnym i ciekawym posmakiem dymu w tle.
Smak: pomimo 46% brak alkoholowej ostrości, złożone i głębokie nuty owocowe, łagodny dym torfowy pozostaje całkowicie w tle, co nadaje whisky doskonałą głębię.
Finisz: nuty owocowe długo utrzymujące się na podniebieniu.

Wolfburn Langskip

 

Wolfburn Langskip

Cena 249,00 zł
Dostępne: W magazynie

Destylarnia Wolfburn jest najbardziej na północ wysuniętą w Szkocji na głównym lądzie. Znajduje się w miejscowości Thurso, skąd odpływają promy na Orkady. Pierwsza kropla destylatu spłynęła z alembików 25 stycznia 2013 roku. Langskip to pierwsza edycja destylarni butelkowana z mocą beczki, tzw cask strength, dojrzewająca w beczkach first fill Bourbon. Żadna z powyższych nie jest filtrowana na zimno i każda ma naturalny kolor.

Blair Athol 23YO

 

Blair Athol 23YO

Cena 1 999,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja niesłychanie rzadko spotykanej whisky z destylarni Blair Athol w Pitlorchy (Pertshire). Pierwszy rozlew Blair Athol od 2003 roku - whisky leżakowana w beczkach po sherry, bogata, owocowa i rozgrzewająca. Seria ograniczona do 5514 indywidualnie numerowanych butelek na całym świecie.

Highland whisky

Charakterystyka regionu

Highlands (z angielskiego 'wyżyny') to znany, górzysty region leżący w Szkocji. Obejmuje on Góry Kaledońskie i Grampiany. Położony jest na północno-zachodnim wybrzeżu Szkocji. Bywa przeciwstawiany nizinnemu regionowi Lowlands, który znajduje się na południu. Czasami do Highlands zalicza się również pobliskie wyspy, takie jak Speyside czy Islay. Co ciekawe, region ten należy do najrzadziej zaludnionych w Europie, lecz na jego terenie znajduje się aż kilkadziesiąt destylarni whisky highland, z której produkcji słynie.

 

Warto pamiętać, że szkocka whisky powstaje w aż sześciu różnych regionach kraju. Każdy z nich posiada inny mikroklimat, co przekłada się na uniklany smak trunku. Nie inaczej jest z trunkami pochodzącymi z Highlands, który dodatkowo dzieli się na cztery podregiony. Pochodzące stamtąd butelki whisky wyróżniają się łagodniejszym smakiem, mając zarówno wytrawny jak i słodki finisz.

Obfitość destylarni oraz smaków i aromatów

Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się między sobą. Na ogół produkowane są tam delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu, m.in. Deanston, Loch Lomond czy Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają z kolei w smaku mniej kwiatowej lekkości, a produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony. Jest to najmniejszy podregion Highland, ze zlokalizowanymi destylarniami produkującymi takie marki jak: Ben Nevis, Talikser czy Oban. 

Charakterystyka północnych i wschodnich terenów

Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, a produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów - od wytrawnych przez owocowe po słodkie, np. Highland Park czy Old Pulteney. Wschodnie Highland obejmują natomiast destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego, dlatego pochodzą stamtąd whisky cechujące się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. 

Początki działalności

Dokładna data powstania whisky w tym obszarze nie jest znana. Wiadomo jednak, że trunek był przygotowywany już w XVIII wieku, a sam region jest jednym z pierwszych w Szkocji, który rozpoczął produkcję whisky. W XIX wieku region Highland zdecydowanie zyskał na znaczeniu, jeśli chodzi o popularność whisky pochodzącej z tego obszaru. Wiele destylarni, które powstały w tamtych latach, działa zresztą po dziś dzień, przygotowując smaczne trunki dla koneserów.

 

Warto również nadmienić, że w czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki oraz akcyza, wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny. Trudnili się tam nielegalnym pędzeniem alkoholu, tzw. księżycówki, ponadto notorycznie unikali płacenia poborcom podatków. Co ciekawe, ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności i chętnie w swoich działaniach marketingowych odwołują się do historii i tradycji.

Z czym pić whisky z Highland?

Whisky z Highland świetnie smakuje solo, a także podana z dodatkiem lodu, wody czy plasterków cytryny bądź limonki. Te ostatnie podkreślają intensywny, owocowy smak whisky, dodając jej kwaśnego posmaku. Woda i lód pozwalają złagodzić nieco torfowe nuty, które dla niektórych osób są zbyt mocne. Ciekawym pomysłem na wzbogacenie smaku tej whisky jest także wkrojenie do niej imbiru, a nawet dodanie odrobiny miodu, która doda niepowtarzalnej słodyczy. To rozwiązanie przypadnie do gustu w szczególności koneserom nietypowych smaków!