Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Grappa Alexander

 

Grappa Alexander

Cena 109,00 zł
Dostępne: W magazynie

Grappa jest całkowicie bezbarwna i krystaliczna. Jej zapach uwzględnia świeże owoce z akcentami jagód a smak świeży, mocny i nowoczesny, z długim owocowym finiszem. Produkowana jest ze szczepów Pinot i Gierma popularnych w rejonie Veneto, z którego pochodzi.

Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia
  • Brak na stanie

Grappa Le Diciotto Lune Stravecchia

Cena 229,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Grappa Stravecchia to doskonały symbol kultury, troski i sztuki destylacji. Otrzymana z destylacji w łaźni wodnej w alembiku, z 5 wytłoków trydenckich winogron: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato i Chardonnay, dojrzewa w małych beczkach z drzewa czereśni, jesionu, dębu i akacji, z których każde nadaje grappie własne cechy zapachowe, aromatyczne, kolorystyczne i smakowe. Czas starzenia wynosi 18 miesięcy.

Grappa La Trentina Morbida
  • Brak na stanie

Grappa La Trentina Morbida

Cena 189,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

La Trentina Morbida to wspaniała Grappa produkowana z kilku rodzajów wytłoków i pestek z winogron Muscat, oraz Chardonnay. Trunek posiada przyjemny i delikatny aromat z nutami dojrzałych owoców. Charakteryzuje się delikatnym i aromatycznym zapachem, bogatym, intensywnym smakiem i przyjemnym, długim finiszem. Wyśmienity trunek polecany na każdą porę roku.

Grappa La Trentina Tradizionale
  • Brak na stanie

Grappa La Trentina Tradizionale

Cena 185,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Grappa, stworzona dla wyrażenia elegancji założonej w tradycji trydenckiej, z której czerpie ona wszystko co najlepsze, wykorzystując typowe szczepy regionu, wahania temperatury, naturalne zapachy i doświadczenia minionych wieków.

Grappa Amarone Via Roma Zanin
  • Brak na stanie

 

Grappa Amarone Via Roma Zanin

Cena 145,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Grappa di amarone via Roma 40% to grappa produkowana z mieszaniny wytłoczyn winogron przenaczanych na amarone (Corvina, Molinara i Rondinella), starzeje się w dębowych beczkach nie mniej niż 6 miesięcy. Kolor lekko złotawy, zapach delikatny z nutą konfitur, w smaku łagodny z wyraźnym akcentem czerwonych, dojrzałych owoców. Jej aromat odzwierciedla charakterystyczny, intensywny zapach dojrzałych, czerwonych owoców, podczas gdy jej smak jest delikatny z wyczuwalnymi nutami przypraw, tytoniu i czekolady. Polecana do picia czysta w szerokich kieliszkach w temperaturze 16-18° C.

Czym jest grappa?

Grappa pochodzi z Włoch i jest tzw. wysokoprocentowy trunkiem, posiadającym zawartość alkoholu na poziomie nie mniejszej niż 37,5%. Destylat ten jest wytwarzany z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, co oznacza nie mniej nie więcej, że jest „efektem” przetwarzania odpadów po produkcji wina.  Fani grappy twierdzą nawet, że jest ona smaczniejszym efektem przerobu winogron niż … same wino! Poza preferencjami smakowymi różnice między tymi trunkami i im podobnymi określają również unijne przepisy. Według obowiązanych przepisów grappa musi być produkowana we Włoszech. Podobne destylat produkuje się też w innych częściach kraju, ale mają one inne nazwy – Kalifornia i Francji (marc), Portugalia (bagaceira) oraz Hiszpania (aguardiente).

To Ci się może spodobać: Najlepsze hiszpańskie wino

To co wyróżnia ten trunek na tle mu zbliżonych to  wysoka zawartość garbników, które sprawiają, że dobra grappa, nawet jeśli bardzo owocowa i aromatyczna, to zawsze pozostaje dość cierpka w tle.

Rodzaje trunku

Grappę dzieli się na następujące rodzaje:

  • Giovane –po produkcji trunek ten pozostaje w zbiornikach ze stali nierdzewnej aż do momentu rozlewu. Giovanne uchodzi za najczystszą formę grappy, która jak żadna inna odmiana pozwala w pełni cieszyć się smakiem i aromatem użytych do jego produkcji winogron.
  • Affinata – jest starzona w drewnianych beczkach zaledwie przez 12 miesięcy. Dość krótki czas leżakowania sprawia, że wersja ta zyskuje subtelnych nut drewna, zachowując jednocześnie swoją świeżość.
  • Invecchiata lub Vecchia – starzona przez okres od 12 do 18 miesięcy w drewnianych beczkach. W tym okresie nabiera głębi i złożoności smakowej.
  • Stravecchia lub Riserva  – leżakuj przez ponad 18 miesięcy w drewnianych beczkach. Dłuższy czas dojrzewania przekłada się na bogaty, zaokrąglony smak.

Skąd się wzięła grappa?

Za kolebkę grappy uważa się  Bassano del Grappa na północy Włoch. Jeśli wierzyć legendom, to pierwszy wytwórcą tego alkoholu był żołnierz, a dokonał tego w II wieku naszej ery z pomocą skradzionego w Egipcie destylatora. Powyższa historia jest mitem, a jej wiarygodność podważa fakt, że w tamtym czasie nie było właściwego sprzętu do produkcji tego alkoholu. Nie zmienia to faktu, że grappa ma barwną historię.

Jak serwować i pić grappę?

Grappa serwowana jest najczęściej jako tak zwany digestif, czyli alkohol spożywany po posiłku i wspomagający trawienie. We Włoszech tak podanej grappie towarzyszy czasami filiżanka aromatycznego espresso. Zazwyczaj pije się ją w pokojowej temperaturze, dzięki czemu prezentuje ona swój pełny, aromatyczno-smakowy bukiet.  Młode gatunki tego trunku powinno się pić w temperaturze od 9 do 13 stopni Celsjusza. Z kolei te bardziej dojrzewające najlepiej smakują w nieco wyższej temperaturze – od 15 do 18 stopni. Wskazane jest podawanie grappy w wersji lekko schłodzonej.  Okazjonalnie dodawana jest też do drinków.

Zobacz również: Aperitif, wermut, bitters

W jakich kieliszkach trzeba pić grappę?

Grappę podaje się w podłużnych, wysokich kieliszkach albo tych klasycznych do wódki

Grappa w drinkach

Grappa zazwyczaj pije się samodzielnie, ale szczególnie młodsze pokolenia traktują ją jako dodatek do drinków. Drinki z tym trunkiem zawierają zwykle likiery owocowe czy kawowe. Jednym z najbardziej znanych jest tzw. Grappon. Drink ten składa się zwykle z dwóch części grappy, jednej części brzoskwiniowej brandy i jednej części soku cytrynowego.

To Ci się może przydać: Napoje bezalkoholowe do drinków