Austrian Crystal Assemblage
Aromat owocowy. Wyczuwalne wiśnie, śliwki i truskawki. Na podniebieniu harmonijny, elegancki i owocowy z miękkimi taninami w posmaku.
Istnieje 196 produktów.
Aromat owocowy. Wyczuwalne wiśnie, śliwki i truskawki. Na podniebieniu harmonijny, elegancki i owocowy z miękkimi taninami w posmaku.
Te winogrona dzięki bardzo starannej fermentacji wprowadzają nas w świat smaków i aromatów owoców śliwki i truskawek. 30% tego wina jest starzone w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy.
Intensywny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Wyczuwalne aromaty dojrzałych, ciemnych owoców ze szczyptą przypraw oraz czekoladowymi niuansami. Na podniebieniu bardzo dobra struktura ze wspaniała kwasowością. Dobrze zintegrowane taniny oraz nuty ciemnych wiśni i kawy, prowadzą do bardzo eleganckiego i długiego finiszu. Doskonałe do pieczonej jagnięciny, dziczyzny czy gulaszu z królika.
Casa Silva producent tworzy wina o unikalnym i niepowtarzalnym smaku. Wina Casa Silva podlegają dokładnej selekcji gron, przy czym utrzymują wysokie standardy jakości. Producent Wina Casa Silva ustala standardy dla regionu Colchagua. Motto Casa Silva jest wprowadzanie na rynek win wysokiej jakości za niewygórowaną cenę. Nowoczesny Pinot Noir z Chile. Obfity aromat, w którym odnajdziemy truskawki, wiśnie, nuty kawy i skóry. W smaku dobrze zbudowane, wino obfite, ale eleganckie. Ułożona kwasowość i przyjemny finisz. Sugestie kulinarne: łosoś, kaczka, makarony.
Czerwone, wino wytrawne o intensywnie ciemnej rubinowej barwie, wyprodukowane ze szczepu syrah. W aromacie na pierwszy plan wysuwają się ciemne owoce z wyraźnymi nutami cynamonu i przypraw. Soczyste o doskonałej kwasowości i jędrnych taninach. Podniebienie wykazuje dobrą strukturę i harmonię między czarnymi owocami i francuskim dębem. Finisz długi i przyjemny.
Rodzinna winnica w Dolinie Colchagua, założona w XIX wieku przez emigrantów z Bordeaux. Niektóre z krzewów w winnicy zostały zasadzone prawie 100 lat temu jeszcze przez założyciela. Wino posiada rubinowy kolor, wspaniały aromat- nuty tytoniu czerwonych i czarnych owoców. Krągłe na podniebieniu, miękkie taniny, zrównoważona kwasowość, z słodkimi owocami wiśni i czarnych porzeczek.
Erario Primitivo di Manduria Magno to wino o ciemnofioletowej barwie. Posiada intensywne aromaty ciemnych owoców, śliwek i przypraw. Bogate, złożone, na finiszu długo wyczuwalny susz kompotowy.
Erario Primitivo di Manduria Charisma to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch. Wino o wyraźnie bursztynowym zabarwieniu. W aromacie przeplatające się dozy owocowe z nutami różnych przypraw. Wino o ciekawym charakterze.
Agricola Erario Primitivo di Manduria Diavolo Rosso to czerwone,wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Tradycyjne słodkie Porto wzmacniane brandy o pełnym, rubinowym kolorze i delikatnym aromacie dojrzałych owoców spowodowanym krótką maturacją w dębowej beczce. Smak aksamitnie gładki, o silnych nutach słodkiej taniny przechodzącej w długi przyjemny finisz. Ruby - Wina o kolorze czerwonym lub ciemnofioletowym. Wina te dojrzewają w dużych kadziach z drewna i stali nierdzewnej. Unika się długotrwałego kontaktu z powietrzem (natlenienia), aby zachować ich pierwotną, owocową świeżość aż do butelkowania.
Erario Primitivo di Manduria Idillio to czerwone, słodkie wino pochodzące z Włoch. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Posiada naturalną owocową słodycz, charakterystyczną i wyczuwalną na finiszu.
Agricola Erario Primitivo di Manduria L'Unico to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja wyjątkowo ekspresyjna, wyrazista i zbalansowana. Wino bardzo przyjemne i aksamitne, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Wino produkowane z sadzonek winorośli, których średni wiek wynosi co najmniej 70 lat. Dojrzewa w sumie 2,5 roku z czego 12 miesięcy w stalowych kadziach oraz kolejne 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wytrawne, intensywne i złożone wino o rubinowej barwie. W zapachu odkryjemy nuty dojrzałych owoców, dżem z czarnej wiśni, maliny i śliwki, aromaty tytoniu i lukrecji. Smak bogaty, gęsty z wyraźną cierpkością, ale jednocześnie zrównoważony.
Starannie wyselekcjonowane winogrona z winnic w dolinach Wairau oraz Awatere zostały zebrane do stworzenia tego wina. Wino to, przed butelkowaniem, spędziło 11 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Typowy Pinot Noir dla Marlborough, złożony i elegancki. W smaku czerwone owoce, śliwki, wiśnie i porzeczki a do tego nuty goździków i przypraw. Dzięki tej różnorodności doskonale pasuje do dań z dziczyzny, czerwonego mięsa, kaczki, wieprzowiny oraz tuńczyka.
Argentyński kupaż doskonałej jakości z serii Apartado selekcjonowanej corocznie przez samego Mistrza Piwnicy - Mariano Di Paola. Argentyński kupaż doskonałej jakości: 50% Malbec, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot. Seria Apartado to kolekcja najlepszych win z wybieranych corocznie beczek przez samego Mistrza Piwnicy - Mariano Di Paola. Na nosie złożone, eleganckie wino o kwiatowych konotacjach. Na języku mocno owocowe, intensywne, z nutami lukrecji, kawy i kakao - to zasługa leżakowania w beczkach z dębu francuskiego. Finisz bardzo długi, pozostawiający niezapomniane wrażenia.
Glorioso Gran Reserva to wino ze szczepu Tempranillo, które Bodegas Palacios uprawia i produkuje w sercu D.O.C.A. Rioja. Gleby gliniasto-wapienne i klimat kontynentalno-śródziemnomorski typowy dla tego obszaru zapewniają wystarczającą ilość ciepła i wilgoci, aby zebrać niezwykłe owoce w optymalnym momencie dojrzałości. Gdy tylko winogrona Glorioso Gran Reserva zostaną dokładnie wyselekcjonowane, poddawane są wstępnej maceracji na zimno. Następnie rozpoczyna się fermentacja alkoholowa w osadach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Wino jest następnie przelewane do beczek z francuskiego dębu na około 25 miesięcy i pozostawiane do rafinacji w butelce przez co najmniej 36 miesięcy przed wejściem na rynek.
Wino o intensywnie purpurowej barwie, z wyrazistym aromatem wiśni, truskawek, czarnych jagód i fiołków, wzbogaconym nutą dymu i przypraw. W ustach owocowe, zrównoważone, z niuansami wanilii i łagodnymi taninami. Długie i eleganckie.
Harmonijne wino o dobrze zbudowanym ciele i pełnych taninach. Idealnie będzie pasować do wyszukanych potraw, nie tylko kuchni włoskiej.
Intensywnie czerwone wino z granatowymi wręcz refleksami. Posiada bogaty bukiet zapachowy z wyczuwalnymi nutami leśnych jagód oraz miękkie garbniki na podniebieniu - to niewątpliwie zasługa szczepu, z którego powstało wino - Spatburgunder, szerzej znany jako Pinot Noir. Wino to doskonale "czuje się" w towarzystwie dań z dziczyzny oraz tłustych ryb.
Odmiana Tempranillo jasno przechodzi przez nos z intensywnie owocowymi aromatami truskawek i wiśni oraz aromatami ziół, takich jak koper włoski, które razem przypominają nam, że winnica znajduje się w Rio Alavesa. Dzięki bardzo wypolerowanym, miękkim i słodkim taninom jest to przyjemnie owocowe wino o zbalansowanej kwasowości i długim, aromatycznym wykończeniu.
Amarone to mocne, czerwone wino z regionu Veneto, produkowane z winogron Corvina i Rondinella, o wspaniałym fioletowym kolorze. Posiada aromat pieczonych buraków, rozmarynu, suszonych na słońcu pomidorów i dojrzałych fig. Pełne, żywe i owocowe w smaku, z przebijającymi nutami granatów, czekolady, kawy. Dobrze zbalansowane, zrównoważone z rustykalnym urokiem.
Wino czerwone to obok białego wina, najbardziej znany jego rodzaj. Do najbardziej rozpoznawalnych szczepów winogron, z których produkuje się wino czerwone, zaliczyć można: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Cabernet Franc. Wśród win czerwonych bardzo często zdarzają się jednak tak zwane kupaże, czyli wina, które powstają nie z jednego, a z kilku szczepów.
Ciemne szczepy najlepiej czują się w klimacie ciepłym i umiarkowanym. Choć jeden z najsłynniejszych Pinot Noir uprawiany jest akurat w stosunkowo chłodnej Szampanii i Burgundii, a słynny Cabernet Sauvignon, czy Merlot powstają w Bordeaux, czyli w zasięgu chłodnego Atlantyku.
To Ci się może przydać: Wina i szampany francuskie
Czerwone wino wyróżnia nie tylko intensywny, często ciężki w odbiorze kolor. O jego wyjątkowości stanowią także taniny, zwane inaczej garbnikami. Najwięcej ich znajdziemy w skórce, w pestkach winogron, a także w drewnie beczek, w których wino leżakuje. W trakcie produkcji wina maceracji podlegają całe winogrona w postaci miazgi. Im dłużej jest kontakt ze skórkami i pestkami, tym wino bogatsze w taninę i ma mocniejsze zabarwienie.
O te taniny właśnie toczy się walka podczas dojrzewania czerwonego wina. To one odpowiadają za cierpkość, nadają ciężar, dodają złożoności i wywołują efekt ściągania na języku i podniebieniu.
Świat czerwonych win jest niezwykle bogaty, co daje możliwości łączenia go z wszelkimi daniami. Lekkie wina czerwone doskonale się sprawdzą jako dodatek do zimnych przekąsek, czy wielu rodzajów wędlin. Idealnie podkreślą smak ryb.
Czerwone wina wytrawne podkreślą najbardziej wyrafinowany smak serów: twardych, owczych, ostrych, kozich, dojrzałych. Należy pamiętać, że do serów miękkich, kremowych bardziej pasuje wino białe.
Również mięsne potrawy to istne królestwo dla czerwonych win. Nie ma jak wyrafinowane danie z dziczyzny, idealnie przyrządzona wołowina, czy nieprzeciętny smak kaczki i gęsiny w towarzystwie lampki czerwonego, idealnie schłodzonego wina.
To nie koniec możliwości. Czerwone wino to również świetny towarzysz znakomitości przyrządzonych z jesiennych grzybów, a także doskonały kompan ulubionej pizzy.
Słodkie wino czerwone możemy podawać jako aperitif, a także swoisty równoważnik zbyt słodkich deserów.
To Ci się może przydać: Wino różowe
Po kilku, czy kilkunastu latach dojrzewania w butelce w czerwonym winie może powstać osad. Nie ma to żadnego negatywnego wpływu na jakość i smak wina, jednak może nie sprzyjać wizualnym doznaniom podczas degustacji. Aby tego uniknąć, należy wino poddać dekantacji, czyli powolnemu przelaniu do karafki. Po takim zabiegu osad pozostanie na dnie karafki, a dodatkowo nastąpi uwolnienie bukietu aromatów i bogactwa smakowego.
Czerwone wino wytrawne ma minimum 68 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie proporcjonalnie do zawartości cukru. Czerwone wino półwytrawne będzie więc miało minimum 81 kcal/100 ml, półsłodkie – 87/100 ml, a słodkie 106 kcal/100 ml. Wartości te mogą się między sobą różnić, ma na to wpływ chociażby rodzaj szczepu.
Pierwszy jednoznaczny dowód na celową produkcję wina pochodzi z Egiptu, stanowią go hieroglificzne przedstawienia prasy winiarskiej z czasów I dynastii (ok. 3000 p.n.e.). Poza tym osady po winie znajdowane są w amforach w wielu egipskich grobowcach. W grobowcu Tutanchamona (1325 p.n.e.) dowiedziono obecności zarówno czerwonego, jak i białego wina. Wino w Starożytnym Egipcie było jednak znacznie mniej powszechne niż piwo.
Przeprowadzone badania udowodniły, że regularne spożywanie lampki wina czerwonego wytrawnego może wydłużyć życie nawet o 5 lat! Na tym jednak prozdrowotne właściwości alkoholu się nie kończą. Może pomagać w obniżeniu cholesterolu, wspomagać prawidłowe trawienie czy usprawniać pracę nerek.
To Ci się może przydać: Aperitif / Wermut / Bitters