Istnieje 161 produktów.
Araldica Vini Gavi La Luciana 2014 Piemonte
Świeże, żywe wino ze szczepu Cortese rosnącego w okolicach miasta Gavi. Posiada jasny, słomkowy kolor o zielonych refleksach i cytrusowy aromat. W smaku jest lekkie, nieco kwaskowe o wyczuwalnych tonach cytryny i różowego grejpfruta. Wina tego typu tradycyjnie podaje się do dań z ryb i owoców morza oraz dań wegetariańskich.
Maradea Riserva Ciro
Wyjątkowe wino dojrzewające 12 miesięcy w beczkach z drewna kasztanowca. W kolorze jasno - rubinowe, w nosie gra nutami czarnej wiśni, jałowca, tymianku, lukrecji i mokrego drewna. Dzięki niestandardowemu leżakowaniu zyskało bardzo bogaty i wyrafinowany smak, oscylujący wokół nut kandyzowanych owoców cytrusowych i wanilii, z czarną oliwką w tle. Doskonale wyważony poziom garbników. Świetnie będzie smakować w towarzystwie pieczonych mięs, w szczególności dziczyzny.
Casata Monfort Trentino Muller Thurgau
Wyśmienite wino o intensywnie kwiatowym bukiecie. Wytrawne, świeże, pełne w smaku, z odpowiednim poziomem kwasowości. Wyczujemy w nim nuty brzoskwini, dzikiej róży i szałwii. Doskonale sprawdzi się jako aperitif.
Ioppa Bricco Balsina Ghemme
Harmonijne wino o dobrze zbudowanym ciele i pełnych taninach. Idealnie będzie pasować do wyszukanych potraw, nie tylko kuchni włoskiej.
Erario Negroamaro Salento Brunera
Negroamaro Salento Brunera - intensywna rubinowa barwa. W nosie kompleks dojrzałych czerwonych owoców, wśród których wyróżniają się wiśnia morello i maliny. W ustach miękkie, wzbogacone delikatną i elegancką teksturą tanin. Dobra budowa i ciało. Polecane do mięsa grillowanego, pieczonych karczochów; półmiska wędlin i serów.
Erario Primitivo Di Manduria Brunera
Erario Primitivo di Manduria Brunera to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Wino o wyraźnie bursztynowym zabarwieniu. W aromacie przeplatające się dozy owocowe z nutami różnych przypraw. Wino o ciekawym charakterze, zadziwia bardzo pozytywnie. Pozycja godna polecenia.
Erario Primitivo Di Manduria Charisma
Erario Primitivo di Manduria Charisma to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch. Wino o wyraźnie bursztynowym zabarwieniu. W aromacie przeplatające się dozy owocowe z nutami różnych przypraw. Wino o ciekawym charakterze.
Erario Primitivo Di Manduria Magno
Erario Primitivo di Manduria Magno to wino o ciemnofioletowej barwie. Posiada intensywne aromaty ciemnych owoców, śliwek i przypraw. Bogate, złożone, na finiszu długo wyczuwalny susz kompotowy.
Erario Primitivo Di Manduria Diavolo
Agricola Erario Primitivo di Manduria Diavolo Rosso to czerwone,wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Erario Primitivo Di Manduria L'Unico
Agricola Erario Primitivo di Manduria L'Unico to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja wyjątkowo ekspresyjna, wyrazista i zbalansowana. Wino bardzo przyjemne i aksamitne, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Primasole Primitivo Puglia
Primitivo Primasole Puglia to czerwone wino jest wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron Primitivo. W aromacie wyczujemy nuty dojrzałych śliwek, dżemu wiśniowego i tytoniu. W smaku aksamitne, delikatnie pikantne, z odrobiną słodyczy i dobrze zintegrowanymi taninami. To rubinowo czerwone wino z Apulii jest idealnym dodatkiem do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz pikantnych przystawek.
Opera No.3 Vinum Italicum
Wino gronowe, czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych jagód z intensywną nutą przypraw o łagodnym i trwałym smaku. Pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs i dojrzałych serów.
Erario Sisma 18
Wino produkowane z sadzonek winorośli, których średni wiek wynosi co najmniej 70 lat. Dojrzewa w sumie 2,5 roku z czego 12 miesięcy w stalowych kadziach oraz kolejne 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wytrawne, intensywne i złożone wino o rubinowej barwie. W zapachu odkryjemy nuty dojrzałych owoców, dżem z czarnej wiśni, maliny i śliwki, aromaty tytoniu i lukrecji. Smak bogaty, gęsty z wyraźną cierpkością, ale jednocześnie zrównoważony.
Bottega White Gold
Wytrawne (Brut), białe wino pochodzące z Lombardii (Włochy). Wyprodukowane w 100% ze szczepu Pinot Nero. Posiada blado-perłowy kolor i delikatny, kwiatowy aromat z nutą białych owoców. W smaku aksamitny, o dobrej trwałości na podniebieniu. Doskonale pasuje do owoców morza i sushi oraz jako aperitif.
Bottega Gold Prosecco
Musujące wino wytrawne (Brut) ze szczepu Glera, produkowane we Włoszech w regionie Veneto. Posiada perłowy, blado-słomkowy kolor i aromat przywodzący na myśl jabłka, dojrzałe gruszki, kwiaty akacji i konwalie. W smaku eleganckie i świeże. Wino to doskonale uzupełni konsumpcję wszelkiego rodzaju przystawek, w szczególności z ryb i białego drobiu.
Bottega Poeti Prosecco Spumante DOC
Tradycyjne, wytrawne (Brut) Prosecco o klasyfikacji DOC. Posiada lśniący, słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Zapach mocno owocowy, przywodzi na myśl nuty jabłek, brzoskwiń oraz kwiatów akacji. W smaku eleganckie, delikatne, dobrze wyważone, o idealnie perlistej konsystencji. Najlepiej podawać do lekkich dań, np. risotto z krewetkami czy sałatek warzywnych; świetne również jako aperitif.
Bottega Prosecco Millesimato Brut
Wytrawne Prosecco rocznikowe - 2014. W kolorze brylantowe, perłowo-słomkowe. Posiada owocowo-kwiatowy zapach, charakterystyczny dla Prosecco; wyraźnie wyczuwalne aromaty jabłek i owoców egzotycznych. W smaku zrównoważone, z intensywnymi nutami owocowymi. Idealnie komponuje się jako dodatek do przystawek, w szczególności ryb oraz jako aperitif.
Doppio Passo Grillo
Doppio Passo Grillo to białe, wytrawne, Włoskie wino z regionu Sycylia. Powstało w 100% z winogron odmiany Grillo. Jasno słomkowa barwa z refleksami zieleni przepełniona jest aromatami białych kwiatów, moreli, brzoskwiń, ananasa i skórki z pomarańczy. Na podniebieniu harmonijne i łagodne, charakteryzuje się powściągliwą kwasowością i lekką słodyczą. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza, sałatkami oraz jest idealne jako aperitif. Schłodzić przed podaniem.
Erario Primitivo Di Manduria Idillio
Erario Primitivo di Manduria Idillio to czerwone, słodkie wino pochodzące z Włoch. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Posiada naturalną owocową słodycz, charakterystyczną i wyczuwalną na finiszu.
Guerrieri Rizzardi Soave Classico
Klasyczne, białe wino z Veneto z aromatami jabłek i gruszek z delikatną nutą migdałów. W ustach rześkie, czyste, z akcentem mineralnym i dobrą równowagą.
Luna Argenta Prosecco Brut
Harmonijne i kuszące, lekkie kwiatowe nuty stanowią główny aromat wina. Wyczuwalne żywe smaki gruszki, miodu, migdałów i białych owoców pestkowych na podniebieniu. Świetne jako aperitif lub jako dodatek do dań z ryb, sałatek owocowych i owocowych deserów.
Santero Prosecco Extra Dry
Wytrawne wino musujące o słomkowym kolorze i wysokim nasyceniu bąbelkami. Bukiet uwalnia kwiatowe nuty oraz ślady świeżych owoców. W smaku orzeźwiające, zachęcające do konsumpcji jako aperitif oraz dodatek do każdego posiłku.
Wina włoskie
Historia wina włoskiego
Na terenie obecnych Włoch pierwsze uprawy winorośli datuje się na około 1000 roku p.n.e. Początki produkcji win w tym kraju związane są podbojem terenów Półwyspu Apenińskiego przez Greków. W tamtych czasach - głównie na Sycylii i Kalabrii, rosła winorośl o nazwie Oinotria. W kolejnych latach i wiekach uprawa winorośli na terenie dzisiejszych Włoch posuwała się w kierunku północy. Jak można wyczytać w źródłach historycznych, produkcją i handlem winem zajmowali się już Etruskowie, a miało to miejsce już w VII wieku p.n.e. – głównie w regionie obecnej Toskanii. Cztery wieki później, w okres podbojów Hannibala, produkcja wina odbywała się niemal we wszystkich częściach dzisiejszej Italii, a najbardziej płodnym pod kątem produkcji był region zwany Falerno.
Jeśli chodzi o historię nowożytną, to rozkwit wina nie tylko we Włoszech, ale i w całej Europie nastąpił w XIII wieku. W tym okresie powstały firmy działające nawet do dziś, takie jak: Frescobaldi (firmę zakłada Berto de' Frescobaldi w 1300 roku) czy Antinori (Giovanni di Piero Antinori 1385 rok). Niestety inne zakłady miały mniej szczęścia i pogrążył je upadek włoskiego winiarstwa w XVI wieku, którego koniec nastąpił podczas zjednoczenia Włoch w 1861 roku przez króla Wiktora Emanuela.
To Cię może zainteresować: Najlepsze wina mołdawskie
Klasyfikacja włoskich win
Do niedawna włoskie wina wbrew pozorom nie cieszyły się uznaniem koneserów. Produkowano je w dużych ilościach, ale głównie na własne potrzeby, co oznacza, że, znajdowały one nabywców głównie na rynku lokalnym. W drugiej połowie XX wieku podjęto działania, aby poprawić notowania włoskich win na świecie – wprowadzono bardziej restrykcyjne przepisy związane z ich produkcją, a w 1963 roku stworzono własną klasyfikację win, która dzieli ten trunek na:
- VDT – Vino da Tavola - Wino stołowe (vino da tavola) – tak naprawdę można je nabyć wszędzie, w każdym markecie, często też rozlewane są do kartoników. Co ciekawe, VDT nie musi spełniać żadnych kryteriów związanych z pochodzeniem winogron, doborem ich odmian, technologią produkcji i innymi parametrami. Jedyną wytyczną jest to, że wino to ma być wytworem naturalnego procesu fermentacji winogron i zawierać odpowiednią ilość alkoholu.
- DOC - Denominazione di Origine Controllata - wyższa kategoria wina od VDT. Na całym Półwyspie Apenińskim wyróżnionych jest 250 regionów DOC. W odróżnieniu od wersji podstawowej, w przypadku tych win szczegółowe przepisy określają obszar, z którego mogą pochodzić winogrona, dozwolone szczepy winogron, dozwolone metody upraw czy wymagania dotyczące dojrzewania wina.
- DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita - najwyższa kategoria win, wymagająca od producentów spełnienia szeregu warunków określonych w przepisach dla win o klasyfikacji DOC, a ponadto muszą być one poddane wnikliwej analizie i komisyjnej degustacji.
- IGT - Indicazione Geografica Tipica - do tej kategorii należą słynne „supertoskany”, czyli toskańskie wina stołowe, takie jak legendarna Sassicaia (jedno z najdroższych włoskich), a także wina z Piemontu, Veneto czy z innych regionów. W ich przypadku najistotniejsze jest pochodzenie z określonego regionu.
Najważniejsze regiony winiarskie i pochodzące z nich szczepy
Obecnie całe Włochy składają się z 20 regionów winiarskich. Najbardziej cenione przez miłośników win są:
- Piemont – znany z wytrawnych, mocnych win czerwonych, takich jak Barolo i Barbaresco, produkowanych ze szczepu Nebbiolo.
- Toskania – to bez wątpienia ojczyzna słynnego Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, zdominowana przez szczep Sangiovese.
- Veneto – region znany z lekkiego, musującego Prosecco oraz eleganckiego Amarone della Valpolicella.
- Sycylia i Apulia – południowe Włochy oferują intensywne, owocowe wina z takich szczepów jak Nero d’Avola czy Primitivo.
W sumie we Włoszech uprawia się ponad 500 szczepów, przez co uchodzi ona za najbardziej zróżnicowany pod względem winorośli na świecie.
To Ci się może spodobać: Najlepsze francuskie wina