Istnieje 157 produktów.
Araldica Vini Gavi La Luciana 2014 Piemonte
Świeże, żywe wino ze szczepu Cortese rosnącego w okolicach miasta Gavi. Posiada jasny, słomkowy kolor o zielonych refleksach i cytrusowy aromat. W smaku jest lekkie, nieco kwaskowe o wyczuwalnych tonach cytryny i różowego grejpfruta. Wina tego typu tradycyjnie podaje się do dań z ryb i owoców morza oraz dań wegetariańskich.
Casata Monfort Trentino Muller Thurgau
Wyśmienite wino o intensywnie kwiatowym bukiecie. Wytrawne, świeże, pełne w smaku, z odpowiednim poziomem kwasowości. Wyczujemy w nim nuty brzoskwini, dzikiej róży i szałwii. Doskonale sprawdzi się jako aperitif.
Ioppa Bricco Balsina Ghemme
Harmonijne wino o dobrze zbudowanym ciele i pełnych taninach. Idealnie będzie pasować do wyszukanych potraw, nie tylko kuchni włoskiej.
Erario Negroamaro Salento Brunera
Negroamaro Salento Brunera - intensywna rubinowa barwa. W nosie kompleks dojrzałych czerwonych owoców, wśród których wyróżniają się wiśnia morello i maliny. W ustach miękkie, wzbogacone delikatną i elegancką teksturą tanin. Dobra budowa i ciało. Polecane do mięsa grillowanego, pieczonych karczochów; półmiska wędlin i serów.
Erario Primitivo Di Manduria Charisma
Erario Primitivo di Manduria Charisma to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch. Wino o wyraźnie bursztynowym zabarwieniu. W aromacie przeplatające się dozy owocowe z nutami różnych przypraw. Wino o ciekawym charakterze.
Erario Primitivo Di Manduria Magno
Erario Primitivo di Manduria Magno to wino o ciemnofioletowej barwie. Posiada intensywne aromaty ciemnych owoców, śliwek i przypraw. Bogate, złożone, na finiszu długo wyczuwalny susz kompotowy.
Erario Primitivo Di Manduria Diavolo
Agricola Erario Primitivo di Manduria Diavolo Rosso to czerwone,wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Erario Primitivo Di Manduria L'Unico
Agricola Erario Primitivo di Manduria L'Unico to czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch, z regionu Apulia. Pozycja wyjątkowo ekspresyjna, wyrazista i zbalansowana. Wino bardzo przyjemne i aksamitne, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Taniny długie, wyraźne i silne.
Santero Dile D*Rosso
Fermentacja moszczu używanego do produkcji Dile Rosso trwa około 6-7 dni w kontrolowanej temperaturze. Wino jest butelkowane po krótkim okresie fermentowania i rafinacji (rafinacja to czynność polegająca na zredukowaniu ilości tanin w winie do odpowiedniego poziomu). Wino posiada głęboki, rubinowy kolor oraz intensywny, trwały bukiet. Jest przyjemnie owocowe z nutami świeżo zebranych kwiatów. Wytrawny, harmonijny, zrównoważony smak. Najlepiej podawać w temperaturze 16'C. Doskonałe do czerwonych mięs oraz serów.
Primasole Primitivo Puglia
Primitivo Primasole Puglia to czerwone wino jest wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron Primitivo. W aromacie wyczujemy nuty dojrzałych śliwek, dżemu wiśniowego i tytoniu. W smaku aksamitne, delikatnie pikantne, z odrobiną słodyczy i dobrze zintegrowanymi taninami. To rubinowo czerwone wino z Apulii jest idealnym dodatkiem do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz pikantnych przystawek.
Opera No.3 Vinum Italicum
Wino gronowe, czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych jagód z intensywną nutą przypraw o łagodnym i trwałym smaku. Pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs i dojrzałych serów.
Erario Sisma 18
Wino produkowane z sadzonek winorośli, których średni wiek wynosi co najmniej 70 lat. Dojrzewa w sumie 2,5 roku z czego 12 miesięcy w stalowych kadziach oraz kolejne 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wytrawne, intensywne i złożone wino o rubinowej barwie. W zapachu odkryjemy nuty dojrzałych owoców, dżem z czarnej wiśni, maliny i śliwki, aromaty tytoniu i lukrecji. Smak bogaty, gęsty z wyraźną cierpkością, ale jednocześnie zrównoważony.
Bottega White Gold
Wytrawne (Brut), białe wino pochodzące z Lombardii (Włochy). Wyprodukowane w 100% ze szczepu Pinot Nero. Posiada blado-perłowy kolor i delikatny, kwiatowy aromat z nutą białych owoców. W smaku aksamitny, o dobrej trwałości na podniebieniu. Doskonale pasuje do owoców morza i sushi oraz jako aperitif.
Bottega Gold Prosecco
Musujące wino wytrawne (Brut) ze szczepu Glera, produkowane we Włoszech w regionie Veneto. Posiada perłowy, blado-słomkowy kolor i aromat przywodzący na myśl jabłka, dojrzałe gruszki, kwiaty akacji i konwalie. W smaku eleganckie i świeże. Wino to doskonale uzupełni konsumpcję wszelkiego rodzaju przystawek, w szczególności z ryb i białego drobiu.
Bottega Poeti Prosecco Spumante DOC
Tradycyjne, wytrawne (Brut) Prosecco o klasyfikacji DOC. Posiada lśniący, słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Zapach mocno owocowy, przywodzi na myśl nuty jabłek, brzoskwiń oraz kwiatów akacji. W smaku eleganckie, delikatne, dobrze wyważone, o idealnie perlistej konsystencji. Najlepiej podawać do lekkich dań, np. risotto z krewetkami czy sałatek warzywnych; świetne również jako aperitif.
Bottega Prosecco Millesimato Brut
Wytrawne Prosecco rocznikowe - 2014. W kolorze brylantowe, perłowo-słomkowe. Posiada owocowo-kwiatowy zapach, charakterystyczny dla Prosecco; wyraźnie wyczuwalne aromaty jabłek i owoców egzotycznych. W smaku zrównoważone, z intensywnymi nutami owocowymi. Idealnie komponuje się jako dodatek do przystawek, w szczególności ryb oraz jako aperitif.
Doppio Passo Grillo
Doppio Passo Grillo to białe, wytrawne, Włoskie wino z regionu Sycylia. Powstało w 100% z winogron odmiany Grillo. Jasno słomkowa barwa z refleksami zieleni przepełniona jest aromatami białych kwiatów, moreli, brzoskwiń, ananasa i skórki z pomarańczy. Na podniebieniu harmonijne i łagodne, charakteryzuje się powściągliwą kwasowością i lekką słodyczą. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza, sałatkami oraz jest idealne jako aperitif. Schłodzić przed podaniem.
Erario Primitivo Di Manduria Idillio
Erario Primitivo di Manduria Idillio to czerwone, słodkie wino pochodzące z Włoch. Pozycja ekspresyjna wyrazista i zbalansowana. Wino dosyć przyjemne i gładkie, w smaku wyraziste z lekkim kwaskowym posmakiem. Harmonijne, lekko cierpkie na podniebieniu. Posiada naturalną owocową słodycz, charakterystyczną i wyczuwalną na finiszu.
Guerrieri Rizzardi Soave Classico
Klasyczne, białe wino z Veneto z aromatami jabłek i gruszek z delikatną nutą migdałów. W ustach rześkie, czyste, z akcentem mineralnym i dobrą równowagą.
Santero Prosecco Extra Dry
Wytrawne wino musujące o słomkowym kolorze i wysokim nasyceniu bąbelkami. Bukiet uwalnia kwiatowe nuty oraz ślady świeżych owoców. W smaku orzeźwiające, zachęcające do konsumpcji jako aperitif oraz dodatek do każdego posiłku.
Santero Moscato Spumante Dolce Butterfly
Słodkie i orzeźwiające wino musujące z wyraźnymi nutami kwiatowo owocowymi. Doskonałe do deserów, niebieskich serów, a także salami. Najlepiej serwować w temperaturze 6/8 °C.
Santero Fragola
Dla miłośników, którym sprawia radość i przyjemność rozkoszowanie się winem musującym o niskiej zawartości alkoholu, proponujemy nowy produkt, który spełni ich oczekiwania. Intensywne aromaty wina oraz owoców truskawki, których smak pochodzi z naturalnych składników. Słodkie wino musujące, charakteryzujące się niewielką zawartością alkoholu oraz intensywnym aromatem i przyjemnym smakiem truskawek. Jest to propozycja szczególnie dla miłośników niewielkiej mocy - jako alternatywa dla piwa i koktajli. Idealne w temperaturze 5-6° C
Wina włoskie
Historia wina włoskiego
Na terenie obecnych Włoch pierwsze uprawy winorośli datuje się na około 1000 roku p.n.e. Początki produkcji win w tym kraju związane są podbojem terenów Półwyspu Apenińskiego przez Greków. W tamtych czasach - głównie na Sycylii i Kalabrii, rosła winorośl o nazwie Oinotria. W kolejnych latach i wiekach uprawa winorośli na terenie dzisiejszych Włoch posuwała się w kierunku północy. Jak można wyczytać w źródłach historycznych, produkcją i handlem winem zajmowali się już Etruskowie, a miało to miejsce już w VII wieku p.n.e. – głównie w regionie obecnej Toskanii. Cztery wieki później, w okres podbojów Hannibala, produkcja wina odbywała się niemal we wszystkich częściach dzisiejszej Italii, a najbardziej płodnym pod kątem produkcji był region zwany Falerno.
Jeśli chodzi o historię nowożytną, to rozkwit wina nie tylko we Włoszech, ale i w całej Europie nastąpił w XIII wieku. W tym okresie powstały firmy działające nawet do dziś, takie jak: Frescobaldi (firmę zakłada Berto de' Frescobaldi w 1300 roku) czy Antinori (Giovanni di Piero Antinori 1385 rok). Niestety inne zakłady miały mniej szczęścia i pogrążył je upadek włoskiego winiarstwa w XVI wieku, którego koniec nastąpił podczas zjednoczenia Włoch w 1861 roku przez króla Wiktora Emanuela.
To Cię może zainteresować: Najlepsze wina mołdawskie
Klasyfikacja włoskich win
Do niedawna włoskie wina wbrew pozorom nie cieszyły się uznaniem koneserów. Produkowano je w dużych ilościach, ale głównie na własne potrzeby, co oznacza, że, znajdowały one nabywców głównie na rynku lokalnym. W drugiej połowie XX wieku podjęto działania, aby poprawić notowania włoskich win na świecie – wprowadzono bardziej restrykcyjne przepisy związane z ich produkcją, a w 1963 roku stworzono własną klasyfikację win, która dzieli ten trunek na:
- VDT – Vino da Tavola - Wino stołowe (vino da tavola) – tak naprawdę można je nabyć wszędzie, w każdym markecie, często też rozlewane są do kartoników. Co ciekawe, VDT nie musi spełniać żadnych kryteriów związanych z pochodzeniem winogron, doborem ich odmian, technologią produkcji i innymi parametrami. Jedyną wytyczną jest to, że wino to ma być wytworem naturalnego procesu fermentacji winogron i zawierać odpowiednią ilość alkoholu.
- DOC - Denominazione di Origine Controllata - wyższa kategoria wina od VDT. Na całym Półwyspie Apenińskim wyróżnionych jest 250 regionów DOC. W odróżnieniu od wersji podstawowej, w przypadku tych win szczegółowe przepisy określają obszar, z którego mogą pochodzić winogrona, dozwolone szczepy winogron, dozwolone metody upraw czy wymagania dotyczące dojrzewania wina.
- DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita - najwyższa kategoria win, wymagająca od producentów spełnienia szeregu warunków określonych w przepisach dla win o klasyfikacji DOC, a ponadto muszą być one poddane wnikliwej analizie i komisyjnej degustacji.
- IGT - Indicazione Geografica Tipica - do tej kategorii należą słynne „supertoskany”, czyli toskańskie wina stołowe, takie jak legendarna Sassicaia (jedno z najdroższych włoskich), a także wina z Piemontu, Veneto czy z innych regionów. W ich przypadku najistotniejsze jest pochodzenie z określonego regionu.
Najważniejsze regiony winiarskie i pochodzące z nich szczepy
Obecnie całe Włochy składają się z 20 regionów winiarskich. Najbardziej cenione przez miłośników win są:
- Piemont – znany z wytrawnych, mocnych win czerwonych, takich jak Barolo i Barbaresco, produkowanych ze szczepu Nebbiolo.
- Toskania – to bez wątpienia ojczyzna słynnego Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, zdominowana przez szczep Sangiovese.
- Veneto – region znany z lekkiego, musującego Prosecco oraz eleganckiego Amarone della Valpolicella.
- Sycylia i Apulia – południowe Włochy oferują intensywne, owocowe wina z takich szczepów jak Nero d’Avola czy Primitivo.
W sumie we Włoszech uprawia się ponad 500 szczepów, przez co uchodzi ona za najbardziej zróżnicowany pod względem winorośli na świecie.
To Ci się może spodobać: Najlepsze francuskie wina