Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Dostępność

Dostępność

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 255,00 zł - 2 799,00 zł

Aktywne filtry

Veuve Clicquot Rose Brut

Veuve Clicquot Rose Brut

Cena 379,00 zł
Dostępne: W magazynie

Szampan charakteryzujący się przepięknym kolorem z różanymi akcentami. Wyjątkowo hojny i elegancki nos, bardzo delikatne bąbelki - to klasa sama w sobie. W mieszance dominuje pełen charakteru szczep Pinot Noir (55%), obok finezyjnego Chardonnay (30%), owocowego Pinot Meunier (15%) oraz białych i czerwonych win reserve (do 40%). Veuve Cliquot Rose urzeka żywą barwą, intensywnym i eleganckim bukietem aromatów z wyczuwalnymi truskawkami, malinami i wiśniami, a następnie nutami suszonych owoców i ciasta. W smaku dominują owoce. Kompozycja jest krągła, wyrazista i elegancka.

Champagne Armand de Brignac Brut Rose

 

Champagne Armand de Brignac Brut Rose

Cena 2 799,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mocno urzekająca, różowa wersja Armand de Brignac - jednego z najbardziej wykwintnych szampanów. Wytrawna, skomponowana z 50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier i 10% Chardonnay, o pięknej, łososiowej barwie i bukiecie pełnym soczystych, świeżych truskawek i porzeczek. W tle pojawiają się nuty lekko wędzone i dymne. W smaku wyczuwalne czerwone owoce i długi, aromatyczny finisz.

Champagne PIAFF Brut Rose

 

Champagne PIAFF Brut Rose

Cena 309,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ten doskonały różowy szampan od Piaff jest elegancki i pikantny, z cudownym wachlarzem letnich owoców na pierwszym planie, w tym dzikich truskawek i wiśni. Znajdziesz również warstwy soczystych porzeczek dodających głębi. Idealna harmonia na podniebieniu. Mnóstwo czerwonych owoców z kremowymi, powlekającymi usta bąbelkami.

G.H. Mumm Rose Brut
  • Brak na stanie

 

G.H. Mumm Rose Brut

Cena 255,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

G.H. Mumm Rose to pełen uwodzicielskiej mocy wytrawny, różowy szampan. To kompozycja 3 szczepów (Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier) z dodatkiem wysokiej klasy wina czerwonego z Bouzy. Doskonały jako aperitif, świetnie komponuje się także z owocami i deserami. Podawać w temperaturze 7-10 °C.

Piper-Heidsieck Rose Sauvage Brut
  • Brak na stanie

Piper-Heidsieck Rose Sauvage Brut

Cena 289,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Szampan Piper-Heidsieck czyli prestiż, luksus, najwyższa jakość. Wielokrotnie uhonorowany tytułem Sparkling Winemaker of the Year, który przyznawany jest co roku przez International Wine Challenge.

Joseph Perrier Rose Millesime
  • Brak na stanie

Joseph Perrier Rose Millesime

Cena 345,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Od ponad wieku "The Grand Marque House of Joseph Perrier" budował swoją reputację, tradycję i tworzył wyjątkową jakość produktów, która wielokrotnie doceniana jest na konkursach.

Czym jest różowy szampan?

Szampany różowe wyróżniają się nie tylko estetycznym różowym kolorem, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Powstają zazwyczaj z czerwonych win, które są mieszane z białymi winami szampańskimi lub uzyskiwane poprzez krótszy kontakt skórek winogron z moszczem. Alkohol ten zazwyczaj oferuje złożony bukiet aromatów – od świeżych czerwonych owoców po subtelne nuty przypraw. Idealnie zbalansowana kwasowość i delikatne bąbelki sprawiają, że każdy jego  łyk to prawdziwa uczta dla zmysłów. 

Szampany różowe są często różowe, ale mogą być również czerwone, białe lub fioletowe. Są one zazwyczaj mniej słodkie niż inne szampany i zazwyczaj nie są tak drogie.

Dlaczego różowy szampan jest droższy?

Szampan różowy jest zazwyczaj droższy od nie-różowego. Większość producentów uważa, ze ma to związek z dodatkowymi kosztami produkcji. Jest to produkt bardziej pracochłonny niż nie-różowy, ale często cena różowych win ma więcej wspólnego z prestiżem, a także z ograniczoną dostępnością.

To Ci się może spodobać: Najlepsze szampany Brut

Sposób produkcji szampana rose

Mieszanie spokojnego czerwonego wina z Pinot Noir to sposób, w jaki szampan zazwyczaj uzyskuje swój różowy odcień. Podczas gdy gdzie indziej jest to postrzegane jako gorszy sposób produkcji różowego wina, tylko szampan może sobie na to pozwolić. Powodem tego jest notorycznie wilgotny i trudny klimat, daleki od słonecznego ciepła Prowansji. Dzięki mieszaniu białego i czerwonego wina producenci szampana mają większą kontrolę nad swoim winem, zapewniając, że każdego roku produkują pyszne różowe wino. Ta tradycyjna metoda mieszania sprawia, że ​​wielu z nas uwielbia pić lekkiego, subtelnego różowego szampana.

Nie wszyscy producenci stosują się jednak do tej metody. Niektórzy są na tyle odważni, aby przeciwstawić się przeciwnościom losu i produkować 100% różowego Pinot Noir poprzez macerowanie/nasączanie skórek czerwonych winogron sokiem winogronowym przez kilka dni. Jest to bardziej ryzykowna metoda, ale dająca satysfakcjonujące rezultaty.

Zobacz również: Najlepsze wina hiszpańskie

Do czego podawać różowy szampan?

Profil smakowy różowego szampana doskonale uzupełnia dania z kaczką w roli głównej – może być pieczona, smażona, duszona. Sposób przyrządzenia nie ma znaczenia. Różowy szampan doskonale się spisze zarówno, gdy podamy kaczę tradycyjnie z sosem żurawinowym lub wiśniowym, jak i w buraczkach lub nawet w bardziej pikantnej wersji, np. po seczuańsku – w tym przypadku pieprz doskonale wydobywa z szampana wszystkie jego bogate nuty.

Jak serwować różowego szampana?

Kieliszki do szampana posiadają charakterystyczny kształt typu flute. Oznacza to wysoką nóżkę kieliszka i smukłą, wydłużoną czaszę. Taki kształt gwarantuje, że bąbelki i aromat szampana nie ulotnią się zbyt szybko. Kieliszki powinny być w temperaturze pokojowej. Zdecydowanie bardziej elegancki efekt osiągniemy podając szampana w zdobionych kieliszkach ze szkła kryształowego.

Szampan, aby zachować wszystkie swoje walory smakowe, powinien zostać schłodzony w lodówce do temperatury około 5-9 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura wydobędzie jego przyjemny aromat. Ostrożnie otwarty trunek nalewamy przechylając kieliszek, co zminimalizuje pianę. Aby ułatwić sobie tę czynność, można najpierw wlać do każdego kieliszka około 3 cm płynu, a gdy piana opadnie, dopełnić je do około 2/3 wysokości. Pijąc, trzymamy kieliszki za nóżkę, aby nie ogrzewać zanadto szampana ciepłem dłoni. Otwartą butelkę umieszczamy koniecznie w specjalnym kubełku wypełnionym lodem. Taki zabieg zagwarantuje odpowiednią temperaturę szampana. Kubełek może być metalowy lub jeszcze lepiej – kryształowy, wówczas wyraźnie widać butelkę z etykietą oraz ilość lodu i wody w naczyniu.

Zobacz również: Najlepszy absynt