Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Rodzaj

Rodzaj

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 199,00 zł - 3 350,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Wee Smoky Single Grain Batch 2

 

Wee Smoky Single Grain Batch 2

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wee Smoky to wyjątkowa szkocka whisky single grain z wyczuwalnym, dymnym aromatem, który powstał w wyniku finiszowania w torfowych beczkach. Alkohol ten nadal zachowuje jednak pyszne nuty waniliowe i owocowe, których można oczekiwać od whisky zbożowej, ale za sprawą dymnych aromatów powstaje intrygujące połączenie. Szczególnie dobrze sprawdza się w drinkach i koktajlach.

Voodoo Coven of Resurrection - Cameronbridge

Voodoo Coven of Resurrection - Cameronbridge

Cena 299,00 zł
Dostępne: W magazynie

Smakosze wiedzą: Każda whisky ma swoją magię. Nikt nie wyraża tej magii tak wyraźnie jak Whiskey of Voodoo. Marka niezależnego rozlewni Brave New Spirits z Glasgow podbija rynek od lata 2021 roku. Whisky of Voodoo przywołuje słynne destylarnie ze wszystkich regionów Szkocji. Który dokładnie pozostaje tajemnicą. Te z co najmniej 46% objętości rozwijają swoją magiczną moc. Butelkowane „Mystery Malts” w różnych beczkach, głównie pierwszego i drugiego napełnienia - od burbona po sherry i porto po koniak, tequilę lub wino.

Dzięki Coven of Resurrection, Whisky of Voodoo uzupełnia ofertę whisky single grain z Lowlands. Po 13 latach w beczkach po czerwonym winie pierwszego napełnienia, ciemny dramat rozwija owoce jagodowe z semoliną ze słodkiej pszenicy i wanilią.

The Cally 40 YO Single Grain
  • Brak na stanie

 

The Cally 40 YO Single Grain

Cena 3 350,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Limitowana edycja szkockiej whisky ze słodu jęczmiennego. Pochodzi z zamkniętych destylarni Caledonian w Edynburgu. Destylowana w 1974 roku. Dojrzewała przez ponad 40 lat w beczkach z dębu amerykańskiego. Tylko 5060 butelek.

ABASOLO Mexican Whisky
  • Brak na stanie

 

ABASOLO Mexican Whisky

Cena 199,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Whisky produkowana jest w 100% z kukurydzy. Jasny, lekko złoty kolor przypomina w kieliszku znane wszystkim Chardonnay. Niezwykle łagodna, z intrygującym aromatem prażonej kukurydzy, tostów, toffi i karmelowych cukierków. W tle pojawia się delikatny aromat strużyn ołówka i skóry. Zdecydowanie nie jest to typowa grain whisky, zdecydowanie nie smakuje jak bourbon. Przyjemny produkt pośredni, w którym zdecydowanie czuć młodość oraz ducha Azteków i Majów. Made in Mexico!

Jakie składniki?

Single Grain to whisky produkowana ze zbóż, takich jak: żyto, pszenica czy kukurydza, Whisky tego typu może być słodowane lub niesłodowane. Wszystkie składniki koniecznie muszą pochodzić z jednej destylarni! W rezultacie whisky jednoziarniste są najczęściej bardzo lekkie w smaku, mają słodszy aromat i niepowtarzalny charakter. 

Rosnąca popularność

Historycznie whisky typu single grain, dzięki temu, że są łatwe i szybkie w produkcji, wykorzystywane były wyłącznie do popularnych mieszanek whisky typu blended. W ostatnich latach whisky jednoziarnista zyskała jednak na popularności i zaczęła pojawiać się na rynku jako osobna kategoria. 

Unikalny, intensywny smak

Na ostateczną jakość whisky single grain wpływa mnóstwo czynników, od gatunku zboża czy rodzaju torfu po beczki, w których jest leżakowana. Do produkcji tej whisky zwykle wykorzystuje się beczki, w których wcześniej leżakowały inne alkohole. Wpływa to na ostateczny smak i nadaje trunkowi właściwy charakter, wyczuwalny szczególnie w aromacie i finiszu. Ze względu na bardzo wyrazisty smak takiej whisky, wiele osób zaczynających przygodę z tym trunkiem uważa ten rodzaj za zbyt intensywny. 

To Ci się może spodobać: Najlepsza whisky single malt

Produkcja w niewielkich seriach

Whisky typu single grain często są produkowane w niewielkich seriach, co ma wpływ na ostateczną, stosunkowo wysoką cenę tego alkoholu. Co równie istotne, ponieważ są to whisky produkowane wyłącznie w jednej destylarni – w każdej marce uwidacznia się niepowtarzalny klimat obszaru, w którym mieści się destylarnia.

Wieloletnie doświadczenie dwóch szkockich regionów

Do wytwarzania whisky single grain wymagane jest wieloletnie doświadczenie, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Z tego względu głównym producentem takich trunków jest Szkocja. W produkcji whisky single grain wyróżniają się przede wszystkim dwa regiony. Highland i Lowland są doskonale znane wszystkim miłośnikom złocistego trunku z niepodważalnej jakości.