Istnieje 16 produktów.
Hellyers Road Peated 6YO 2016 67,7% - New Vibrations
Nos: precyzyjny, delikatny - nuty kwiatowe (lilia, irys), waniliowe, zielne (lucerna, siano), dymne, korzeniowe (imbir), owocowe (gruszka Williama) i lukrecja. Po napowietrzeniu paleta aromatów ujawnia ciemniejszy, oleisty (oliwkowy), kamforowy, zwierzęcy (bekon) i leczniczy (sinapizm) torf.
Smak: przejrzysty, smukły - nieco mineralny, zwierzęcy charakter (bresaola, wołowina gryzońska) z ziołowymi nutami na podniebieniu (pokrzywa, mięta pieprzowa, szałwia, trawa cytrynowa); wyczuwalne nuty cytrynowe i mleczne (kokos, wanilia).
Finisz: długi, dystyngowany - ziemisty początek finiszu (suszony torf) przywodzi na myśl okres żniw (jęczmień cięty); w posmaku te same bloki bogatego, oleistego i słonego torfu mieszają się ze słodkim, delikatnym dymem hawańskiego cygara.
Hellyers Road Aurora Australis 40%
Słowo "aurora" pochodzi od imienia rzymskiej bogini świtu, Aurory. Nazwa Aurora Australis jest zatem bardzo trafna dla tego nowego wyrazu whisky single malt od Hellyers Road. Delikatne smaki toffi i kruchego ciasta na podniebieniu są otoczone nutami świeżych traw, sosny, rodzynek i węgla drzewnego z ogniska.
Nos: na pierwszy plan wysuwa się wiosenna świeża trawa łąkowa i tropikalne słodkie nuty; orzeszki piniowe, nuty melona i rodzynek następnie ustępują nutom marmolady limonkowej i świeżego dębu.
Smak: na podniebieniu delikatny toffi i kruche ciastko; delikatna, rozgrzewająca dusza o subtelnych ziemistych i drzewnych odcieniach.
Finisz: miękka i gładka ekspresja z niuansami przypominającymi ciastka i nutami tlącego się węgla; ten single malt łagodnieje i osiąga pełen wdzięku finisz.
Hellyers Road The Journeyman 46,2%
W niektórych częściach późnośredniowiecznej Europy spędzanie czasu jako wędrowny czeladnik aby dzielić się swoimi umiejętnościami i dalej rozwijać swoje rzemiosło, było ważną częścią szkolenia aspirującego mistrza. Zasady te stanowią część nowej filozofii przewodniej Hellyers Road Distillery, która przyciąga utalentowanych ludzi posiadających umiejętności z wielu branż - od gorzelni i piwowarów po naukowców zajmujących się mikrobiologią i biochemią – ich chęć i pasja wniesienia swojego rzemiosła i umiejętności są częścią "podróży". Single malt Journeyman odzwierciedla tę głęboką żyłę nowych umiejętności.
Aromat: zielone liście i miodowa czarna herbata z nutą kwiatu pomarańczy.
Smak: marmolada i smażone zimowe jagody.
Finisz: gładki, z długo utrzymującą się nutą gałki muszkatołowej.
Hellyers Road Double Cask 46,2%
Bogaty i pełny single malt, o żywych nutach tostów z rodzynkami, kompotów i kandyzowanej pomarańczy z nutą goździków. 5-letni dąb amerykański, a następnie wykończenie w beczkach z dębu francuskiego.
Nos: aromat natychmiast przyciąga letnia sałatka z niuansami pomarańczy i jagód, po czym powraca z nutami miodu i białych przypraw.
Smak: na podniebieniu bogata konsystencja jagód – dzięki beczkom po winie z francuskiego dębu, zachęcająca do delikatnej warstwy kandyzowanych pomarańczy i wiśni; nuty rodzynek i goździków; przyprawa imbirowo-cynamonowa z nutą płatków zbożowych.
Finisz: smaki dzikich jagód grają harmonijnie, tańcząc z wdziękiem z nutami porzeczki i goździków, a następnie zamykają się z wyrafinowaną powściągliwością w eleganckim pożegnaniu.
Callington Mill El Sol 46%
Wersja El Sol dojrzewa w beczkach po hiszpańskich winach wzmacnianych z Jerez, takich jak: Oloroso, Pedro Ximenez, Amontillado, Palo Cortado, Fino i Moscatel, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Whisky ta charakteryzuje się aromatami suszonych owoców, crème brûlée, kawy, kakao i ciemnej czekolady, prowadzącymi do długiego, intrygującego finiszu.
El Sol została doceniona przez ekspertów z całego świata, zdobywając liczne nagrody, w tym:
- Dwa złote medale podczas San Francisco World Spirits Competition w 2023 roku.
- Srebrny medal na World Whiskies Awards w 2024 roku.
- Srebrny medal na London Spirits Competition w 2024 roku.
Callington Mill Fusion 46%
Wersja Fusion dojrzewa w beczkach po wzmacnianych winach z Hiszpanii i Portugalii, takich jak sherry (Oloroso, Pedro Ximenez, Amontillado, Palo Cortado, Fino, Moscatel) oraz porto (Ruby, White, Madeira), co nadaje jej złożony i bogaty profil smakowy. W aromacie dominują nuty: chińskich przypraw pięciu smaków, ciemnej czekolady z rumem i rodzynkami, słodkich migdałów z nutami suszonych wiśni i czarnej porzeczki, z wpływem słodkiego dębu. W smaku można wyczuć: ziemiste i mięsiste tony na początku, z nutami słodkiego, ciemnego kakao, kawy i cygar. Delikatne warstwy dębu, słodkich, ciemnych owoców i pikantnego ciasta herbacianego utrzymują się na podniebieniu. Finisz jest długi i gładki z utrzymującymi się nutami banana, ciemnej jeżyny, przypraw i tostowanego dębu.
Callington Mill Invicta 46%
Nazwa wersji "Invicta" pochodzi z języka portugalskiego i oznacza "niezwyciężony", co odzwierciedla jej wyjątkowy charakter. Whisky ta dojrzewa w beczkach po portugalskich winach wzmacnianych porto, takich jak: Ruby, White, Tawny i Madeira, co nadaje jej złożony i głęboki profil smakowy. W aromacie wyczuwalne są nuty: tostu, karmelu, prażonych pianek, suszonych śliwek, moreli, fig, kawy oraz delikatnie wędzonych mięs. Na podniebieniu whisky: oferuje słodkie, owocowe akcenty z rozwijającymi się nutami dębu, ciemnego kakao i suszonych owoców. Finisz jest słodki, owocowy z mineralnymi akcentami i subtelnymi nutami przypalonego drewna, co daje gładkie i delikatne zakończenie.
Callington Mill Oloroso 46%
Ta wersja Callington Mill, charakteryzująca się głębokim, bursztynowym kolorem, dojrzewa w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Wśród nut aromatycznych na pierwszym plan wysuwają się: wanilia, prażone pianki, mleczne cukierki, suszone zioła, przyprawy korzenne i wyraźny wpływ dębu.
W smaku dominują nuty: masła, popcornu, suszonych owoców oraz zrównoważonego, lecz wyraźnego dębu. Whisky pokrywa podniebienie, rozwijając niekończącą się głębię i długość smaku. Finisz jest długotrwały, ziołowy, z nutami gorzkiej czekolady, palonego tytoniu i tostowanego dębu.
Callington Mill Pedro Ximenez 46%
Wersja Pedro Ximénez dojrzewa w beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym Pedro Ximénez, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Bogactwa aromatyczne tej whisky zaczyna się od nut cynamonu, migdałów i prażonych orzechów, zaś na podniebieniu pojawiają się akcenty słonego karmelu, polerowanego mahoniu, ciemnej czekolady i ciągnącego się toffi. Finisz jest elegancki i dobrze zbalansowany, z subtelnym akcentem suszonych daktyli. Wersja ta zdobyła srebrny medal na International Wine & Spirit Competition (IWSC) w 2024 roku. PX to wersja, łącząca w sobie bogactwo smaków i aromatów, oferując niezapomniane doznania degustacyjne dla miłośników trunków dojrzewających w beczkach po sherry.
Callington Mill Quagmire 46%
Torfowa wersja single malt o głębokim, bursztynowym kolorze, której nazwa - "Quagmire", symbolizuje eksplorację poza tradycją, oferując subtelną symfonię smaków, które zarówno wyzywają, jak i zachwycają podniebienie. W aromacie dominuje torf harmonijnie łączący się z nutami ogniska, wanilii i toffi. Z kolei na podniebieniu rozwijają się smaki: karmelu, toffi i miodowego plastra, oferując harmonijną równowagę oraz maślaną gładkość i oleistą konsystencję. Na finiszu utrzymuje się dominujący torf, pozwalając słodkim nutom czekoladowych migdałów i dymu cygar pozostawić trwałe wrażenie. Whisky dojrzewa w beczkach po sherry i porto, co nadaje jej dodatkowej głębi i złożoności.
Callington Mill Solera 46%
Nazwa "Solera" odnosi się do tradycyjnej metody dojrzewania, polegającej na systematycznym mieszaniu whisky z różnych beczek, co pozwala na uzyskanie złożonego i spójnego profilu smakowego. Whisky Callington Mill Solera to unikalna mieszanka, powstała dzięki zastosowaniu systemu Solera, który łączy whisky z 14 różnych beczek po takich trunkach jak koniak, bourbon, sherry czy porto. Każda z tych beczek wnosi do finalnego produktu swoje charakterystyczne cechy, tworząc złożony profil smakowy i aromatyczny. Na nosie dominują aromaty: ciasta waniliowego, owsianki, ścinki drewna, lakier, kompot z jabłek, śliwki, ciasto biszkoptowe, wanilia czy toffi. Wersja Solera zdobyła srebrny medal na London Spirits Competition w 2024 roku, co świadczy o jej wysokiej jakości i uznaniu ekspertów.
New Zealand 25YO single malt
Ta 25-letni whisky powstała w zamkniętej już destylarni w Willowbank w Dunedin. Niespotykany wiek jak na whisky z Nowej Zelandii. Nowa Zelandia stała się pierwszym krajem po Europie i Japonii, który wprowadził na rynek wiekową 25 letnią whisky. Wyprodukowana w 100% z lokalnego jęczmienia, spędziła ćwierć wieku w beczkach po Four Roses. Mała edycja, łącznie 484 butelki z mocą 46% o pojemności 50 cl.
Milford 10 YO
Edycja limitowana. Whisky destylowana w 1991 roku. Zabutelkowana 2004 roku.
Hellyers Road 19YO Voyager Cask 57%
Voyager równoważy bogate nuty owocowe ze szlachetnym drewnem i nutami cytrusów, zapewniając długi i kojący finisz. Dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie przez 16 lat, następnie wtórne dojrzewanie w beczce z dębu francuskiego po likierze przez kolejne 3 lata. Voyager powstał w oparciu o filozofię, że każda whisky to nowa podróż w nieznane, podróż, w którą wyrusza whisky w trakcie dojrzewania i opowiada swoją niepowtarzalną historię.
Nos: nuty drewna, karmelizowanej figi i owoców tropikalnych o eterycznej manierze; melon i toffi.
Smak: podniebienie charakteryzuje się bogatą teksturą i słodyczą; kruche ciasto i toffi, z nutami kandyzowanej pomarańczy, karmelu i przyprawy cynamonowej.
Finisz: ciepła i ożywiona głębia; pocieszające, łagodne rozwiązanie.