Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Piasecki Półtorak

Piasecki Półtorak

Cena 79,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rezultatem połączenia tradycyjnej receptury wraz z nowoczesną technologią, są wyjątkowe niesycone miody pitne. Spośród innych miodów pitnych trunki wytwarzane w Tomaszkowie wyróżnia wysoka jakość, głęboki, intensywny smak oraz zachowanie naturalnych właściwości miodów pszczelich. Na rynku dostępne są czwórniaki, trójniaki, dwójniaki, półtoraki oraz smakowe napoje miodowo - winne. 

Mazurski Trójniak

 

Mazurski Trójniak

Cena 35,00 zł
Dostępne: W magazynie

To miód pitny niesycony, który zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej. Swój miodowy zapach i lekko słodki, wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym szlachetnym miodom pszczelim pochodzących między innymi z terenów Warmii i Mazur. Schłodzony doskonale smakuje latem, a zimą wspaniale rozgrzewa. Wytwarzany według tradycyjnej staropolskiej receptury: na jedną objętość miodu pszczelego przypadają dwie objętości wody. Miód z dodatkiem cynamonu i goździków.

Midaus Nektaras Vilnius

 

Midaus Nektaras Vilnius

Cena 79,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nektar miodowy Vilnus, nazwany tak od stolicy Litwy, jest trunkiem o niskiej zawartości alkoholu, o doskonałym smaku idealnym do komponowania z deserami. Jest to kompozycja miodu pitnego z sokiem truskawkowym oraz nalewem z kwiatu lipy, żołędzi, goździków, jagód jałowca i piołunu.

Lipiec Dwójniak - Pasieka Jaros

 

Lipiec Dwójniak - Pasieka Jaros

Cena 89,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wyprodukowany przez odfermentowanie czysto lipowego miodu pszczelego pochodzącego z Puszczy Boreckiej. Długie leżakowanie nadało temu trunkowi ciekawy aksamitny smak. Lekka nuta goryczy pochodząca z miodu lipowego równoważy słodycz dwójniaka. Jego jasnosłomkowa barwa i silny aromat lipy powodują, że pijąc ten miód odnosi się wrażenie że lipiec trwa wiecznie. Niezależnie od pory roku. Powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.

Maliniak Dwójniak - Pasieka Jaros

 

Maliniak Dwójniak - Pasieka Jaros

Cena 85,00 zł
Dostępne: W magazynie

Należy do miodów owocowych. Jest miodem pitnym owocowym, w którym minimum 30% wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem malinowym. Wytworzony z najlepszej jakości miodów wielokwiatowych. Ma niezwykłe stężenie aromatu, choć nie jest przesadnie owocowy, a swój wyborny smak zawdzięcza równowadze garbnikowo ? kwasowej i odrobinie miodowej goryczy. Zawiera znaczne ilości naturalnych przeciwutleniaczy.

Półtorak - Pasieka Jaros

 

Półtorak - Pasieka Jaros

Cena 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jest klasycznym, chociaż nie "czystym" miodem pitnym. Dla delikatnego podbicia smaku i złagodzenia dużej słodyczy, zastosowaliśmy w nim niewielki dodatek soku z kwaśnych jabłek. Dodatek jest na tyle niewielki, że posmak jabłkowy jest właściwie niewyczuwalny. Zrobiony z miodów wiosennych wielokwiatowych z dodatkiem miodu gryczanego.

Trybunalski Trójniak - Pasieka Jaros

 

Trybunalski Trójniak - Pasieka Jaros

Cena 59,00 zł
Dostępne: W magazynie

Typowy trójniak produkowany w proporcjach jedna część miodu i dwie części wody. Bardziej wytrawny i nie tak intensywny w smaku jak dwójniaki, jednak swą wyjątkową głębią aromatu powoduje niezapomniane wrażenia sensoryczne. Jest to miód pitny półsłodki, a jego dojrzewanie trwa około roku.

Okowita miodowa królewska

 

Okowita miodowa królewska

Cena 119,00 zł
Dostępne: W magazynie

Domeną Pasieki Jaros są miody pitne. Nie byliby jednak sobą, gdyby nie spróbowali czegoś nowego. Prawie dwa lata temu zrodził się pomysł na okowitę miodową. Trudna i wyboista była droga od pomysłu do wykonania. Jednak udało się. Dzisiaj z dumą prezentują produkt - okowitę miodową. Produkt związany z miodami pitnymi a jednocześnie tak inny. Można powiedzieć, że zabutelkowano ducha miodu pitnego. Okowita miodowa Królewska inspirowana jest dobrze Państwu znanym miodem pitnym Koronnym. Pojawiają się więc w zapachu oprócz delikatnych nut miodowych zapachy owocowe oraz co było dla nas zaskoczeniem zapachy zieleni ? trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści. W smaku delikatna, powoli rozgrzewająca.

Miód pitny Dwójniak Lipiec - ceramika

 

Miód pitny Dwójniak Lipiec - ceramika

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wyprodukowany przez odfermentowanie czysto lipowego miodu pszczelego pochodzącego z Puszczy Boreckiej. Długie leżakowanie nadało temu trunkowi ciekawy aksamitny smak. Lekka nuta goryczy pochodząca z miodu lipowego równoważy słodycz dwójniaka. Jego jasnosłomkowa barwa i silny aromat lipy powodują, że pijąc ten miód odnosi się wrażenie że lipiec trwa wiecznie. Niezależnie od pory roku. Nagrody: srebrny medal na XIX Międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim Apislavia 2012 r., srebrny medal na X Międzynarodowym Konkursie Miodów Pitnych MAZER CUP, USA (Co) 2018.

Miód pitny wiśniowy Prunus Cerasus

Miód pitny wiśniowy Prunus Cerasus

Cena 85,00 zł
Dostępne: W magazynie

Miód pitny Trójniak Wiśniowy
Miód to szlachetny trunek, znany już w starożytności. Jest polską specjalnością od czasów średniowiecza. Sprawdza się doskonale jako aperitif i baza do szprycerów. Nie każdy miód pitny musi być bardzo słodki, dlatego wybraliśmy trójniaki. Dla miłośników wina, miody są propozycją o pół tonu mocniejszą, delikatnie słodszą. Dla amatorów mocnych alkoholi będą doskonałym początkiem długiego wieczoru. W pełni zdajemy się na naturę i nie stosujemy konserwantów, aromatów, barwników ani powszechnie używanych środków chemicznych do klarowania. Do produkcji używamy doskonałej jakości składników od sprawdzonych dostawców.

Składniki: woda, ekologiczny sok z wiśni, miód. Serwować w temperaturze: 12-16 °C. Przechowywać w temperaturze: 14-20 °C

Miód pitny malinowy Rubus Idaeus

Miód pitny malinowy Rubus Idaeus

Cena 85,00 zł
Dostępne: W magazynie

Miód pitny Trójniak Malinowy
Miód to szlachetny trunek, znany już w starożytności. Jest polską specjalnością od czasów średniowiecza. Sprawdza się doskonale jako aperitif i baza do szprycerów. Nie każdy miód pitny musi być bardzo słodki, dlatego wybraliśmy trójniaki. Dla miłośników wina, miody są propozycją o pół tonu mocniejszą, delikatnie słodszą. Dla amatorów mocnych alkoholi będą doskonałym początkiem długiego wieczoru. W pełni zdajemy się na naturę i nie stosujemy konserwantów, aromatów, barwników ani powszechnie używanych środków chemicznych do klarowania. Do produkcji używamy doskonałej jakości składników od sprawdzonych dostawców.

Składniki: woda, ekologiczny sok z malin, miód. Serwować w temperaturze: 12-16 °C. Przechowywać w temperaturze: 14-20 °C

Miód pitny z kwiatem bzu Sambucus Nigra

Miód pitny z kwiatem bzu Sambucus Nigra

Cena 85,00 zł
Dostępne: W magazynie

Miód to szlachetny trunek, znany już w starożytności. Jest polską specjalnością od czasów średniowiecza. Sprawdza się doskonale jako aperitif i baza do szprycerów. Nie każdy miód pitny musi być bardzo słodki, dlatego wybraliśmy trójniaki. Dla miłośników wina, miody są propozycją o pół tonu mocniejszą, delikatnie słodszą. Dla amatorów mocnych alkoholi będą doskonałym początkiem długiego wieczoru. W pełni zdajemy się na naturę i nie stosujemy konserwantów, aromatów, barwników ani powszechnie używanych środków chemicznych do klarowania. Do produkcji używamy doskonałej jakości składników od sprawdzonych dostawców.

Składniki: woda, ekstrakt z kwiatu bzu czarnego, miód. Serwować w temperaturze: 12-16 °C. Przechowywać w temperaturze: 14-20 °C

Mr. Hipster - Miód pitny dwójniak

Mr. Hipster - Miód pitny dwójniak

Cena 89,00 zł
Dostępne: W magazynie

Znany już w średniowieczu miód pitny jest narodowym polskim alkoholem, elementem naszej spuścizny kulturowej. Miód Mr. Hipster leżakuje i dojrzewa 15 lat w dębowych beczkach dzięki czemu ma niepowtarzalny smak i aromat.

Grzaniec Biesiadny na miodzie pitnym

Grzaniec Biesiadny na miodzie pitnym

Cena 29,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kompozycja wyselekcjonowanych przypraw korzennych zharmonizowana z subtelnym smakiem miodu, nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory. Jest lekki i wyrazisty, a po podgrzaniu odsłania swą prawdziwą naturę. To idealny trunek do podawania na ciepło. Podgrzewać do temperatury nie wyższej niż 60 st. C.

Miód Pitny Trójniak Kresowy

 

Miód Pitny Trójniak Kresowy

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej. Przyprawy korzenne, zioła, owoce czarnej porzeczki i płatki róży wzbogacają charakterystyczny miodowy smak i zapach o nuty owoców, ziół i korzeni. W lecie doskonale smakuje lekko schłodzony, natomiast zimą wspaniale rozgrzewa.

Dwójniak warmiński z sokiem malinowym

 

Dwójniak warmiński z sokiem malinowym

Cena 45,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dodatek naturalnego soku malinowego nadaje zapach dojrzałych malin, hermonizowany z niepowtarzalną słodyczą. Produkowany jest według tradycyjnej staropolskiej receptury: na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna objętość wody.

Miód pitny półtorak Rodowy
  • Brak na stanie

 

Miód pitny półtorak Rodowy

Cena 79,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Rezultatem połączenia tradycyjnej receptury wraz z nowoczesną technologią, są wyjątkowe niesycone miody pitne. Spośród innych miodów pitnych trunki wytwarzane w Tomaszkowie wyróżnia wysoka jakość, głęboki, intensywny smak oraz zachowanie naturalnych właściwości miodów pszczelich. Na rynku dostępne są czwórniaki, trójniaki, dwójniaki, półtoraki oraz smakowe napoje miodowo - winne. 

Dwójniak Palacio Mel
  • Brak na stanie

Dwójniak Palacio Mel

Cena 25,00 zł
Dostępne: Brak na stanie
Zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej. Wyczuwalna słodycz miodu podkreślona jest wyśmienitym sokiem z malin. Miód doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, ale także wybornie smakuje jako aperitif. Produkowany jest według tradycyjnej staropolskiej receptury:  na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna objętość wody.
Dwójniak Warmiński Niesycony
  • Brak na stanie

Dwójniak Warmiński Niesycony

Cena 35,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej. Dodatek naturalnego soku malinowego nadaje zapach dojrzałych malin, zharmonizowany z niepowtarzalną słodyczą. Produkowany jest według tradycyjnej staropolskiej receptury:  na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna objętość wody.

Dwójniak klasztorny zestaw
  • Brak na stanie

 

Dwójniak klasztorny zestaw

Cena 89,00 zł
Dostępne: Brak na stanie
Dwójniak ?Klasztorny? w kamionce angoba z 2 czarkami do degustacji miodu. Całość zapakowana w drewnianą skrzynkę.
Kurpiowski Dwójniak
  • Brak na stanie

 

Kurpiowski Dwójniak

Cena 45,00 zł
Dostępne: Brak na stanie
Miód pitny Dwójniak Kurpiowski powstał z miodu pszczelego nektarowego o łagodnym smaku i aromacie. Powstaje z brzeczki w proporcji 1 objętość miodu i 1 objętość wody. Dojrzewał kilka lat, co zapewniło mu głębię smaku i aromatu. Dzięki odpowiednio dobranemu zestawowi przypraw korzennych ten pyszny miód pitny charakteryzuje się harmonijnym smakiem i zapachem. Niewątpliwym atutem tego staropolskiego trunku jest dodatek soku z czarnej porzeczki.
Półtorak Lubelski Zestaw
  • Brak na stanie

 

Półtorak Lubelski Zestaw

Cena 115,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Zestaw upominkowy z Półtorakiem Lubelskiem w kamionce typu angoba oraz dwoma czarkami do degustacji miodu. Całość znajduje się w drewnianej skrzynce. 

Półtorak Lubelski produkowany jest z miodu pszczelego nektarowego oraz wody z dodatkiem owoców runa leśnego. Na 1 litr tego trunku przypada 720 g miodu naturalnego. Kilkuletni okres dojrzewania półtoraka sprawia, że otrzymujemy trunek najszlachetniejszy, charakteryzujący się subtelnym aczkolwiek intensywnym aromatem.

Trójniak Markowy Rycerski
  • Brak na stanie

 

Trójniak Markowy Rycerski

Cena 39,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Trójniak Markowy Rycerski zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej. Wysokiej klasy trunek, który swoją harmonijną i zrównoważoną słodycz zawdzięcza długiemu okresowi leżakowania. Szczypta przypraw korzennych i dodatek ziół podkreśla doskonały smak, który idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Wytwarzany według tradycyjnej staropolskiej receptury: na jedną objętość miodu pszczelego przypadają dwie objętości wody.

Co to jest miód pitny?

Miód pitny to trunek alkoholowy, który pozyskuje się poprzez fermentację tzw. brzeczki miodowej, czyli roztworu miodu pszczelego (patoki) z dodatkiem wody. W czasie procesu zawarte w miodzie cukry zamieniane są w alkohol, który stanowi po zakończeniu procesu produkcji od 9 do 18% miodu.

Przy wytwarzaniu miodu pitnego stosuje się wiele dodatków, aby nadać mu odpowiedni smak lub aromat – między innymi korzenie, zioła czy soki owocowe.

Formalizacja i typologia miodów

Typologia miodów w Polsce została usankcjonowana ustawą z 1948 roku o produkcji win i miodów pitnych, natomiast w 2008 r. Komisja Europejska zarejestrowała nazwy czterech rodzajów miodów pitnych, różniących się między sobą sposobem produkcji. Są to: Półtorak, Dwójniak, Trójniak i Czwórniak 

Rodzaje miodów

Półtoraki (inaczej nazywane miodem królewskim)

Miód pitny wytwarzany w proporcji 1 litr miodu na 0,5 litra wody. To zdecydowanie najsłodszy i najmocniejszy z miodów, zawierający przedział od 14 do 16% alkoholu.  Półtoraki ze względu na długi proces dojrzewania uważane są za miody wyjątkowo szlachetne. Według definicji, dopiero po ośmiu latach leżakowania nabiera on swoich właściwości. Przez niektórych zwane są także miodami królewskimi. Półtoraki umieszczone są na liście Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności w Unii Europejskiej oraz na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako produkt tradycyjny.

To Ci się może spodobać: Likiery ziołowe i owocowe

Dwójniaki (również nazywane miodami królewskimi)

W odróżnieniu od półtoraków, do produkcji dwójniaków używa się takiej samej ilości miodu i wody (1 litr miodu na 1 litr wody w wyrobie gotowym), przez co jest on mniej słodki i krócej dojrzewa od swojego szlachetne „brata”. Osiągnięcia pełnych właściwości zajmuje mu do 5 lat, a ostateczna zawartość alkoholu w tym trunku oscyluje też na poziomie 14-16%.  Proces produkcji tych miodów jest zbliżony do półtoraków, przez co również zasłużyły na przymiot „królewskich”.  

Dwójniaki uzyskuje swój unikalny smak poprzez połączenie miodu pszczelego z dobranymi przyprawami korzennymi czy sokiem owocowym.

To Ci się może przydać: Napoje bezalkoholowe

Trójniaki 

To miody o niebanalnym smaku, które po zakończeniu procesu produkcji i dojrzewania uzyskują moc alkoholu na poziomie 12-15%. Do tworzenia jednej objętości tego miodu używa się  dwóch objętości wody, a proces jego leżakowania wynosi do 2 latach. Ten rodzaj miodu najczęściej podaje się schłodzony. 

Czwórniaki 

Najbardziej wytrawny rodzaj miodów pitnych, do produkcji którego używa się  brzeczki miodowej, składającej się  1 objętość miodu pszczelego i aż 3 objętości wody. Dojrzewa nie dłużej niż  rok i osiąga maksymalnie 9-12% zawartości alkoholu. To miód, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom win wytrawnych  i półwytrawnych.

Historia miodów pitnych

Produkcja miodów posiada w Polsce ponad 1000-letnią tradycję. Pierwsze próby przerabiania miodu pszczelego na napoje alkoholowe odnotowano już wśród plemion słowiańskich, a dostępne źródła historyczne wspominają o ich obecności w krajach Mieszka. Miód pitny był rarytasem na stołach w czasach Piastów i Jagiellonów – chętnie spożywano je w domach szlacheckich, magnackich i rzez jasna w klasztorach. Produkcja miodów pitnych z wielu powodów politycznych i ekonomicznych upadła w II połowie XVII wieku, a ponowny rozkwit tej gałęzi gospodarki odnotowano dopiero po II wojnie światowej, gdzie producenci opierali się na starych recepturach i dawnej technologii.

To Ci się może przydać: Najlepsze nalewki

Jak pić miody?

Dwa rodzaje miodów zwanych królewskimi – tj. półtoraki i dwójniaki, zwyczajowo serwuje się i pije bez jakichkolwiek dodatków. Z kolei trójniaki i czwórniaki świetnie często spożywane są na gorąco. W zależności od upodobań mogą być przyprawiane za pomocą przypraw korzennych, czy za poprzez dodanie do nich skórki cytrusów czy soków owocowych. Obecnie duża popularnością cieszą się, szczególnie zimą, grzane miody pitne. Zazwyczaj podawane są one z: imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem czy gałką muszkatołową.

To Ci się może przydać: Czekoladki i praliny