Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Pojemność

Pojemność

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 149,00 zł - 3 299,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Amrut Indian

Amrut Indian

Cena 225,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut single malt produkowany w Indiach, tworzony jest z jęczmienia rosnącego u podnóża Himalajów, z tego samego miejsca czerpana jest krystalicznie czysta woda. Leżakowany w beczkach po Bourbonie, ze względu na ekstremalne temperatury na południu kraju odparowuje w postaci "Angel's share" ok. 15% rocznie. Dzięki temu zjawisku młoda Whisky dojrzewa dużo szybciej niż w chłodnym szkockim klimacie. Posiada intensywny słodki aromat wanilii, karmelu, toffi, ciastek maślanych i wyjątkowej oleistej konsystencji.

Amrut Fusion

Amrut Fusion

Cena 245,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Fussion to mieszanka 25% torfowego jęczmienia ze Szkocji i 75% nietorfowanego jęczmienia z Indii. W Whisky Bible Jim Murray 2010 zdobyła tytuł trzeciej w kolejności z najlepszych Whisky Świata, w 2011 roku uznana przez Malt Advocate za najlepszą whisky świata. Posiada aromat kawy, ciemnej czekolady, marmolady i lekki ślad dymu.

Amrut Cask Strength

Amrut Cask Strength

Cena 335,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky indyjska Amrut stworzona z wyselekcjonowanego, indyjskiego jęczmienia pochodzącego z Punjabu i Rajastanu w północno - zachodnich Indiach oraz krystalicznie czystej wody z rzeki Sutlej, która swój początek bierze w Himalajach. Jest to edycja Cask Strength - whisky rozlewana była do butelek z naturalną mocą beczki 61,8%.

Amrut Peated

Amrut Peated

Cena 295,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Peated Indian Malt, butelkowana z mocą 46%, to mocno wędzona wersja najsłynniejszego single malta w Indiach. Wysoko oceniana whisky o zaskakująco owocowym profilu smakowym, który jest finezyjnie uzupełniony delikatną nutą dymu. Whisky w 2015 roku uzyskała aż 94 pkt w Whiskey Bible Jima Murraya. Amrut Peated Indian Malt jest produkowany przy użyciu torfowanego szkockiego jęczmienia. Sprowadzane z Europy wysokiej jakości ziarno stanowi bazę do wytworzenia zacieru, niezbędnego do kolejnych etapów produkcji. Nuty palonego ogniska i fenoli to cecha charakterystyczna trunku Amrut Peated Indian Malt. Dodatkowego charakteru dodają cytrusowe elementy.

Barwa: rdzawa;
Aromat: dość torfowy, skóra, cytrusy;
Smak: cukier melasowy, torf, pikanteria;
Finisz: krystaliczna głębia, wanilia, toffi i fenole;

Amrut Naarangi

Amrut Naarangi

Cena 575,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ponieważ zgodnie z regulacjami EU dodanie jakichkolwiek aromatów do whisky dyskwalifikuje ją jako whisky, destylarnia znalazła rozwiązanie zgodne z unijnymi przepisami. Zakupiono sherry Oloroso z Hiszpanii i poddano je na miejscu, w Bangalore, trzyletniemu dojrzewaniu w beczkach razem ze skórkami pomarańczy, z owoców rosnących w zachodnich Indiach. Następnie opróżniono beczki i napełniono je 3 letnim single malt na kolejne 3 lata maturacji. 900 butelek zostało wysłanych do Europy. Nazwa Naarangi pochodzi z języka Hindi i oznacza pomarańczę. Whisky butelkowana jest z mocą 50%, niefiltrowana na zimno.

Amrut Madeira

Amrut Madeira

Cena 569,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bogata i wielopłaszczyznowa whisky dojrzewająca przede wszystkim w beczkach po bourbonie, z dość długim finiszem w beczkach po Maderze, pochodzących z rodzinnych spółdzielni w Hiszpanii i Portugalii. Wykończenie słodkimi nutami miodu i dojrzałej, dżemowej pomarańczy z nutą goryczy dębu i grejpfruta oraz odrobiną przypraw.

Amrut Peated Cask Strength

Amrut Peated Cask Strength

Cena 399,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Peated Cask Strength to dymna whisky produkowana ze szkockiego jęczmienia, z poziomem ok 25 ppm. Brak torfowisk na miejscu w Indiach zmusza destylarnię do sprowadzania gotowego słodu ze Szkocji. Butelkowana z naturalną mocą 62,8% stanowi z pewnością gratkę dla miłośników dymnych aromatów. Jednak dym to nie wszystko, whisky jest słodka jak tarta owocowa, z posmakiem rodzynek ,gorzkiej czekolady i toffi. Zdobywca złotego medalu w San Francisco w 2017 oraz 92 pkt w Whisky Bible.

Amrut Bagheera - zestaw

Amrut Bagheera - zestaw

Cena 299,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bagheera - w języku hindi słowo to oznacza panterę lub lamparta, choć słowo rdzeń bagh to po hindusku tygrys. Stąd prawdopodobnie na etykiecie czarna pantera, fikcyjna postać z Księgi Dżungli. Jak wszystkie pozostałe produkty z destylarni w Bangalore, dojrzewa ona w ekstremalnych warunkach, przy wysokich temperaturach i niskiej wilgotności. Za sprawą klimatu roczna utrata destylatu jest wyjątkowo bolesna dla właścicieli, ale także, odmiennie od Szkocji, moc alkoholu w beczkach z biegiem lat wzrasta (taka ciekawostka). Bagheera to single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie i poddana finiszowaniu w beczkach ex Oloroso, oferowana w zestawie ze szklankami.

Amrut Triparva

Amrut Triparva

Cena 625,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Triparva to indyjska whisky single malt. Potrójnie destylowana, charakteryzujący się aromatami solonego karmelu, kokosa, wanilii, brzoskwini i słodkiej pomarańczy. Na podniebieniu wyczuwalne nuty kremu waniliowego, brzoskwini, melonów, śmietanki pomarańczy i miodu. Limitowana edycja od Amrut Distillery. Edycja liczy 5400 butelek.

Amrut Neidhal Peated Indian Single Malt Whisky

Amrut Neidhal Peated Indian Single Malt Whisky

Cena 449,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dymna whisky, zakupiona jako new make z południa Indii, dojrzewająca w suchym i gorącym klimacie miasta Bangalore. Neidhal to single malt, który tytułowo pochodzi z Neidhal lub regionu przybrzeżnego i wykazuje cechy, które w wyjątkowy sposób wywodzą się z tego regionu - nuty owoców tropikalnych, wanilii z delikatnymi fenolami, a przede wszystkim sól morska w nosie. Na podniebieniu koktajl owocowy i hipnotyzujące fenole z odrobiną jodu. Fenolowy finisz z odrobiną słodkiej wanilii.

Amrut Master Distiller's Reserve 50%

Amrut Master Distiller's Reserve 50%

Cena 969,00 zł
Dostępne: W magazynie
Amrut Master Distiller’s Reserve, to edycja przypominająca dojrzałością Greedy Angel’s 8yo. Tyle właśnie spędziła w beczce po Sherry PX. Jednak w tym wypadku mamy do czynienia z wersją single cask, zawierającą whisky dymną.
Amrut Two Continents 4th Edition 46%

Amrut Two Continents 4th Edition 46%

Cena 675,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Two Continents batch #4, tym razem oferowana w karafce to edycja, która poddana została maturacji w beczkach po Bourbonie początkowo w gorących Indiach, gdzie roczne odparowywanie na poziomie 10% rocznie skrada sporo destylatu z beczki, by kolejne kilka lat spędzić w chłodniejszym europejskim klimacie.

Amrut Little Greedy Angels 8YO

Amrut Little Greedy Angels 8YO

Cena 1 549,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Distilleries Ltd z siedzibą w Bangalore od dawna produkuje whisky na rynek krajowy. Na początku 2000 roku zaczęli eksportować swój Single Malt do Anglii i szybko stał się on bardzo popularny. Szwecja pojawiła się jako drugi kraj poza Indiami. Ta whisky single malt jest wytwarzana z jęczmienia uprawianego u podnóża Himalajów, a następnie destylowana i starzona w tropikalnym klimacie Bangalore. Bogate zbiory zbóż z Pendżabu i Radżastanu w połączeniu z tropikalnym klimatem i położeniem Bangalore na wysokości 1000 m n.p.m. tworzą whisky o smaku i aromacie owoców i czekolady z pikantnymi nutami.

Amrut Intermediate Sherry 2023 57,1%

Amrut Intermediate Sherry 2023 57,1%

Cena 559,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Intermediate Sherry to whisky single malt pochodząca z indyjskiej destylarni Amrut. Początkowo dojrzewała w beczkach po bourbonie i dziewiczym dębie. Destylarnia przechowywała ją następnie w beczkach po sherry, co wyjaśnia jej nazwę, a następnie pozostawiła do dojrzewania w beczkach po bourbonie. Whisky zabutelkowana z mocą 57,1%. Nie zawiera barwników i nie jest filtrowana na zimno.

Aromat: nuty sherry, malin, fig i suszonych owoców; jagody, mandarynki, przyprawy prowadzą do nut wanilii i ciasta.

Smak: pełna na języku - smakuje owocowo i słodko; obok wiśni pojawiają się pomarańcze i winogrona, za nimi kryją się lekkie powidła śliwkowe.

Finisz: owocowy i pikantny; cynamon, anyż, pieprz, skóra; pikantny dąb utrzymuje się długo po wypiciu.

Amrut 5YO 2017/2022 Ex-Bourbon Cask Peated

Amrut 5YO 2017/2022 Ex-Bourbon Cask Peated

Cena 699,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wysoko nad poziomem morza w Bangalore destylaty dojrzewają w warunkach tropikalnych około 3-4 razy szybciej niż w Szkocji. W rezultacie whisky Amrut są już wystarczająco dojrzałe w wieku od 3 do 5 lat, aby można je było butelkować. Amrut 2017/2022 dojrzewał przez 5 lat w beczce po bourbonie nr #1931. Butelkowanie jest ograniczone do 150 sztuk na cały świat.

Amrut 5YO Master Distiller's Reserve Stout Cask 50%

Amrut 5YO Master Distiller's Reserve Stout Cask 50%

Cena 639,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Master Distiller's Reserve Stout Cask to kolejny single cask w serii Master Distiller's stworzony przez mistrza destylacji Ashoka Chokalingama. Destylarnia Amrut po raz kolejny wykazała się kreatywnym i pionierskim duchem, ponieważ po raz pierwszy indyjski single malt dojrzewał w beczce zawierającej piwo Stout, które samo warzyło się w Bangalore w Indiach. Ten bardzo kwiatowy wyraz powstał z indyjskiego słodu jęczmiennego, podwójnie destylowanego, w limitowanej edycji 282 butelek na cały świat.

"Wybór tej beczki zajął zaledwie trzy minuty. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Od razu zdecydowałem, że będzie to mój coroczny wybór do kolekcji Master Distiller's Reserve."
- Ashok Chokalingam, główny gorzelnik - destylarnie Amrut.

Amrut Kadhambam 2nd Edition

Amrut Kadhambam 2nd Edition

Cena 550,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amrut Kadhambam 50%, pojawił się w ofercie 2010 roku. Jest to wersja lekko dymna, leżakowana w beczce po sherry, następnie w beczce po brandy i na koniec w beczce po rumie. Przypomina aromat tlącego się drewna, jałowca, przypraw, wanilii i karmelu.

Amrut Bagheera
  • Nowość

Amrut Bagheera

Cena 175,00 zł
Dostępne: W magazynie

W języku hindi słowo Bagherra oznacza panterę lub lamparta, choć słowo rdzeń bagh to po hindusku tygrys. Stąd prawdopodobnie na etykiecie czarna pantera, fikcyjna postać z Księgi Dżungli. Jak wszystkie pozostałe produkty z destylarni w Bangalore, dojrzewa ona w ekstremalnych warunkach, przy wysokich temperaturach i niskiej wilgotności. Za sprawą klimatu roczna utrata destylatu jest wyjątkowo bolesna dla właścicieli, ale także, odmiennie od Szkocji, moc alkoholu w beczkach z biegiem lat wzrasta (taka ciekawostka). Bagheera to single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie i poddana finiszowaniu w beczkach ex Oloroso.

Amrut Double Cask 3rd Edition
  • Nowość

Amrut Double Cask 3rd Edition

Cena 695,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky Amrut Double Cask jest produkowana w całości z torfowanego szkockiego jęczmienia, dojrzewającego w tropikalnym klimacie regionu Karnataka w Indiach. Ta trzecia edycja to połączenie destylatu z beczki po bourbonie nr 3190 i beczki po porto nr 2716, co daje dymne, pikantne i owocowe podniebienie o miękkim i kremowym charakterze.

Amrut Raj Igala
  • Brak na stanie

Amrut Raj Igala

Cena 149,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Historia destylarni Amrut rozpoczęła się już w 1948 roku. Jęczmień zbierany jest na północy kraju, woda czerpana ze źródeł Himalajów, a cała produkcja odbywa się na południu, w mieście Bangalore. Z powodu ekstremalnych temperatur utrata alkoholu (Angel's Share) wynosi tu niemalże 15% rocznie. Uniemożliwia to butelkowanie wiekowych whisky jednak bardzo przyspiesza dojrzewanie.Whisky single malt o złotej barwie, dojrzewająca w dębowych beczkach. Aromat owocowy z wyczuwalnymi nutami cytrusów, melona oraz karmelu. Smak pełny i zrównoważony z nutami miodu, brzoskwini, cytrusów oraz czarnego pieprzu. Zakończona długim i słodkim finiszem.

Amrut Single Cask PX Sherry
  • Brak na stanie

Amrut Single Cask PX Sherry

Cena 465,00 zł
Dostępne: Brak na stanie
Edycja limitowana, rozlano do butelek tylko 348 szt.Whisky leżakowana w beczce po słodkiej sherry Pedro Ximenez, produkowana z indyjskiego jęczmienia, butelkowana z mocą 56,5%, niefiltrowana, o naturalnej barwie.
Amrut Herald
  • Brak na stanie

Amrut Herald

Cena 529,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Whisky destylowana w Indiach, w mieście Balgalore, by później trafić na wyspę Helgoland w Niemczech. Cała edycja to jedynie 231 butelek!

Indyjska Whisky

Boom na hinduską whisky

Okazuje się, że pierwsze miejsce pod względem sprzedaży whisky na świecie zajmuje nie Szkocja, a Indie! Wyprzedzają one USA o 10 milionów sprzedanych butelek w skali roku i zajmującą trzecią lokatę Brazylię aż o 54 miliony butelek!!! Zresztą same Indie mocno śrubują te wyniki. Okazuje się bowiem, że ponad 60% spożywanego w tym kraju alkoholu to whiskey. Mieszkańcy tego kraju uwielbiają ten gatunek trunku. Należy przy tym odróżnić produkt przeznaczony dla szerokich mas od bardziej ekskluzywnego alkoholu wytwarzanego z myślą o koneserach, czy też po prostu dla bardziej majętnych klientów. Firmy zajmujące się wytwarzaniem indyjskiej whiskey chętnie korzystają z doświadczenia zachodnich ekspertów. Zatrudniają osoby, które pracowały w irlandzkich, szkockich lub amerykańskich destylarniach whisky. Z zagranicy sprowadza się też beczki. Trzeba jednak przy tym zaznaczyć, że wykorzystywane są też te, które wcześniej służyły do produkcji indyjskiego wina.

Historia i inspiracje

Inspiracje do produkcji whisky z Indii rzecz jasna zostały przywiezione z krajów o zdecydowanie bogatszej kulturze wytwarzania tego trunku, czyli przede wszystkim ze Szkocji. Jest to powszechnie stosowana praktyka przez państwa, które nie mają aż tak bogatej historii. Hindusi idealnie połączyli najlepsze składniki ze swojego kraju z tym, czego nie są w stanie wytworzyć samodzielnie – sama sztuka destylacji została zaczerpnięta ze Szkocji, a bardzo dużo beczek po alkoholach, w których leżakują trunki, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych lub Europy Południowej.

Wyjątkowy profil smakowy

Pierwsza i najważniejsza rzecz, która wyróżnia whisky indyjską, to jej profil smakowy. Jest on znacznie słodszy od produktów ze Szkocji, co stanowi dobrą wiadomość dla amatorów smaków rodem ze Speyside. Whisky indyjska charakteryzuje się mocnymi nutami karmelu, wanilii, brązowego cukru oraz owoców. Przede wszystkim tych, które w Szkocji nie występują, a zatem bananów, mango i ananasów. Ze względu na krótszy czas dojrzewania, whisky indyjska jest lżejsza w smaku, w porównaniu do swoich odpowiedników ze Szkocji. Wszystkie te cechy związane są z unikalnymi warunkami, jakie ukształtowały destylarnie z subkontynentu.

Powolny rozwój single maltów

Historia whisky indyjskiej powiązana jest oczywiście z obecnością Brytyjczyków w tym kraju. W XIX wieku sprawowali oni niepodzielną władzę nad ziemiami należącymi niegdyś do Marathów oraz Mogołów. Złocisty trunek naturalnie cieszył się naturalnie popularnością wśród Anglików, jednakże ograniczenia związane z wykorzystaniem zboża sprawiły, że whisky indyjska była mieszana z alkoholem wytwarzanym z melasy, co stworzyło nietypowy smak tego trunku. Dopiero w latach 80. XX wieku destylarnia Amrut rozpoczęła produkcję klasycznych single maltów. Z czego to wynikało?

W Indiach bardzo wolno rozwijała się kultura picia single maltów wśród odbiorców, przez co whisky indyjską mieszano z innymi trunkami. Sektor alkoholowy nie stanowił priorytetu dla rządu, przez co wytwórcy musieli eksperymentować z nowymi metodami destylacji. Przyczyniło się to do stosunkowo  powolnego rozwoju przemysłu. Whisky indyjska dopiero w ostatnich dekadach rozwinęła skrzydła. Można to najlepiej zauważyć po dacie międzynarodowej premiery pierwszego, pełnokrwistego single malta od wytwórni Amrut – 24 sierpnia 2004 roku. Kolejnym czynnikiem były wspomniane już uwarunkowania klimatyczne, które utrudniają długotrwałe leżakowanie. Mimo tych trudności, już rok po wypuszczeniu na rynki międzynarodowe, whisky indyjskie trafiły na listę najlepszych trunków na świecie, co jest najlepszym dowodem ich jakości.