Amaretto Disaronno
To jedna z najpopularniejszych marek alkoholi na świecie i jednocześnie symbol włoskiego smaku i elegancji.
Istnieje 227 produktów.
To jedna z najpopularniejszych marek alkoholi na świecie i jednocześnie symbol włoskiego smaku i elegancji.
Angostura to najsławniejszy klasyczny bitter na świecie. Nazwa pochodzi od miasta Angostura (Wenezuela), z którego pochodzi. Obecnie produkowana jest na wyspie Trinidad.Proces produkcyjny tego alkoholu jest strzeżoną tajemnicą, wiadomo jedynie że w jej skład wchodzą drzewo chinowe, kłącze galangi, skórki pomarańczy, imbir i korzenie arcydzięgla. Bardzo intensywny, gorzki smak sprawia że jest przeznaczona do wszelkiego rodzaju drinków.Cechą charakterystyczną Angostury (44,7%) jest tak jakby zbyt duża etykieta.Najstarszym przepisem na koktajl jest kostka cukru nasączona bitterem w kieliszku z szampanem - przepis pochodzi z 1862 roku a jego autorem jest Jerry Thomas.
Jagermeister to z pewnością jeden z najpopularniejszych likierów ziołowo-korzennych, który dostępny jest na rynkach w ponad 50 krajach na całym świecie. Jego receptura powstała w 1934 r w Niemczech i zawiera 56 odmian ziół, korzeni i owoców m. in. tymianku, rumianku, drzewa sandałowego, szafranu, imbiru, rozmarynu czy borówki. Jagermeister otrzymywany jest w procesie maceracji ziół w najwyższej jakości spirytusie przez okres około 1,5 roku. W smaku subtelna słodycz harmonijnie przeplata się z delikatną gorzką nutą, co oznacza że jest to wyjątkowy i charakterystyczny składnik ciekawych drinków.
Cointreau to przeźroczysty likier pomarańczowy, charakteryzuje się łagodnym i wyrazistym smakiem.
Southern Comfort to wyśmienity amerykański likier wytwarzany na bazie burbonu, owoców i ziół dojrzewających na brzegach Mississippi. Klasyczny trunek o ponad stuletniej recepturze - jeden z najpopularniejszych likierów na świecie.
Amaro Marzadro inspiruje się dawnymi recepturami likierów ziołowych właściwych dla tradycji trydenckiej. W latach 50-tych Attilio i Sabina Marzadro zbierali w masywie Monte Baldo, na wysokości 2218 n.p.m. rośliny i zioła aromatyczne i doprawiali nimi swoje destylaty. Po dziś dzień w ten sam sposób pozostawiane są do maceracji na zimno, przez 20 do 30 dni, troskliwie, ręcznie zbierane: rabarbar alpejski, goryczka wielkolistna, przestęp dwupienny, rumianek, koper, drapacz lekarski, rutwica oraz różne odmiany krwawnika. Swój czerwony kolor zawdzięcza obecności rabarbaru, który nadaje likierowi zarówno gorzkawy i świeży smak.
Likier stworzony na bazie oryginalnej szkockiej whisky Old Pulteney. Nazwa Stroma nawiązuje do niebezpiecznych prądów morskich pojawiających się na północno wschodnim wybrzeżu Szkocji, gdzie znajduje się destylarnia Old Pulteney.
Delikatny smak orzechów i czekolady z lekką domieszką grappy. Niska zawartość alkoholu podkreśla czekoladowy smak. Jest to jedyny likier czekoladowy zawierający grappę z Veneto połączoną z kremem z orzechów laskowych.
Wyjątkowa kompozycja irlandzkiej whiskey, świeżej śmietany oraz miodu, który sprawia, że likier ten charakteryzuje się bogatym i łagodnym smakiem. Znakomicie nadaje się do picia z lodem, w koktajlach oraz jako dodatek do deserów.
Od pokoleń wytwarzany jest według tradycyjnej receptury ze szczególną dbałością o szczegóły. Powstaje na bazie najwyższej jakości koniaku z dodatkiem najlepszych malin, jeżyn, porzeczek oraz wanilii z Madagaskaru. W smaku wyczuwalne nuty owoców leśnych skąpanych w wyśmienitym koniaku delikatnie rozpieszczają nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Doskonała aromatyczna słodycz podkreślona zapachem orientalnej wanilii. Zabierze Cię w podróż do przeszłości, kiedy to trunek ten przygotowywany był na dworach szlacheckich tylko na wyjątkowe i szczególne okazje. Wyprodukowano na bazie najwyższej klasy spirytusu, brandy, naturalnej wanilii, świeżych żółtek i mleka.
Ceniony kawowy likier wprost z Meksyku. Kahlua została stworzona w 1936 roku w sercu tego kraju. W 2005 firmę produkującą Kahlu przejął Period Ricard (3 największy producent alkoholu na świecie). Kahlua jest produkowana z ziaren kawy Arabica rosnących u podnóży gór Meksyku. Esencja z kawy jest łączona następnie z importowanym rumem i słodką wanilią.
Limoncello to jeden z najsławniejszych włoskich alkoholi. Jego pochodzenie przypisuje się antycznej tradycji wytwarzania trunków z soczystych owoców charakterystycznych dla południa Europy, w tym przypadku - cytryn.Dobrze smakuje schłodzony, podany z kruszonym lodem i tonikiem lub musującym winem.
Likier Malibu to biały, karaibski rum z dodatkiem ekstraktów kokosowych. Jego ojczyzną jest wyspa Barbados. Malibu pojawił się na rynku w 1981 roku. Obecnie jest sprzedawany w 150 krajach i znajduje się wśród 70 najpopularniejszych alkoholi świata. Delikatny, kokosowy smak Malibu zawiera w sobie nutę migdałów i kawy mokka. Najczęściej pije się go z mlekiem, sokiem pomarańczowym lub colą. Doskonale pasuje do koktajli, świetnie łączy się zarówno z wódkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Znakomicie smakuje z sokami owocowymi.
Przyjemny, owocowy likier o mariażu uzupełniających się wzajemnie smaków: leśna jeżyna, soczysta pigwa i odrobina hibiskusa. Ciekawy wygląd zapewniają pływające w likierze płatki złota. Cudownie smakuje w lekkich, musujących drinkach, np. z dodatkiem włoskiego, wytrawnego Prosecco.
Znakomity francuski likier o smaku owoców egzotycznych, produkowany z soku owoców marakui. Jest to świeży, egzotyczny i aromatyczny likier o niskiej zawartości alkoholu, uzyskany z mieszanki kwiatów i owoców tropikalnych. Passoa ma ciepły, jasnoczerwony kolor i kwiecisty zapach, co sprawia, że jest składnikiem wielu drinków, docenianym przez profesjonalnych barmanów. Historia likieru liczy sobie niespełna 20 lat. Tradycyjne rynki dla Passoy to Francja, Holandia i Belgia, ale likier z dość dużym powodzeniem zdobywa sobie nowe rzesze zwolenników w wielu krajach.
Słodki likier na bazie grappy i białej czekolady. Produkt włoskiej firmy Bottega, znanej z produkcji różnego rodzaju likierów.Bottega Flor Di Latte ma subtelną barwę mleka, oraz fantastyczny smak białej czekolady.Doskonały na deser w małym kieliszku.
Najwyższej jakości kremowy likier o smaku kawy z mlekiem. Bazę tego likieru oryginalnie stanowi włoska grappa. Doskonały na deser. Można pić saute oraz na kostkach lodu.
Ekskluzywny, włoski likier z destylarni Bottega. Idealne połączenie włoskiej grappy Alexander oraz soku i skórek z soczystych, pachnących cytryn prosto ze słonecznej Sycylii. Doskonały jako dodatek do lodów, sorbetów oraz ciast i deserów. Jednak wspaniale działa na trawienie, jako digestif po obfitym posiłku.
Z połączenia legendarnego No.7 z ognistym smakiem likieru cynamonowego powstał długo wyczekiwany, niezwykły Jack Danniel's Tennessee Fire. Słodki, a jednocześnie pikantny. Delikatna nuta wanilii, przeplatana intensywnym cynamonowym posmakiem. Każdy, kto spróbuje tego niesamowitego trunku wie, że nowy produkt od Jack Daniel's Destillery to z pewnością ich kolejny strzał w dziesiątkę. Po prostu niezapomniany ognisty smak!
Kremowy likier malinowy z białą czekoladą, na bazie grappy. Elegancka butelka uzupełnia wysoką jakość produktu. Charakteryzuje się umiarkowaną zawartością alkoholu, który sprawia, że likier jest bardzo miękki dla podniebieniu o niepowtarzalnym smaku malin.
Likier jest niczym innymi jak aromatyzowanym i słodzonym napojem alkoholowym, z zawartością alkoholu mieszczącą się w przedziale 24%- 60%. Produkowany jest poprzez połączenie na bazie spirytusu, zwykłej brandy, z ziołami i owocami, słodzony syropem cukrowym. Sama nazwa likier ma swoją etymologię w łacińskim słowie „liquefacere”, co oznacza „zrobić płyn”. Pierwszymi wytwórcami likierów byli mnisi. Nazywało się je wtedy kremami, eliksirami, czy też olejkami. Co ciekawe, przez wieki stosowano je także jako leki i afrodyzjaki.
Obecnie istnieje wiele rodzajów likierów, które dzielą się na:
Nazwa trunku pochodzi od włoskiego liquori. W XVI wieku włoscy alchemicy rozpoczęli produkcję pierwszych wyrobów alkoholowych o przykrym smaku i aromacie, których używano jako leków. Z tego powodu zaczęto je dosładzać słodkim winem i miodem oraz aromatyzować wyciągami z ziół lub olejkami. Tak powstał słynny na całą Europę rosolis (Rosoglio), uchodzący za najlepszy i najdroższy trunek z tego rodzaju, podawany na ucztach królów i książąt.
To Ci się może spodobać: Najlepsze miody pitne
Z czasem udoskonalono metody destylacji, poprawiła się jakość spirytusu, co sprawiało, że na rynku pojawiały się kolejne odmiany likierów. Rozkwit ich produkcji nastąpił w XIX i na początku XX wieku. W obecnych czasach nie przetrwały próby konkurencji z innymi słodkimi trunkami, ale nadal mają swoje grono oddanych fanów, którzy w wersjach ziołowych upatrują w nich źródła długowieczności.
Chyba najbardziej znany sposób podawania likierów to ten w formie deseru, czyli w połączeniu z filiżanką kawy. Jeśli jego słodycz nas przytłacza, to możemy go rozcieńczyć na przykład kostką lodu. Są jednak wersje, takie jak Jagermeister, które podaje się schłodzone, prosto z zamrażarki.
To Ci się może przydać: Herbata, kawa, napoje i słodycze
Według obecnej etykiety, alkohol ten najlepiej serwować w kieliszku na smukłej nóżce. Kieliszek musi być wysoki, najlepiej o pojemności do 60 ml. Taka odmiana szkła nazywa się likierówka i nigdy nie napełnia się jej do pełna, a do granicy nie przekraczającej trzech czwartych objętości.