Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Bottega Sambuca

Bottega Sambuca

Cena 105,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bottega Sambuca to tradycyjny włoski likier o smaku anyżowym produkowany przez rodzinną firmę Bottega niedaleko Wenecji. Słodki, intensywny i aksamitny w smaku. Otrzymywany ze specjalnego gatunku o nazwie anyż gwiaździsty, która pochodzi od kształtu owoców przypominających ośmioramienną gwiazdę. Przybył do Europy z Bliskiego Wschodu i ze względu na wyjątkowo bogate walory smakowe jak i niezwykle aromatyczne olejki idealnie nadaje się do produkcji sambuki. Bardzo popularny sposób podawania to tzw. Flaming Sambuca gdzie tuż przed podaniem dla wzmocnienia anyżowego smaku i aromatu na chwilę podpala się zawartość kieliszka, który gasi się tuż przed wypiciem. Całość tworzy spektakularny pokaz.

Ouzo 12

Ouzo 12

Cena 89,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ouzo to napój słonecznych wysp greckich. Jest najbardziej znanym przedstawicielem rodziny alkoholi aromatyzowanych anyżem. Podstawowym dodatkiem zapachowym są zioła, anyżek, rumianek a także pietruszka. Ouzo należy podawać dobrze schłodzone, w szklaneczkach o grubym dnie, bez dodatków lub pół na pół z wodą albo jedną kostką lodu. Alkohol po dodaniu wody staje się mlecznobiały, co jest charakterystyczne dla alkoholi anyżowych.

Sambuca del Chiostro Lazzaroni
  • Brak na stanie

 

Sambuca del Chiostro Lazzaroni

Cena 75,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Wysokoprocentowy i słodki likier produkowany m.in. z kopru włoskiego, lukrecji i kwiatów czarnego bzu. Jego podstawę stanowią olejki eteryczne pochodzące z destylacji parowej nasion anyżu gwiazdkowego. Najlepiej smakuje pity na sposób włoski: z dodatkiem pokruszonego biszkopta i chłodnej herbaty albo kilku ziaren świeżo palonej kawy.

Likier produkowany zgodnie z pierwotną formułą sprzed niemal dwóch wieków.

Anyżówka 

 

Słodki likier lub wódka o wyraźnym smaku anyżu, o zawartości alkoholu 25-50%, w zależności od rodzaju i metody produkcji. Rozróżniamy różne odmiany anyżówek, które inaczej się nazywają ze względu na kraj pochodzenia: OUZO – GRECJA, RAKI – TURCJA, ARAK – LIBAN i SAMBUCA – WŁOCHY.

Kraj produkcji i sposób podawania

Anyżówka jest najczęściej produkowana we Francji i w Stanach Zjednoczonych. Jej odmianą jest grecka anyżówka nazywana Ouzo, która posiada do 48% alkoholu, a podawana jest w rozcieńczeniu z wodą i zmienia kolor na mleczny. Odmiany anyżówki są także często aromatyzowane miętą, migdałami, koprem czy kolendrą.

Właściwości anyżówki

Anyż jako przyprawa posiada właściwości lecznicze. Nalewka z anyżu działa korzystnie na układ pokarmowy, chroni przed przeziębieniem, chroni wątrobę i żołądek, ale także działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

 

Może Ci się przydać: Rakija

Domowa nalewka z anyżu - przepisy

Anyżówka stosowana jest do potraw słodkich (ciast, deserów, budyniów) i słonych (zup, sałatek, sosów, mięs). Jej najpopularniejszym zastosowaniem jest baza pod drinki i likiery smakowe.

 

Anyżówka z cukierków jest znana w wielu wersjach, które odmieniają likier pod względem smaku, a także koloru – w zależności od cukierkowego składu. Można wykonać alkoholowy kremik z cukierków anyżowych lub dodać konkretny rodzaj cukierków i połączyć go z anyżowym smakiem, np. dodając cukierki kukułki, krówki, miętówki, cukierki mleczne czy charakterystyczne cukierki lodowe. Poza wódką i cukierkami, do stworzenia likieru przyda się także mleko skondensowane, które nada nalewce wyjątkowego smaku.