Pere Magloire Extra Héritage
Mieszanka 20-letnich destylatów. Dwukrotnie destylowany calvados prosto z apelacji Pays d'Auge Contrôlée.
Istnieje 10 produktów.
Mieszanka 20-letnich destylatów. Dwukrotnie destylowany calvados prosto z apelacji Pays d'Auge Contrôlée.
Boulard Grand Solage jest mieszanką wyśmienitych calvadosów z Pays d'Auge w przedziale wiekowym między 3 a 5 lat. Niezwykła bursztynowa barwa, pełen aromatów jabłek w smaku uwodzi owocami i wanilią. Doskonały jako dodatek do mięs, wyśmienity jako aperitif na lodzie bądź z tonikiem.
Papidoux klasy VSOP to francuski Calvados wytwarzany z wyselekcjonowanej odmiany jabłek. Produkowany jest w Normandii, według tradycyjnej receptury i podobnie jak koniak poddawany jest dwukrotnej destylacji cydru. Swój ciemnozłoty kolor i niezwykle bogate aromaty zawdzięcza co najmniej 4 letniemu leżakowaniu w beczkach dębowych. W aromatach wyczuwalne są suszone owoce, miód oraz delikatny posmak dębowy. Idealnie sprawdzi się po posiłku jako digestif a także przyjemnie rozgrzeje w zimniejsze dni.
Trylogia to single cask Calvados 10yo. Beczka, której zawartość podzieliliśmy na trzy równe części i poddaliśmy finiszowaniu w trzech różnych beczkach: Ex-Bourbon, Ex-Oloroso Sherry, Ex-Pedro Ximenez Sherry. Trylogia będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem dla osób, które poszukują nowych wrażeń smakowych. Każda z wersji, mimo krótkiego, kilkumiesięcznego finiszowania, posiada zupełnie odmienne oblicze, choć szarlotka w każdej z nich pozostaje motywem przewodnim. Jest słodycz, są owoce, jest taninowość. Każda butelka numerowana, jedynie 100 sztuk każdej z wersji i bardzo przyzwoita moc na poziomie 54%. Jesteśmy pewni, że każdy kto spróbuje, nie będzie żałował.
Single cask Calvados 10yo. Trunek będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem dla osób, które poszukują nowych wrażeń smakowych. Dojrzewał on przez 10 lat w beczkach z francuskiego dębu, by na ostatnie 10 miesięcy zostać poddany procesowi finiszowania (drugiej maturacji) w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie. Mimo krótkiego finiszowania posiada odmienne oblicze, choć szarlotka i tak zostaje motywem przewodnim. W aromacie poza jabłkami możemy znaleźć jeszcze nuty miodu, wanilii i toffi czy biszkoptów.
Single cask Calvados 10yo. Trunek będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem dla osób, które poszukują nowych wrażeń smakowych. Dojrzewał on przez 10 lat w beczkach z francuskiego dębu, by na ostatnie 8 miesięcy zostać poddany procesowi finiszowania (drugiej maturacji) w beczkach pierwszego napełnienia po sherry Oloroso. Mimo krótkiego finiszowania posiada odmienne oblicze, choć szarlotka i tak zostaje motywem przewodnim. W aromacie poza jabłkami możemy znaleźć jeszcze nuty skórki pomarańczowej, świeżo palonej kawy, kandyzowanych owoców i ziaren kakaowca.
Single cask Calvados 10yo. Trunek będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem dla osób, które poszukują nowych wrażeń smakowych. Dojrzewał on przez 10 lat w beczkach z francuskiego dębu, by na ostatnie 8 miesięcy zostać poddany procesowi finiszowania ( drugiej maturacji) w beczkach pierwszego napełnienia po sherry Pedro Ximénez. Mimo krótkiego finiszowania posiada odmienne oblicze, choć szarlotka i tak zostaje motywem przewodnim. W aromacie poza jabłkami możemy znaleźć jeszcze nuty daktyli, marcepana i rodzynek.
Francuski winiak produkowany w Normandii przez destylację cydru. Niezwykle ciepły, wonny i ujmujący, przed zabutelkowaniem dojrzewa trzy lata w dębowych beczkach. Mimo maturacji zachowuje charakterystyczną nutę świeżego jabłka, a jednocześnie nabiera w tym czasie harmonii i taktownej łagodności. W nosie, obok jabłka, aromaty suszonych owoców i miodu lipowego. W smaku okrągły z dyskretnie korzenną dębiną. Podawać jako digestif między posiłkami (tzw. trou Normand).
Calvados Papidoux XO to produkowana w Normandii francuska jabłkowa brandy najwyższej jakości produkowana na bazie cydru jabłkowego poddanego dwukrotnej destylacji. Papidoux XO spędza w beczkach dębowych minimum 8 lat, dzięki czemu zachwyca bogatym smakiem i aromatem bogatym w nuty suszonych owoców, miodu i dębu.
Calvados z Normandii, dojrzewający w małych drewnianych beczkach przez co najmniej 3 lata, z nutami jabłek i tarte tatin. Dominują nuty owocowe - wysoka zawartości cydru gruszkowego w połączeniu z cydrem jabłkowym. Szczególnie odpowiedni dla tych, którzy lubią spożywać Calvados jako aperitif, na przykład jako long drink (Calvados & Tonic), z lodem lub z kawą.
Calvados to francuski alkohol produkowany w Normandii i serwowany głównie jako aperitif bądź też digestif. Mieszkańcy jego kolebki nazywają go pieszczotliwie „calvą”. Najprościej rzecz ujmując jest on destylatem cydru lub też brandy z jabłek.
Na rynku znanych jest kilka wersji tego alkoholu:
Pierwsze próby produkcji napoju z jabłek miały miejsce już starożytności. Dużo później, bo na początku XIII wieku, mieszkańcy Normandii zaczęli destylować jabłka na większą skalę, w efekcie czego powstawały napoje alkoholowe o wyjątkowym smaku i aromacie. Za oficjalną datę powstania powstanie Calvadosu uznaje się jednak XVII wiek. Właśnie wtedy wiele gospodarstw z tego regionu żyło głównie z sadownictwa i produkowało duże ilości jabłek. Destylacja była jedynym skutecznym sposobem, aby wykorzystać nadwyżki nie marnować owoców.
To Ci się może spodobać: Koniak i armaniak
XVIII wiek nadał rozpędu produkcji tego trunku, a jego konsumpcja stała się popularna niemal we wszystkich grupach społecznych. Coraz więcej gospodarstw koncentrowało się na destylacji jabłek, wprowadzało unikalne metody i technologię, dzięki temu powstawały coraz lepsze i bardziej wyszukane wersje tego trunku.
W 1942 roku Calvados otrzymał swój znak jakość i certyfikat (Appellation d'Origine Contrôlée), co oznaczało, że producenci muszą ściśle przestrzegać reguł związanych z jego wytwarzaniem. W ten sposób zapewniono prestiż i autentyczność tego wyjątkowego napoju.
Pierwszy etapem procesu produkcji są oczywiście zbiory owoców, które są następnie mielone i wyciskane w celu uzyskania świeżego soku jabłkowego. Później jest on poddawany jest fermentacji, przekształcając się w cydr, a poprzez staranny i precyzyjny proces dwukrotnej destylacji, rodzi się esencja Calvadosu. Metody destylacji, alembikowa lub kolumnowa, są kluczowe dla profilu smakowego trunku, wpływając na jego delikatność i głębię.
Po zakończeniu procesu destylacji Calvados musi przejść okres leżakowania w dębowych beczkach, podczas którego dojrzewa, nabierając nut dębowych oraz wanilii, łączących się harmonijnie z jego owocowym charakterem. Starzenie się trwa nie krócej niż 2,5 roku, a zazwyczaj jest to znacznie dłuższy okres, niezbędny dla osiągnięcia pełni smaku i aromatu Calvadosu.
To Ci się może spodobać: Najlepsza szkocka whisky
Według przyjętej etykiety powinien być podawany bez dodatków, w temperaturze pokojowej. Często jest wykorzystywany jako digestif wspomagający procesy trawienne, ale czasami także jako aperitif, który zaostrzy nasz apetyt. Często stanowi też niezwykle aromatyczny składnik koktajli.
A dlaczego nie jest wskazanie schładzanie tego trunku? Okazuje się, że przy bardzo niskich temperaturach spowolnieniu ulega parowanie, które blokuje uwalnianie wielu związków aromatycznych z alkoholu.
Nie znaczy to jednak, że Calvadosu nie można czasami podać z lodem, ale liczba kostek powinna być ograniczona, gdyż łatwo można go nadmiernie rozcieńczyć. Jeśli dla naszych kubków smakowych trunek ten w czystej postaci jest zwyczajnie za mocny, możemy – najlepiej za pomocą pipety – dodać do niego dosłownie kilka kropel wody, ale nie więcej, żeby nie złamać złożonego bukietu jego aromatów.
To Ci się może przydać: Cachaca - brazylijski napój alkoholowy