Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Jack Daniel's 0,5L

Jack Daniel's 0,5L

Cena 99,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jack Daniel's Old No. 7 to najpopularniejsza amerykańska whiskey produkowana od 1866r, kiedy to Jasper "Jack" Daniel zaufał swojej intuicji i postawił na stworzenie wysokiej jakości trunku. Jej unikalny smak zawdzięczany jest prawie dziesięciodniowej filtracji destylatu przez 3- metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. W następnym etapie produkcji leżakuje w ręcznie robionych dębowych beczkach przez okres od czterech do sześciu lat.

Ole Smoky Charred

Ole Smoky Charred

Cena 179,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Leżakuje w mocno wypalanych beczkach 2 z dębu amerykańskiego ? stąd jego naturalny kolor whiskey i intensywny, dymny smak. Moonshine o mocy 51,5% (103 proof).

Ole Smoky Hunch Punch

Ole Smoky Hunch Punch

Cena 105,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100 % naturalnymi składnikami. Niezwykle przyjemna ale i mocna, letnia mieszanka soków z pomarańczy, ananasów i wiśni. Wystarczy dodać lodu do drinka i delektować się smakiem. Doskonała na początek każdej imprezy!

Basil Hayden's

Basil Hayden's

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Basil Hayden's to bourbon, którego historia sięga 1796 roku, kiedy Master Distiller Basil Hayden złamał zasady produkcji bourbona i do zacieru oprócz kukurydzy dosypał sporą ilość żyta. Whiskey do dzisiaj produkowana jest w ten sposób i posiada najbardziej "żytni" aromat z wszystkich bourbonów. Basil Hayden's należy do kolekcji "Small batch whiskey", stworzonej przez Bookera Noe, wnuka Jima Beama. Komponowana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych destylatów, starzonych w nowych beczkach przez co najmniej 8 lat.

Westland American Oak

Westland American Oak

Cena 339,00 zł
Dostępne: W magazynie
Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji.
Westland Peated

Westland Peated

Cena 349,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji.

Ole Smoky Blue Flame

Ole Smoky Blue Flame

Cena 155,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee.Czysty, jasny, zdecydowany, o mocy 64% - taki powinien być moonshine. Niebieski kolor płomienia jest dowodem na wysoką jakość alkoholu.Dla tych, którzy odważą się igrać z ogniem.

Rebel Yell

Rebel Yell

Cena 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bourbon Rebel Yell powstaje z ręcznie wyselekcjonowanych destylatów, dojrzewających w najlepszych miejscach magazynu. Komponowany jest z destylatów starzonych około 6 lat w nowych, wypalonych beczkach.

Bulleit Frontier 10YO

 

Bulleit Frontier 10YO

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bulleit 10YO to bourbon, który spędził 10 lat w dębowych beczkach. W jego skład wchodzi 68% kukurydzy, 28% żyta i 4% słodu jęczmiennego, aby uzyskać bogatą równowagę smaku i przypraw. Charakteryzuje się bogatym aromatem suszonych owoców, tostów, dębu z kremową wanilią oraz bursztynowym kolorem. Smak jest gładki z wyczuwalną nutą wanilii i suszonych owoców, a zwłaszcza moreli. Posiada trwały finisz o lekko zadymionym wyrazie.

Bulleit Frontier Bourbon

 

Bulleit Frontier Bourbon

Cena 155,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bourbon, którego recepturę stworzył 150 lat Augustus Bulleit. Wysoka zawartość żyta sprawia, że jest on dość ostry, bogaty w przyprawy, jednocześnie słodki, miodowo - waniliowy. Bulleit to bourbon charakteryzujący się aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. W smaku wyczuwalna jest kukurydza, dąb i niedominująca mięta. Posiada trwały finisz o słodkim wyrazie.

Ezra Brooks Rye

Ezra Brooks Rye

Cena 139,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wersja Rye powstaje przy użyciu znacznej ilości żyta w recepturze. Dojrzewająca również w nowych, świeżo wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu, butelkowana jest z podwyższoną mocą 45%. Receptura idealnie pasuje do tworzenia koktajli. Pachnie czekoladą, skórą, wanilią oraz przyprawami: pieprzem, papryką i lukrecją.

Jim Beam Double Oak

 

Jim Beam Double Oak

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jim Beam Double OAK Twice Barreled to bourbon, który zawdzięcza swój niepowtarzalny smak podwójnemu dojrzewaniu w beczkach. Na początku dojrzewa w zwęglonej beczce z białego amerykańskiego dębu, a następnie przelewany jest do innej świeżo zwęglonej beczki, gdzie dojrzewa po raz drugi. Dzięki temu bourbon jest bardzo intensywny i gładki w smaku. Charakteryzuje się aromatem karmelu, toffi, świeżych tostów oraz wanilii z lekkimi przyprawami.

Journeyman Featherbone

 

Journeyman Featherbone

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whiskey ta jest destylowana i butelkowana w Three Oaks w stanie Michigan. Produkowana małymi partiami (small batch), ręcznie butelkowana, każda z butelek posiada numer kolejnej edycji na etykiecie. Posiada aromaty miodu, wanilii, tytoniu, skóry, w smaku - gdyby nie wysoka moc, przypominałaby coca colę.

Journeyman Ravenswood Rye

 

Journeyman Ravenswood Rye

Cena 355,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whiskey produkowana z organicznego zacieru, w skład którego wchodzi 60% żyta i 40% pszenicy. Dojrzewa w małych 15 galonowych beczkach. Aromatem przypomina typową rye whiskey, mocną, pikantną i słodką, z żywicznym posmakiem, z nieco dymną końcówką przypominającą efekt palonego cygara.

Ole Smoky Cinnamon

Ole Smoky Cinnamon

Cena 109,00 zł
Dostępne: W magazynie
Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100% naturalnymi składnikami. Zaskakujący i pikantny. Idealny zarówno jako dodatek do koktajli jak i pity na kostkach lodu.
Woodford Reserve Distiller's Select

 

Woodford Reserve Distiller's Select

Cena 209,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rewelacyjny i wyjątkowy bourbon small batch klasy premium, będący dziełem Woodford Reserve Distillery, której budynki zbudowane są z kamienia i mają ponad sto lat. Wytwarzany jest w małych ilościach, tradycyjnymi metodami, destylowany w miedzianych alembikach i dojrzewa około 7 lat. Każda butelka opatrzona jest własnym numerem i podpisem mistrza destylacji Chrisa Morrisa. Tuż po pojawieniu się na rynku został okrzyknięty przez Malt Advocate Najlepszą Amerykańską Whiskey, zaś Whisky Magazine przyznał mu najwyższą złotą rekomendację Editors Choice. Ponadto trunek ten ma na koncie 2 złote medale San Francisco Word Spirit Competition. Woodford Reserve jest oficjalnym bourbonem dorocznej gonitwy Kentucky Derby, co owocuje m.in. limitowanymi edycjami dla kolekcjonerów.

Jack Daniel's Sinatra Select

Jack Daniel's Sinatra Select

Cena 1 059,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jack Daniel's Sinatra Select to wyjątkowa edycja dobrze znanej Tennessee Whiskey. Swoją bogatą postać, 45% whiskey, uzyskała dzięki dojrzewaniu w specjalnie spreparowanych beczkach zwanych "Sinatra Barrels", które po wewnętrznej stronie posiadają ręcznie wykonane głębokie rowki. Naraża to trunek na kontakt z dodatkowymi warstwami dębu, które nadają intensywny bursztynowy kolor i odważny charakter. W smaku delikatne zadymienie idealnie komponuje się z gładkim waniliowym finiszem, które śmiało oddają charakter samego Franka Sinatry.

Prichard's Rye Whiskey

 

Prichard's Rye Whiskey

Cena 329,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska żytnia whiskey od manufakturowego producenta z Tennessee - destylarni Prichard's. Ta whiskey produkowana jest z zacieru żyta (70%), kukurydzy (15%) oraz słodowego jęczmienia (15%). Dojrzewa w małych opalanych beczkach z dębu amerykańskiego od 3 do 5 lat. Uwodzi przyjemnym aromatem waniliowo-tytoniowym. W smaku dominuje tu głównie czekolada oraz karmel. Długi i krągły finisz z nutą cynamonową wieńczy doskonałą całość.

Ole Smoky Peach

Ole Smoky Peach

Cena 79,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100 % naturalnymi składnikami. Doskonale wyważona, ożywcza mieszanka słodkich, soczystych brzoskwiń. Delektuj się nią prosto ze słoika, z lodem lub w ulubionym koktajlu.

Rebel Yell 100 proof

Rebel Yell 100 proof

Cena 165,00 zł
Dostępne: W magazynie

To typowy bourbon pszeniczny, gdzie w recepturze oprócz kukurydzy, drugim głównym składnikiem jest właśnie pszenica. Tym razem w nowej wersji, z mocą 50%, oferujący bogatsze doznania dla miłośników tej kategorii.

Ezra Brooks 7 YO - Old Ezra Rye

Ezra Brooks 7 YO - Old Ezra Rye

Cena 279,00 zł
Dostępne: W magazynie

Old Ezra 7-Year Straight Rye Whiskey jest destylowana przy użyciu najwyższej jakości składników i filtrowana węglem drzewnym w celu uzyskania łagodnego smaku i gładkiego wykończenia. Old Ezra 7-Year Rye składa się z dwóch zacierów żytnich (51% whisky żytniej i 95% whisky żytniej), dojrzewa przez pełne siedem lat i jest butelkowany z pełną zawartością (114 proof, czyli 57% ABV), aby zapewnić pełny, złożony smak.

Wild Turkey Longbranch

 

Wild Turkey Longbranch

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Z dumą przedstawiamy Wild Turkey Longbranch: 8-letni Kentucky Straight Bourbon produkowany w małych partiach i uszlachetniany węglami drzewnymi Texas Mesquite i American Oak. Ten wyjątkowy proces skutkuje niezwykle wyważoną i łagodną whiskey z subtelnymi nutami wędzonej słodyczy. Trunek o złocistym kolorze ma zapach cytrusów, tropikalnych owoców, lekko zielonych jabłek i gruszek, z nutą przypraw, wanilii i dymu. W ustach dużo ziół, lekko trawa, przypieczone tosty, cytrusy z ogniska, podwędzana gruszka. Finisz słodki, maślany, lekko dębina, biały pieprz w chmurce dymu.

Podwójne złoto 2020 - San Francisco World Spirits Competition

2019 Gold, 90 punktów - Beverage Testing Institute

Kilka wspólnych zasad dla amerykańskiej whisky

Wszystkie amerykańskie whisky (lub whiskey) łączy kilka ważnych zasad. Whiskey musi zostać zrobiony minimum z 51% zboża, które deklaruje się na etykiecie z wyjątkiem „corn whiskey”, gdzie musi to być 80%. Dodatkowo, trunek ten musi posiadać odpowiednią ilość alkoholu po destylacji, przed zabeczkowaniem, oraz w samej butelce musi go być minimum 40%. Ponadto, musi leżakować w nowej, wypalanej beczce z dębu. Prawo kategorycznie zabrania dodawania aromatów, czy karmelu spożywczego do barwienia whiskey. Amerykańska whiskey wytwarzana jest głównie z kukurydzy, z której przygotowuje się zacier fermentowany następnie na specjalistycznych drożdżach gorzelniczych, zwanych drożdżami whisky do zacierów zbożowych. Ogólną cechą amerykańskiej whisky jest mocny, słodki waniliowy posmak, wynikający z obowiązkowego dojrzewania w nowych dębowych beczkach.

Zobacz również: Najlepsza kanadyjska whisky

Historia amerykańskiej whisky

Whiskey przywędrowała do USA wraz z irlandzkimi i szkockimi imigrantami.  Zastane przez nich warunki klimatyczne nie sprzyjały uprawie jęczmienia, który szybko marniał. Próbowano destylować alkohol z regionalnych zbóż, ale to kukurydza była tym, co nadawało się do uprawy w każdych warunkach. Tym samym znacząco odróżniała się od oryginalnej szkockiej whisky z terenów Wielkiej Brytanii i zyskała własny charakter.

Amerykańska whisky - kategorie

Współcześnie whisky (bądź whiskey) amerykańska dzieli się głównie na sześć kategorii whisky.
Są to:

  • Bourbon Whiskey (bourbon) - wiele osób uważa, że bourbony są tak nazwane ze względu na swoją lokalizację. Owszem, wszystkie burbony wytwarzane są w stanie Kentucky, ale w hrabstwie Bourbon nie ma już działających destylarni. Większość znajduje się w północno-wschodniej części stanu, a nazwa de facto odnosi się do metody produkcji. Bourbon musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy w zacierze i być zabutelkowany na poziomie minimum 40% ABV. Ponadto, bourbon musi dojrzewać w nowych amerykańskich beczkach z białego dębu przez co najmniej dwa lata. Amerykański biały dąb zawiera wysoki poziom naturalnych olejków (nazywanych wanilinami), które nadają wszystkim amerykańskim gatunkom whiskey charakterystyczny smak waniliowy i drzewny. Do bourbonów nie można dodawać barwników ani środków aromatyzujących
  • Tennessee Whiskey - ten rodzaj whiskey spełnia te same warunki, co bourbon (procentowa zawartość zacieru kukurydzianego, dojrzewanie w nowych beczkach dębowych, co najmniej 40 % ABV). Ponadto, whiskey poddawana jest oczyszczaniu metodą Lincoln County Process, polegającą na filtracji trunku przy użyciu węgla z drzewa klonowego. Tennessee whiskey nie może być produkowana poza stanem Tennessee.
  • Rye and Wheat Whiskey (żytnia i pszeniczna) - whiskey wytwarzana z zacieru składającego się w co najmniej 51% z żyta. Podobnie jak bourbon oraz Tennessee whiskey, dojrzewa w nowych beczkach dębowych przez okres minimum dwóch lat.
  • Corn Whiskey (kukurydziana) - mniej popularna w Polsce. Ta whisky, w odróżnieniu od bourbona, nie musi dojrzewać w drewnianych beczkach
  • Blended American Whiskey (mieszana) - tania whisky, która zawiera tylko 20 procent amerykańskiej żytniej whiskey i bourbona. Pozostałe 80 procent stanowi masowo produkowany alkohol

Bourbon

Sposób produkcji i pochodzenie

Bourbon (czytaj: burbon) to amerykańska odmiana whisky, która – w przeciwieństwie do trunków szkockiej czy irlandzkiej whisky – produkowana jest nie z słodu jęczmiennego, ale z kukurydzy (jej zawartość wynosi minimum 51%) oraz innych zbóż. Produkcja tego trunku również znacznie różni się od produkcji klasycznej whisky. Bourbon destylowany jest tylko raz, a dodatkowo (zanim jeszcze znajdzie się w beczkach) filtruje się go przez węgiel drzewny. Leżakuje co najmniej dwa lata, jednak czas ten jest zwykle dłuższy – im dłużej trunek znajduje się w beczkach, tym jego kolor jest ciemniejszy. Bourbon produkowany jest w stanie Kentucky, w hrabstwie – tutaj bez zaskoczenia – Burbon. Stolicą tego alkoholu jest miejscowość Bardstown.

Unikalny smak

Bourbon jest zazwyczaj cierpki, wytrawny, w wyczuwalną nutą dębu. Oczywiście różni się od whisky szkockiej czy irlandzkiej, znajdując bardzo wielu miłośników – z tego też względu jest chętnie spożywany.

Historia bourbonu

Historia bourbonu jest nieco bardziej zawiła.  Jerzy Waszyngton, pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych, postanowił zachęcić osadników, którzy nie chcieli płacić podatków, do przeniesienia się na południowy zachód Wirginii (dzisiaj znany jako stan Kentucky). Gubernator stanu Thomas Jefferson (on był trzecim z kolei prezydentem USA) rozdał każdemu z nich 60 akrów ziemi w zamian za obietnicę produkcji kukurydzy. Ponieważ Jefferson był frankofilem, a Francuzi byli przychylni amerykańskiej rewolucji, postanowił nazwać te tereny jako Hrabstwo Bourbon. Jak tylko zaczęto produkować amerykańską whiskey, każdą beczkę przepływającą amerykańskimi rzekami stemplowano napisem “Bourbon County”, by oznaczyć jej oryginalność. W ten sposób alkohol szybko został przechrzczony na burbon. Zwolennicy alternatywnych teorii uważają, że nazwę nadali sprawni marketerzy, by kojarząca się z dzikością Ameryka została zastąpiona na etykietach francuską elegancją.

To Ci się może spodobać: Najlepsza whisky z Francji