Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Woodford Reserve Distiller's Select

 

Woodford Reserve Distiller's Select

Cena 209,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rewelacyjny i wyjątkowy bourbon small batch klasy premium, będący dziełem Woodford Reserve Distillery, której budynki zbudowane są z kamienia i mają ponad sto lat. Wytwarzany jest w małych ilościach, tradycyjnymi metodami, destylowany w miedzianych alembikach i dojrzewa około 7 lat. Każda butelka opatrzona jest własnym numerem i podpisem mistrza destylacji Chrisa Morrisa. Tuż po pojawieniu się na rynku został okrzyknięty przez Malt Advocate Najlepszą Amerykańską Whiskey, zaś Whisky Magazine przyznał mu najwyższą złotą rekomendację Editors Choice. Ponadto trunek ten ma na koncie 2 złote medale San Francisco Word Spirit Competition. Woodford Reserve jest oficjalnym bourbonem dorocznej gonitwy Kentucky Derby, co owocuje m.in. limitowanymi edycjami dla kolekcjonerów.

Maker's Mark

Maker's Mark

Cena 155,00 zł
Dostępne: W magazynie

Maker's Mark Straight Bourbon jest wyjątkowym trunkiem, który od pokoleń wytwarzany jest z według tradycyjnych metod produkcyjnych słynnej rodziny Samuels. W recepturze obok kukurydzy i słodu jęczmiennego użyta została pszenica zamiast żyta, nadająca całości zdecydowanie łagodniejszego charakteru. W smaku wyczuwalna wanilia z brzoskwinią oblana została zdecydowaną nutą miodu z leciutkim akcentem tytoniu. Aksamitny, długi finisz odkrywa na podniebieniu potyczkę dębu i karmelu.

Bulleit Frontier 10YO

 

Bulleit Frontier 10YO

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bulleit 10YO to bourbon, który spędził 10 lat w dębowych beczkach. W jego skład wchodzi 68% kukurydzy, 28% żyta i 4% słodu jęczmiennego, aby uzyskać bogatą równowagę smaku i przypraw. Charakteryzuje się bogatym aromatem suszonych owoców, tostów, dębu z kremową wanilią oraz bursztynowym kolorem. Smak jest gładki z wyczuwalną nutą wanilii i suszonych owoców, a zwłaszcza moreli. Posiada trwały finisz o lekko zadymionym wyrazie.

Bulleit Frontier Bourbon

 

Bulleit Frontier Bourbon

Cena 155,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bourbon, którego recepturę stworzył 150 lat Augustus Bulleit. Wysoka zawartość żyta sprawia, że jest on dość ostry, bogaty w przyprawy, jednocześnie słodki, miodowo - waniliowy. Bulleit to bourbon charakteryzujący się aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. W smaku wyczuwalna jest kukurydza, dąb i niedominująca mięta. Posiada trwały finisz o słodkim wyrazie.

Ezra Brooks Rye

Ezra Brooks Rye

Cena 139,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wersja Rye powstaje przy użyciu znacznej ilości żyta w recepturze. Dojrzewająca również w nowych, świeżo wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu, butelkowana jest z podwyższoną mocą 45%. Receptura idealnie pasuje do tworzenia koktajli. Pachnie czekoladą, skórą, wanilią oraz przyprawami: pieprzem, papryką i lukrecją.

Jim Beam Double Oak

 

Jim Beam Double Oak

Cena 115,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jim Beam Double OAK Twice Barreled to bourbon, który zawdzięcza swój niepowtarzalny smak podwójnemu dojrzewaniu w beczkach. Na początku dojrzewa w zwęglonej beczce z białego amerykańskiego dębu, a następnie przelewany jest do innej świeżo zwęglonej beczki, gdzie dojrzewa po raz drugi. Dzięki temu bourbon jest bardzo intensywny i gładki w smaku. Charakteryzuje się aromatem karmelu, toffi, świeżych tostów oraz wanilii z lekkimi przyprawami.

Journeyman Featherbone

 

Journeyman Featherbone

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whiskey ta jest destylowana i butelkowana w Three Oaks w stanie Michigan. Produkowana małymi partiami (small batch), ręcznie butelkowana, każda z butelek posiada numer kolejnej edycji na etykiecie. Posiada aromaty miodu, wanilii, tytoniu, skóry, w smaku - gdyby nie wysoka moc, przypominałaby coca colę.

Journeyman Ravenswood Rye

 

Journeyman Ravenswood Rye

Cena 355,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whiskey produkowana z organicznego zacieru, w skład którego wchodzi 60% żyta i 40% pszenicy. Dojrzewa w małych 15 galonowych beczkach. Aromatem przypomina typową rye whiskey, mocną, pikantną i słodką, z żywicznym posmakiem, z nieco dymną końcówką przypominającą efekt palonego cygara.

Redemption Rye

 

Redemption Rye

Cena 289,00 zł
Dostępne: W magazynie

Typowa rye whiskey, produkowana z zacieru zawierającego aż 95% żyta. Destylowana w stanie Indiana, butelkowana w Kentucky, po spędzeniu 2-3 lat w beczkach dębowych. Pachnie pikantnie, przyprawami, suszonymi owocami, skórą i toffi. W smaku zdecydowanie słodko ostra, z mocnym pieprznym finiszem.

Rebel Yell

Rebel Yell

Cena 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bourbon Rebel Yell powstaje z ręcznie wyselekcjonowanych destylatów, dojrzewających w najlepszych miejscach magazynu. Komponowany jest z destylatów starzonych około 6 lat w nowych, wypalonych beczkach.

Prichard's Rye Whiskey

 

Prichard's Rye Whiskey

Cena 329,00 zł
Dostępne: W magazynie

Amerykańska żytnia whiskey od manufakturowego producenta z Tennessee - destylarni Prichard's. Ta whiskey produkowana jest z zacieru żyta (70%), kukurydzy (15%) oraz słodowego jęczmienia (15%). Dojrzewa w małych opalanych beczkach z dębu amerykańskiego od 3 do 5 lat. Uwodzi przyjemnym aromatem waniliowo-tytoniowym. W smaku dominuje tu głównie czekolada oraz karmel. Długi i krągły finisz z nutą cynamonową wieńczy doskonałą całość.

Prichard's Single Malt Whiskey

 

Prichard's Single Malt Whiskey

Cena 295,00 zł
Dostępne: W magazynie

Phil Prichard , przedstawiciel piątej już generacji , wskrzesił tradycję rodzimej produkcji whiskey, którą rozpoczął 50 lat przed narodzinami Jacka Danielsa jego przodek Benjamin Prichard z hrabstwa Dawidson w Tennessee. Początki jej produkcji były bowiem odmienne od obecnych, gdzie produkcja na skalę przemysłową i ilość sprzedanych rocznie butelek są jedynym wyznacznikiem. Prawdziwa whiskey z Tennessee produkowana była z białej kukurydzy, w tradycyjnych miedzianych alembikach, jedna partia dziś, kolejna dnia następnego, jakże inaczej od dzisiejszej, w której umiejętności i doświadczenia Master Distiller zostały zastąpione kolumnami destylacyjnymi.

Rebel Yell 100 proof

Rebel Yell 100 proof

Cena 165,00 zł
Dostępne: W magazynie

To typowy bourbon pszeniczny, gdzie w recepturze oprócz kukurydzy, drugim głównym składnikiem jest właśnie pszenica. Tym razem w nowej wersji, z mocą 50%, oferujący bogatsze doznania dla miłośników tej kategorii.

Heaven's Door Double Barrel Whiskey

Heaven's Door Double Barrel Whiskey

Cena 385,00 zł
Dostępne: W magazynie

Double Barrel składa się z kompozycji trzech różnych destylatów, dojrzewających w używanych beczkach po bourbonie oraz finiszujących przez minimum rok w nowych, ręcznie wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat: miód, grzanka, pieprz, morela. Smak: creme brulee, brązowy cukier, lukrecja, jabłko, nuta cytrusowa.

Ezra Brooks 7 YO - Old Ezra Rye

Ezra Brooks 7 YO - Old Ezra Rye

Cena 279,00 zł
Dostępne: W magazynie

Old Ezra 7-Year Straight Rye Whiskey jest destylowana przy użyciu najwyższej jakości składników i filtrowana węglem drzewnym w celu uzyskania łagodnego smaku i gładkiego wykończenia. Old Ezra 7-Year Rye składa się z dwóch zacierów żytnich (51% whisky żytniej i 95% whisky żytniej), dojrzewa przez pełne siedem lat i jest butelkowany z pełną zawartością (114 proof, czyli 57% ABV), aby zapewnić pełny, złożony smak.

Wild Turkey Longbranch

 

Wild Turkey Longbranch

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Z dumą przedstawiamy Wild Turkey Longbranch: 8-letni Kentucky Straight Bourbon produkowany w małych partiach i uszlachetniany węglami drzewnymi Texas Mesquite i American Oak. Ten wyjątkowy proces skutkuje niezwykle wyważoną i łagodną whiskey z subtelnymi nutami wędzonej słodyczy. Trunek o złocistym kolorze ma zapach cytrusów, tropikalnych owoców, lekko zielonych jabłek i gruszek, z nutą przypraw, wanilii i dymu. W ustach dużo ziół, lekko trawa, przypieczone tosty, cytrusy z ogniska, podwędzana gruszka. Finisz słodki, maślany, lekko dębina, biały pieprz w chmurce dymu.

Podwójne złoto 2020 - San Francisco World Spirits Competition

2019 Gold, 90 punktów - Beverage Testing Institute

Ezra Brooks 99 Proof

Ezra Brooks 99 Proof

Cena 159,00 zł
Dostępne: W magazynie

EZRA BROOKS 99 PROOF Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Butelkowana z podwyższoną mocą 49,5% dla lepszego profilu smakowego. Czysta, dojrzewająca w dębowych beczkach, filtrowana węglem drzewnym, aby uzyskać gładkie, łagodne wykończenie. Pikantny, żytni smak z nutami karmelu, wanilii, czekolady i przypraw.

Rebel Distiller's Collection Single Barrel for TUDOR

Rebel Distiller's Collection Single Barrel for TUDOR

Cena 329,00 zł
Dostępne: W magazynie

Single Barrel z Kentucky, prosto z destylarni Lux Row. Bourbon pszeniczny Rebel, destylowany w 2016 roku, butelkowany w 2021. Łącznie 198 butelek z mocą 56,5% lub jak kto woli 113 proof. W recepturze 68% kukurydzy, 20% pszenicy i 12% słodu jęczmiennego. Beczka pochodzi z programu "extraordinary barrels - distiller's collection", do którego wybierane są najlepsze beczki spoczywające w magazynach. Ta konkretna o numerze 7533013 wybrana została przez firmę Tudor House i zabutelkowana wyłącznie na Polskę. Aromat owoców pestkowych, kakao, skóry, marcepana, biszkoptów, przypraw piekarniczych. W smaku słodka, z przewagą miodu, toffi, wanilii i kokosa.

Maker's Mark 46

Maker's Mark 46

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Maker's Mark 46 ma słodki aromat, ale z nutą dymną. W ustach słodycz - czekolada i toffi, finisz przyjemny, z nutą orzecha laskowego. Bardzo harmonijny. 70% kukurydzy, 14% jęczmienia i 16% pszenicy. W procesie maturacji na trzy miesiące trafia do specjalnych beczek, w których umieszczono 10 deszczułek z beczek z francuskiego dębu. To bardzo udana kompozycja.

Basil Hayden's

Basil Hayden's

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Basil Hayden's to bourbon, którego historia sięga 1796 roku, kiedy Master Distiller Basil Hayden złamał zasady produkcji bourbona i do zacieru oprócz kukurydzy dosypał sporą ilość żyta. Whiskey do dzisiaj produkowana jest w ten sposób i posiada najbardziej "żytni" aromat z wszystkich bourbonów. Basil Hayden's należy do kolekcji "Small batch whiskey", stworzonej przez Bookera Noe, wnuka Jima Beama. Komponowana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych destylatów, starzonych w nowych beczkach przez co najmniej 8 lat.

Michter's Small Batch Bourbon

 

Michter's Small Batch Bourbon

Cena 265,00 zł
325,00 zł najniższa cena w 30 dni przed obniżką
Dostępne: W magazynie

Historyczne dziedzictwo, sięgające założenia pierwszej amerykańskiej destylarni, produkującej whiskey w 1753 roku. Obecnie zlokalizowana w Shively, Louisville, Michter's Distillery to obiekt o powierzchni 12,8 akr i powierzchni 87000 stóp kwadratowych. W pełni licencjonowana fabryka jest obecnie siedzibą wszystkich operacji Michter's w zakresie przetwarzania i butelkowania. Szczególną uwagę przykłada się tutaj do rodzaju drewna używanego do budowy beczek. Odpowiednio suszone (18-48 miesięcy), przypalane, podgrzewane, tak by podkreślić najlepsze cechy każdej whiskey. Wyjątkowa żytnia whiskey, duma destylarni. Kentucky Straight Rye dojrzewa w dwóch rodzajach beczek. Pierwsze - nowe, opalane, z amerykańskiego dębu. Drugie - wykonane z drewna suszonego na powietrzu przez 24 miesiące.

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey 47%

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey 47%

Cena 185,00 zł
Dostępne: W magazynie

Receptura opiera się na zacierze złożonym w 78% z kukurydzy, 12% słodu jęczmiennego oraz 10% żyta. Bourbon ten spędził 8-12 lat w świeżych, wypalonych do poziomu 3 beczkach z dębu amerykańskiego. Prekursor bourbonów. Posiada wspaniały, charakterystyczny bursztynowy kolor. Aromat karmelowy z akcentami świeżych jabłek i pomarańczy. W smaku dominuje słodycz karmelu wzbogacona nutami aromatycznych korzennych ciasteczek z posmakiem czarnego pieprzu i cynamonu. Finisz długi, z akcentem dębiny i słodkiej marmolady.

Bourbon

Czym jest bourbon?

Krótko rzecz ujmując burbon to rodzaj amerykańskiej whiskey. Oczywiście, jest bardzo wiele cech wspólnych ze szkocką whiskyirlandzką whiskey. Wynika to z prostego faktu, że whisk(e)y trafiła do USA wraz z emigrantami z wysp brytyjskich. Następnie, wraz z upływem czasu Jankesi zaczęli produkować „swoją” whiskey. Bourbon charakteryzuje się bogatym, słodkim smakiem z nutami wanilii, karmelu oraz dębu. Sprawia to, że jest to napój idealny do spożywania samodzielnie lub jako składnik koktajli.

Wymogi dotyczące bourbonu

Aby whiskey mogła nazywać się bourbonem, musi spełnić kilka warunków. Między innymi: musi zostać wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych z co najmniej 51% kukurydzy i leżakować w nowych beczkach z wypalanej dębiny przez co najmniej 2 lata. To właśnie proces starzenia nadaje bourbonowi charakterystyczny smak i kolor.

Geneza nazwy

Jedna z dostępnych wersji mówi, że  to nawiązanie do francuskiej dynastii Burbonów, jednakże sami Francuzi nie mieli za wiele do powiedzenia przy nadaniu nazwy. Są też mniej popularne wyjaśnienia nazwy trunku.

 

Pierwsza z nich zakłada, że nazwa wzięła się od hrabstwa leżącego w Kentucky, gdzie zlokalizowanych było wiele destylarni. Gorzelnicy, chcąc odróżnić się od innych alkoholi produkowanych w okolicy, wprowadzili nazwę burbon na określenie jednego rodzaju trunku.

Inna teoria głosi, że nazwa wzięła się od ulicy w Nowym Orleanie, gdzie w porcie rozkwitał handel alkoholem.  W sumie żadna z tych teorii ani nie została potwierdzona ani wykluczona.

Historia i początki

Historia trunku jest bardzo zawiła. Jerzy Waszyngton, pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych, postanowił zachęcić osadników, którzy nie chcieli płacić podatków, do przeniesienia się na południowy zachód Wirginii (dzisiaj znany jako stan Kentucky). Gubernator stanu Thomas Jefferson (on był trzecim z kolei prezydentem USA) rozdał każdemu z nich 60 akrów ziemi w zamian za obietnicę produkcji kukurydzy.

 

Ponieważ Jefferson był frankofilem, a Francuzi byli przychylni amerykańskiej rewolucji, postanowił nazwać te tereny jako Hrabstwo Bourbon. Jak tylko zaczęto produkować amerykańską whiskey, każdą beczkę przepływającą amerykańskimi rzekami stemplowano napisem “Bourbon County”, by oznaczyć jej oryginalność. W ten sposób alkohol szybko został przechrzczony na burbon. Zwolennicy alternatywnych teorii uważają, że nazwę nadali sprawni marketerzy, by kojarząca się z dzikością Ameryka została zastąpiona na etykietach francuską elegancją.

Potwierdzony amerykański charakter bourbonu

4 maja 1964 roku Kongres przyjął rezolucję uznającą bourbon za „charakterystyczny produkt Stanów Zjednoczonych”, stwierdzając, że żadna whisky produkowana poza tym krajem nie może być oznaczona etykietą bourbon ani sprzedawana jako bourbon w Stanach Zjednoczonych. Wkrótce też powstały ograniczenia prawne dotyczące produkcji tego alkoholu.

Wymagania prawne bourbonu

Łącznie jest 7 wytycznych prawnych, które decydują o tym, czy whiskey może być nazwana bourbonem. Oto one:

  • alkohol musi być zrobiony z zacieru składającego się w co najmniej 51% z kukurydzy

  • może być destylowany maksymalnie do 80% zawartości alkoholu

  • natomiast do beczki można wlać płyn o maksymalnej zawartości czystego alkoholu na poziomie 65%

  • istnieje też dolna granica: wszystko poniżej 40% zawartości alkoholu nie może być nazwane bourbonem

  • prawdziwy bourbon może dojrzewać jedynie w nowych zwęglonych dębowych beczkach

  • nie może zawierać żadnych dodatków

  • co prawda, bourbon nie musi być wcale produkowany w Kentucky (choć 95% całości powstaje właśnie tam), ale nie może być tworzony poza USA i Portoryko.

Jak pić bourbon?

W przypadku większości tego typu alkoholowych trunków to, w jaki sposób będziemy go pić, zależy głównie od jego rodzaju i charakteru. Niektóre rodzaje burbona nadają się do tworzenia koktajli, inne najlepiej smakują solo, ewentualnie z lekkim dodatkiem wody.  Jeśli chodzi o koktajle, to jest on składnikiem wielu popularnych drinków, m.in. Old Fashioned i Manhattan. W Manhattanie oprócz bourbona można znaleźć gorzką wódkę i czerwony wermut. Do Old Fashioned dodaje się cukier, angosturę i wodę sodową. W naszym sklepie znajdą Państwo szeroki wybór alkoholi tego gatunku.