Istnieje 65 produktów.
Toorank Prawdziwe Nalewki - Dereniowa
Nalewka charakteryzuje się wyjątkowym smakiem świeżo zebranych owoców derenia. Nie tylko sam smak, ale też barwa nalewki podkreśla jej wyjątkowość i unikatowość.Nalewka jest skuteczna przy leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień, ponadto obniża ciśnienie.
St. Nicolaus - Marhulovica
Marhulovica na suszonych morelach z linii Extra Delicious jest przeznaczona dla miłośników słodszych smaków. Jest to idealny wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się bardziej intensywnym, naturalnie słodkim smakiem soczystych moreli w destylacie.
Nalewka Hulaj Duszo Karmelowa
Ten wykwintny trunek o jasno bursztynowej barwie swój niepowtarzalny smak zawdzięcza takim składnikom, jak: wanilia, karmel oraz cynamon. Ciekawym dodatkiem są suszone śliwki. Doskonała do picia z lodem bądź mocno schłodzona.
Nalewka Na Kwiatach Czarnego Bzu Kamionka
Manufaktura Nalewek - Podstępna Porzeczka 0,2L
Manufaktura Nalewek - Soczysta Malina 0,35L
Manufaktura Nalewek - Soczysta Malina 0,2L
Toorank Prawdziwe Nalewki - Owoce Lasu
Nalewka z Owoców Lasu jest bardzo aromatyczna. Uzyskana w pierwszym etapie w procesie maceracji sekretnej kompozycji leśnych owoców w połączeniu z wysokiej jakości alkoholem, dojrzewa podczas długiego leżakowania. Smak i zapach: słodki, harmonijny, owoców jagodowych - poziomek, malin, jeżyn.
Toorank Prawdziwe Nalewki - Żurawinowa
Nalewka Żurawinowa wyróżnia się niezwykle intensywną barwą. Owoce żurawiny cenione są zarówno za dobroczynne oddziaływanie dla zdrowia jak i oryginalny smak i zapach. Smak i zapach: słodki, żurawinowy.
Tarninówka Gen. J. Bema z koniakiem
Tradycyjny tarnowski likier z dodatkiem Cognac'u VS. Tarninówka jest typową staropolską nalewką, charakteryzującą się piękną, naturalną bordową barwą oraz słodkim smakiem z delikatną nutą cierpkości charakterystyczną dla owoców tarniny. Esencję smaku i aromatu nalewka uzyskuje podczas maceracji owoców w wysokiej jakości alkoholu. Skomplikowany i długi proces wytwarzania nalewki oraz wzbogacenie receptury oryginalnym francuskim koniakiem zapewnia jeszcze bardziej wyrafinowane aromaty i złożoność smaku.
Nalewka Na Winiaku - Czerwona porzeczka
CZARNA PORZECZKA NA WINIAKU jest tworzony w zakładzie Old Polish Vodka. Producent gwarantuje niesamowite doznania smakowe, które uwarunkowane są długim okresem leżakowania oraz odpowiednim procesem zestawiania. Alkohol produkowany starym sposobem rzemieślniczym. Trunek, którego powstanie zawdzięczamy wspaniałej sztuce gorzelnictwa. Początki tej jakże cennej dla Polaków sztuki miały miejsce już za czasów panowania Zygmunta III. Do wytwrzorzenia produktu używane są najwyższej jakości składniki, a mianowicie owoce uszlachetnione winnymi destylatami, potocznie określanymi "winiakami". Marka bardzo rzetelnie podchodzi do przestrzegania norm produkcji na każdym z jej etapów. Wytwarzany jest w małych, manufakturowych partiach, wyłącznie z naturalnych składników.
Nalewka Na Winiaku - Polska gruszka
OLD POLISH VODKA - NA WINIAKU GRUSZKA. Wykwintny trunek, którego sposób wytwarzania inspirowany jest produkcją w Polsce alkoholi o owocowych smakach, uszlachetnionych destylatami winnymi zwanymi "winiakami". Smak i aromat pełnych słodyczy owoców gruszy podkreślony jest aromatami destylatów. Staranny proces zestawiania składników i długi okres dojrzewania trunku, nadają mu wyjątkowy charakter. Wytwarzany jest w małych, manufakturowych partiach, wyłącznie z naturalnych składników. Wyrób rocznikowany.
Nalewka Letnia - Malina, Limonka i Mięta - Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe
Lato przynosi nam wiele owoców, a wśród nich ten najbardziej wyczekiwany - Malinę! Kompozycja, którą uzyskaliśmy poprze połączenie jej z orzeźwiającą miętą i limonką świetnie sprawdzi się w tą upalną porę roku. Podawać w najlepszym towarzystwie schłodzoną, świetnie pasuje do deserów i ciast! Lato przynosi nam wiele owoców, a wśród nich ten najbardziej wyczekiwany - Malinę! Kompozycja, którą uzyskaliśmy poprzez połączenie jej z orzeźwiającą miętą i limonką świetnie sprawdzi się w tą upalną porę roku. Podawać w najlepszym towarzystwie schłodzoną, świetnie pasuje do deserów i ciast!
Duch Kniei - Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe
Receptura opracowywana była przez 2 lata przez założyciela firmy NALEWKIKRESOWE.PL Nalewka wytworzona na bazie orzecha włoskiego oraz kombinacji 33 ziół i przypraw korzennych. Na etykiecie z tyłu odręczny podpis autora receptury!
Toorank Prawdziwe Nalewki - Czarny Bez
Nalewka z Czarnego Bzu to wyborna nalewka wypełniona smakiem dzikiego czarnego bzu z nutami czekolady, karmelu i kawy, wydobywanym w procesie maceracji owoców w wysokiej jakości alkoholu. Powstały w ten sposób nalew, stanowiący esencję wyśmienitego smaku nalewki, po połączeniu z pozostałymi składnikami poddawany jest procesowi leżakowania, podczas którego nabiera swojego dojrzałego charakteru. Smak i zapach: słodki, kawowy, z charakterystyczną nutą owoców bzu czarnego.
Mr. Hipster nalewka - Zaprawiona wiśnia 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Podcięta śliwa 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Trafiony rabarbar 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Upita czerwona porzeczka 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Wstawiona żurawina 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Wyciśnięta cytryna 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Zakręcony agrest 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Mr. Hipster nalewka - Zalana porzeczka 0,5L
Ręcznie wytwarzane nalewki z wyselekcjonowanych owoców. Do produkcji nalewek używane są najwyższej jakości owoce z polskich sadów. Nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaków. Naturalne, pyszne, owocowe. Polskie owoce, spirytus i cukier. Tylko tyle i aż tyle.
Czym są nalewki?
W Polsce określenie nalewka stosuje się zazwyczaj do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. W procesie produkcji tego trunku kluczowy jest proces maceracji części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, lub owoców w alkoholu etylowym, przez co napój spirytusowy zyskuje specjalne właściwości aromatyczne. W celu ochrony renomy i nazwy „nalewka” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadziło dodatkowo pewne warunki, po spełnieniu których napój spirytusowy można oznaczyć właśnie tym określeniem. Chcąc zachować tradycyjne techniki produkcyjne tego trunku, przepisy te wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania, czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych przeróżnych wyrobów winiarskich.
To Ci się może spodobać: Najlepsze wino i szampan ze świata
Historia nalewek
Pierwszym twórcą nalewki był nie kto inny jak Hipokrates, który w procesie produkcji łączył wino z miodem. To właśnie z tego powodu trunek ten, w wersji z dodatkiem przypraw, często nazywanym jest hipokrasem. Dalsze losy nalewki związane są z jej alkoholowym kolegą, czyli… bimbrem. Za rozpowszechnienie nalewek odpowiadają VIII-wieczni Arabowie, którzy podczas produkcji bimbru postanowili osłodzić jego mocny, ostry smak miodem i dodać kilka ziół. Ich eksperymentalny napój spirytusowy tak posmakował wszystkim, że postanowili zająć się jego produkcją na szerszą skalę i nadać mu nazwę aqua vitae, co po łacinie oznacza wodę życia. Pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji powstała w XVI wieku we Włoszech. Wyprodukowano wówczas alkohol nazywany przez tamtejszych mieszkańców rosoglio, czyli, spirytus z olejkiem różanym. Od tego czasu powstało wiele różnych smaków tego rodzaju alkoholu.
Zobacz również: Bimber Distilery
W Polsce nalewki upowszechniły się wraz z przywiezieniem jej z Francji przez Henryka Walezego. Rozpoczęła się wówczas era produkcji na naszych ziemiach słodkich trunków, takich jak - kordiały, likwory czy ratafie. Wiele rodzin tworzyło wtedy swoje własne receptury, które przekazywane były z pokolenia na pokolenia. Renesans produkcji i konsumpcji nalewek w Polsce przypadł na: XVII, XIX i XX wiek. Rozkwit tego trunku zatrzymał dopiero wybuch II wojny światowej.
To Ci się może spodobać: Likiery ziołowe i owocowe
Sposób produkcji nalewek
Nie ma jednej, szczegółowej definicji, opisującej proces produkcji nalewek. Ogólna zasady mówią o tym, że naczynie wypełnia się do ¾ wysokości owocami i wlewa do nich tyle alkoholu, żeby je dokładnie przykrył. Po trwającej około 2-6 tygodniach maceracji filtruje i zlewa się nalew do szczelnych naczyń, a owoce zalewa się syropem (lub zasypuje cukrem). Po kolejnych kilku tygodniach zlewa się powstały syrop i łączy z nalewem.
Jak podawać i pić nalewkę?
Jak ma to miejsce w przypadku innych trunków o wysokiej zawartości alkoholu, również nalewki powinno się podawać w małych kieliszkach na cienkiej nóżce, najlepiej kryształowych. Jeśli zaś zamierzamy poczęstować gości nalewką domowej roboty, to warto zaopatrzyć się w karafkę dobrej jakości.
Przy serwowaniu nalewki musimy pamiętać, aby wypełnić kieliszek trunkiem, nie przekraczając 2/3 pojemności szkła. Nalewek nie pije się duszkiem. Raczej sączy, czyli degustuje - tylko wtedy będziemy w stanie wydobyć z niej pełnie smaku oraz woń, a przy tym pobudzić nasze kubki smakowe.
To Ci się może przydać: Najlepsze miody pitne
Czym różni się likier od nalewki?
Likier często mylony jest z nalewkami, co wynika z podobnego procesu produkcji obu trunków. Co do zasady, likier jest jest od nalewki gęstszy i słodszy, a zrobienie go wymaga większej wprawy. Wymaga też dłuższego procesu leżakowania – od kilku miesięcy nawet do roku. Tylko w ten sposób nadamy mu odpowiedni aromat i smak.
To Ci się może spodobać: Herbata, kawa, napoje i słodycze