Marina Alta Blanco
Wino o prawdziwie śródziemnomorskim charakterze, bardzo łagodne z wyczuwalnym kwiatowym aromatem oraz słodkawym posmakiem na podniebieniu. Wielokrotnie wyróżniane na prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Istnieje 238 produktów.
Wino o prawdziwie śródziemnomorskim charakterze, bardzo łagodne z wyczuwalnym kwiatowym aromatem oraz słodkawym posmakiem na podniebieniu. Wielokrotnie wyróżniane na prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Niewiele win zachwyca latem i pachnie lekkością tak bardzo jak Muskateller. W innych częściach świata ta starożytna odmiana, znana również jako Muscat Blanc - Petits Grains, jest często przetwarzana na słodkie, a nawet wzmocnione wina. W Austrii triumfuje suchy, smukły styl. Nieodłączna, prawie nieważka świeżość i aromaty pokrzywy i paproci pozwalają zatańczyć aromatom czarnego bzu, wiciokrzewu, jaśminu, cytrusów i winogron, nigdy nie przytłaczając.
Gemischter Satz to blend białych szczepów, niezwykły produkt eksportowy Austrii. Łatwo do niego przekonać i wielbicieli sauvignon i fanów rieslinga; tych, co lubią subtelną beczkę i tych, co cenią czysty, krystaliczny smak. Świetnie komponuje się na talerzu z wiosennymi warzywami, dogada się też z owocami morza. Wino wytrawne, a użyta beczka nie jest elementem dominującym w smaku.
Wspaniałe "owocowe" wino o smaku świeżych zielonych jabłek. Zrobione w 100% ze szczepu winogron Grüner Veltliner. W degustacji dające olbrzymią przyjemność dzięki idealnej równowadze. W zapachu wyczuwalne zioła, przyprawy oraz zielone jabłko. Na podniebieniu świeże, orzeźwiające, owocowe ze szczyptą czarnego pieprzu. Świetnie zrównoważone, eleganckie białe wino. Idealne orzeźwienie na ciepłe dni.
Jedną z najwspanialszych cech winogron Chardonnay jest ich wieloraka owocowość. W tym winie udało się wydobyć cudowny, kremowy smak bananów. W aromacie odrobina gruszki i świeżych ziół.
Dzięki najlepszym owocom Pinot Blanc to wino oferuje nuty migdałów i orzechów laskowych. Eleganckie i idealnie zrównoważone.
Musujące wino wytrawne (Brut) ze szczepu Glera, produkowane we Włoszech w regionie Veneto. Posiada perłowy, blado-słomkowy kolor i aromat przywodzący na myśl jabłka, dojrzałe gruszki, kwiaty akacji i konwalie. W smaku eleganckie i świeże. Wino to doskonale uzupełni konsumpcję wszelkiego rodzaju przystawek, w szczególności z ryb i białego drobiu.
Wytrawne Prosecco rocznikowe - 2014. W kolorze brylantowe, perłowo-słomkowe. Posiada owocowo-kwiatowy zapach, charakterystyczny dla Prosecco; wyraźnie wyczuwalne aromaty jabłek i owoców egzotycznych. W smaku zrównoważone, z intensywnymi nutami owocowymi. Idealnie komponuje się jako dodatek do przystawek, w szczególności ryb oraz jako aperitif.
Wino o lekkim cytrynowym odcieniu, łączy aromat białych owoców z sadu z lekkim tropikalnym smakiem. Świeże, gładkie, przyjemne, idealne na każdą chwilę.
Rodzinna winnica w Dolinie Colchagua, założona w XIX wieku przez emigrantów z Bordeaux. Niektóre z krzewów w winnicy zostały zasadzone prawie 100 lat temu jeszcze przez założyciela. Winnica jest najstarszą i najbardziej tradycyjną w Colchagua. Dysponuje trzema piwnicami do leżakowania na około 2000 beczek z francuskiego dębu. Casa Silva to częsty zdobywca medali na prestiżowych konkursach winiarskich, w tym "International Wine and Spirit Competition" w Londynie, gdzie ostatnio uzyskała tytuł "Najlepszego Producenta z Ameryki Południowej". Wino o złocisto żółtej barwie zachwyca aromatem limonki, jabłek, pomarańczy oraz lekkim toffi w tle. W smaku wytrawne, dość lekkie, z delikatnie mineralnym akcentem.
Wino o jasno słomkowej barwie. W aromacie wyczuwalne nuty limonki i agrestu. W ustach lekkie, żywe, z przyjemnym zakończeniem przywodzącym na myśl owoce tropikalne.
Chilijskie białe wytrawne wino wytworzone w 100% ze szczepu Viognier. Posiada jasnożółty kolor z charakterystycznymi dla tego szczepu złotymi refleksami. W nosie kwiatowe aromaty, a na języku nuty brzoskwiń i moreli. Na końcówce delikatne taniny i długi, mineralny finisz. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi, Viognier pasuje do wyrazistych i pikantnych dań kuchni tajskiej.
To jeden z najbardziej znanych i cenionych szampanów rocznikowych, również na polskim rynku. Charakterystyczna butelka nieodłącznie kojarzy się z prestiżem, wyjątkowym smakiem i specjalną okazją. W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d'Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
Doppio Passo Grillo to białe, wytrawne, Włoskie wino z regionu Sycylia. Powstało w 100% z winogron odmiany Grillo. Jasno słomkowa barwa z refleksami zieleni przepełniona jest aromatami białych kwiatów, moreli, brzoskwiń, ananasa i skórki z pomarańczy. Na podniebieniu harmonijne i łagodne, charakteryzuje się powściągliwą kwasowością i lekką słodyczą. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza, sałatkami oraz jest idealne jako aperitif. Schłodzić przed podaniem.
Klasyczny szampan, o łagodnym, delikatnie słodkawym smaku.
Cuvee Vaucher Blanc to mieszanka Chardonnay, Sauvignon Blanc i Grenache Blanc uprawianych regionie Langwedocja-Roussillon na południu Francji. Wino łatwe w odbiorze o pięknym, jasnym kolorze ze złotą poświatą. W nosie niezwykle aromatyczne, pełne zielonych owoców, cytrusów i kwiatów. Na podniebieniu harmonijne i dobrze wyważone, z odrobiną orzeźwiającej kwasowości na finiszu.
Doskonały słomkowy odcień, jabłkowy, z dodatkiem dębu, maślanki, grejpfruta, brzoskwini, gruszki, liczi, wanilii i aromatów orzechowych. Na podniebieniu wyraźnie okrągłe i kremowe.
Klasyczne, białe wino z Veneto z aromatami jabłek i gruszek z delikatną nutą migdałów. W ustach rześkie, czyste, z akcentem mineralnym i dobrą równowagą.
Wino powstałe ze szczepu Grauer Burgunder (Pinot Gris) - podobnie jak Rulander. O ile jednak Rulander to wino treściwe, o wyraźnie zaznaczonej słodyczy, to Grauer Burgunder jest bardziej wytrawne, o podkreślonej kwasowości. Posiada głęboki, złoty kolor oraz bardzo owocowy aromat. Idealnie pasuje do dań z ryb oraz białego mięsa.
Joseph Perrier Brut to szampan o złotej barwie pochodzący z samego serca Szampanii. Jest to tradycyjne połączenie białego szczepu Chardonnay (35%) z ciemnymi Pinot Noir (35%) oraz Pinot Meunier (30%).
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Wino białe to jasny trunek gronowy, pozbawiony antocyjanów, powstały w wyniku fermentacji alkoholowej soku wyciśniętego z winogron. Do tej produkcji zazwyczaj używa się jasnych odmian winorośli, takich jak riesling czy chardonnay. Posiada w większości przypadków lżejszą budowę i niższą zawartość alkoholu niż wino czerwone. Za to częściej od niego ma wysoki cukier resztkowy, co przekłada się na na bardziej lub mniej wyczuwalną na podniebieniu słodycz. Na świecie powstaje o wiele więcej białego wina słodkiego niż czerwonego.
To najczęściej produkowany i najbardziej popularny typ wina białego. W produkcji używa się głównie szczepów, takich jak: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Airen, Trebbiano, Gewürztraminer i Pinot Gris. Jest świeże i wyraźnie kwasowe, a w bukiecie dominują nuty cytrusowe. Wytrawne białe wino jest uważane za najzdrowszy typ alkoholu, ponieważ stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz powstawania wolnych rodników. W wytrawnym białym winie zawartość cukru resztkowego nie przekracza 4 g/l, a kieliszek (120 ml) to tylko 79 kcal.
To Ci się może przydać: Wina i szampany francuskie
Najlepszy wybór dla tych, którzy wolą uniknąć wyraźnej kwasowości, ale nie są też fanami słodkiego wina. Jest łagodne, orzeźwiające i mocno owocowe. Dominują w nim aromaty dojrzałych żółtych owoców np. brzoskwiń, moreli i gruszek. Dzięki delikatnemu i dobrze zbalansowanemu smakowi białe wino półwytrawne serwuje się często jako aperitif - dla zaostrzenia smaku przed daniem głównym. Białe wino półwytrawne zawiera około 4-12 g/l, a kieliszek (120 ml) to ok. 97 kcal.
Jest uniwersalne i stanowi bezpieczny wybór na wiele okazji, ponieważ cechuje się połączeniem delikatnej słodyczy z nieprzesadną kwasowością. Jest owocowe i orzeźwiające, przez co pasuje do lekkich posiłków i deserów. W półsłodkim białym winie znajduje się od 30 g do 60 g cukru resztkowego na litr, a kieliszek to ok. 105 kcal.
Uwielbiane przez koneserów słodkich alkoholi. Jest gęste i aksamitne w smaku, a w bukiecie dominują aromaty miodowe i owocowe. Słodkie białe wina z naszej oferty produkowane są ze szczepów Muscat, Riesling, Glera i Gewürztraminer.
W białym słodkim winie znajduje się ponad 60 g cukru resztkowego na litr. Jest też najbardziej kaloryczne z białych win, a kieliszek (120 ml) to ok. 112 kcal.
Z natury jest ono lżejsze od czerwonego i bardziej aromatyczne. Z tego powodu wino białe podaje się więc do lżejszych, delikatniejszych posiłków. Dodatkowo - w zależności od poziomu cukru i zawartości alkoholu możemy podać je zarówno do dania głównego jak i do deseru.
To Ci się może przydać: Delikatesy
Jeśli masz wino wytrawne, podaj je do lżejszych ryb, makaronów z białym sosem, czy też do cielęciny. Możesz je podać razem z takimi serami jak camembert, gorgonzola, brie, czy ser kozi.
Do menu z kurczakiem, indykiem czy kaczką zaproponuj ciężej zbudowane białe wino wytrawne. Do dań ostrych warto wybrać białe wino o wyższej zawartości cukru np. półwytrawny gewurztraminer. Z kolei desery na bazie owoców, bez i kruszonki znakomicie się skomponują ze słodkim białym winem.
To Ci się może przydać: Wina wzmacniane
Białe wino wytrawne ma minimum 66 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie wprost proporcjonalnie do zawartości cukru. Białe wino półwytrawne będzie więc miało minimum 80 kcal/100 ml, półsłodkie – 82/100 ml, a słodkie 96 kcal/100 ml.
Wartości te będą się nieco między sobą różnić, ponieważ, przykładowo, wino półsłodkie może zawierać zarówno 17 gramów cukru w litrze, jak i 45 gramów.
Wino białe – niezależnie od tego, czy jest wytrawne, czy słodkie – zawsze ma mniej kalorii od wina czerwonego. Jeśli więc zazwyczaj trzymasz dietę, sięgaj częściej po białe wino.
Białe wino powinno być podawane z lodówki. Ten rodzaj alkoholu powinien być dobrze schłodzony. Lekkie wina białe takie jak riesling, soave, pinot grigio czy muscadet powinno podawać się w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Natomiast pełne wina białe należy podawać w temperaturze 12 do 15 stopni Celsjusza. Warto, aby temperaturę wina kontrolować odpowiednim termometrem, co zapewni, że wino podawane jest w odpowiedni sposób, a jego smak jest jak najlepszy.