Istnieje 83 produktów.
Cava Vilarnau Semi Seco
Cava Vilarnau Semi Seco jest to półwytrawne białe wino z regionu Katalonia. Apelacja D.O. Cava, produkowane ze szczepów Macabeo 50%, Parellada 35%, Xarel 15%. Leżakuje dwanaście miesięcy w butelce w winiarskiej piwnicy. Charakteryzuje się idealną równowagą smakową pomiędzy słodkością a kwaskowatością. Najlepiej podawać w temperaturze 6 - 8? C. Nuty dojrzałych owoców oraz delikatne nuty kwiatowe. Idealna równowaga pomiędzy słodkością a kwaskowatością. Finisz przyjemny, o delikatnych nutach dojrzałych owoców.
Marina Alta Blanco
Wino o prawdziwie śródziemnomorskim charakterze, bardzo łagodne z wyczuwalnym kwiatowym aromatem oraz słodkawym posmakiem na podniebieniu. Wielokrotnie wyróżniane na prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Glorioso Gran Reserva
Glorioso Gran Reserva to wino ze szczepu Tempranillo, które Bodegas Palacios uprawia i produkuje w sercu D.O.C.A. Rioja. Gleby gliniasto-wapienne i klimat kontynentalno-śródziemnomorski typowy dla tego obszaru zapewniają wystarczającą ilość ciepła i wilgoci, aby zebrać niezwykłe owoce w optymalnym momencie dojrzałości. Gdy tylko winogrona Glorioso Gran Reserva zostaną dokładnie wyselekcjonowane, poddawane są wstępnej maceracji na zimno. Następnie rozpoczyna się fermentacja alkoholowa w osadach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Wino jest następnie przelewane do beczek z francuskiego dębu na około 25 miesięcy i pozostawiane do rafinacji w butelce przez co najmniej 36 miesięcy przed wejściem na rynek.
Milflores Blanco
Milflores Rioja Blanco to białe, wytrawne wino z regionu Rioja. Wino powstaje z winogron odmiany Viura. Wino posiada jasny cytrynowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromacie wyczujemy nuty kwiatowe, gruszkę oraz owoce cytrusowe. W smaku świeże, o idealnie zrównoważonej kwasowości i delikatnym zakończeniu.
Milflores Tinto
Odmiana Tempranillo jasno przechodzi przez nos z intensywnie owocowymi aromatami truskawek i wiśni oraz aromatami ziół, takich jak koper włoski, które razem przypominają nam, że winnica znajduje się w Rio Alavesa. Dzięki bardzo wypolerowanym, miękkim i słodkim taninom jest to przyjemnie owocowe wino o zbalansowanej kwasowości i długim, aromatycznym wykończeniu.
Penascal Blanco
Penascal White to białe wino, wytrawne, lekko musujące. Produkowane ze szczepu Verdejo. Pochodzi z regionu Castilia y Leon w Hiszpani. Lekka zielonkawa barwa prezentuje łagodne, rześkie wino. W smaku wyczujemy owoce cytrusowe. Wino dobre na ciepłe letnie popołudnia.
Penascal Rosado
Penascal Fresh Rose to różowe wino, półsłodkie, lekko musujące. Produkowane ze szczepu Tempranillo. Pochodzi z regionu Castilia y Leon w Hiszpanii. Delikatne bąbelki unoszą w sobie aromaty truskawek, malin i porzeczek . Całość dopełnia lekka, słodka końcówka.
Cosme Palacio Crianza Red
Wino o mięsistych, drobnych i dojrzałych taninach i zrównoważoną kwasowością, która przynosi świeżość. Finisz jest bardzo długi z odczuciem palonych i kandyzowanych owoców. Leżakuje 12 miesięcy w świeżych beczkach z francuskiego dębu.
Cosme Palacio 1894 Blanco 2017
Białe wino o gładkich i słodkich doznaniach oraz wyjątkowej osobowości. W winnicy fermentacja alkoholowa Cosme Palacio Blanco 1894 odbywa się w beczkach z francuskiego dębu w temperaturze 16ºC przez około dwa tygodnie. Dodatkowo, w celu wydobycia maksymalnej mocy aromatycznej odmiany Viura, jest ona macerowana przez cały dzień ze skórkami. Dojrzewa na drobnym osadzie przez 7 miesięcy w używanych beczkach z francuskiego dębu wysokiej jakości. Cosme Palacio Blanco 1894 to białe wino fermentowane w beczce, którego przejście przez beczkę wzmacnia aromatyczne właściwości Viury i słodkie niuanse Malvasíi.
Cava Dominio De La Vega Authentique Brut Nature
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane zacienionym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise. Cava jest wysokiej jakości winem musującym o charakterystycznym, jasnym złotym kolorze. Swą nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest przechowywane, a chodzi o podziemne piwnice, zwane również "cavas".
Cava Dominio De La Vega Reserva Especial Brut
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane w ciemnym, spokojnym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise. Cava jest wysokiej jakości winem musującym o charakterystycznym, jasnym złotym kolorze. Swą nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest przechowywane, a chodzi o podziemne piwnice, zwane również "cavas".
Cava Dominio De La Vega Reserva Especial Rose Brut
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane w ciemnym, spokojnym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise. Cava jest wysokiej jakości winem musującym o charakterystycznym, jasnym złotym kolorze. Swą nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest przechowywane, a chodzi o podziemne piwnice, zwane również "cavas".
Cava Dominio De La Vega Esencia Semi Seco
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane w ciemnym, spokojnym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise. Cava jest wysokiej jakości winem musującym o charakterystycznym, jasnym złotym kolorze. Swą nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest przechowywane, a chodzi o podziemne piwnice, zwane również "cavas".
Cava Dominio De La Vega Expression Brut
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane w ciemnym, spokojnym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise. Cava jest wysokiej jakości winem musującym o charakterystycznym, jasnym złotym kolorze. Swą nazwę zawdzięcza miejscu, w którym jest przechowywane, a chodzi o podziemne piwnice, zwane również "cavas".
Vina Mayor Tinto Roble
Vina Mayor Ribera del Duero - 100% Tempranillo i trzymiesięczne leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu czyni to wino wyjątkowym. Intensywny, żywy wiśniowy kolor z niebieskawymi akcentami, aromaty czerwonych i czarnych owoców połączone z przyprawami, kremowymi grzankami, wędzonymi akcentami i nutami lukrecji. Wyróżnia się lekką do średniej treściwością. Ma drobnoziarniste taniny i świeżą kwasowość, wyraźną obecność jagód. Świeże, o długim, głębokim finiszu. Czerwone wino idealne do tapas, aperitifów i grilla.
Vina Mayor Crianza
Vina Mayor Crianza to wino o świeżym i soczystym smaku, w 100% z winogron Tempranillo. Leżakuje przez 12 miesięcy w amerykańskich i francuskich beczkach dębowych a w butelce od 6 do 10 miesięcy. Łączy w sobie klasyczne nuty z nowoczesnością. Intensywny rubinowy kolor. Nuty owoców leśnych z korzennymi akcentami drewna. Soczyste i świeże. Okrągłe, z bardzo dobrze zintegrowaną taniną. Idealne do potraw azjatyckich, serów, a szczególnie do pieczonych dań.
Vina Mayor Verdejo Rueda
Wytwarzane z selekcji winogron Verdejo i Sauvignon Blanc z Finca Caserío de Duenas, leżakowane przez 2 miesiące. Świeże, lekkie i jedwabiste wino. Blady, jasnożółty cytrynowy kolor z zielonkawymi refleksami. W nosie świeże, bezpośrednie i intensywne, z aromatami cytrusów i limonki połączonymi z nutami anyżu i kopru włoskiego. Na podniebieniu lekkie, z żywą kwasowością. Idealne na każdą okazję, do ryb i owoców morza, białego mięsa, makaronów i świeżych sałatek.
El Secreto de Vina Mayor
Leżakuje we francuskim dębie przez 12 miesięcy i minimum 10 miesięcy w butelce. Wino o osobowości, z charakterem, mocno owocowe, o intensywnym czerwonym kolorze. Pachnące i złożone wino z nutami czarnych i czerwonych owoców w połączeniu z balsamicznymi akcentami, lekkimi przyprawami i fioletowymi kwiatami. W ustach okrągłe, soczyste i świeże. Finisz długi, mięsisty i mineralny. Idealna równowaga, w której dominuje elegancja. Wino z nieskończoną liczbą niuansów, złożone, do odkrycia i skosztowania z nieskończoną liczbą potraw.
Glorioso Seleccion Especial
Kolor granatowy z rubinowymi refleksami. Nos o dużej intensywności i czystości, gdzie wyróżniają się czerwone owoce lasu, takie jak czerwona porzeczka i jeżyny, a na drugim miejscu znajdują się delikatne, korzenne aromaty, których źródłem jest francuski dąb, jak mentol, czarny pieprz i cynamon. Delikatne i subtelne zakończenie, w którym można docenić delikatny dotyk mineralny. Usta jedwabiste i otulające delikatną i słodką taniną. Orzeźwiające zakończenie dzięki swojej kwaskowatości z idealnie połączonymi nutami wspomnianej wyżej słodyczy. Temperatura serwowania 16C. Najbardziej polecane do dań z białych lub czerwonych grillowanych mięs a także do rybnych potraw.
Cava Dominio De La Vega Cuvée Prestige Brut Nature
Dominio de la Vega produkuje wina i szampany w sposób tradycyjny, najbardziej naturalny, z poszanowaniem środowiska i bez stosowania wszelkiego rodzaju agresywnych zabiegów czy procesów przemysłowych. Winogrona są zawsze zbierane w ciemności, a następnie przechowywane w ciemnym, spokojnym miejscu, w którym mogą spokojnie przejść przez właściwy okres dojrzewania. Dominio de la Vega są produkowane zgodnie z méthode traditionnelle lub méthode champenoise.
Dominio de la Vega Cuvée Prestige dojrzewa przez co najmniej 120 miesięcy i jest wytwarzana z winogron Chardonnay z regionu Pinarejo. Cava o dużej intensywności aromatycznej z delikatną nutą mineralną.
Cosme Palacio Reserva Blanco
2Wino leżakowane przez 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. W butelce dojrzewa do minimum 24 miesięcy aż osiągnie najbardziej wykwintną krągłość. Złożone, eleganckie, stylowe. To wino, będące wynikiem dziedzictwa ponad 125 lat wiedzy, jest produkowane z wybranych starych winnic Viura w Rioja Alavesa. Cosme Palacio Blanco Reserva to doskonale zbalansowane wino, które wyróżnia się wyrazistym charakterem, gładkością i elegancją. W ustach oleiste i delikatne.
Gonzalez Byass Solera 1874 Cream Dulce Sherry
Hiszpańskie słodkie wino wzmacniane charakteryzujące się głęboką mahoniową barwą oraz aromatami rodzynek, wanilii i drewna. W ustach krągłe i aksamitne, o smaku pełnym nut fig, rodzynek i karmelu oraz długiej, lekko orzechowej końcówce. Podawać do deserów takich jak lody czy szarlotka lub jako aperitif.
Wina hiszpańskie
Hiszpania, której najbardziej znanym regionem winiarskim jest Rioja, a wizytówką uprawiany tam szczep Tempranillo, ma naprawdę długą historię produkcji wyśmienitych win. Stąd pochodzi sherry i Cava – wino bliźniacze szampana. To stąd też pochodzi mnóstwo win stołowych, które bardzo często się degustuje, a których jakość jest na tyle dobra, że wypierają one niektóre tradycyjne wina francuskie.
Historia hiszpańskiego wina
Pierwsze wina były produkowane już pomiędzy 1100 a 500 rokiem p.n.e. w Andaluzji i u podnóża Pirenejów. Pierwszymi producentami byli osadnicy feniccy i koloniści greccy. W 212 roku p.n.e. rozpoczął się podbój Półwyspu Iberyjskiego przez Rzymian. Ci rozwinęli produkcję wina do wielkości pozwalającej wyżywić legiony. Głównymi jednak produktami eksportowymi półwyspu były złoto, srebro, wełna i oliwa. Czyli wino trafiło za sprawą Fenicjan i Greków, jednak popularność i eksport rozpoczęły się w czasach Cesarstwa Rzymskiego.
W roku 409 n.e. Hiszpania została najechana przez barbarzyńców z północy, a w 711 przez plemiona arabsko-berberyjskie z południa. Powstały wówczas kalifaty muzułmańskich Maurów, co spowodowało, że liczba winnic spadła, a winiarstwo kultywowano głównie przy klasztorach. Nowe szanse pojawiły się w czasach wielkich odkryć geograficznych. Wino w dużych ilościach wówczas eksportowano do nowych kolonii w Ameryce. W latach pięćdziesiątych XIX wieku w regionie La Rioja po raz pierwszy wyprodukowano wino czerwone metodą bordoską. Największy rozwój rynku i produkcji wina nastąpił po wybuchu we Francji epidemii filoksery. Wielu producentów francuskich straciło swoje winnice, a wina zaczęto sprowadzać z Hiszpanii.
To Cię może zaciekawić: Wina z USA
Wina hiszpańskie – regiony winiarskie
Hiszpania ma mocno zróżnicowany klimat, który nie w każdej części sprzyja uprawom, a tym samym wytwarzaniu win hiszpańskich. Na północy i północnym zachodzie występuje klimat umiarkowany. Regiony te narażone są na nadmierną ilość opadów, a także wiosenne przymrozki, które mogą utrudniać produkcję hiszpańskiego wina. Południowo-wschodnie wybrzeże ma sprzyjający klimat śródziemnomorski. Im dalej na południe natomiast, tym jest cieplej. Choć gorące południe ma odpowiednie temperatury, często zmaga się z niedostatkiem wody i suszami. Dlatego też w niektórych regionach dozwolona jest irygacja winnic – w razie konieczności.
Obecnie wina hiszpańskie oferuje niemal każdy sklep winiarski w Europie i na świecie. Uchodzą za jedne z najpopularniejszych trunków cenionych przez pasjonatów i serwowanych w ekskluzywnych restauracjach. Warto również nadmienić, że większość trunków trafia do sprzedaży dopiero po określonym czasie leżakowania, który uwarunkowany jest jego gatunkiem. W ciągu ostatnich kilku lat największą popularnością na świecie cieszy się wino hiszpańskie wytwarzane w trzech apelacjach regionu Kastylia i León. Jego podstawę stanowi szczep tempranillo z klimatu hiszpańskiej mesety. Czerwone wino hiszpańskie tej odmiany jest skoncentrowane, soczyste i charakterne. Dzięki hodowli winogron w intensywnym słońcu cechuje się bogactwem aromatu i słodyczy.
Popularne odmiany hiszpańskiego wina
Hiszpańskie wino białe to przede wszystkim cava, musujące białe wino produkowane metodą szampańską. Cava, czyli białe lub różowe wino musujące produkowane metodą tradycyjną w regionach głównie w katalońskim Penedes i Alella, zdobywa coraz większą popularność jako tańsza, acz nieustępująca jakością alternatywa dla szampana. Poza cavą popularne są białe wina z hiszpańskich odmian takich jak viura, verdejo, albarino, airen czy xarel-lo (pansa blanca), które zależnie od regionu różnią się stylem i smakiem. Na rynku dostępne są lekkie, zwiewne i orzeźwiające wina jak verdejo z Ruedy, a także ciężkie, beczkowane białe wina produkowane w La Rioja ze szczepu viura. To tylko kilka przykładów szerokiej gamy win hiszpańskich.
Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli na świecie. To jest aż ponad milion dwieście tysięcy hektarów winnic! Dla porównania, Węgry to niecałe siedemdziesiąt tysięcy, a Polska raptem pięćset hektarów. Jeśli chodzi o wielkość produkcji wina Hiszpania, może się poszczycić trzecim miejscem na świecie. Takie samo miejsce zajmują również ze względu na wielkość eksportu swojego wina. Co ciekawe, co ósmy pracownik w kraju zatrudniony jest w branży lub związany jest z tą gałęzią gospodarki.