Carn Mor Old Pulteney 2011
Szkocka whisky dojrzewająca w beczkach po Bourbonie. Łączna edycja - 678 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat - słodycz miodu, lekka słona bryza morska, ogród pełen kwitnących kwiatów.
Istnieje 51 produktów.
Szkocka whisky dojrzewająca w beczkach po Bourbonie. Łączna edycja - 678 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat - słodycz miodu, lekka słona bryza morska, ogród pełen kwitnących kwiatów.
11 lat - Bourbon Hogshead - ex-Marsala Sweet Wine Finish
Rozlano jedynie 219 sztuk.
Nos - słodowy, mirabelki, naleśniki z marmoladą pomarańczową, wanilia, świeże pieczywo, zioła toskańskie; Smak - mirabelki, pomarańcze, pankejki, rodzynki, pieczone jabłka z imbirem, kolendra; Finisz - średniej długości, mirabelki, mango, imbir.
Bardzo pijalnia, przyjemna i oleista whisky. Ten dwuletni finisz odcisnął tu mocne i wyraźne piętno. Whisky jest bardzo owocowa, dominują tu mirabelka i pomarańcze, wszystko w asyście ziół, które dopełniają smaku. Alkohol nie drażni, jest dobrym nośnikiem smaków i aromatów. Bardzo udana selekcja.
9-letni single malt z regionu Islay, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki typu Hogshead, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1798 butelek. Ostry dym torfowy, wędzone śledzie, sól morska i mielony czarny pieprz.
11-letni single malt z regionu Highland, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2011 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki first fill bourbon barrel, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1182 butelki. Delikatne pikantne nuty morskie, subtelne zasolenie zrównoważone cytrusami i wanilią.
13-letni single malt z regionu Speyside, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2009 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki American Oak, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1185 butelki. Tradycyjne cukierki cytrynowe sherbert, słodkie, pikantne i musujące.
Szkocka whisky Single Malt ze Speyside, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 11-letni Aberlour destylowany w 2011, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, małych partii whisky single malt. Limitowana edycja 1245 butelek. Dojrzewał w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, butelkowany bez barwienia lub filtracji na zimno z mocą 47,5%.
To 8-letnie Craigellachie z 2013 roku dojrzewało w beczkach z europejskiego dębu i zostało zabutelkowane w 2022 roku w serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależnego rozlewcę Morrison Distillers. Whisky jest bogata i aromatyczna z nutami karmelu i subtelną nutą dymu.
Ten 11-letni zadymiony Ruadh Maor z destylarni Glenturret dojrzewał w wybranych beczkach po sherry i został zabutelkowany w 2022 roku w limitowanej serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależną rozlewnię Morrison Distillers. Whisky charakteryzuje się nutami świeżego jęczmienia ze słodyczą, po której na podniebieniu pojawia się delikatny torfowy dym.
Carn Mor Linkwood 2011 szkocki single malt z regionu Speyside z destylarni Linkwood butelkowany w serii Strictly Limited przez niezależną rozlewnię Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Ten Linkwood wydestylowany został w 2011 roku i dojrzewał w beczkach po bourbonie. Pobrano go i zabutelkowano latem 2021 roku z mocą 47,5%, niefiltrowany i bez dodatku barwnika, jako limitowaną edycję 1392 butelek.
Nos: smażone ciasto, brązowe masło, suszone skórki i laski cynamonu.
Podniebienie: anyż, ziarna pieprzu, ciasto czekoladowe i ciasteczka, w tle owocowa jasność.
Finisz: Cedr, mięta i cytryna.
Celebration of the Cask - Glen Grant 1996
Whisky destylowana w 1996 roku - zabutelkowana w 2023 r. Beczka - Sherry Butt nr. 79716. Rozgrzewająca, aromatyczna - zapach cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, z miękkim brązowym cukrem na podniebieniu. Edycja limitowana - jedynie 397 szt.
Bourbon barrel - beczka nr. #95666 - edycja limitowana - jedynie 181 butelek.
Typ beczki: Sherry Butt
Destylowano: 2002; Butelkowano: 2024.
Wrzosowy dym torfowy z bogatym aromatem owoców i suszonych przypraw.
Butelkowany przez Morrison Distillers w naturalnej mocy beczki, bez filtracji na zimno i sztucznego barwienia.
Edycja limitowana - jedynie 567 sztuk.
Typ beczki: Bourbon Barrel
Destylacja: 1998; Butelkowanie: 2024.
Na pierwszym planie przyprawy drzewne i owoce sadu, a następnie odrobina przypraw do pieczenia.
Został zabutelkowany przez Morrison Distillers na potrzeby kolekcji Càrn Mòr Celebration of the Cask, w naturalnej mocy beczki, bez filtracji na zimno i sztucznego barwienia.
Edycja limitowana - jedynie 160 sztuk.
Typ beczki: Bourbon Barrel
Destylowana: 1995; Butelkowana: 2024.
Tropikalne kandyzowane owoce, słodkie kruche ciasteczka z długo utrzymującą się wanilią i imbirem.
Został zabutelkowany przez Morrison Distillers na potrzeby kolekcji Càrn Mòr Celebration of the Cask, w naturalnej mocy beczki, bez filtracji na zimno i sztucznego barwienia.
Edycja limitowana - jedynie 164 sztuk.
Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore. Glentauchers 2010 9YO, leżakowany w 2 beczkach First Fill Sherry Puncheon. Edycja limitowana do 1743 butelek.
Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore. Glen Elgin 2008 11YO, leżakowany w 3 beczkach PX Sherry Hogshead. Edycja limitowana do 1055 butelek.
Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore. Caol Ila 2012 7YO, leżakowana w 3 beczkach Sherry Butt. Edycja limitowana do 1324 butelek.
Szkocka whisky dojrzewająca w ex Oloroso Sherry hogshead. Łączna edycja - 1323 butelki z mocą 47,5% w naturalnym kolorze, bez filtracji. Aromat: wędzony bekon, syrop klonowy, tlące się ognisko, wspomagane dymem z torfu.
Szkocka whisky finiszowana w beczkach po Sherry Oloroso. Łączna edycja ? 1043 butelki, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat ? suszone owoce, ciasto owocowe, wanilia, imbir.
Dymna whisky z Islay, dojrzewająca w ex Oloroso Sherry butt. Łączna edycja - 1365, moc 47,5% naturalny kolor, bez filtracji. Aromat - zdecydowana dymna, lekko słona, ze słodką nutą dojrzałych owoców i miodu.
Szkocka whisky pochodząca z beczki ex Pedro Ximenez hogshead. Łączna edycja - 875 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat ? pieczone owoce, kandyzowane jabłko, rodzynki, figi, imbir, pieprz.
Szkocka whisky pochodząca z 1st fill hogshead. Łączna edycja ? 896 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat ? owoce cytrusowe, jabłko, gruszka, szafran, migdały, goździki.