Metaxa 12*
Metaxa 12* charakteryzuje się bogatym i aksamitnym smakiem z nutami fig, suszonych śliwek i lukrecji.
Istnieje 32 produktów.
Metaxa 12* charakteryzuje się bogatym i aksamitnym smakiem z nutami fig, suszonych śliwek i lukrecji.
Wersja VSOP ? 4 lata dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu, aromat wanilii, lukrecji, słodkiego wina muscat. Gładkie i pikantne, z posmakiem ziół i dębiny.
Grand Empereur XO - 7 lat maturacji w beczkach z francuskiego dębu, nuty kwiatowe, dojrzałego, wzmacnianego wina, egzotycznych przypraw. Lekko dębowa, wytrawna końcówka, z posmakiem tlącego się drewna, będąca wynikiem mocnego wypalenia beczek przed napełnieniem destylatem.
La Foret VSOP to tradycyjna francuska brandy wytwarzana w okolicach Bordeaux, jako efekt procesu destylacji różnych odmian winogron. Intensywny brązowo-bursztynowy kolor. Bogaty, kwiatowy aromat nawiązujący do pory późnego lata. Starzone w dębowych beczkach wysokiej jakości przez okres 4-8 lat.
Pisco to południowoamerykański rodzaj brandy, traktowany przez mieszkańców Chile i Peru jako napój narodowy. Pisco Barsol Selecto Acholado jest produkowany z użyciem winogron szczepu Quebranta i Italia. Jest dwukrotnie destylowany i dojrzewa przez kilkanaście miesięcy w dębowych lub kasztanowych beczkach. Ta brandy oferuje subtelne aromaty i smaki siana, banana, ciasta piekarniczego i dojrzałych owoców ciemnej jagody zrównoważone delikatnymi nutami cytrusowymi, kwiatem moreli z pekanami i nutami ciemnej czekolady, które przekształcają się w uwodzicielsko długie i eleganckie wykończenie.
Hiszpańska brandy Solera Gran Reserva, pochodząca z bodegi założonej w 1795 roku. Nazwa Milenario pochodzi od tysiącletniego drzewa Dragon Tree, sprowadzonego z wysp kanaryjskich, które rośnie na patio bodegi. Gałęzie drzewa zabezpieczone są łańcuchami, na wypadek załamania się ich pod własnym ciężarem. Brandy dojrzewa w systemie Solera przez 20 lat, zanim zostanie zabutelkowane. Charakteryzują ją dębowe, ziemiste, słodkie, rodzynkowe aromaty, wzbogacone nutami malinowej konfitury i ciemnej czekolady. W smaku także słodka, czekoladowa, rodzynkowa, karmelowa, z posmakiem brązowego cukru i soku winogronowego. Na finiszu lekko wytrawna, przypomina vermouth.
Conde de Osborne jest to brandy wytwarzana ze szczepu winogron Airen, starzona w systemie Solera w używanych beczkach z dębu amerykańskiego, w których wcześniej dojrzewało wino ze szczepu Pedro Ximenez. W smaku brandy jest łagodna, słodka, winna, z posmakiem cytryny, owoców i czekolady. Świetny dodatek do deserów i dań głównych.
Ararat Honey to tradycyjny ormiański mocny napój, którego pomysł stworzenia zrodził się w 2013 roku. Produkowany na bazie alkoholi z 4 odmian winogron. Surowce uprawiane są na własnych plantacjach firmy, bez użycia sztucznych nawozów. Zawiera naturalne aromaty (miód, korzeń lukrecji i wanilię) oraz słodzi się niewielką ilością syropu. Odmiany winogron: Kangun, Rkatsiteli, Voskehat, Banants.
Kolor: złoty bursztyn.
Aromat: ujawnia nuty kwiatowego miodu, nektaru, słodkich przypraw i lukrecji.
Smak: okrągły, harmonijny, z nutami owocowymi i woskowymi oraz długim, ciepłym finiszem.
Dojrzała, ponad dwudziestoletnia brandy o intensywnym bukiecie i głębokim, finezyjnym smaku. Bogata w nuty wanilii, tostów, czekolady, suszonych owoców i dębiny. Wspaniały i rzadki trunek o ograniczonej produkcji.
Ponad stulecie dojrzewania w najlepszych beczkach po słodkim winie wyrzeźbiło trunek kompletnie niepowtarzalny, dystyngowany i na wskroś finezyjny. Degustacja tej brandy jest jak dotarcie do skrywanej przez lata tajemnicy. W kolorze jest mahoniowa z miodowym połyskiem, emanuje aromatami przypominającymi najstarsze Amontillado, a na podniebieniu ma intensywny, szlachetny, otulający smak.
Metaxa bez wątpienia należy do najbardziej rozpoznawalnych i lubianych winiaków - co przypisać należy jej złożonemu, bogatemu aromatowi i smakowi pełnemu elegancji. Receptura trunku owiana jest tajemnicą, wiadomo, że powstaje z mieszanki typowo greckich szczepów - black corinth, savatiano, sultanina. Do wina dodawany jest muscat z wysp Morza Egejskiego oraz unikatowa mieszanka ziół a być może i płatków róży, której skład powierzany jest wyłącznie zaufanym pracownikom firmy. Po zmieszaniu destylatów w odpowiednich proporcjach, rozlewa się je do beczek z dębu francuskiego, gdzie leżakują przez 7 lat - stąd 7 gwiazdek. Metaxę najlepiej pić bez dodatków, ale znakomicie smakuje również z tonikiem, sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym.
Klasyczny i elegancki trunek o złożonym aromacie wanilii, cynamonu, suszonych owoców w połączeniu z dymnymi nutami i bogatym smaku, z długim głębokim finiszem. Brandy bardzo elegancka i delikatna o bursztynowym kolorze przełamanym mahoniowymi i złotymi refleksami. Brandy Torres 15 jest hołdem złożonym Miquelowi Torres Carbó, który jako młody człowiek odbudował rodzinną winnice po bombardowaniu z czasu wojny domowej w Hiszpanii z 1939 r. Trunek tradycyjnie destylowany z białego wina, a następnie dojrzewający w beczkach z amerykańskiego dębu. Intensywny, elegancki i zróżnicowany aromat z przewagą nut dymnych, które rozwijają się w cedrowe aromaty.
Macchu Pisco jest jest specyficznym rodzajem brandy produkowanej w Peru. Najlepiej smakuje, jako baza w drinku Pisco Sour.
Torres 10 należy do najlepiej sprzedających się hiszpańskich brandy. Do jej produkcji używane są wyłącznie katalońskie odmiany winogron. O jej najwyższej jakości stanowi podwójna destylacja oraz co najmniej dziesięcioletni cykl dojrzewania z wykorzystaniem tradycyjnej, hiszpańskiej metody "solera". W smaku można odkryć aromat palonej kawy z nutą gorzkiej czekolady. Długo pozostaje na podniebieniu, na końcu ujawniając aromatyczne odcienie dębu. Po zakończeniu procesu dojrzewania niewielka ilość starej brandy jest pobierana z każdego rodzaju najstarszych "soleras", które następnie są uzupełniane przynajmniej roczną brandy "reserva".
Metaxa Private Reserve jest odmianą brandy połączoną z odrobiną wina, pochodzącą z Grecji. Posiada ciemny bursztynowy kolor oraz łagodny, pełny, dojrzały i bogaty smak. Została opracowana w 1888 roku przez pewnego kupca Spirosa Metaxasa.
Ararat 3* charakteryzuje się żywym, pikantnym i intensywnym zapachem, z kwiatowo-owocowym podtekstem oraz namiastką oliwy z pierwszego tłoczenia i dębu. Posiada mocny i intensywny smak, lekko pikantny, wykończony odrobiną suchości.
Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Prezentuje subtelny bukiet, śliwki, brzoskwini i suszonych owoców z namiastką gorzkiej czekolady. W smaku wyłania się lekko kwaśna barwa czarnej porzeczki ze słodkim i miękkim podtekstem, przechodzącym w pikanterię.
Pliska Brandy to ceniona bułgarska brandy, destylowana z win tradycyjną metodą uszlachetniana w klasycznych francuskich kadziach miedzianych. Pliska dojrzewa co najmniej 5 lat w dębowych beczkach uzyskując klasyczny kolor starego złota oraz miękki, pełny smak.
Słoneczny Brzeg powstaje przy użyciu tradycyjnych technologii z wyselekcjonowanych destylatów winnych, dojrzewając w niewielkich dębowych beczkach. Delikatny waniliowy aromat, bursztynowy kolor i dobrze wyważony smak dostarczają miłośnikom trunku wielu przyjemności.
Elegancka brandy skomponowana z destylatów najwyższej jakości, leżakowanych w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez. Głęboka, mahoniowo - karmelowa barwa, z niezwykle intrygującym aromatem karmelu, drewna i wanilii. Paleta smakowa zaskakuje smakosza nutami szlachetnie postarzałego dębowego drewna. Sekret hiszpańskich brandy tkwi w systemie produkcji. Wytwarza się je metodą Solera - do starszych destylatów dodawany jest młodszy, w systemie kaskadowo ułożonych beczek. Zastosowanie metody Solera daje gwarancję niezmienności smaku i utrzymanie stałej, wysokiej jakości trunku.
Francuska brandy wytwarzana w okolicach Bordeaux, jako efekt procesu destylacji różnych odmian winogron. Intensywny, ciemnobursztynowy kolor. Aromatyczny waniliowy posmak. Starzona w selekcjonowanych beczkach z francuskiego dębu przez okres powyżej 12 lat.
Brandy
Definicja i opis
Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36%, do produkcji którego wykorzystuje się głównie destylaty z wina. Tradycyjna brandy nie może być sztucznie aromatyzowana, choć dopuszczalne jest stosowanie w niej karmelu w celu nadania koloru. Jak podaje angielska Wikipedia, powołując się na Oxford English Dictionary, samo określenie „brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, które znaczy mniej więcej „palone wino”. Polskie odpowiedniki tej nazwy to wypalanka, lub po prostu… winiak. Jedyne, co łączy brandy z whisky to wspólna kategoria brown spirits oraz zwyczaj starzenia destylatów w dębowych beczkach. Pamiętajmy jednak, że whisky produkuje się ze zbóż – brandy, bądź co bądź, z owoców. I tak klasyczną wersją brandy jest ta produkowana na bazie destylatów gronowych.
Jak produkuje się brandy?
Brandy jest stosunkowo łatwa w produkcji. Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między tymi powodującymi wrzenie alkoholu etylowego oraz wrzenie wody. Pozostałości są zbierane i schładzane. Schłodzone opary zawierają alkohol wraz z częścią wody. Aby odparować większą ilość wody, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu. Ten proces jest wykorzystywany do produkcji brandy zarówno szlachetnej, jak i komercyjnej, chociaż produkty końcowe są diametralnie różne.
Proces wytwarzania różni się w zależności od odmiany i destylarni, jednak można podzielić go na cztery podstawowe etapy. Najpierw owoce jest fermentowane, a następnie powstałe wino jest destylowane do alkoholu. Po zakończeniu procesu destylacji rozpoczyna się proces starzenia. Ten krok jest kluczem do zróżnicowania jakości i smaku. Większość gatunków jest butelkowana z zawartością około 40% alkoholu.
Historia brandy
W XVI wieku winiarze we Francji zaczęli używać destylarki do produkcji brandy. Proces ten polega na podgrzewaniu sfermentowanego zacieru owocowego lub wina w celu wydobycia czystej pary alkoholu, a następnie skropleniu jej z powrotem do postaci płynnej. W tym okresie produkcja brandy była ściśle związana z francuskimi klasztorami, których mnisi stworzyli różne przepisy na wyjątkowe brandy, które stały się sławne do dziś.
W XIX wieku brandy stała się bardzo popularna w Europie i Ameryce Północnej. Dostępne były różne kolory i style - w tym koniak i armagnac - aby zaspokoić różne gusta. W tym czasie brandy stała się również ważnym elementem kultury koktajlowej w wielu krajach na całym świecie. Różne koktajle, takie jak The Sidecar i The Stinger, były tworzone z wykorzystaniem różnych rodzajów brandy jako podstawowego składnika.
Rodzaje brandy
Najpopularniejszym rodzajem jest grape brandy, która jest produkowana z winogron. Istnieje jednak wiele innych rodzajów brandy produkowanych z innych owoców, takich jak jabłka, gruszki, wiśnie, morele, śliwki i brzoskwinie. Każdy rodzaj owoców nadaje brandy swój własny, niepowtarzalny profil smakowy. Istnieje również kilka kategorii brandy, które zależą od tego, jak długo były starzone w dębowych beczkach lub beczkach. VS (Very Special) jest starzona przez co najmniej dwa lata; VSOP (Very Superior Old Pale) przez cztery lata; XO (Extra Old) przez sześć lat; a Napoléon lub Hors d'Age przez dziesięć lat lub więcej. Kategorie te odnoszą się do wieku najmłodszej brandy użytej w mieszance; starsze brandy mogą również wchodzić w skład mieszanki.
Istnieją również brandy aromatyzowane, takie jak koniak, czyli brandy z winogron, która została przyprawiona ziołami i przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki, aby nadać jej wyjątkowy smak i aromat. Inne rodzaje to applejack (na bazie jabłek), Kirschwasser (wiśniowa), Pflümli (śliwkowa) i Calvados (jabłkowa). Te aromatyzowane odmiany są często używane w koktajlach lub przepisach na desery.