Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Leopold Raffin Cognac XO Meursault

Leopold Raffin Cognac XO Meursault

Cena 569,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jedna z wersji "double wood" od Domu Koniakowego Leopold Raffin. Destylat po minimum 10 latach spędzonych w dębinie z Limousine zostaje na kilka miesięcy przelany do beczek, w których uprzednio dojrzewało burgundzkie wino meursault. Jest to edycja limitowana z produkcją na poziomie 1500 butelek.

DEAU Black

DEAU Black

Cena 875,00 zł
Dostępne: W magazynie

Extra Black - dojrzewający minimum 10 lat w 350-litrowych beczkach ze świeżego francuskiego dębu, jak i w beczkach używanych. Posiada aromat fiołków, lilii, lipy, akacji oraz imbiru. Zdobywca złotego medalu w 2015 roku na London Spirit Competition.

Chabot Vintage 1966

Chabot Vintage 1966

Cena 2 195,00 zł
Dostępne: W magazynie

Vintage Chabot Armagnac to edycja dość rzadka i wyjątkowa. Armaniak starzeje się w beczkach dębowych, roczniki są wybierane i osobiście podpisane przez Mistrza Chabot. Każdy rocznik posiada etykietę z pergaminu, na której został umieszczony dokładny rok zbioru winogron, a każda szklana butelka jest indywidualnie uszczelniona złotym woskiem. Edycje Chabot Vintage, jako limitowane, są bardzo szanowane i poszukiwane przez najlepszych restauratorów i wymagających kolekcjonerów. W tym przypadku jest to butelka z roku 1966. Inne roczniki dostępne na indywidualne zamówienie.

Chabot Vintage 1955

Chabot Vintage 1955

Cena 3 990,00 zł
Dostępne: W magazynie

Vintage Chabot Armagnac to edycja dość rzadka i wyjątkowa. Armaniak starzeje się w beczkach dębowych, roczniki są wybierane i osobiście podpisane przez Mistrza Chabot. Każdy rocznik posiada etykietę z pergaminu, na której został umieszczony dokładny rok zbioru winogron, a każda szklana butelka jest indywidualnie uszczelniona złotym woskiem. Edycje Chabot Vintage, jako limitowane, są bardzo szanowane i poszukiwane przez najlepszych restauratorów i wymagających kolekcjonerów. Tutaj mamy butelkę z 1955 roku. Inne roczniki dostępne na indywidualne zamówienie.

J.Dupont Single Art Moment 1

J.Dupont Single Art Moment 1

Cena 1 149,00 zł
Dostępne: W magazynie

J.Dupont Single Art Moment 1 to francuski koniak wyprodukowany z najlepszych odmian winogron w regionie Cognac. Sinlge Art Moment 1 to specjalna limitowana edycja 500 butelek J.Dupont. Wykonane przez mistrza piwnicy Erica Reya. W tej pojedynczej beczce Grande Champagne.

Leopold Raffin XO Millesime 1994

Leopold Raffin XO Millesime 1994

Cena 759,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zdjęcie podglądowe innego rocznika.

Założony w 1889 roku dom koniaku i alkoholi Laclie znajduje się w samym sercu regionu Cognac. Jest to firma zarządzana w innowacyjny sposób, tworząca wokół marki atmosferę tajemnicy i ekskluzywności. Laclie produkuje koniak Léopold Raffin, który szczyci się stylowo zaprojektowaną gamą od VS do Cognac Extra. Wyjątkowy, rocznikowy koniak starzony w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 20 lat. Butelka 003 z 280, butelkowany w październiku 2014 roku.

Cognac Park Chai NO 8 Borderies

 

Cognac Park Chai NO 8 Borderies

Cena 899,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zestawiony z destylatów rocznika 1992 i 1994, bazujący na destylacie regionu Borderies, najmniejszego podregionu Cognac, także w wersji single barrel.

Cognac Park Mizunara Single Cask 2006

 

Cognac Park Mizunara Single Cask 2006

Cena 549,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja ograniczona do 660 butelek. Winogrona użyte do produkcji tego koniaku pochodzą w 100% z regionu Borderies - najmniejszego z "cru" ale też o wyjątkowych warunkach. Położenie na płaskowyżu, gliniasto krzemowe gleby, dobre nasłonecznienie sprawiają, że destylaty z tego regionu są wyjątkowo owocowe i posiadają orzechowy posmak. Destylowany w 2006 roku, dojrzewający kilka lat w dębowych beczkach, ostatnie 6 miesięcy spędza w 500l beczkach z dębu Mizunara. To niezwykle rzadki japoński dąb pochodzący z legendarnego lasu Nikko. Paleta smaków i aromatów jest bogata i złożona. Wymieniając tylko kilka: marakuja, cynamon, imbir, kawa, śliwka, drzewo cedrowe.

De Luze VSOP

De Luze VSOP

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mieszanka destylatów leżakujących od 6 do 10 lat. Zapach płatków róż, śliwek, kandyzowanych owoców, ciasta owocowego i kakao. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition.

Remi Landier Heritage

Remi Landier Heritage

Cena 1 679,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rodzina Landier ma własne uprawy winogron szczepu Ugni Blanc w regionie Fins Bois od 1890 roku, jednak własne koniaki zaczęli butelkować dopiero w 1973 roku. Dysponują niedużym składem beczek w miejscowości Rouillac. Głównie są to eau-de-vie z Fins Bois, choć także nieliczne z Grande Champagne. Remi Landier Heritage posiada bardzo owocowy i ożywczy aromat (pigwa, ciasto z rodzynkami). W ustach pieczone jabłka, strucle, czekolada. Na finiszu włoskie orzechy.

Leopold Raffin Extra

Leopold Raffin Extra

Cena 999,00 zł
Dostępne: W magazynie

Klejnot w koronie. To hołd złożony ciężkiej pracy i dbałości o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Aromat zdominowany przez intensywne nuty kandyzowanych owoców m.in. brzoskwini uzupełniają nuty migdałów i czekolady. Idealny balans pomiędzy zdecydowaniem a finezją, z muśnięciem mokki i ponownie czekolady. Trunek, który oferuje niezwykle eteryczne i głębokie doznania.

Comandon 2007 Petite Champagne

Comandon 2007 Petite Champagne

Cena 375,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Bons Bois

Comandon 2012 Bons Bois

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2004 Petit Champagne

Comandon 2004 Petit Champagne

Cena 335,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Grande Champagne

Comandon 2012 Grande Champagne

Cena 275,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Petite Champagne

Comandon 2012 Petite Champagne

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

De Luze Extra

De Luze Extra

Cena 1 499,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak, który spędził 35 lat w beczkach. Charakteryzuje się głębokim aromatem lilii, narcyzów, prażonych migdałów, orzechów włoskich, eukaliptusa, gałki muszkatołowej i pudełka cygar.

De Luze VS

De Luze VS

Cena 189,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak tworzony z destylatów, leżakujących w beczkach 3-5 lat, o aromacie kwiatów, owoców cytrusowych, wanilii, z delikatnym posmakiem dębiny.

J. Dupont VSOP Art Nouveau

J. Dupont VSOP Art Nouveau

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tworzony w całości z winogron pochodzących z regionu Grande Champagne, o wyjątkowo intensywnym zapachu wanilii, róż, goździków, brzoskwini, moreli, orzechów laskowych, z nutami Porto na finiszu. Leżakowany 15 lat w beczkach dębowych.

De Luze XO

De Luze XO

Cena 569,00 zł
Dostępne: W magazynie

Leżakowany w beczkach dębowych przez minimum 20 lat, o głębokim aromacie jaśminu, dojrzałych fig, kremu brulée, pomarańczy i świeżo wypieczonego ciasta drożdżowego. Złoty medal na IWSC.

Camus VSOP

 

Camus VSOP

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak o żywej barwie. Harmonia pomiędzy zapachem świeżych owoców grejpfruta i subtelnymi akcentami dębu jest bardzo wyczuwalna na podniebieniu, a pikantne nuty przypraw z odrobiną wanilii dodają koniakowi Camus VSOP finezyjnego zakończenia.

Signature de France Bas Armagnac Extra

 

Signature de France Bas Armagnac Extra

Cena 755,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rodzina Boinaud ma w swoich piwnicach wspaniały wybór eaux-de-vie z prestiżowego regionu Bas-Armagnac, który obejmuje szereg roczników oraz szlachetną mieszankę EXTRA, złożoną z eaux-de-vie, które osiągnęły szczyt dojrzałości. Dzięki wyjątkowej mocy aromatycznej ta niezwykła mieszanka ujawnia palone, korzenne i owocowe nuty, które zachwycą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Signature de France odzwierciedla wspaniałą francuską tradycję, rodzinną pasję do wyjątkowych alkoholi i wyjątkowego wyrafinowania, które nabywa się z wiekiem. Cierpliwość daje siłę. Życzymy wspaniałej degustacji. Dostępny w ograniczonej ilości.

J. Dupont Art Deco XO

J. Dupont Art Deco XO

Cena 675,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak o wyjątkowo długim finiszu, leżakowany w beczkach przez 25 lat. Pachnie pomarańczą, imbirem, curry, szafranem, migdałami, orzechami, wanilią, wiciokrzewem i suszonymi owocami.

Martell XO

 

Martell XO

Cena 809,00 zł
Dostępne: W magazynie

Martell XO posiada pikantne, bogate crescendo rozpoczynające się łagodną elegancją regionu Borderies, po której następuje intensywność i finezyjność typowe dla eaux-de-vie z obszaru Grande Champagne. Złoto bursztynowa barwa z przebłyskami ciemnej miedzi i mahoniu. W zapachu przyprawy (czarny pieprz, kolendra) i żurawina. Bogata mieszanka owoców: figowy chutney i kompot, migdały i orzechy włoskie, wosk pszczeli i drzewo sandałowe. Ten prestiżowy koniak jest pełny i owocowy na podniebieniu (nuty figowe i orzechów włoskich) w towarzystwie charakterystycznego mocnego, lecz finezyjnego smaku eaux-de-vie z regionu Grande Champagne. Długo utrzymujący się, jedwabisty posmak. Idealny na szczególne okazje. Najlepiej smakuje bez dodatków lub z odrobiną wody.

Koniak i armaniak - mało znane alkohole o wyjątkowym charakterze

Koniak i armagnac nie są trunkami powszechnie konsumowanymi, ale każdy doświadczony koneser alkoholi powinien być z nimi dobrze zapoznany. Teoretycznie będące odmianami brandy, posiadają specyficzny, własny smak i aromat, niemożliwy do pomylenia z żadnym innym. Produkowane wyłącznie we Francji, w konkretnych regionach, od których biorą swe nazwy, stanowią tamtejsze dobro narodowe. Niewątpliwie jedne z najlepszych trunków tego regionu Europy, dostępne są również w naszym sklepie. Oferta obejmuje destylaty od wielu różnych producentów, w związku z tym zróżnicowane cenowo i rocznikowo. Zapraszamy więc do zapoznania się z bogatą historią i interesują specyfiką tych trunków, a następnie; do zakupów i degustacji!

Dzieje armaniaku 

Armagnac to jeden z najstarszych alkoholi nie tylko we Francji, ale również całej Europie. Zarazem, jest pierwszym znanym nam mocnym alkoholem, wytwarzanym z winogron. Historia jego produkcji sięga dojrzałego średniowiecza; jej początek dokumentować możemy najpóźniej na XIV wiek. Już od tamtego momentu związany był z Gaskonią, leżącą w południowo-zachodniej Francji, a konkretnie z hrabstwem Armagnac. Region ten jest wyjątkowo korzystny dla uprawy winorośli, co sprzyjało prowadzeniu licznych "eksperymentów" w zakresie ich przetwórstwa. Alkohol ten, był pierwotnie sprzedawany jako lekarstwo i trunek dla arystokracji oraz bogatych warstw mieszczańskich. XIX wiek to koniec konsumpcji armaniaku w bardzo niewielkim obszarze, a zarazem początek jego eksportu na cały świat, Nie zmniejszyło to jednak jego ekskluzywności; wciąż pozostaje luksusowym alkoholem, po który sięgają głównie znawcy. Duży udział ma w tym niezmienna tradycyjność armaniaku. W ciągu wieków doszło do pewnych usprawnień technologicznych przy jego produkcji, niemniej istota owych procesów pozostaje taka sama. Sprzyja temu również prawodawstwo chroniące armaniak, jako tradycyjny wyrób regionalny, przed nadmierną ingerencją współczesnego świata, które swoje początki ma już w pierwszych dekadach XX wieku. Obecne przepisy określają między innymi metody produkcji, minimalny czas leżakowania oraz oznakowanie. Tylko alkohol spełniający wszystkie surowe normy, może być nazywany "armaniakiem".

Koniak - historia trunku

Dzieje koniaku zaczynają się niespełna 200 lat później, bowiem w XVI wieku. Historia jego powstania jest nieco bardziej okrężna, ponieważ najprawdopodobniej wiąże się z handlem zagranicznym. Kupcy kupowali wino we Francji, jednak w trakcie dalekiej podróży, często ulegało ono zepsuciu. Poszukiwano więc sposobów na zwiększanie jego mocy, a tym samym trwałości, co doprowadziło właśnie do powstania koniaku. Inna, bardziej narodowa wersja tej opowieści mówi, że koniak odkryli sami francuscy winiarze. Miało być to podyktowane chęcią uzyskanie trunku z większą zawartością alkoholu, dla samej przyjemności płynącej z jego konsumpcji. Tej wersji sprzyja między innymi pierwotna grupa odbiorców koniaku, podobna jak w przypadku armaniaku, to znaczy przede wszystkim lokalnych bogaczy, Można zresztą powiedzieć, że pod tym względem nie doszło do dużych zmian, bowiem armaniak wciąż kojarzony jest z luksusem. Analogiczna do armaniaku jest również ochrona prawna tego trunku, który jest prawdziwym skarbem mieszkańców współczesnej Nowej Akwitanii. 

Jak powstają te alkohole?

Przeważająca część produkcji koniaku, leży po stronie niewielkich, często wręcz rodzinnych winnic. Trunek ten zdecydowanie oparł się trendom przejmowania wytwórni przez ogromne, międzynarodowe koncerny alkoholowe. Tym bardziej wrasta konieczność posiadania dużej wiedzy na temat tego skomplikowanego procesu, a także wartość doświadczeni w tej dziedzinie.

Pierwszym etapem produkcji - pomijając niemniej żmudną i wymagającą uprawę owoców - są zbiory winogron. Do produkcji koniaku można wykorzystać wyłącznie sześć konkretnych szczepów: colombard, folle blanche, montils, sémillon, ugni blanc, a także, z pewnymi zastrzeżeniami, folignan. Winogrona te są tłoczone na sok, który następnie jest fermentowany przez kilka do kilkunastu dni, co powoduje powstanie wina zawierającego od 8 do 12% alkoholu. Następnym krokiem jest destylacja, przeprowadzana dwukrotnie, co prowadzi do uzyskania płynu o zawartości alkoholu w okolicach 40-45 procent. Po procesie destylacji, koniak jest przechowywany w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Ten okres, podobnie jak w innych tego typu alkoholach, ma bardzo istotny wpływ na finalny smak i aromat trunku. Po rozlaniu z beczek, koniak jest gotowy do zabutelkowania i przygotowania do sprzedaży.

Zarys procesu produkcji armaniaku prezentuje się podobnie; różnice zauważalne są w szczegółach. Po pierwsze, do produkcji dopuszcza się znacznie więcej, bowiem aż 10 szczepów winogron; większość z nich pokrywa się jednak z koniakiem. Drugą istotną różnicą jest liczba destylacji; w przypadku armaniaku, przeprowadzana jest tylko jedna. Wreszcie, gaskoński alkohol cieszy się o wiele większą popularnością jako trunek rocznikowy; stosunkowo często jest leżakowany, a następnie przechowywany w szkle, przez długie dekady. Różnice te są dostrzegalne w smaku, warto jednak pamiętać, że zarówno koniak i armaniak pochodzą ze wspólnego rdzenia, jakim destylat winny.

Smak koniaku i armaniaku. Czym różnią się od siebie?

Pierwszą cechą wyczuwalną podczas degustacji tych francuskich specjałów, która z pewnością zostanie dostrzeżona przez każdego; zarówno amatora jaki i profesjonalistę, jest niezwykła łagodność trunków. Zaskakująco przystępny, świeży i lekki smak, w żadnym stopniu nie ujawnia nominalnej mocy zawartości butelki. Spektrum wyczuwalnych w koniaku i armaniaku nut, to przede wszystkim owoce i ich bezpośrednie przetwory; winogrona, rodzynki, suszone śliwki, powidła, a także wiśnie i wiosenne kwiaty. Bardziej wprawieni koneserzy, w zależności od konkretnego produktu, wyczują również kakao, cedrowe bądź dębowe drewno, przyprawy, orzechy, karmel. wanilię czy też cynamon. Zasadniczy profil smakowy zmierza więc w kierunku słodyczy, którą niekiedy równoważą, ale nigdy nie dominują, bardziej wytrawne akcenty.

Porównując między sobą te dwa alkohole, można uznać że armaniak pozostaje bardziej zmiennym, żywiołowym destylatem, podczas gdy koniak zmierza do stonowania i subtelnego wyeksponowania kilku nut. Mamy w nim większą szansę trafienia na lekko goryczkowy, wytrawny czy też słony posmak; oczywiście wszystko to w granicach jego specyfiki.

Odmiany i klasyfikacja trunków

Przeglądając nasz sklep internetowy, możesz natrafić na koniak lub armaniak zawierający obok nazwy literowy skrót. Ich używanie również podlega regulacji przez prawo francuskie, oznacza zaś długość leżakowania. Wyjaśnienie symboli prezentuje się następująco:

W przypadku armaniaku:

  • VS (Very Special) - starzony co najmniej 1,5 roku
  • VO/VSOP (Very Old/ Very Superior Old Pale) - starzony co najmniej 4,5 roku
  • XO/Napoleon (Extra Old) - starzony co najmniej 5,5 roku
  • Hors d'âge - starzony co najmniej 10 lat, przy czym najczęściej podaje się konkretny rocznik
  • Dla koniaku wartości te są nieco inne i wynoszą:
  • VS - minimum 2 lata
  • VSOP - minimum 4 lata
  • Napoleon - minimum 6 lat
  • XO - minimum 10 lat

Kiedy i jak pić francuskie specjały?

Armaniak i koniak są bardzo chętnie wykorzystywane w charakterze aperitifu bądź digestifu, jako pobudzające kubki smakowe bądź poprawiające trawienie. Popularną praktyką jest również picie ich zupełnie "solo", w formie indywidualnej degustacji, czy wreszcie; łączenie z dobrym cygarem. Oba z tych trunków cechują się co do zasady wysoką jakością i wyjątkowym smakiem, dlatego nie zaleca się picia ich bezpośrednio podczas posiłków, jak również wykorzystywania w drinkach. Takie zestawienia mogłyby ograniczyć ich walory smakowe, dlatego też optymalnym dodatkiem do koniaku i armaniaku, jest co najwyżej niewielka ilość wody, poprawiająca percepcje cech trunku. Te wytworne destylaty do oddania pełni swego smaku i aromatu potrzebują również odpowiedniego szkła; zalecamy więc wykorzystywanie profesjonalnych kieliszków tulipanowych, bądź specjalnych koniakówek.

Po odpowiednich przygotowaniach, koniak i armaniak mogą wspaniale umilić wieczór oraz zapewnić wrażenia, które zostaną w pamięci na długo. Dlatego też, zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą i osobistego eksplorowania tej odmiany alkoholi mocnych - w razie pytań służymy pomocą!