Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Leopold Raffin Cognac XO Meursault

Leopold Raffin Cognac XO Meursault

Cena 569,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jedna z wersji "double wood" od Domu Koniakowego Leopold Raffin. Destylat po minimum 10 latach spędzonych w dębinie z Limousine zostaje na kilka miesięcy przelany do beczek, w których uprzednio dojrzewało burgundzkie wino meursault. Jest to edycja limitowana z produkcją na poziomie 1500 butelek.

DEAU Black

DEAU Black

Cena 875,00 zł
Dostępne: W magazynie

Extra Black - dojrzewający minimum 10 lat w 350-litrowych beczkach ze świeżego francuskiego dębu, jak i w beczkach używanych. Posiada aromat fiołków, lilii, lipy, akacji oraz imbiru. Zdobywca złotego medalu w 2015 roku na London Spirit Competition.

Camus VS Intensely Aromatic

Camus VS Intensely Aromatic

Cena 185,00 zł
Dostępne: W magazynie

Camus VS (Very Special) to koniak klasy premium, który wyróżnia się wyjątkową intensywnością aromatów i bogatym profilem smakowym. Stworzony z najwyższej jakości destylatów, głównie pochodzących z regionu Borderies, oferuje niezrównane doznania dla miłośników koniaku. Dzięki zastosowaniu unikalnej metody destylacji z intensywną selekcją aromatyczną, Camus VS zachowuje świeże, owocowe i kwiatowe nuty, które są znakiem rozpoznawczym marki. Dojrzewanie w starannie dobranych beczkach z francuskiego dębu nadaje trunkowi harmonijną strukturę i subtelną nutę przypraw.

Chabot Vintage 1966

Chabot Vintage 1966

Cena 2 195,00 zł
Dostępne: W magazynie

Vintage Chabot Armagnac to edycja dość rzadka i wyjątkowa. Armaniak starzeje się w beczkach dębowych, roczniki są wybierane i osobiście podpisane przez Mistrza Chabot. Każdy rocznik posiada etykietę z pergaminu, na której został umieszczony dokładny rok zbioru winogron, a każda szklana butelka jest indywidualnie uszczelniona złotym woskiem. Edycje Chabot Vintage, jako limitowane, są bardzo szanowane i poszukiwane przez najlepszych restauratorów i wymagających kolekcjonerów. W tym przypadku jest to butelka z roku 1966. Inne roczniki dostępne na indywidualne zamówienie.

Chabot Vintage 1955

Chabot Vintage 1955

Cena 3 990,00 zł
Dostępne: W magazynie

Vintage Chabot Armagnac to edycja dość rzadka i wyjątkowa. Armaniak starzeje się w beczkach dębowych, roczniki są wybierane i osobiście podpisane przez Mistrza Chabot. Każdy rocznik posiada etykietę z pergaminu, na której został umieszczony dokładny rok zbioru winogron, a każda szklana butelka jest indywidualnie uszczelniona złotym woskiem. Edycje Chabot Vintage, jako limitowane, są bardzo szanowane i poszukiwane przez najlepszych restauratorów i wymagających kolekcjonerów. Tutaj mamy butelkę z 1955 roku. Inne roczniki dostępne na indywidualne zamówienie.

J.Dupont Single Art Moment 1

J.Dupont Single Art Moment 1

Cena 1 149,00 zł
Dostępne: W magazynie

J.Dupont Single Art Moment 1 to francuski koniak wyprodukowany z najlepszych odmian winogron w regionie Cognac. Sinlge Art Moment 1 to specjalna limitowana edycja 500 butelek J.Dupont. Wykonane przez mistrza piwnicy Erica Reya. W tej pojedynczej beczce Grande Champagne.

Leopold Raffin XO Millesime 1994

Leopold Raffin XO Millesime 1994

Cena 759,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zdjęcie podglądowe innego rocznika.

Założony w 1889 roku dom koniaku i alkoholi Laclie znajduje się w samym sercu regionu Cognac. Jest to firma zarządzana w innowacyjny sposób, tworząca wokół marki atmosferę tajemnicy i ekskluzywności. Laclie produkuje koniak Léopold Raffin, który szczyci się stylowo zaprojektowaną gamą od VS do Cognac Extra. Wyjątkowy, rocznikowy koniak starzony w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 20 lat. Butelka 003 z 280, butelkowany w październiku 2014 roku.

Cognac Park Chai NO 8 Borderies

 

Cognac Park Chai NO 8 Borderies

Cena 899,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zestawiony z destylatów rocznika 1992 i 1994, bazujący na destylacie regionu Borderies, najmniejszego podregionu Cognac, także w wersji single barrel.

Cognac Park Mizunara Single Cask 2006

 

Cognac Park Mizunara Single Cask 2006

Cena 549,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja ograniczona do 660 butelek. Winogrona użyte do produkcji tego koniaku pochodzą w 100% z regionu Borderies - najmniejszego z "cru" ale też o wyjątkowych warunkach. Położenie na płaskowyżu, gliniasto krzemowe gleby, dobre nasłonecznienie sprawiają, że destylaty z tego regionu są wyjątkowo owocowe i posiadają orzechowy posmak. Destylowany w 2006 roku, dojrzewający kilka lat w dębowych beczkach, ostatnie 6 miesięcy spędza w 500l beczkach z dębu Mizunara. To niezwykle rzadki japoński dąb pochodzący z legendarnego lasu Nikko. Paleta smaków i aromatów jest bogata i złożona. Wymieniając tylko kilka: marakuja, cynamon, imbir, kawa, śliwka, drzewo cedrowe.

De Luze VSOP

De Luze VSOP

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mieszanka destylatów leżakujących od 6 do 10 lat. Zapach płatków róż, śliwek, kandyzowanych owoców, ciasta owocowego i kakao. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition.

Remi Landier Heritage

Remi Landier Heritage

Cena 1 679,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rodzina Landier ma własne uprawy winogron szczepu Ugni Blanc w regionie Fins Bois od 1890 roku, jednak własne koniaki zaczęli butelkować dopiero w 1973 roku. Dysponują niedużym składem beczek w miejscowości Rouillac. Głównie są to eau-de-vie z Fins Bois, choć także nieliczne z Grande Champagne. Remi Landier Heritage posiada bardzo owocowy i ożywczy aromat (pigwa, ciasto z rodzynkami). W ustach pieczone jabłka, strucle, czekolada. Na finiszu włoskie orzechy.

Leopold Raffin Extra

Leopold Raffin Extra

Cena 999,00 zł
Dostępne: W magazynie

Klejnot w koronie. To hołd złożony ciężkiej pracy i dbałości o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Aromat zdominowany przez intensywne nuty kandyzowanych owoców m.in. brzoskwini uzupełniają nuty migdałów i czekolady. Idealny balans pomiędzy zdecydowaniem a finezją, z muśnięciem mokki i ponownie czekolady. Trunek, który oferuje niezwykle eteryczne i głębokie doznania.

Comandon 2007 Petite Champagne

Comandon 2007 Petite Champagne

Cena 375,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Bons Bois

Comandon 2012 Bons Bois

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2004 Petit Champagne

Comandon 2004 Petit Champagne

Cena 335,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Grande Champagne

Comandon 2012 Grande Champagne

Cena 275,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

Comandon 2012 Petite Champagne

Comandon 2012 Petite Champagne

Cena 235,00 zł
Dostępne: W magazynie

Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.

De Luze Extra

De Luze Extra

Cena 1 499,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak, który spędził 35 lat w beczkach. Charakteryzuje się głębokim aromatem lilii, narcyzów, prażonych migdałów, orzechów włoskich, eukaliptusa, gałki muszkatołowej i pudełka cygar.

De Luze VS

De Luze VS

Cena 189,00 zł
Dostępne: W magazynie

Koniak tworzony z destylatów, leżakujących w beczkach 3-5 lat, o aromacie kwiatów, owoców cytrusowych, wanilii, z delikatnym posmakiem dębiny.

DEAU La Collection

DEAU La Collection

Cena 525,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zestaw 3 koniaków z domu Deau. Idealny na prezent. DEAU XO 10-cio letni okres dojrzewania w używanych beczkach wykonanych z francuskiego dębu. Aromat fiołków, jaśminu, owoców liczi, a także orzechów włoskich i ziaren kawy. Zdobywca złotego medalu w 2014 i 2015 na Best French Wine & Spirits. DEAU Black dojrzewający min 10 lat w 350 l beczkach ze świeżego francuskiego dębu, jak i w beczkach używanych. Posiada aromat fiołków, lilii, lipy, akacji oraz imbiru. Zdobywaca złotego medalu w 2015 roku na London Spirit Competition. DEAU Hors D'Age - Louis Memory dojrzewający min 10 lat w używanych beczkach, wykonanych z francuskiego dębu. Wyjątkowy aromat przypominający stary Koniak, z nutami cynamonu, goździków, rodzynek, pigwy, liści tytoniu, mchu i drzewa cedrowego.

J. Dupont VSOP Art Nouveau

J. Dupont VSOP Art Nouveau

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tworzony w całości z winogron pochodzących z regionu Grande Champagne, o wyjątkowo intensywnym zapachu wanilii, róż, goździków, brzoskwini, moreli, orzechów laskowych, z nutami Porto na finiszu. Leżakowany 15 lat w beczkach dębowych.

De Luze XO

De Luze XO

Cena 569,00 zł
Dostępne: W magazynie

Leżakowany w beczkach dębowych przez minimum 20 lat, o głębokim aromacie jaśminu, dojrzałych fig, kremu brulée, pomarańczy i świeżo wypieczonego ciasta drożdżowego. Złoty medal na IWSC.

Camus VSOP Intensely Aromatic

Camus VSOP Intensely Aromatic

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Camus VSOP (Very Superior Old Pale) to wyrafinowany koniak klasy premium, który zachwyca bogactwem aromatów i doskonałą równowagą między owocowością a subtelną dębową strukturą. Produkowany głównie z winogron pochodzących z regionu Borderies, wyróżnia się intensywnym i harmonijnym profilem smakowym, będąc jednym z najbardziej cenionych koniaków w swojej kategorii. Destylowany z wykorzystaniem metody Intensywnej Selekcji Aromatycznej, Camus VSOP oferuje niezwykle bogate nuty zapachowe i pełnię smaku, które są efektem starannego starzenia w beczkach z francuskiego dębu.

Signature de France Bas Armagnac Extra

 

Signature de France Bas Armagnac Extra

Cena 755,00 zł
Dostępne: W magazynie

Rodzina Boinaud ma w swoich piwnicach wspaniały wybór eaux-de-vie z prestiżowego regionu Bas-Armagnac, który obejmuje szereg roczników oraz szlachetną mieszankę EXTRA, złożoną z eaux-de-vie, które osiągnęły szczyt dojrzałości. Dzięki wyjątkowej mocy aromatycznej ta niezwykła mieszanka ujawnia palone, korzenne i owocowe nuty, które zachwycą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Signature de France odzwierciedla wspaniałą francuską tradycję, rodzinną pasję do wyjątkowych alkoholi i wyjątkowego wyrafinowania, które nabywa się z wiekiem. Cierpliwość daje siłę. Życzymy wspaniałej degustacji. Dostępny w ograniczonej ilości.

Koniak i armaniak - mało znane alkohole o wyjątkowym charakterze

Koniak i armagnac nie są trunkami powszechnie konsumowanymi, ale każdy doświadczony koneser alkoholi powinien być z nimi dobrze zapoznany. Teoretycznie będące odmianami brandy, posiadają specyficzny, własny smak i aromat, niemożliwy do pomylenia z żadnym innym. Produkowane wyłącznie we Francji, w konkretnych regionach, od których biorą swe nazwy, stanowią tamtejsze dobro narodowe. Niewątpliwie jedne z najlepszych trunków tego regionu Europy, dostępne są również w naszym sklepie. Oferta obejmuje destylaty od wielu różnych producentów, w związku z tym zróżnicowane cenowo i rocznikowo. Zapraszamy więc do zapoznania się z bogatą historią i interesują specyfiką tych trunków, a następnie; do zakupów i degustacji!

Zobacz również: Najlepsze wina francuskie

Koniak

Koniak - co to takiego?

Koniak to po prostu jedna z odmian brandy wytwarzana głównie z mieszanki winogron, która obejmuje odmiany Ugni blanc, Folle Blanche i Colombard. Co najmniej 90% brandy musi składać się z tych winogron, a dodatkowe 10% można wyprodukować z innych gatunków, takich jak: Semillon, Folignan i inne. Podobnie jak szampan wytwarzany jest w regionie Szampanii, koniak musi być wytwarzany w regionie Cognac we Francji.

Po zrobieniu brandy należy ją dwukrotnie przedestylować w miedzianych alembikach, a następnie poddać starzeniu przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Zobacz również: Najlepsza whisky z Francji

Czym się różni koniak od brandy?

Wszystkie wina spirytusowe niepochodzące z wyżej wymienionych regionów (ale produkowane gdzie indziej na świecie) są powszechnie określane jako „brandy”. Brandy to zbiorcza nazwa różnych białych win destylowanych (między innymi): Cognac i Armagnac. Koniak pochodzi wyłącznie z francuskich departamentów Charente i Charente Maritime. Armagnac znajduje się na południe od Cognac, na południowy wschód od Bordeaux, w departamencie Gers. Obszar jest podzielony na obszary Bas-Armagnac, Tenareze i Haut-Armagnac.

Historia koniaku 

Koniak pochodzi prosto z Francji, a konkretniej z okolic miejscowości o nazwie Cognac. Jednak tylko kilka jego procent zostaje w ojczyźnie, reszta jest eksportowana. Prawdopodobnie koniak odkryto dzięki holenderskim kupcom, którzy kupowali wino w tym regionie i na statkach przewozili do swojego kraju. Alkohol ten jednak psuł się po pewnym czasie, więc zaczęto go destylować, a po dotarciu do destynacji – ponownie rozcieńczać.

Jak i z czego powstaje koniak?

Produkcja wina na koniak następuje zawsze z białych, francuskich winogron, które zbiera się na przełomie września i października. Następnie destyluje się je dwukrotnie w alembikach szarentejskich. Następnie otrzymany alkohol przelewa się do dębowych beczek, w których będzie leżakował. Przed butelkowaniem koniak bardzo często rozcieńcza się do równych 40% mocy.

Zobacz również: Najlepsze wino białe

Jak czytać oznaczenia wieku?

Na butelkach często znajdziemy oznaczenie mówiące o tym, jak długo trunek leżakował w beczce. Jeśli chodzi o koniaki – rodzaje (podstawowe) są trzy. V.S. to najmłodszy z rodzajów – oznacza, że był on starzony przynajmniej dwa lata. S.O.P. z kolei to taki, który w beczce spędził minimum cztery lata, a jeżeli trwało to powyżej dziesięciu lat, nazywamy go wtedy X.O.

Jak i z czym pić koniak?

Najlepiej spożywać go samodzielnie lub tylko z odrobiną wody. Preferencje jednak bywają różne, uzależnione głównie od gustu, chociaż picie starzonego, kilkudziesięcioletniego koniaku z lodem zapewne zasmuci każdego konesera. Mocno wiekowy koniak sprawdzi się świetnie jako digestif, czyli alkohol podawany po posiłku i wspomagający jego trawienie, ale równie chętnie pijany jest w przypływie chwili albo w celu uczczenia ważnych wydarzeń. Używanie takiego wysokogatunkowego koniaku do koktajli mogłoby zostać uznane za marnotrawstwo, jednakże niektórzy barmani potrafią na bazie wiekowego koniaku wyczarować znakomite kompozycje.

To Ci się może spodobać: Aperitif / Wermut / Bitters

Armaniak

Co to takiego armaniak?

Armaniak jest to rodzaj brandy, którego nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac, umiejscowionego w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Powstaje na skutek destylacji wina. Obecnie produkuje się go w regionach takich jak: Landes, Gers czy też Lot-et-Garonne. Dojrzewa w dębowych beczkach. Armaniak zawiera najczęściej 52-60% ABV.

Jak powstaje armaniak?

Powstaje w wyniku destylacji wina. Produkuje się go w południowo-zachodniej Francji. To powstało z kolei poprzez fermentację lokalnych odmian winogron i leżakowanie przez kilka lat w 400-litrowych beczkach. Ponieważ w regionie armaniaków produkuje się również inne likiery czy wina (takie jak na przykład Floc de Gascogne), niektórych z tych typów winogron można szukać także w ich składach. W przeciwieństwie do koniaku, armaniak od 2005 roku można sprzedawać bez starzenia.

Rzemieślniczy alkohol leżakujący w dębowych beczkach

Armaniak uważa się również za brandy produkowaną w większym stopniu lokalnie przez rzemieślników aniżeli przez duże, komercyjne przedsiębiorstwa. Wiele z nich wypuszcza się na rynek w wersji składającej się z winogron zebranych tylko w roku podanym na etykiecie butelki. Można go jednak mieszać w podobny sposób w jaki robi się to z koniakiem. Jeśli chodzi o proces leżakowania, leżakuje w dębowych beczkach.

Zobacz również: Cygara i cygaretki smakowe z różnych części świata