Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 239,00 zł - 3 490,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Hellyers Road Peated 6YO New Vibrations 0,7l 67,7% whisky

Hellyers Road Peated 6YO 2016 67,7% - New Vibrations

Cena 819,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nos: precyzyjny, delikatny - nuty kwiatowe (lilia, irys), waniliowe, zielne (lucerna, siano), dymne, korzeniowe (imbir), owocowe (gruszka Williama) i lukrecja. Po napowietrzeniu paleta aromatów ujawnia ciemniejszy, oleisty (oliwkowy), kamforowy, zwierzęcy (bekon) i leczniczy (sinapizm) torf.

Smak: przejrzysty, smukły - nieco mineralny, zwierzęcy charakter (bresaola, wołowina gryzońska) z ziołowymi nutami na podniebieniu (pokrzywa, mięta pieprzowa, szałwia, trawa cytrynowa);  wyczuwalne nuty cytrynowe i mleczne (kokos, wanilia).

Finisz: długi, dystyngowany - ziemisty początek finiszu (suszony torf) przywodzi na myśl okres żniw (jęczmień cięty); w posmaku te same bloki bogatego, oleistego i słonego torfu mieszają się ze słodkim, delikatnym dymem hawańskiego cygara.

Hellyers Road Aurora Australis 0,7l 40% australijska whisky

Hellyers Road Aurora Australis 40%

Cena 365,00 zł
Dostępne: W magazynie

Słowo "aurora" pochodzi od imienia rzymskiej bogini świtu, Aurory. Nazwa Aurora Australis jest zatem bardzo trafna dla tego nowego wyrazu whisky single malt od Hellyers Road. Delikatne smaki toffi i kruchego ciasta na podniebieniu są otoczone nutami świeżych traw, sosny, rodzynek i węgla drzewnego z ogniska.

Nos: na pierwszy plan wysuwa się wiosenna świeża trawa łąkowa i tropikalne słodkie nuty; orzeszki piniowe, nuty melona i rodzynek następnie ustępują nutom marmolady limonkowej i świeżego dębu.

Smak: na podniebieniu delikatny toffi i kruche ciastko; delikatna, rozgrzewająca dusza o subtelnych ziemistych i drzewnych odcieniach.

Finisz: miękka i gładka ekspresja z niuansami przypominającymi ciastka i nutami tlącego się węgla; ten single malt łagodnieje i osiąga pełen wdzięku finisz.

Hellyers Road The Journeyman 0,7l 46,2% australijska whisky

Hellyers Road The Journeyman 46,2%

Cena 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

W niektórych częściach późnośredniowiecznej Europy spędzanie czasu jako wędrowny czeladnik aby dzielić się swoimi umiejętnościami i dalej rozwijać swoje rzemiosło, było ważną częścią szkolenia aspirującego mistrza. Zasady te stanowią część nowej filozofii przewodniej Hellyers Road Distillery, która przyciąga utalentowanych ludzi posiadających umiejętności z wielu branż - od gorzelni i piwowarów po naukowców zajmujących się mikrobiologią i biochemią – ich chęć i pasja wniesienia swojego rzemiosła i umiejętności są częścią "podróży". Single malt Journeyman odzwierciedla tę głęboką żyłę nowych umiejętności.

Aromat: zielone liście i miodowa czarna herbata z nutą kwiatu pomarańczy.

Smak: marmolada i smażone zimowe jagody.

Finisz: gładki, z długo utrzymującą się nutą gałki muszkatołowej.

Hellyers Road Double Cask 0,7l 46,2% australijska whisky

Hellyers Road Double Cask 46,2%

Cena 399,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bogaty i pełny single malt, o żywych nutach tostów z rodzynkami, kompotów i kandyzowanej pomarańczy z nutą goździków. 5-letni dąb amerykański, a następnie wykończenie w beczkach z dębu francuskiego.

Nos: aromat natychmiast przyciąga letnia sałatka z niuansami pomarańczy i jagód, po czym powraca z nutami miodu i białych przypraw.
Smak: na podniebieniu bogata konsystencja jagód – dzięki beczkom po winie z francuskiego dębu, zachęcająca do delikatnej warstwy kandyzowanych pomarańczy i wiśni; nuty rodzynek i goździków; przyprawa imbirowo-cynamonowa z nutą płatków zbożowych.
Finisz: smaki dzikich jagód grają harmonijnie, tańcząc z wdziękiem z nutami porzeczki i goździków, a następnie zamykają się z wyrafinowaną powściągliwością w eleganckim pożegnaniu.

Callington Mill El Sol 46%

 

Callington Mill El Sol 46%

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wersja El Sol dojrzewa w beczkach po hiszpańskich winach wzmacnianych z Jerez, takich jak: Oloroso, Pedro Ximenez, Amontillado, Palo Cortado, Fino i Moscatel, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Whisky ta charakteryzuje się aromatami suszonych owoców, crème brûlée, kawy, kakao i ciemnej czekolady, prowadzącymi do długiego, intrygującego finiszu.
El Sol została doceniona przez ekspertów z całego świata, zdobywając liczne nagrody, w tym:
- Dwa złote medale podczas San Francisco World Spirits Competition w 2023 roku.
- Srebrny medal na World Whiskies Awards w 2024 roku.
- Srebrny medal na London Spirits Competition w 2024 roku.

Callington Mill Fusion 46%

 

Callington Mill Fusion 46%

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wersja Fusion dojrzewa w beczkach po wzmacnianych winach z Hiszpanii i Portugalii, takich jak sherry (Oloroso, Pedro Ximenez, Amontillado, Palo Cortado, Fino, Moscatel) oraz porto (Ruby, White, Madeira), co nadaje jej złożony i bogaty profil smakowy. W aromacie dominują nuty: chińskich przypraw pięciu smaków, ciemnej czekolady z rumem i rodzynkami, słodkich migdałów z nutami suszonych wiśni i czarnej porzeczki, z wpływem słodkiego dębu. W smaku można wyczuć: ziemiste i mięsiste tony na początku, z nutami słodkiego, ciemnego kakao, kawy i cygar. Delikatne warstwy dębu, słodkich, ciemnych owoców i pikantnego ciasta herbacianego utrzymują się na podniebieniu. Finisz jest długi i gładki z utrzymującymi się nutami banana, ciemnej jeżyny, przypraw i tostowanego dębu.

Callington Mill Invicta 46%

 

Callington Mill Invicta 46%

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nazwa wersji "Invicta" pochodzi z języka portugalskiego i oznacza "niezwyciężony", co odzwierciedla jej wyjątkowy charakter. Whisky ta dojrzewa w beczkach po portugalskich winach wzmacnianych porto, takich jak: Ruby, White, Tawny i Madeira, co nadaje jej złożony i głęboki profil smakowy. W aromacie wyczuwalne są nuty: tostu, karmelu, prażonych pianek, suszonych śliwek, moreli, fig, kawy oraz delikatnie wędzonych mięs. Na podniebieniu whisky: oferuje słodkie, owocowe akcenty z rozwijającymi się nutami dębu, ciemnego kakao i suszonych owoców. Finisz jest słodki, owocowy z mineralnymi akcentami i subtelnymi nutami przypalonego drewna, co daje gładkie i delikatne zakończenie.

Callington Mill Oloroso 46%

 

Callington Mill Oloroso 46%

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta wersja Callington Mill, charakteryzująca się głębokim, bursztynowym kolorem, dojrzewa w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Wśród nut aromatycznych na pierwszym plan wysuwają się: wanilia, prażone pianki, mleczne cukierki, suszone zioła, przyprawy korzenne i wyraźny wpływ dębu.
W smaku dominują nuty: masła, popcornu, suszonych owoców oraz zrównoważonego, lecz wyraźnego dębu. Whisky pokrywa podniebienie, rozwijając niekończącą się głębię i długość smaku. Finisz jest długotrwały, ziołowy, z nutami gorzkiej czekolady, palonego tytoniu i tostowanego dębu.

Callington Mill Quagmire 46%

 

Callington Mill Quagmire 46%

Cena 299,00 zł
Dostępne: W magazynie

Torfowa wersja single malt o głębokim, bursztynowym kolorze, której nazwa - "Quagmire", symbolizuje eksplorację poza tradycją, oferując subtelną symfonię smaków, które zarówno wyzywają, jak i zachwycają podniebienie. W aromacie dominuje torf harmonijnie łączący się z nutami ogniska, wanilii i toffi. Z kolei na podniebieniu rozwijają się smaki: karmelu, toffi i miodowego plastra, oferując harmonijną równowagę oraz maślaną gładkość i oleistą konsystencję. Na finiszu utrzymuje się dominujący torf, pozwalając słodkim nutom czekoladowych migdałów i dymu cygar pozostawić trwałe wrażenie. Whisky dojrzewa w beczkach po sherry i porto, co nadaje jej dodatkowej głębi i złożoności.

Rare Hare - The Tempest 20YO Port Casks Finish

 

Rare Hare - The Tempest 20YO Port Casks Finish

Cena 3 490,00 zł
Dostępne: W magazynie
Rare Hare The Tempest 20YO powstała we współpracy z australijską destylarnią Hellyers Road, jedną z najstarszych na Tasmanii. Whisky przez 17 lat dojrzewała w beczce po Bourbonie, by kolejne 3 lata spędzić w beczce po Porto. W nosie aromaty biscotti, nugatu waniliowego i marmolady cytrusowej rozwijają się w podniebieniu, przeplatając się z duszonymi morelami, imbirem i złocistymi rodzynkami sułtańskimi. Finisz pozostaje ciepły z nutami toffi i przypraw – wielowarstwowy wyraz żywiołowego terroir Tasmanii.

Callington Mill Enigma 40%

 

Callington Mill Enigma 40%

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Callington Mill Enigma to podróż w głąb tego, co znane i tajemnicze. Intrygująca i urzekająca podróż w głąb złożoności i elegancji – owoc prawdziwie enigmatycznej whisky single malt, leżakowanej w dębowych beczkach po sherry z Jerez de la Frontera w Hiszpanii oraz dębowych beczkach po porto z doliny Douro w Portugalii. 

Hellyers Road 10YO Oloroso de Jerez

Hellyers Road 10YO Oloroso de Jerez

Cena 699,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta wykwintna tasmańska single malt leżakowała 10 lat w bardzo starych, 250-litrowych beczkach po sherry Oloroso z Jerez (Hiszpania), zapewniając złożoność i długotrwały finisz. Hellyers Road 10YO Oloroso de Jerez to połączenie niewielkiej partii starannie wyselekcjonowanych beczek z wyjątkowego magazynu Hellyers Road. "Zbierając owoce 10 lat cierpliwości, zapraszamy do delektowania się tym słodko-pikantnym trunkiem, melanżem smaków, który zachwyci zmysły". - Fiona Coutts, Head Distiller. Zapach - karmel, melasa, skórka pomarańczowa, brioszka i goździki. Smak - wyczuwalny bogaty karmel, miód, subtelna czekolada i duszone owoce. Finisz niezwykle gładki i elegancki z wyrazistymi, słodkimi nutami.

Hellyers Road 7YO Peated 46,2%

Hellyers Road 7YO Peated 46,2%

Cena 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

"Każdy łyk ukazuje warstwy subtelnej słodyczy, wanilii i pikantnego torfu, podkreślone niuansami słoności, charakterystycznymi dla chłodnego, morskiego klimatu destylarni Hellyers Road w północno-zachodniej Tasmanii" - Fiona Coutts, Head Distiller. Dzięki naszemu skrupulatnemu podejściu do selekcji wyłącznie najlepszego torfowanego jęczmienia pochodzącego z Inverness w Szkocji, Hellyers Road ugruntowało swoją reputację czołowego australijskiego producenta torfowej whisky.

Hellyers Road 8YO The Journeyman 46,2%

Hellyers Road 8YO The Journeyman 46,2%

Cena 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

Journeyman spędziła pierwsze lata w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie przeszła przedłużone dojrzewanie w szlachetnych, starych australijskich beczkach po bourbonie. Ma osiem lat – jest zrównoważona, wielowarstwowa i ukształtowana przez czas, miejsce i ludzi z więcej niż jednego zakątka świata.

Aromat - imbirowe chrupki i przyprawy do pieczenia, przełożone maślanym tostem owocowym; nuty tytoniu i drzewa sandałowego dodają głębi.

Podniebienie - czerwone, pyszne jabłka w toffi i świeże śliwki w syropie; ciemna czekolada i daktyle medjool, dębowe taniny zapewniają równowagę na tle bogatych, ciemnych owoców.

Finisz - złożony trunek z dobrze zbalansowanym ciepłem na podniebieniu i długotrwałym, satysfakcjonującym finiszem.

Hellyers Road 19YO Voyager Cask 0,7l 57% australijska whisky
  • Brak na stanie

Hellyers Road 19YO Voyager Cask 57%

Cena 1 495,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Voyager równoważy bogate nuty owocowe ze szlachetnym drewnem i nutami cytrusów, zapewniając długi i kojący finisz. Dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie przez 16 lat, następnie wtórne dojrzewanie w beczce z dębu francuskiego po likierze przez kolejne 3 lata. Voyager powstał w oparciu o filozofię, że każda whisky to nowa podróż w nieznane, podróż, w którą wyrusza whisky w trakcie dojrzewania i opowiada swoją niepowtarzalną historię.

Nos: nuty drewna, karmelizowanej figi i owoców tropikalnych o eterycznej manierze; melon i toffi.

Smak: podniebienie charakteryzuje się bogatą teksturą i słodyczą; kruche ciasto i toffi, z nutami kandyzowanej pomarańczy, karmelu i przyprawy cynamonowej.

Finisz: ciepła i ożywiona głębia; pocieszające, łagodne rozwiązanie.

Callington Mill Pedro Ximenez 46%
  • Brak na stanie

 

Callington Mill Pedro Ximenez 46%

Cena 299,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Wersja Pedro Ximénez dojrzewa w beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym Pedro Ximénez, co nadaje jej bogaty i złożony profil smakowy. Bogactwa aromatyczne tej whisky zaczyna się od nut cynamonu, migdałów i prażonych orzechów, zaś na podniebieniu pojawiają się akcenty słonego karmelu, polerowanego mahoniu, ciemnej czekolady i ciągnącego się toffi. Finisz jest elegancki i dobrze zbalansowany, z subtelnym akcentem suszonych daktyli. Wersja ta zdobyła srebrny medal na International Wine & Spirit Competition (IWSC) w 2024 roku. PX to wersja, łącząca w sobie bogactwo smaków i aromatów, oferując niezapomniane doznania degustacyjne dla miłośników trunków dojrzewających w beczkach po sherry.

Callington Mill Solera 46%
  • Brak na stanie

 

Callington Mill Solera 46%

Cena 299,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Nazwa "Solera" odnosi się do tradycyjnej metody dojrzewania, polegającej na systematycznym mieszaniu whisky z różnych beczek, co pozwala na uzyskanie złożonego i spójnego profilu smakowego. Whisky Callington Mill Solera to unikalna mieszanka, powstała dzięki zastosowaniu systemu Solera, który łączy whisky z 14 różnych beczek po takich trunkach jak koniak, bourbon, sherry czy porto. Każda z tych beczek wnosi do finalnego produktu swoje charakterystyczne cechy, tworząc złożony profil smakowy i aromatyczny. Na nosie dominują aromaty: ciasta waniliowego, owsianki, ścinki drewna, lakier, kompot z jabłek, śliwki, ciasto biszkoptowe, wanilia czy toffi. Wersja Solera zdobyła srebrny medal na London Spirits Competition w 2024 roku, co świadczy o jej wysokiej jakości i uznaniu ekspertów.

Historia australijskiej whisky
Nie jest tajemnicą, że Australia kojarzona jest głównie z winem i piwem, ale whisky z tego kraju też ma swoją historię, która sięga XIX wieku. Jak wynika z dostępnych źródeł, pierwsze destylarnie powstawały już w latach 20. i 30. XIX wieku – głównie na Tasmanii i w stanie Victoria. Przez długi czas trunek ten nie mógł wyjść z cienia innych alkoholi, a jego rozwój hamowały surowe przepisy podatkowe i regulacyjne. Przełom nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku – nastąpiło wówczas złagodzenie przepisów, co w połączeniu z rosnącym zainteresowaniem rzemieślniczymi alkoholami sprawiło, że australijska whisky zaczęła przeżywać renesans, zyskując poklask również poza granicami kraju. Jeśli chodzi o pioniera nowoczesnej australijskiej whisky, to taki status przypisuje się założonej w 1992 roku na Tasmanii Destylarnia Lark.

 

Regiony produkcji
Australia jest krajem o bardzo zróżnicowanym klimacie i geografii, stąd te oferuje unikalne warunki dla dojrzewania whisky. Najpopularniejszymi regionami związanymi z produkcją tego alkoholu są:

  • Tasmania – oferuje chłodny klimat i czysta woda z gór, co sprawia, że whisky dojrzewa tam. Pod tym względem można zaobserwować podobieństwo ze Szkocją. To właśnie z Tasmanii pochodzi większość uznanych australijskich destylarni.
  • Victoria – rejon wokół Melbourne, gdzie jak grzyby po deszczu powstają kolejne destylarnie, które do produkcji wykorzystują lokalne jęczmienie i beczki po australijskim winie.
  • Nowa Południowa Walia i Australia Południowa – oba te regiony oferują klimat, który pozwala na szybsze dojrzewanie, a to z kolei co rzutuje na bardziej intensywny smak destylatów.
  • Australia Zachodnia – położonych jest tam kilka nowszych destylarni, które  eksperymentują z lokalnymi składnikami i beczkami.

Profil smakowy australijskiej whisky
Australijska whisky jest unikalna ze względu na różnorodność stylów, ale nawet w tym bogactwie można dostrzec kilka wspólnych cech. Zwykle są to whisky single malt o bogatym, owocowym profilu, często z nutami śliwki, moreli, wanilii, przypraw i dębu. Wielu producentów używa beczek po australijskim winie (np. shiraz, port czy muscat), co nadaje trunkom mocnych nut słodyczy i winnych akcentów. W cieplejszych regionach kraju whisky dojrzewa szybciej, co skutkuje intensywniejszymi, bardziej tanicznymi nutami. W chłodniejszych miejscach powstając whisky ma bardziej zbalansowany i delikatny smak.

Sposób produkcji
Wśród australijskich producentów króluje trend korzystania z lokalnego jęczmienia, wody źródlanej i tradycyjnych metod destylacji w alembikach. Większość destylarni opiera się na szkockich i japońskich technikach produkcji, ale nie stroni też od eksperymentów – zarówno z drożdżami, fermentacją, jak i dojrzewaniem. Charakterystyczne dla tego kraju są krótkie serie, ograniczona produkcja i duży nacisk na jakość. Wielu producentów korzysta z beczek po lokalnych winach, co wyróżnia australijską whisky na tle szkockich i irlandzkich odpowiedników.

Najważniejsze marki i destylarnie

 

  • Hellyers Road (Tasmania) – jedna z większych destylarni, posiadająca w swojej ofercie zarówno klasyczne, jak i torfowe whisky.
  • Lark Distillery (Tasmania) – wspomniany wcześniej producent, pionier nowoczesnej australijskiej whisky. Oferuje bogate, złożone single malty.
  • Sullivans Cove (Tasmania) – zdobywca wielu międzynarodowych nagród, m.in. tytuł „najlepszej whisky single malt świata” w 2014 roku.
  • Starward (Melbourne) – znana na całym świecie z innowacyjnego podejścia i dojrzewania whisky w beczkach po australijskim czerwonym winie.
  • Limeburners (Australia Zachodnia) – z powodzeniem stosuje mariaż szkockiej tradycji z australijską kreatywnością. Produkuje też whisky torfowe.

Australijska whisky na tle świata
Relatywnie młoda, australijska whisky zdobywa szturmem podbija świat, zdobywając splendor i coraz większe uznanie na rynkach międzynarodowych. Jej unikalny charakter, połączenie tradycji i nowoczesności oraz wysoka jakość powodują, że jej właścicielami stają się kolejne rzesze kolekcjonerów i koneserów. Australia udowadnia świat, że whisky nie musi pochodzić z „klasycznych” krajów, by zachwycać smakiem i aromatem i cieszyć się od kilku lat niesłabnącą estymą.