Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Bowmore 12YO

Bowmore 12YO

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779, jest jednym z najstarszych zakładów na wsypie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Leży nad zatoką Loch Indaal w Bowmore - największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Wersja 12-letnia whisky Bowmore jest kwintesencją połączenia wyraźnego torfu, charakterystycznego dla Islay z intensywnie owocowym smakiem.

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail

Cena 435,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ardbeg Uigeadail to whisky, którą wypuszczono w 2003 roku jako nierozcieńczone uzupełnienie aktualnego asortymentu. Ostra i zdecydowana w smaku z ciężkim aromatem torfu, który łagodzą nuty słodkich rodzynek, sherry i lukrecji. Ardbeg Uigeadail nie jest filtrowany na zimno. Ardbeg Uigeadail charakteryzuje się świeżym zapachem, wrzosu, wanilii, marcepana, solonego masła i dymu torfowego.

Laphroaig Select

Laphroaig Select

Cena 229,00 zł
Dostępne: W magazynie

To nowe wydanie whisky z destylarni Laphroaig zlokalizowanej w południowej części wyspy Islay. Zakład słynie z produkcji bardzo dymnej i torfowej whisky. Edycja Select dostępna jest od 2014 roku. Została skomponowana ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek. Mistrz destylacji tworząc ta whisky wykorzystał destylaty starzone w beczkach po sherry Oloroso, w nowych beczkach z białego amerykańskiego dębu, po sherry Pedro Ximenez, w beczkach typu Quarter Cask oraz w beczkach po bourbonie. W rezultacie powstała interesująca i bogata whisky doskonała na każdą okazję.

Laphroaig 10YO

Laphroaig 10YO

Cena 299,00 zł
Dostępne: W magazynie

Laphroaig jest tą szkocką whisky, której nie da się pomylić z żadną inną. W ustach potężny ładunek morskich akcentów - wodorosty, sól i jod w objęciach torfowego dymu i smoły przenikają się wzajemnie z delikatną nutą karmelu. Laphroaig jest produkowana z jęczmienia opalanego dymem torfowym. Leżakuje przynajmniej 10 lat.

Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan

Cena 629,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nazwa tej whisky pochodzi od wielkiego wiru wodnego Corryvreckan, znajdującego się na północy Islay. I tak jak w przypadku wiru, tak i za podbój tego whisky zabierają się tylko najodważniejsi. Wirujące w nosie aromaty wciągają nas w głębię torfowo - pieprznego smaku, czającego się pod powierzchnią tego idealnie zbalansowanego trunku.

Finlaggan Old Reserve

 

Finlaggan Old Reserve

Cena 165,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dość intrygująca whisky. Pochodzenie destylatu okryte jest ścisłą tajemnicą, choć jej nazwa nawiązująca do ruin zamku na wyspie Islay, a jej dymno-medyczny charakter wskazuje na którąś z destylarni znajdujących się na wyspie. Oprócz charakterystycznych torfowych nut, posiada aromat miodu, jęczmienia, biszkoptów, gałki muszkatołowej i imbiru.

Ileach

 

Ileach

Cena 160,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dymna whisky bez określenia wieku, pochodząca z jednej z destylarni na wyspie Islay. Posiada silny aromat tlącego się torfu, glonów morskich, dogasającego ogniska, ziół i świeżo ściętej trawy. Ileach to whisky typu single malt, przepełniona aromatem wodorostów, dymu i torfu. Wyrazisty ziemisty smak z nutką solanki pozostawia przyjemny, słodko-słodowy finisz.

Lagavulin 16YO

Lagavulin 16YO

Cena 459,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky Lagavulin jest jedną z ikon szkockiego gorzelnictwa, której historia sięga początków XVIII wiek. 16-letnia whisky słodowa z wyspy Islay o ciemno-brązowym kolorze, mocnym smaku drewna wrzosy i torfu, długo pozostająca na podniebieniu. Bogactwo aromatów - morskie powietrze i wodorosty splatają się z lekko torfowym dymem oraz nutami sherry, wrzosu, a nawet tostowego pieczywa. W palecie smakowej znajduje się to, co w whisky najpiękniejsze - zadziwiające warstwy odkrywające się jedna po drugiej. Począwszy od wytrawnych, torfowych i morskich doznań, przechodzących wkrótce w lekką słodycz sherry.

Ardbeg 22YO 1996 Twenty Something

Ardbeg 22YO 1996 Twenty Something

Cena 2 600,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ardbeg Twenty Something 22YO Vintage 1996, butelkowany 18.07.2018 roku w ilości 2400 sztuk. Trzecia i ostatnia edycja z prestiżowej serii Twenty Something (w 2018 roku był Ardbeg Twenty Something 23YO, a w roku 2016 Twenty One 21YO). Beczka ex-Bourbon. Nie filtrowany na zimno, nie barwiony. Kolor jasnozłoty. Zapach – bardzo łagodny, ziołowy, nuty mięty i anyżu, zielone jabłko, słodka wanilia i delikatny świeży dym. Smak – dużo słodyczy, waniliowa krówka, mentol, biały pieprz, imbir, popiół, dym palonego siana. Finisz – długi, słodki i otulający, lekki torfowy dym, żadnych ostrych nut jak pieprz czy goryczka dębowej beczki.

Bruichladdich The Classic Laddie

Bruichladdich The Classic Laddie

Cena 285,00 zł
Dostępne: W magazynie

Classic Laddie jest dziełem Head Distillera Adama Hannetta, który stworzył ją używając tylko i wyłącznie wyselekcjonowanych osobiście beczek, oddających klasyczny, kwiatowy i elegancki styl destylarni Bruichladdich. Nietorfowa, zamknięta w charakterystycznej, turkusowej butelce. Bruichladdich pod każdym względem. Powstała w 100% ze szkockiego jęczmienia, poddana powolnej destylacji, dojrzewająca tylko w najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu u wybrzeży Lochindaal.

Hunter Laing - Islay Journey

 

Hunter Laing - Islay Journey

Cena 195,00 zł
Dostępne: W magazynie

Intensywny aromat z nutami dymu, popiołu oraz smoły, w smaku wyczuwalne są mocne nuty torfu, wody morskiej oraz wodorostów. Zbalansowana gładkość i kompleksowość smaku i aromatu pochodzi z połączenia różnych whisky słodowych, z których część leżakowała w beczkach hogshead (250 -300 L) po amerykańskim bourbonie. Zapach: intensywny aromat z nutami dymu, popiołu oraz smoły. Smak: mocne nuty torfu, wody morskiej oraz wodorostów.

Lagavulin 8YO

Lagavulin 8YO

Cena 329,00 zł
Dostępne: W magazynie

Zaprezentowana w 2016 roku podczas obchodów 200-lecia powstania destylarni, została na stałe włączona do portfolio Diageo. Leżakowana wyłącznie w beczkach z dębu amerykańskiego i zabutelkowana z mocą 48%. Pomimo młodego wieku niezwykle rozbudowana. W porównaniu do swojej starszej, 16-letniej siostry wyróżnia się większą ilością dymnych i pikantnych akcentów, tak bardzo poszukiwanych przez miłośników ciężkich i intensywnych smaków. Aromat: miękki i świeży, z mleczną czekoladą i cytrusem; w tle morski i lekko dymny. Smak: ciepły, słodki i torfowy, z pikantnymi nutami. Finisz długi i dymny.

Ardbeg An Oa

Ardbeg An Oa

Cena 309,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky Ardbeg An Oa to Single Malt produkowany w Szkocji na wyspie Islay. Nazwa An Oa pochodzi od skalistego półwyspu znajdującego się na wyspie Islay - The Oa (An Obha). Whisky Ardbeg An Oa jest wyjątkowo okrągłą i zrównoważoną edycją. Wszystko za sprawą 3 różnych rodzajów beczek użytych do jej maturacji. Destylarnia w tej edycji postawiła na klasyczne beczki po bourbonie, świeże i mocno opalone beczki nadające whisky ostrości oraz na beczki po hiszpańskim winie - sherry Pedro Ximenez, które nadają jej ciekawej słodyczy.

Kolor - jasnozłoty;

Zapach - przyjemny, aromaty anyżu, dymu torfowego, ziół, herbaty oraz tytoniu;

Smak - zbalansowany, okrągły, słodycz z nutami papryczek jalapenio, dymu oraz przypraw korzennych;

Finisz - długi, przyprawowo-pieprzny z wyczuwalną słodyczą dymu.

Finlaggan The Original Peaty

 

Finlaggan The Original Peaty

Cena 155,00 zł
Dostępne: W magazynie

Finlaggan The Original Peaty to whisky single malt pochodząca z wyspy Islay, z produkcją której wiąże się ciekawa legenda. Otóż, ponoć nie istnieje destylarnia o nazwie "Finlaggan", a zawartość butelki stanowi zawsze któraś z wielkich whisky z tamtejszych destylarni. Może to być Lagavulin, Laphroaig lub Caol Ila w zależności od zmieniających się zapasów. Stąd tak wielkie rozbieżności w panelowych degustacjach tego tajemniczego trunku. Jedno jest pewne. Jest whisky o silnym charakterze, intensywna, szpitalna, torfowa. Wczuwalne nuty soli morskiej, jodyny, dymu, dębu, wanilii.

Ardbeg Wee Beastie 5YO

Ardbeg Wee Beastie 5YO

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Od nieuchwytnych potworów morskich, po tajemnicze bestie, Destylarnia Ardbeg ma w zwyczaju sięgać do niewytłumaczalnych legend w nazwach swoich whisky. Ardbeg Wee Beastie opisywany jest jako "potwór w kieliszku", który robi monstrualne wrażenie. Dojrzewa przez pięć lat w beczkach po bourbonie oraz sherry Oloroso. Aromat: tłuczonego czarnego pieprzu, sosnowej i soczystej żywicy oraz ostrym zapachem dymu, w tle przewijają się nuty wanilii, dojrzałej gruszki, kawowych ziaren i miodu. Smak: rozgrzewająca na podniebieniu, eksploduje tłustymi nutami oleju, czekolady, goździków i pieprzu, chwilowo słodka za sprawą wanilii i wędzonej szynki. Finisz długi, korzenno torfowy.

Morrison Mac-Talla Terra

Morrison Mac-Talla Terra

Cena 255,00 zł
196,35 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Terra (ziemia) to dymna whisky z nutami wilgotnej ziemi, grillowanego mięsa, glonów morskich, słonej bryzy i dymu z płonącego ogniska. Butelkowana z podwyższoną mocą 46%, w naturalnym kolorze i bez filtracji.

Port Charlotte Islay Barley 2012

 

Port Charlotte Islay Barley 2012

Cena 305,00 zł
Dostępne: W magazynie

Mocno torfowa whisky single malt destylowana tylko i wyłącznie z jęczmienia pochodzącego z wyspy Islay w 2012 roku. W burzliwie lato, w 2011 roku 8 farm rozpoczęło zbiory jęczmienia. Ze wszystkimi pracowaliśmy już w przeszłości, Hunter Jackson, Ian Torrance, Ian MacKerrel, Raymond Fletcher, Mark French, Alistair Torrance, Raymond Stewart oraz Donald Jones ze swoim synem Andrew. To ucieleśnienie naszego przywiązania do lokalnej społeczności i Islay, lokalnego jęczmienia, destylacji, leżakowania i butelkowania tylko na Islay.

Morrison Mac-Talla Strata 15YO

Morrison Mac-Talla Strata 15YO

Cena 375,00 zł
288,75 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Mac-Talla Strata leżakowała przez 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry. Whisky złożona i wielowarstwowa. Kolor głębokiego złota. Aromat wędzonego jęczmienia, bryzy morskiej, owoców morza. W smaku aksamitna konsystencja z ziemistym torfem i zimowymi przyprawami. Bogata, ciepła, rozgrzewająca z przydymionym finiszem.

Barelegs Battle Axe

Barelegs Battle Axe

Cena 295,00 zł
Dostępne: W magazynie

Barelegs Battle Axe to limitowana edycja Islay Single Malt Scotch Whisky, butelkowana z mocą beczki 55,7%, niefiltrowana na zimno. Kolor: jasny złoty. Aromat: mocny dym torfowy z kremowymi nutami jęczmienia. Smak: intensywny, torfowy, ze sporą dozą słodu jęczmiennego. Bogaty, długi, wędzony finisz. Battle Axe to silna jak topór wojenny, intensywna whisky, pełna dymnych aromatów, wyczuwalnych zarówno w zapachu jak i na języku, które przeplatają się z zapachem jodyny, smoły, słodu jęczmiennego, słodyczy, owoców cytrusowych, solanki i mięty, z niezwykle długim, pełnym finiszem. W tym przedziale cenowym, z taką mocą i taką paletą aromatów, absolutnie warta grzechu.

A.D.Rattray Cask Islay 46%

A.D.Rattray Cask Islay 46%

Cena 215,00 zł
Dostępne: W magazynie

Niezależna firma A.D. Rattray Whisky, w ofercie której znajdziecie zarówno whisky z core range, z tzw. linii Casks of Scotland, jak i single caski. A.D.RATTRAY CASK ISLAY 46% to klasyczny, torfowy single malt dojrzewający w beczekach po bourbonie, oddający ducha Islay i ciepło ludzi, ziemi i produkowanej przez nich whisky. Słodki, dymny, cytusowy. Kolor naturalny. Aromat: dym, grillowane przegrzebki i żar ogniska na plaży. Podniebienie: maślany smak, prażony orzech ziemny i słodko-słony torf. Finisz: lekki popiół i tytoń fajkowy pozostawiają niezatarte wrażenie.

Adelphi Bunnahabhain 1998/2022 23YO

Adelphi Bunnahabhain 1998/2022 23YO

Cena 2 350,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wspaniały 23-latek Bunnahabhain z 1998 roku, leżakowany w beczkach po sherry Oloroso, butelkowany z mocą beczki (tu typu gorda), nie filtrowany na zimno. Beczki gorda to największe z możliwych beczek i mogą mieć do 700 litrów pojemności, co jest maksymalnym dozwolonym rozmiarem dla dojrzewania szkockiej whisky, więc są one rzadko spotykane. Beczka nr. 2145 z destylatem Bunnahabhain została zabutelkowana jako 23-latek przez Adelphi bez barwienia lub filtracji na zimno, dając 587 butelek po 53,5%.

Bruichladdich The Organic 2010

 

Bruichladdich The Organic 2010

Cena 399,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bruichladdich The Organic 2010 to whisky ośmioletnia z beczek po bourbonie, szkocki jęczmień z Inverness, certyfikat biodynamiczności. Aromat medyczny, jodyna i nuta słodka oraz maślana, toffi, cytrusy - cytryna, trawa cytrynowa, do tego powidła śliwkowe. W ustach lekka, słodko - medyczna, tłusta. Oliwki, imbir, suszone skórki cytryny, skórki pomelo, cynamon. Finisz bardzo korzenny, ostry, dużo imbiru, kardamon, do tego sól, śliwki i lekko goryczka, popiół.

Islay whisky

Region i jego klimat

Islay (prawidłowa wymowa to 'ajla') – jest jednym z sześciu tradycyjnych szkockich regionów związanych z produkcją szkockiej whisky. Wyspa przynależy do archipelagu zwanego Hebrydy Wewnętrzne, który znajduje się na zachód od Wielkiej Brytanii i należy do Szkocji. Islay leży na południowy zachód od wyspy Jura. Pomiędzy tymi dwoma wyspami znajduje się cieśnina Islay. Islay w dużej mierze składa się z torfu, którego używa się przy produkcji whisky. Wykorzystuje się go do suszenia słodu jęczmiennego, co ma miejsce na początku procesu wytwarzania tego alkoholu. Zimowe wichury powodują, że sól z morskiej wody rozpryskuje się na duże odległości i nasyca torf, który następnie suszony jest przez wodorostowy i słony wiatr. To wszystko składa się na niezwykłą charakterystykę regionu Islay, który sprzyja wytwarzaniu znakomitego trunku.

Unikalność smaków i aromatów

Islay jest najbardziej urodzajnym w torf regionem, dlatego whisky produkowana na tym obszarze cechuje się najbardziej zróżnicowanym aromatem bazującym na morskiej bryzie, jodzie, dymie oraz torfie. Tamtejsza whisky ma mocny, zdecydowany smak, który ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Nie bez powodu wyspa Islay to jeden z najbardziej sławnych regionów, gdzie wytwarzana jest whisky, słynąca z ekstremalnej w smaku whisky torfowej.Ten zróżnicowany smak whisky z Islay podobnie jak whisky z Speyside jest bardzo ceniony przez koneserów whisky. Ponadto whisky z wyspy Islay uważana jest za kwintesencję ‘szkockiej’.

Największe destylarnie

Zajmująca zaledwie sześćset kilometrów kwadratowych wyspa Islay w czasach świetności mieściła ponad trzydzieści destylarni. Obecnie jest czynnych osiem destylarni. Są to: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. Bowmore to najstarsza z nich i jej początki sięgają już XVIII wieku. Większość słodowania na wyspie odbywa się w Port Ellen. Smak whisky produkowanej w poszczególnych destylarniach różni się między sobą. Jest on zależny między innymi od poziomu torfu na terenie, na którym znajduje się destylarnia, a także od sposobu wytwarzania trunku.

 

Wspomniany wcześniej Bowmore to najstarsza destylarnia w Szkocji, założona w 1779 roku. Bowmore jest jednym z niewielu zakładów produkującym whisky szkocką, gdzie zachowała się podłoga do kiełkowania słodu. W ten sposób w dalszym ciągu proces produkcji prowadzony jest samego od początku do końca tj. od surowego jęczmienia do beczek leżakujących. W innym miejscu odbywa się jedynie butelkowanie dojrzałej whisky. Bowmore udostępnia zwiedzającym destylarnię przez cały rok.

Historia whisky w regionie

Uważa się, że sztuka destylacji dotarła na tereny wyspy na początku XIV wieku wraz z irlandzkimi mnichami, którzy szukali miejsca odpowiedniego do produkcji lekarstwa. Wyspa z nieograniczonymi zasobami torfu, gęsto zalesiona, z licznymi jeziorami i rzekami oraz miękką, czystą wodą nadawała się do tego idealnie! Miejscowa ludność (nazywana Ileachs) szybko nauczyła się uprawiać jęczmień na własny użytek, a nadwyżkę zbiorów przetwarzała na alkohol.

Destylacja słodu jęczmiennego stała się popularna na terenach wyspy Islay mniej więcej w latach 70. XVIII wieku, z kolei na przełomie lat 70. i 80. XIX wieku whisky z tego regionu stała się popularna, gdy Szkoci zaczęli doceniać kunszt i smak torfowej whisky. Inwestorzy ze stałego lądu rozbudowywali okoliczne gorzelnie, zapewniając więcej miejsc pracy. W tym czasie powstały oficjalne destylarnie Bruichladdich i Bunnahabhain. Niestety okres dwóch wojen światowych oraz prohibicja w USA nie był dla wyspiarzy zbyt łaskawy. Przez ogólnoświatowy kryzys spadła sprzedaż whisky, a na początku XX wieku destylarnie zaczęły podupadać. Odrodzenie przyszło po II wojnie światowej, gdy wraz z wzrostem popularności whisky single malt, zwiększył się również popyt na torfową whisky.