Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Aktywne filtry

Schuchmann Khvanchkara

Schuchmann Khvanchkara

Cena 99,00 zł
Dostępne: W magazynie

Czerwone półsłodkie wino wytwarzane z winogron odmiany Alexandrouli i Mudzhuretuli uprawianych w regionie Zachodniej Gruzji. Ma mocny bogaty bukiet i aromat, łagodny owocowy smak. Ma ciemną rubinową barwę oraz smak owoców leśnych, cytrusów i miodu. Jedno z najbardziej znanych win gruzińskich.

Schuchmann Tsinandali

Schuchmann Tsinandali

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

Tsinandali White Dry to klasyczne, białe wino. Jest fermentowane na zimno w zbiorniku ze stali nierdzewnej, aby zachować różnorodność jego cech: okrągłość i delikatność z nutami kwiatowymi, jabłkowymi i morelowymi. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i lekkimi pikantnymi potrawami

Schuchmann Alazani Valley White

Schuchmann Alazani Valley White

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

Białe, półsłodkie wino, wykonane z lokalnych winogron Rkatsiteli i uprawiane na słonecznych ciepłych zboczach doliny z widokiem na rzekę Alazani w Kacheti. Ten system rzeczny graniczy z Gruzją i Azerbejdżanem, gdzie cieplejszy klimat sprawia, że winogrona są bardzo słodkie. W zapachu gruszki i dojrzałe jabłka z odrobiną miodu. Na podniebieniu wyczujemy smak pieczonych jabłek. Delikatnie słodkie dzięki naturalnemu cukrowi zawartemu w winogronach lecz zrównoważone świeżą kwasowością typową dla tych odmian winogron. Będzie pasować idealnie do deserów takich jak pieczone jabłka lub tarty owocowe. Niebieski ser także będzie odpowiedni przy degustacji tego wina.

Schuchmann Alazani Valley Red

Schuchmann Alazani Valley Red

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

Czerwone, półsłodkie wino gronowe z odmiany Saperavi uprawianych w pięknej dolinie rzeki Alazani w Kacheti. Rubinowa barwa, bogaty aromat, kwiecisty, aksamitny smak czerwonych jagód z przyjemnie słodkim posmakiem. Najlepszym dodatkiem do tego rodzaju wina będą sałatki owocowe i delikatne słodkości. Podawać lekko schłodzone w temperaturze 14-16°C.

Schuchmann Kindzmarauli

Schuchmann Kindzmarauli

Cena 65,00 zł
Dostępne: W magazynie

Czerwone, półsłodkie wino gronowe, wyprodukowane ze szczepu Saperavi w regionie Kandzmarauli. Posiada rubinową barwę, jest gładkie intensywne i okrągłe w smaku z wyczuwalnym posmakiem jeżyn i malin. Wyjątkowo dobrze pasuje do deserów i owoców pozostawiając długi, przyjemny finisz.

Schuchmann Mukuzani

Schuchmann Mukuzani

Cena 49,00 zł
Dostępne: W magazynie

Czerwone, wytrawne wino wyprodukowane ze szczepu Saperavi w winnicy w apelacji Mukuzani. Zbiór winogron odbywa się dopiero na początku października. Doskonale wyważone wino o aksamitnych taninach, smoku owoców leśnych, śliwki i słodkich przypraw. W tle przewijają się nuty dębowe. Idealne do pieczonych mięs i dań z grilla.

Schuchmann Pirosmani

Schuchmann Pirosmani

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

Czerwone półwytrawne wino gronowe wyprodukowane ze szczepów Saperavi i Cabernet Sauvignon stąd typowy, ciemnoczerwony kolor i bardzo lekka nuta słodyczy. Bogaty aromat dojrzałych owoców i czerwonych jagód. Doskonałe do picia solo, jak też do owoców i deserów, z potrawami takimi jak gulasze lub pieczone sery. Wino to swą nazwę zawdzięcza słynnemu gruzińskiemu malarzowi Niko Pirosmanashvili (1862-1918) znanemu jako Pirosmani.

Schuchmann Saperavi

Schuchmann Saperavi

Cena 45,00 zł
Dostępne: W magazynie

To wytrawne czerwone wino jest produkowane z winogron Saperavi zbieranych w wiosce Napareuli w Gruzji. Saperavi to najważniejszy szczep w produkcji gruzińskich czerwonych win, nazwa oznacza "barwnik" lub "kolor". Jagody mają granatową skórkę i sok delikatnie zabarwiony na czerwono. Klasycznie zaczyna osiągać dojrzałość w połowie września, zbiory trwają do końca października. To ciemno-rubinowe wino oferuje aromaty jeżyn, wiśni i czarnej porzeczki. Polecane do mięs z grilla, drobiu i sera. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.

Schuchmann Tiflis

Schuchmann Tiflis

Cena 39,00 zł
Dostępne: W magazynie

To eleganckie białe wino półwytrawne jest dobrze wyważonym kupażem gron Rkatsiteli i Mstvane uprawianych w winnicach "Schuchmann Wine Georgia" w Kisi. Słomkowy kolor, przyjemne, złożone i krągłe, z delikatnym bukietem brzoskwiń, melona i gruszki, łagodne w smaku. Smakuje dobrze z rybami, drobiem, sałatkami z różnymi serami lub owocami morza.

Schuchmann Vinoterra Mtsvane 2019

Schuchmann Vinoterra Mtsvane 2019

Cena 79,00 zł
Dostępne: W magazynie

Bursztynowe lub pomarańczowe wino z gruzińskiej odmiany winorośli Mtsvane, które było winifikowane w qvevri (ogromnym terakotowym słoju zakopanym pod ziemią, zgodnie z tradycją) przez okres sześciu miesięcy ze skórkami, nasionami i łodygami. Imponujące gruzińskie wino, bogate, zniewalająco żywe. Eleganckie wino o aromacie suszonych dzikich kaparów i solonych kwiatów lipy. Wino doskonale komponuje się z białym mięsem, kozim serem lub kremowym makaronem. Najlepiej jednak łączyć z potrawami słonymi lub gorzkimi.

Schuchmann Vinoterra Kisi 2020

Schuchmann Vinoterra Kisi 2020

Cena 85,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kisi – ręcznie zbierane, ręcznie selekcjonowane i sortowane przed zmiażdżeniem. Wino jest fermentowane zgodnie z tradycyjną metodą przy użyciu Qvevri (wino amforowe) i 6-miesięcznej maceracji na skórkach i nasionach. To wytrawne wino oferuje lekkie kwiatowe i brzoskwiniowe aromaty. To podniebienie jest dobrze zrównoważone z lekką przyprawą i smakiem "wody kwiatowej". Jest trochę garbników i ma odpowiednią kwasowość. Finisz jest długi, z aromatami skórki jabłka i herbaty oraz herbacianą taniną.

Schuchmann Vinoterra Saperavi 2019

Schuchmann Vinoterra Saperavi 2019

Cena 109,00 zł
Dostępne: W magazynie

Szlachetne wina gruzińskie powstają wyłącznie z winogron Saperavi. Ze względu na intensywny ciemnoczerwony kolor jest kwaśną odmianą winorośli typu teinturier pochodzącą z Gruzji. Fermentowało w amforach przez 20 dni, dojrzewało we francuskich beczkach przez dwadzieścia cztery miesiące i ostatecznie butelkowane bez filtracji. Ręcznie robione wino, które łączy w sobie wielowiekową tradycję i nowoczesną elegancję. Złożony zapach wiśni i cedru z nutą mięty. Jedwabiste taniny, które towarzyszą długotrwałemu aromatycznemu finiszowi.

Nagdi Marani Ceramika Tibilisi Saperavi
  • Brak na stanie

 

Nagdi Marani Ceramika Tibilisi Saperavi

Cena 69,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Głęboki czerwony kolor. Posiada aromat owoców leśnych, porzeczki, aronii z nutą mchu, mokrej ziemi oraz igliwia. Smak miękki i przystępny, pełny  leśnych owoców i łagodnych tanin.

Wina gruzińskie

Gruzja uchodzi za kolebką światowego winiarstwa. To właśnie na terenie tego kraju pojawiły się pierwsze udokumentowane ślady produkcji wina. Miało to miejsce około 8000 tysięcy lat temu na terenach zajmowanych przez dzisiejszą Gruzję i Armenię, gdzie ówcześni mieszkańcy zajmowali się produkcją wina. Dziś na tych terenach proces wytwarzania wina traktowany jest w kategoriach tradycji kulturowej. Świadectwem takiego podejścia jest wciąż stosowana starożytna metoda wyrabiania win w kwewri czy niezliczone miejscowe odmiany winorośli.

Sposoby produkcji wina gruzińskiego

O poszanowaniu gruzińskiej metody produkcji wina świadczy fakt, że w 2013 roku została ona uznana przez UNESCO za część tzw. Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Gruzińska metoda produkcji wina różni się od innych tym, że kiście winogron ze skórkami, pestkami, szypułkami, a czasem i liśćmi są zgniatane i wrzucane do kwewri.

W ramach procesu produkcji przez pierwsze dwa tygodnie, czyli podczas fermentacji, kilka razy dziennie trzeba mieszać składniki w kwewri. Po tym czasie amfory zamyka się szczelnie i zostawia nawet na dwa lata pod ziemią. Później wino zlewa się do innego kwewri lub do butelek.

Regiony winiarskie w Gruzji

Cały kraj podzielono na 5 głównych regionów winiarskich o zróżnicowanej powierzchni:

  • Kachetia – jest to zdecydowanie największy i najważniejszy z gruzińskich regionów, z mocno rozwinięta uprawą winogron, gdzie produkowane wina uważane są za najlepsze i nadają ton postrzeganiu wszystkich trunków.

  • Kartlia – zdecydowanie mniejszy region od Kachetii. Prawda jest taka, że  gdyby nie wina Atenuri z apelacji Ateni, to prawdopodobnie region ten byłby pomijany w winiarskich zestawieniach. Uprawia się tam sporo lokalnych odmian winogron, co później przekłada się na oryginalne smaki win.

  • Imeretia – jest to drugi największy region upraw winiarskich w Gruzji. Co ciekawe, wyróżniono w nim tylko jedną apelację, w której produkowane jest wytrawne wino białe. Tutaj też tworzy się wina poza apelacjami o wysokiej jakości, które pod kątem jakości nie ustępują produktom z najwyższej półki.

  • Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia – region ten nie należy do dużych, ale ze względu na warunki terenowe zbiór owoców i w zasadzie cały proces wytwarzania wina odbywa się ręcznie. To właśnie tam znajdują się apelacje Khvanchkara i Tvishi, które słyną z długiej tradycji i produktów, które stają się z roku na rok coraz bardziej pożądane.

  • Wybrzeże Czarnomorskie – panujący tam subtropikalny klimat sprawia, że powstające w tym regionie wina są półsłodkie i słodkie. Dotyczy to zarówno  czerwonych, jak i białych odmian. Nie jest to najbardziej znany region pochodzenia gruzińskiego wina, ale na świecie kilka smaków stąd zyskało sobie większe uznanie.

Gruzińskie wina wytrawne

W Gruzji produkcja win wytrawnych ma ograniczoną skalę. Przy możliwości zapewnienie owocom maksymalnego czasu dojrzewania, wielu producentów skłania się jednak w stronę produkcji win słodkich. Z win wytrawnych najbardziej znane i lubiane to: 

  • Mtsvane – zdecydowanie najbardziej znane z białych wytrawnych win gruzińskich, mające przyjemny kolor i dość uniwersalny charakter.

  • Gelati – unikalne, wytrawne wino, produkowane na bazie szczepów Tsolikauri, Tsitska i Krakhuna. Ma bardzo charakterystyczny smak, krystaliczną, jasną barwę i uchodzi za jeden z najdoskonalszych kupaży z Gruzji.

  • Shuamta – kolejne z białych win wytrawnych, słynących z przemysłowej precyzji. Na rynku pojawiło się dopiero połowie lat 80. ubiegłego wieku. Dedykowane jest koneserom o wyrobionym guście.

  • Mukuzaniczerwone wino wytrawne produkowane wyłącznie ze szczepów Saperavi i w regionie Kachetii. Po leżakowaniu przez 3 lata w dębowych beczkach jest butelkowane i sprzedawane głównie poza granicami kraju. Wielu ekspertów uważa je za najlepsze wino w swojej klasie.

To Ci się może spodobać: Najlepsze wina mołdawskie

Element kultury Gruzji

W Gruzji wino to coś więcej  niż tylko napój. To de facto kwintesencja gruzińskości. Wina gruzińskie to doskonały sposób na przyjmowanie gości, na rozmowę, na spotkanie. Stanowi też ważny element gruzińskiej supry, czyli wielogodzinnej biesiady z licznymi, długi toastami. To również doskonały pretekst, żeby przyjąć niezapowiedzianego gościa. Wino w tym kraju to synonim przyjaźni, będącej nieodłącznym elementem tamtejszej rzeczywistości.

Zobacz również: Kolejne wina z Piemontu do kupienia w TheWhisky.pl