Joseph Perrier Demi-Sec
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Istnieje 595 produktów.
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Wierna struktura szampana Veuve Clicquot Demi Sec to mieszanka głównie Pinot Noir i Pinor Meunier, zakończona Chardonnay i 15-25% win z reserve. Szampan posiada piękny, żółty kolor ze złotymi refleksami. Intensywny zapach przywodzi na myśl dojrzałe owoce. Jest okrągły i łagodny na podniebieniu, z delikatną kwasowością. Veuve Clicquot Demi Sec to najlepsza kompozycja do deserów i owocowych ciast.
Ten szampan o złotej barwie i wyjątkowej piance to zestawienie niezwykłych, odświeżających aromatów pełnego, wyrafinowanego smaku co zostało osiągnięte dzięki 3 letniej maturacji w piwnicach.
Veuve Clicquot Brut to szampan wytrawny. Wyróżnia go doskonałe połączenie delikatności i mocy aromatów.
Szczepy specjalnie wybrane do stworzenia tego trunku to Cumieres Rouge, Chardonnay oraz Pinot Noir.
Wino powstałe ze szczepu Grauer Burgunder (Pinot Gris) - podobnie jak Rulander. O ile jednak Rulander to wino treściwe, o wyraźnie zaznaczonej słodyczy, to Grauer Burgunder jest bardziej wytrawne, o podkreślonej kwasowości. Posiada głęboki, złoty kolor oraz bardzo owocowy aromat. Idealnie pasuje do dań z ryb oraz białego mięsa.
Intensywnie czerwone wino z granatowymi wręcz refleksami. Posiada bogaty bukiet zapachowy z wyczuwalnymi nutami leśnych jagód oraz miękkie garbniki na podniebieniu - to niewątpliwie zasługa szczepu, z którego powstało wino - Spatburgunder, szerzej znany jako Pinot Noir. Wino to doskonale "czuje się" w towarzystwie dań z dziczyzny oraz tłustych ryb.
To jeden z najbardziej znanych i cenionych szampanów rocznikowych, również na polskim rynku. Charakterystyczna butelka nieodłącznie kojarzy się z prestiżem, wyjątkowym smakiem i specjalną okazją. W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d'Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
Asti to jeden z symboli włoskich w kategorii win musujących. Jest to lekkie, naturalnie słodkie wino musujące o bardzo intensywnym, owocowym aromacie. Niska zawartość alkoholu sprawia, że wino to stanowi doskonały dodatek do owoców i deserów.
Francuskie wino o niebywale eleganckim aromacie - kojarzącym się z perfumami. Wyczujemy w nim akcenty ziaren kawy, czarnej porzeczki, borówki i wanilii. Miękkie i okrągłe w strukturze, o lekko wyczuwalnych taninach. Wino kończy czekoladowo-wiśniowy finisz.
Moët & Chandon to dom szampana słynący na całym świecie z produkcji najlepszych i najbardziej pożądanych trunków.
Wino ze szczepu Sauvignon Gris ma charakterystyczny, agrestowy posmak. Jest kruche i odpowiednio długie na finiszu. Kolor - blado żółty z zielonymi refleksami. Na nosie delikatne aromaty o charakterze mineralnym. Doskonale pasuje do ryb. Jest to jedno z tych słynnych win, wyprodukowanych z owoców winorośli posadzonych jeszcze przez założyciela winiarni Casa Silva - w 1912 roku.
Chilijskie białe wytrawne wino wytworzone w 100% ze szczepu Viognier. Posiada jasnożółty kolor z charakterystycznymi dla tego szczepu złotymi refleksami. W nosie kwiatowe aromaty, a na języku nuty brzoskwiń i moreli. Na końcówce delikatne taniny i długi, mineralny finisz. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi, Viognier pasuje do wyrazistych i pikantnych dań kuchni tajskiej.
Moët & Chandon to jedyny szampan będący owocem "assemblage" ponad 200 win. W czasie dojrzewania przechowywany jest w piwnicach prawie dwa razy dłużej niż wymaga tego sztuka produkcji win szampańskich - trzydzieści miesięcy. Trzy podstawowe gatunki winogron Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier mieszane są z czerwonym winem pochodzącym z najlepszych szczepów Pinot Noir.
Świeże, żywe wino ze szczepu Cortese rosnącego w okolicach miasta Gavi. Posiada jasny, słomkowy kolor o zielonych refleksach i cytrusowy aromat. W smaku jest lekkie, nieco kwaskowe o wyczuwalnych tonach cytryny i różowego grejpfruta. Wina tego typu tradycyjnie podaje się do dań z ryb i owoców morza oraz dań wegetariańskich.
Wyśmienite wino o intensywnie kwiatowym bukiecie. Wytrawne, świeże, pełne w smaku, z odpowiednim poziomem kwasowości. Wyczujemy w nim nuty brzoskwini, dzikiej róży i szałwii. Doskonale sprawdzi się jako aperitif.
Harmonijne wino o dobrze zbudowanym ciele i pełnych taninach. Idealnie będzie pasować do wyszukanych potraw, nie tylko kuchni włoskiej.
Dla miłośników, którym sprawia radość i przyjemność rozkoszowanie się winem musującym o niskiej zawartości alkoholu, proponujemy nowy produkt, który spełni ich oczekiwania. Intensywne aromaty wina oraz owoców truskawki, których smak pochodzi z naturalnych składników. Słodkie wino musujące, charakteryzujące się niewielką zawartością alkoholu oraz intensywnym aromatem i przyjemnym smakiem truskawek. Jest to propozycja szczególnie dla miłośników niewielkiej mocy - jako alternatywa dla piwa i koktajli. Idealne w temperaturze 5-6° C
Lekkie, przyjemne wino musujące o smaku dojrzewającej w słońcu brzoskwini. Bazą wina jest słodki szczep Moscato o bogatym, owocowym bukiecie. Jest to propozycja szczególnie dla fanów słodkich, nietuzinkowych smaków i niewielkich mocy. Polecamy serwować samodzielnie, z cząstką brzoskwini, bądź do deserów na zimno.
Wino to napój alkoholowy, który uzyskuje się podczas procesu fermentacji moszczu winogronowego, czyli świeżo wyciśniętego soku z owoców pozbawionego pestek, skórek i łodyżek. A czym dokładnie jest wino i jak długo trwa jego przygotowanie? Wino powstaje ze starannie dobranych szczepów winogron i może zawierać od 8,5% do 15% obj. alkoholu. Samo przygotowanie moszczu zajmuje około miesiąca, a fermentacja wina trwa mniej więcej 14 dni. Gotowy produkt jest poddawany procesowi leżakowania. W tym celu wino przechowuje się w specjalnych beczkach, które muszą być trzymane w ściśle określonych warunkach. Czas dojrzewania wina w zależności od jego rodzaju może wynosić od kilku tygodni do nawet kilku lat. W tym okresie znacząco zmienia się jego smak i aromat. Odpowiednie leżakowanie sprawia, że wino zyskuje pełniejszy i bogatszy smak i często ma również wpływ na jego cenę.
Wino może mieć kolor czerwony, biały, a nawet różowy. Jego barwa powstaje w procesie macerowania. Zgniecione grona przetrzymuje się w moszczu przez kilka tygodni, aby macerujące się skórki nasyciły kolorem powstałą ciecz. Dodatkowo w trakcie opisanego procesu z pestek winogron uwalniają się taniny, które wpływają na smak wina i charakterystyczne uczucie cierpkości, które pozostaje w ustach po wypiciu łyka. W zależności od rodzaju użytych winogron i czasu ich macerowania wino może przybrać barwę czarnej czerwieni, purpury, wiśni, a niekiedy jest lekko ceglaste, fioletowe lub nawet granatowe. Na kolor wina ma także wpływ grubość skórki danego szczepu winogron. Im grubsza skórka, tym wino będzie ciemniejsze.
A jak powstają wina białe i różowe? Białe wina wytwarza się z białych winogron lub z ciemniejszych odmian, ale w takim wypadku producenci rezygnują z procesu maceracji. Niektóre wina łączą w sobie kilka odmiennych szczepów winogron, co pozwala uzyskać unikalną barwę. Wino różowe powstaje zwykle z tych samych odmian winogron, co wino czerwone. Różnica w smaku i kolorze wynika przede wszystkim z krótszego okresu macerowania.
Wino to napój o wielu cennych właściwościach. Pite z umiarem korzystnie wpływa na przemianę materii, pracę nerek i na serce. Ponadto w winie znajdują się garbniki, które mają działanie antynowotworowe i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Dlatego ten napój jest chętnie wybierany przez konsumentów na całym świecie i może być spożywany podczas rodzinnego obiadu lub uroczystej kolacji. Mnogość rodzajów sprawia, że każdy może znaleźć wino, które będzie mu najlepiej odpowiadało. A jak dobrać wino do okazji?
To Ci się może spodobać: Najlepsze wina japońskie
Wino białe jest dostępne w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej oraz półsłodkiej. Jest to świetny dodatek do posiłków z drobiem, dań rybnych i owoców morza. Do tłustego i ciężkostrawnego jedzenia warto wybrać wino wytrawne, które doskonale podkreśli smak jedzenia i ułatwi trawienie. Słodkie białe wino można spożywać na przykład podczas spotkania towarzyskiego. W naszym sklepie posiadamy szeroki wybór białych win z całego świata. Wśród produktów półwytrawnych znajdziesz takie propozycje jak:
Wino czerwone wyróżnia się pięknym kolorem i wyrazistym smakiem. Ten trunek jest dostępny w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej i półsłodkiej. Wino czerwone wytrawne można zestawić z daniami ciężkostrawnymi i mocno doprawionymi. Będzie to doskonały dodatek do dziczyzny, gęsi, kaczki, a także różnego rodzaju wędlin. Wino czerwone półwytrawne idealnie komponuje się z daniami grillowanymi, wieprzowiną i soczystymi stekami. Natomiast wino czerwone słodkie i półsłodkie to świetny wybór do lodów, ciast i innych pysznych deserów. W naszym sklepie posiadamy bogatą ofertę win czerwonych, w tym w szczególności wina wytrawne. Wśród wielu ciekawych propozycji warto wyróżnić między innymi:
Wino różowe jest wyraźnie lżejsze w smaku i mniej cierpkie od wina czerwonego. Z tego względu jest to trunek chętnie wybierany przez panie podczas spotkań z przyjaciółkami, wieczorów panieńskich i innych wydarzeń o charakterze towarzyskim. Wina różowe występują w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej i półsłodkiej. Słyną z tego, że doskonale gaszą pragnienie, dlatego często są schładzane i podawane latem dla orzeźwienia. Wino różowe wytrawne to wspaniały dodatek do lekkich dań takich jak sałatki, makarony czy owoce morze. W naszym sklepie posiadamy bogatą ofertę różowych win z różnych kontynentów. Szukając odmiany wytrawnej, można się zdecydować na:
Bottega Prosecco DOC Rose Brut
Cava Dominio De La Vega Reserva Especial Rose Brut
Wino musujące wyróżnia się znacznym nasyceniem dwutlenku węgla, dzięki czemu zawiera popularne bąbelki. Dwutlenek węgla może być wytwarzany w trakcie fermentacji lub dodawany na późniejszym etapie produkcji. Wina musujące są dostępne w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej i półsłodkiej. Wytrawne wino musujące to świetny sposób na wyeksponowanie smaku przystawek. Można je podawać w towarzystwie ryb, owoców morza, ostryg, sałatek, pasztetów i różnego rodzaju warzyw. Dużą popularnością wśród konsumentów cieszą się półsłodkie wina musujące. W naszym sklepie można wygodnie zamówić:
Piper Heidsieck Demi-Sec Cuvée Sublime
Marina Alta Espumante
Wino wzmacniane to doskonały wybór dla koneserów tego trunku. Aby je otrzymać, w trakcie produkcji dodaje się mocniejszego alkoholu, co może spowodować wstrzymanie procesu fermentacji. Im szybciej zostanie dodany destylat, tym finalnie wino będzie słodsze. Wina wzmacniane są dostępne w wersji wytrawnej, półwytrawnej i słodkiej. Taki trunek będzie wspaniałym dodatkiem do wykwintnego obiadu, smażonej ryby lub słonych przekąsek. Naszym klientom oferujemy szeroki wybór win wzmacnianych słodkich, w tym między innymi:
Vista Alegre Reserve Ruby Porto
Trudno jest jednoznacznie określić, jak smakuje wino, ponieważ poszczególne odmiany mogą znacząco różnić się między sobą walorami smakowymi. W młodych winach zwykle dominują nuty owocowe. Takie produkty są lekko słodkie lub cierpkie. Smak starszych win można przyrównać do aromatu konfitur i przetworów owocowych, a najstarsze wina mają wyczuwalną woń suszonych owoców. A jak jeszcze może smakować wino? Wina wytrawne charakteryzują się mocną i lekko kwaskową nutą. Zwykle pozostawiają po sobie cierpki posmak w ustach. Wina półwytrawne są nieco słodsze i można w nich wyczuć wiele wyraźnych nut owocowych, które sprawiają, że smak wydaje się bogatszy. Wina słodkie i półsłodkie charakteryzują się delikatnym smakiem i często są pozbawione cierpkości. Można w nich wyczuć aromat wiśni, maliny, owoców leśnych, a niekiedy również posmak karmelu, jabłka czy gruszki.
Wino to napój o długowiecznej tradycji. Pierwsze wzmianki o tym trunku pochodzą z czasów wczesnego Egiptu. A jak pić wino? W tym celu trzeba się przede wszystkim zaopatrzyć w odpowiednie kieliszki. Jeśli wino ma oddać pełnię swojego smaku, to powinno być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Wino czerwone trzyma się w pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi od 16 do 18°C, wino białe może leżakować w temperaturze od 8 do 12°C, a wina musujące warto przed spożyciem dobrze schłodzić. A jak poprawnie pić wino? Ten trunek nie powinien być spożywany na pusty żołądek. Wino należy pić małymi łykami, żeby móc rozkoszować się jego smakiem.
Szampan to rodzaj wina musującego. Jego nazwa wywodzi się z Szampanii, czyli regionu w północno-wschodniej Francji, gdzie jest w głównej mierze wytwarzany. Prawdziwy szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania go dwutlenkiem węgla, a mimo to znajdują się w nim bąbelki i stanowi doskonałe orzeźwienie. Ten rodzaj napoju alkoholowego jest chętnie wybierany do świętowania ważnych okazji. W naszym sklepie posiadamy szampany wytrawne, półwytrawne i półsłodkie, które będą idealnym dopełnieniem rocznicy ślubu, zabawy sylwestrowej lub wielu innych wyjątkowych wydarzeń.