James Eadie Teannich 9YO
Beczki: # 718018, 718019 i 721587
Drewno: First fill Bourbon & refill hogshead
Destylowana: 2010
Butelkowane: 2020
Istnieje 22 produktów.
Beczki: # 718018, 718019 i 721587
Drewno: First fill Bourbon & refill hogshead
Destylowana: 2010
Butelkowane: 2020
Blair Athol 13YO POLAND EX #362232 First Fill Oloroso Sherry - w zapachu jesienne owoce, czerwone jabłka i galaretka z czerwonej porzeczki, nuty owsa, brązowego cukru i czekolady wraz z wyczuwalną pikantnością. Smak soczysty i owocowy z pikantnymi nutami, aksamitny z gorzką czekoladą, czerwonym jabłkiem i galaretką z czerwonej porzeczki, doprawiony odrobiną przypraw w postaci gałki muszkatołowej. Finisz długi z posmakiem czerwonej porzeczki i czekolady, gałki muszkatołowej, jabłka i cynamonu.
14-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2008 r. w destylarni Glen Elgin, starzona w beczce typu re-charred Hogshead. Cask no: 803153. Butelkowana w 2022 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 53,6%.
8-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2014 r. w destylarni Inchgower, finiszująca przez 6 miesięcy w beczkach typu hogshead z europejskiego dębu po winie Malaga z pierwszego napełnienia. Butelkowana w 2022 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 52,9%.
11-letnia whisky single malt. Destylowana w 2010 r. w destylarni Caol Ila, finiszująca przez 16 miesięcy w beczkach z europejskiego dębu typu sherry butt z pierwszego napełnienia. Cask no: 361934. Butelkowana w 2022 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 57,7%.
10-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2013 r., finiszująca w beczkach re-charred hogshead, butelkowana w 2023 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 58,9%. Cask no: #302358.
13-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2010 r. w destylarni Teaninich, finiszująca przez 36 miesięcy w beczkach typu hogshead z europejskiego dębu po Marsali z pierwszego napełnienia. Butelkowana w 2023 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 56,5%. Edycja ograniczona - jedynie 319 sztuk. Cask no: 358025.
12-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2010 r. w destylarni Glen Elgin, finiszująca przez 30 miesięcy w beczkach typu hogshead z europejskiego dębu po sherry oloroso z pierwszego napełnienia. Butelkowana w 2023 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 56,6%. Edycja ograniczona - jedynie 273 sztuki. Cask no: 361161.
22-letnia whisky single malt przeznaczona wyłącznie na eksport. Destylowana w 2000 r. w destylarni Ardmore, finiszująca przez 83 miesiące w beczce Sherry Butt. Butelkowana w 2023 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 55,7%. Edycja ograniczona - jedynie 250 sztuk. Cask no: 10/1
8-letnia whisky single malt z regionu Speyside. Destylowana w 2014 r., finiszowana w beczkach first fill bourbon, butelkowana w 2022 roku przez niezależnego bottlera Jamesa Eadie z Edynburga z mocą 46%. Cask no: #109,111,112. Edycja licząca jedynie 1058 sztuk. Profil smakowy: suszone owoce i bakalie.
Single cask zabutelkowany przez znaną Wam wszystkim firmę James Eadie. Cechą charakterystyczną wszystkich jej butelkowań są finisze w beczkach po przeróżnych, wzmacnianych winach. Intensywne aromaty i esencjonalny kolor whisky to znaki szczególne James Eadie whisky.
Auchroisk 10YO 57,3% 1st Fill Marsala Hogshead Finish
Kremowa, owocowa, z aromatem wafli/gofrów, syropu cukrowego, kremowej śmietany, orzechów, śliwki, grapefruita, jogurtu greckiego i suszonej moreli.
Single cask zabutelkowany przez znaną Wam wszystkim firmę James Eadie. Cechą charakterystyczną wszystkich jej butelkowań są finisze w beczkach po przeróżnych, wzmacnianych winach. Intensywne aromaty i esencjonalny kolor whisky to znaki szczególne James Eadie whisky.
James Eadie BLAIR ATHOL 14YO #307364 55,3% RE-CHARREDHogshead.
Pikantna, lekko orzechowa, z gałką muszkatołową, migdałami, orzechami ziemnymi, świeżo upieczonym ciastem, syropem trzcinowym, z finiszem owoców pestkowych - wiśnia, śliwka.
Single cask zabutelkowany przez znaną Wam wszystkim firmę James Eadie. Cechą charakterystyczną wszystkich jej butelkowań są finisze w beczkach po przeróżnych, wzmacnianych winach. Intensywne aromaty i esencjonalny kolor whisky to znaki szczególne James Eadie whisky.
Glendullan 12YO 55,8% 1st Fill Amontillado Sherry Hogshead Finish
Aromat świeżych wypieków, cukierni, marcepana, miodu, chmielu i soku winogronowego, mandarynek, rodzynek, śliwek, delikatny posmak soli.
Single cask zabutelkowany przez znaną Wam wszystkim firmę James Eadie. Cechą charakterystyczną wszystkich jej butelkowań są finisze w beczkach po przeróżnych, wzmacnianych winach. Intensywne aromaty i esencjonalny kolor whisky to znaki szczególne James Eadie whisky.
Inchgower 15YO 58,3% 1st Fill Amontillado Sherry Hogshead Finish
Marakuja, mango, konfitura pomarańczowa, kiwi, mielone ziarna kawy, pistacje, karmel, czekolada.
James Eadie otwiera nowe perspektywy na whisky ze wszystkich regionów Szkocji. Niezależna firma rozlewnicza, nazwana na cześć przodka założyciela, dostarcza koneserom whisky z pojedynczej beczki i w małych partiach. Butelkowane są w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i w bardzo limitowanych ilościach. James Eadie Strathmill 12YO 2011/2024 beczka #367496 typ: First Fill Oloroso Butt.
Beczki: # 321763, 321775 i 316478
Drewno: re-charred & refill hogsheads
Butelkowane: 2020
Beczki: # 801358, 801359 i 806436
Drewno: First fill Bourbon & refill hogshead
Destylowana: 2010
Butelkowane: 2020
Beczki: # 314374, 314377 i 314381
Drewno: re-charred hogshead
Destylowana: 2009
Butelkowane: 2020
Ta 10-letnia edycja whisky autorstwa Jamesa Eadie. Dojrzewała przez 20 miesięcy w beczce po sherry Palo Cortado. Butelkowana o mocy 56,9%. Zapach: bogate nuty toffi, lawendy i miodu łączą się z zielonym jabłkiem i wyciśniętym grejpfrutem. Smak: początkowe nuty toffi, wanilii i miodu łączą się z suszonymi owocami i rodzynkami w środkowym podniebieniu. Finisz: miękki i wytrawny, pozostawiający delikatne kwiatowe nuty.
Ten 11-letni single malt z dystelarni Caol Ila, niezależnie butelkowany przez Jamesa Eadie! On został wydestylowany w 2009 roku i zabutelkowany w 2021 roku. Ta whisky dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Palo Cortado to droga odmiana sherry w starszym wieku, która charakteryzuje się złożonym profilem smakowym, z pikantnymi nutami, słodyczą na języku i długim finiszem. Wyprodukowano zaledwie 315 butelek.
Zapach: chleb tostowy z dżemem morelowym, nutą orzecha laskowego i nadmorskiego powietrza.
Smak: dąb, przyprawione owoce , kremowa konsystencja, cynamon, dym i sól morska.
Finisz: czerwona porzeczka, ognisko, palony cukier, morska bryza i dość długi.
W mieszance znalazły się whisky, które dojrzewały w beczkach z amerykańskiego dębu lub w beczkach po sherry. Master Blender Norman Mathison, wykorzystał swoje czterdziestoletnie doświadczenie, aby przywrócić whisky Jasona Eadiego do życia. Rezultatem jest elegancki, torfowy dram, który oferuje rzadki wgląd w sztukę mieszania z pierwszej złotej ery szkockiej whisky. Aromat: mnóstwo trawiastego torfu i subtelnego słodu, dym z ogniska i lody waniliowe. Smak: delikatna masa dymu, które kończą się odrobiną skrystalizowanego imbiru. Finisz: raczej słodki, z odrobiną dymku, który powoli ustępuje.
Single cask zabutelkowany przez znaną Wam wszystkim firmę James Eadie. Cechą charakterystyczną wszystkich jej butelkowań są finisze w beczkach po przeróżnych, wzmacnianych winach. Intensywne aromaty i esencjonalny kolor whisky to znaki szczególne James Eadie whisky.
Dailuaine 14YO 48,1% 1st Fill Malaga Butt Finish
Świeże brzoskwinie, skórka pomarańczy, mango, maślane herbatniki, karmel, sałatka z owoców tropikalnych, liczi, wiśnie i wanilia.