Joseph Perrier Demi-Sec + box
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Istnieje 57 produktów.
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
W roku 1825, w niewielkiej miejscowości Chalons-en-Champagne powstał dom szampański, nazwany imieniem założyciela - Josepha Perriera.
Ten szampan o złotej barwie i wyjątkowej piance to zestawienie niezwykłych, odświeżających aromatów pełnego, wyrafinowanego smaku co zostało osiągnięte dzięki 3 letniej maturacji w piwnicach.
Moet & Chandon Nectar Imperial jest uważany za najdoskonalszego przedstawiciela szampanów z odmiany demi sec (półwytrawny). Jego blado- żółty kolor ze złotymi refleksami doskonale współgra z aromatycznym bukietem egzotycznych owoców oraz dopełniającą nutą wanilii. W smaku urzekająca gęstość ananasa i mango z odrobiną grejpfrutowej świeżości płynnie przeplata się z jedwabistym posmakiem mirabelki, śliwki oraz moreli. Moet & Chandon Nectar Imperial został stworzony aby cieszyć swym niepowtarzalnym smakiem i widowiskową grą mnóstwa trwałych bąbelków.
Veuve Clicquot Brut to szampan wytrawny. Wyróżnia go doskonałe połączenie delikatności i mocy aromatów.
Wierna struktura szampana Veuve Clicquot Demi Sec to mieszanka głównie Pinot Noir i Pinor Meunier, zakończona Chardonnay i 15-25% win z reserve. Szampan posiada piękny, żółty kolor ze złotymi refleksami. Intensywny zapach przywodzi na myśl dojrzałe owoce. Jest okrągły i łagodny na podniebieniu, z delikatną kwasowością. Veuve Clicquot Demi Sec to najlepsza kompozycja do deserów i owocowych ciast.
Szczepy specjalnie wybrane do stworzenia tego trunku to Cumieres Rouge, Chardonnay oraz Pinot Noir.
To jeden z najbardziej znanych i cenionych szampanów rocznikowych, również na polskim rynku. Charakterystyczna butelka nieodłącznie kojarzy się z prestiżem, wyjątkowym smakiem i specjalną okazją. W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d'Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
Moët & Chandon to dom szampana słynący na całym świecie z produkcji najlepszych i najbardziej pożądanych trunków.
Moët & Chandon to jedyny szampan będący owocem "assemblage" ponad 200 win. W czasie dojrzewania przechowywany jest w piwnicach prawie dwa razy dłużej niż wymaga tego sztuka produkcji win szampańskich - trzydzieści miesięcy. Trzy podstawowe gatunki winogron Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier mieszane są z czerwonym winem pochodzącym z najlepszych szczepów Pinot Noir.
Klasyczny szampan, o łagodnym, delikatnie słodkawym smaku.
Szampan charakteryzujący się przepięknym kolorem z różanymi akcentami. Wyjątkowo hojny i elegancki nos, bardzo delikatne bąbelki - to klasa sama w sobie. W mieszance dominuje pełen charakteru szczep Pinot Noir (55%), obok finezyjnego Chardonnay (30%), owocowego Pinot Meunier (15%) oraz białych i czerwonych win reserve (do 40%). Veuve Cliquot Rose urzeka żywą barwą, intensywnym i eleganckim bukietem aromatów z wyczuwalnymi truskawkami, malinami i wiśniami, a następnie nutami suszonych owoców i ciasta. W smaku dominują owoce. Kompozycja jest krągła, wyrazista i elegancka.
Joseph Perrier Brut to szampan o złotej barwie pochodzący z samego serca Szampanii. Jest to tradycyjne połączenie białego szczepu Chardonnay (35%) z ciemnymi Pinot Noir (35%) oraz Pinot Meunier (30%).
Moet & Chandon Ice Imperial został specjalnie opracowany przez Chef de Cave Benoit Gouez, z myślą by podawać go na lodzie. Wino jest wyjątkowe, delikatne i gładkie. Swój najpełniejszy efekt osiąga podczas spotkania z lodem, wówczas ujawnia intensywny owocowy, bogaty i pełen świeżości niesamowity smak.
Wersja Rare Millesime to prestiżowe, klasyczne cuvée z winobrania w 2002 roku. Skomponowane w większości ze szczepu Chardonnay (70%) uprawianych w regionie Montagne de Reims uzupełnione szczepem Pinot Noir (30%) z tego samego rejony. Szampan, który dojrzewa ponad 7 lat, dzieki czemu jego złota barwa jest pełna i przejrzysta, a delikatne aromaty egzotycznych owoców łączą się w harmonijną kompozycję z zapachami suszonych migdałów, orzechów i fig.
Essentiel Cuvée Réserve Extra Brut jest produkowany w ograniczonych ilościach. Ma jasnozłoty kolor; aromaty świeżych jabłek, migdałów i rześkich nut cytrusowych. Na podniebieniu płynnie łączy ciasto owocowe z nutą orzechów i odrobiną zasolenia. Jest to wino rześkie i orzeźwiające, ze świeżymi cytrusami na długim finiszu.
Mocno urzekająca, różowa wersja Armand de Brignac - jednego z najbardziej wykwintnych szampanów. Wytrawna, skomponowana z 50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier i 10% Chardonnay, o pięknej, łososiowej barwie i bukiecie pełnym soczystych, świeżych truskawek i porzeczek. W tle pojawiają się nuty lekko wędzone i dymne. W smaku wyczuwalne czerwone owoce i długi, aromatyczny finisz.
Armand de Brignac, prestiżowe cuvée, dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Aromaty brzoskwini, moreli i czerwonych owoców, nuty cytrusów, kwiatu pomarańczy i brioche. W ustach bogaty w egzotyczne owoce, wiśnię, cytryny, wanilię i miód. Na podniebieniu miękki i kremowy. Idealny jako aperitif. Doskonale komponuje się z smażonymi przegrzebkami, pieczoną przepiórką i rybami słodkowodnymi.
Organiczny szampan Joseph Perrier Cuvée Royale Extra Brut jest bardzo wyrazisty, jest czystą ekspresją terroir. Składa się głównie z win z rocznika 2015. Dobry balans pomiędzy świeżością, krągłością i mocą. Lekki aromat przywodzi na myśl dojrzałe jabłko, brzoskwinię, tosty i orzechy. Wytrawny smak rześkich owoców dopełniony nutą ziołową i cytrusową. Miękkie, eleganckie bąbelki, kwaskowatość grejpfruta i nuty mineralne nadają smakowi równowagę. Wino pozostawia długotrwały, lekko rozpływający się w ustach posmak. Dobrze komponuje się jako dodatek do czerwonych mięs, ryb i przysmaków z owoców morza. Joseph Perrier był oficjalnym dostawcą dla królowej Wiktorii i króla Edwarda VII.
"Tylko to, co najlepsze" - to prosta reguła, jaką kierował się George Hermann Mumm, twórca wina G.H. Mumm. Do produkcji tego wyjątkowego szampana wykorzystuje się najlepsze wina bazowe Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Aromat brzoskwini, moreli, wanilii, karmelu oraz miodu. Najlepiej serwować go z owocami morza, rybami oraz białym mięsem. Wyjątkowość tego szampana to również jego ciemnozielona butelka z czerwoną wstążką. Alkohol prezentuje się niezwykle elegancko.
Złocisty, z delikatną i trwałą perlistością. Delikatne nuty owoców cytrusowych, brzoskwini, cynamonu i wanilii. Na podniebieniu świeży, pikantny, elegancki i zrównoważony. 35% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier. Zestawienie niezwykłych, odświeżających aromatów pełnego, wyrafinowanego smaku zostało osiągnięte dzięki 3 letniej maturacji w piwnicach.
Cuvée o błyszczącej złotej barwie. To wino o wielkiej elegancji i finezji. Nos ujawnia aromaty pasty owocowej i przypraw, z przewagą imbiru. Po napowietrzeniu na pierwszy plan wysuwa się owocowość Pinot Noir, z nutami czarnej porzeczki i borówki. W smaku kandyzowane owoce i aromaty pigwy - delikatne i pyszne. Podniebienie jest pełne i nieskończenie trwałe, z wyraźnymi słonymi nutami. Wspaniała osobowość tego cuvée rozbudzi Twoje kubki smakowe podczas aperitifu z nutami morskimi. Idealnie pasuje do carpaccio z przegrzebków, w towarzystwie lekkiego musu cytrusowego.
Szampan to bez wątpienia najbardziej znane i najbardziej ekskluzywne wino świata. To jedyne w swoim rodzaju wino musujące - eleganckie i wyważone, a jednocześnie dynamiczne i niespokojne. Szampany kojarzą się z luksusem i prestiżem. Przez to towarzyszą nam przy celebracji najważniejszych i najdostojniejszych wydarzeń. Szampany wywodzą się z Szampanii, a więc północno-wschodniego regionu Francji. Od innych win wyróżnia je tradycyjny sposób produkcji bez sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla. Przyjemne w odbiorze bąbelki to efekt naturalnego procesu fermentacji zachodzącego w butelkach po dodaniu odpowiedniej mieszanki drożdży i cukru. W zależności od ilości cukru, szampan może być półsłodki lub wytrawny.
To Ci się może spodobać: Najlepsze szampany Brut
W 1668 roku młody mnich benedyktyński – Dom Pierre Pérignon osiadł w opactwie Hautvillers z widokiem na Szampanię. Z powodzeniem starał się on przemienić zwykłe wino w szampana. Ostatecznie wymyślił on oryginalny i mistyczny akt tworzenia bąbelków w Szampanie. Z kolei w 1718 roku w kronikach pojawiły się zapisy, że „od ponad 20 lat Francuzi zaczęli gustować w winie musującym”, a niedługo potem powstały pierwsze sklepy z winami musującymi z Szampanii. W 1735 roku królewskie rozporządzenie ustanowiło przepisy regulujące kształt, rozmiar i wagę butelek szampana. Według wytycznych korki powinny mieć długość 3,75 cm i być mocno przymocowane do kołnierza butelki.
Do produkcji Szampana używa się głównie trzech szczepów winogron – Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Najczęściej są one zbierane ręcznie, ze względu swoją delikatność. Następnie z zebranych winogron produkowany jest sok, który fermentuje. Tak powstały produkt nazywany jest winem bazowym. Po pierwszej fermentacji następuje druga – kluczowa w całym procesie produkcji szampanów. Fermentacja ta, zwana również fermentacją wtórną, to proces, podczas którego powstają uwielbiane przez nas bąbelki.
Po przelaniu wina bazowego do butelki dodawana jest do niego specjalna mieszanka drożdży, cukru i wody (liqueur de tirage), dzięki której cały proces może się odbyć. Tak napełnione butelki są zamykane kapslem. Powstała mieszanka poddawana jest dojrzewaniu w specjalnych piwnicach na okres minimum 15 miesięcy. Podczas leżakowania wina, następuje kolejny ważny etap w produkcji szampanów, zwany remuage.
Wymyślony przez słynną wdowę Clicquot proces polega na ręcznym obracaniu dojrzewających butelek, które usadowione są w pozycji pół poziomej - szyjką w dół, na specjalnym stojaku. Jest to jedna z najbardziej pracochłonnych czynności, która odpowiada również za finalną cenę szampanów.
Po okresie leżakowania szampana następuje usunięcie osadu (degorgement). W tym celu mrozi się szyjkę butelki z zebranym pod korkiem osadem, który następnie usuwany jest razem z kapslem. Potem przelewa się je do ostatecznej butelki razem z użytym wcześniej winem bazowym i cukrem (liqueur d'expedition). Mieszanka ta odpowiada za tzw. dosage w końcowym produkcie, czyli zawartość cukru w gramach na litr wina. Po zakorkowaniu i naklejeniu etykiet możemy nazywać to wino musujące Szampanem.
Zobacz również: Najlepsze szampany Demi-Sec
Szampan, aby zachować wszystkie swoje walory smakowe, powinien zostać schłodzony w lodówce do temperatury około 5-9 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura wydobędzie jego przyjemny aromat. Ostrożnie otwarty trunek nalewamy przechylając kieliszek, co zminimalizuje pianę.
To Ci się może spodobać: Najlepszy aperitif / wermut / bitters