Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Seria

Seria

Pojemność

Pojemność

Rodzaj

Rodzaj

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 49,00 zł - 36 900,00 zł

Dostępność

Dostępność

Aktywne filtry

Wee Smoky Single Grain Batch 2

 

Wee Smoky Single Grain Batch 2

Cena 199,00 zł
Dostępne: W magazynie

Wee Smoky to wyjątkowa szkocka whisky single grain z wyczuwalnym, dymnym aromatem, który powstał w wyniku finiszowania w torfowych beczkach. Alkohol ten nadal zachowuje jednak pyszne nuty waniliowe i owocowe, których można oczekiwać od whisky zbożowej, ale za sprawą dymnych aromatów powstaje intrygujące połączenie. Szczególnie dobrze sprawdza się w drinkach i koktajlach.

Dalmore 12YO

Dalmore 12YO

Cena 275,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dalmore to prawdziwy indywidualista.Whisky pochodząca z północnego Highland wyróżnia się bogactwem i głębią smaku.Bogactwo aromatów wynika z zastosowania jednych z najdziwniejszych alembików w całej Szkocji, a ich sposób funkcjonowania nawet specjalistów przyprawia o ból głowy. Prezentowana wersja Dalmore 12YO najpierw dojrzewa 9 lat w dębowych beczkach po bourbonie, po czym dzielona jest na dwie części - pierwsza z nich kontynuuje dojrzewanie w/w beczkach, a pozostała część przelewana jest do 30 letnich beczek po Matusalem Oloroso sherry.Podsumowując Dalmore 12YO to elegancka whisky, która dzięki indywidualnemu charakterowi, oraz wysokiej estetyce opakowania i rozpoznawalnemu logu idealnie nadaje się na prezent dla kogoś szczególnego lub dla siebie.

The Balvenie 12YO Double Wood

The Balvenie 12YO Double Wood

Cena 349,00 zł
Dostępne: W magazynie

Balvenie Double Wood jest 12-letnią Single Malt Whisky, produkowaną jedynie z jęczmienia, destylowaną w starych miedzianych alembikach sprzed ponad 100 lat. Jednym z jej niezmiennych składników jest czysta, krystaliczna woda pochodząca ze źródeł Robbie Dhu. Unikalny smak The Balvenie Double Wood zawdzięcza dojrzewaniu w dwóch rodzajach beczek: dębowych po bourbonie, następnie w beczkach po oryginalnej sherry. Jest pełna toffi, karmelu i pomarańczy.

Dalmore 18YO

Dalmore 18YO

Cena 1 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ta wyjątkowa whisky przez pierwsze 14 lat była poddawana starzeniu w beczkach z dębu amerykańskiego, a następne 4 lata w beczkach po 30-letniej sherry Matusalem. Nos emanuje aromatami wanilii i ciemnej czekolady wzbogaconymi o nuty pomarańczy i cynamonu. W ustach kandyzowane cytrusy, kawa, gałka muszkatołowa i goździk. W długim finiszu przewijają się cytrusy, dąb i przyprawy.

Speyburn 10YO

Speyburn 10YO

Cena 139,00 zł
Dostępne: W magazynie

Pochodząca z regionu Highland 10 letnia whisky single malt produkowana w destylarni Speyburn. Whisky posiada intensywny aromat z wyczuwalnymi nutami cytrusów. W bukiecie zauważalne są nuty skórki pomarańczowej, ziół, olejku sosnowego, zielonej mięty oraz delikatnej zbożowej słodyczy. W smaku gładka, dobrze wyważona z akcentami zbożowej słodyczy, ekstraktu słodowego oraz anyżu zmieszanego z odrobiną dymu. Zakończenie dość długie z bogatą nutą jęczmienia. Zakład Speyburn wybudowany został w roku 1897 z inicjatywy Johna Hopkinsa oraz jego trzech wspólników.

Glenfiddich 18YO

Glenfiddich 18YO

Cena 549,00 zł
Dostępne: W magazynie

Prezentowana whisky Glenfiddich przez 18 lat leżakuje w beczkach po sherry oraz bourbonie. Przez ten okres czasu nabiera mocy oraz wyrazistego, pełnego smaku. Dość intensywny i słodkawy aromat jabłek jest doskonale równoważony przez lekki akcent dębu. Długi i aksamitny finisz powoduje, że kompozycja jest niezwykle harmonijna i elegancka.

Bowmore 12YO

Bowmore 12YO

Cena 239,00 zł
Dostępne: W magazynie

Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779, jest jednym z najstarszych zakładów na wsypie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Leży nad zatoką Loch Indaal w Bowmore - największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Wersja 12-letnia whisky Bowmore jest kwintesencją połączenia wyraźnego torfu, charakterystycznego dla Islay z intensywnie owocowym smakiem.

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail

Cena 435,00 zł
Dostępne: W magazynie

Ardbeg Uigeadail to whisky, którą wypuszczono w 2003 roku jako nierozcieńczone uzupełnienie aktualnego asortymentu. Ostra i zdecydowana w smaku z ciężkim aromatem torfu, który łagodzą nuty słodkich rodzynek, sherry i lukrecji. Ardbeg Uigeadail nie jest filtrowany na zimno. Ardbeg Uigeadail charakteryzuje się świeżym zapachem, wrzosu, wanilii, marcepana, solonego masła i dymu torfowego.

Dalmore 15YO

Dalmore 15YO

Cena 599,00 zł
Dostępne: W magazynie

Dalmore to 15 letnia whisky dojrzewająca w beczkach po sherry, która zadebiutowała na rynku w 2007 roku. W smaku wyczuwalna jest cała paleta korzennych, zimowych przypraw z akcentami skórki pomarańczowej i charakterystycznymi czekoladowymi nutami. Bardzo przyjemny aromat owocowego ciasta. Na finiszu mocniej wyczuwalny jest dodatek słodu jęczmiennego oraz dymne espresso.

Glenglassaugh Torfa

 

Glenglassaugh Torfa

Cena 255,00 zł
Dostępne: W magazynie

Limitowana edycja torfowej whisky z destylarni Glenglassaugh. Do jej wyprodukowania posłużył słód jęczmienny tradycyjnie suszony torfowym dymem. Glenglassaugh Torfa ma unikalny, dymny aromat bardzo odmienny od typowych whisky z regionu Highland. Charakteryzuje się lśniącą, żółtą barwą, aromatami słodkiego torfu, morskiej bryzy i skórki cytrynowej z odrobiną dżemu morelowego, imbiru i czarnego pieprzu. W smaku odnajdujemy kandyzowanego melona i ananasa, pieczone jabłka, ciasteczka owsiane, trochę wrzosowego miodu, a wszystko to zanurzone w słodkim torfie.

Galore 5YO

Galore 5YO

Cena 229,00 zł
229,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Whisky Galore jest znana z Legend Szkocji z powodu słynnego incydentu w 1941 roku, kiedy niemiecki statek towarowy S.S. załadowany whisky, rozbił się w Sound of Eriskay, przy zachodnim wybrzeżu Szkocji. Statek przeszedł do historii, z powodu nieszczęśliwego wypadku ze względu na whisky, którą szmuglował. Ten wariant Whisky Galore leżakuje 5 lat i pochodzi z destylarni w Speyside - Craigellachie.

Glenlivet 15YO

Glenlivet 15YO

Cena 319,00 zł
Dostępne: W magazynie

15 - letnia whisky The Glenlivet French Oak Reserve zachwyca wyjątkową interakcją owoców i przypraw dając intensywnie słodkawy aromat z nutą cytrusową. Pełna paleta kontrastuje smak dojrzałego mango z cynamonem i białym pieprzem. Wszystko to prowadzi do długiego kremowego finiszu zrównoważonego pociągającą wyrazistością uzyskaną podczas procesu dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu z regionu Dordogne. Whisky wnika głęboko w drewno, co nadaje jej intensywnego aromatu i bogatych, owocowo-orzechowych nut smakowych.

Old Pulteney Duncansby Head

Old Pulteney Duncansby Head

Cena 330,00 zł
Dostępne: W magazynie

Jest to whisky z destylarni Old Pulteney, leżącej w północnej części regionu Highlands, nad Morzem Północnym. Whisky należy do interesującej kolekcji "Lighthouse Collection", nawiązującej do wyjątkowych szkockich latarni morskich. Ta wersja inspirowana jest latarnią Duncansby Head usytuowaną w pobliżu John O?Groats, gdzie spotykaja się wody Atlantyku oraz Morza Północnego. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz po sherry, dzięki czemu ma słodki i pełny smak. Wydana była w 2013 roku, głównie do sklepów duty free. Opakowana została w żywą czerwoną tubę.

Compass Box Glasgow Blend

Compass Box Glasgow Blend

Cena 179,00 zł
Dostępne: W magazynie

Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt - 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw - goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.

Aberlour - 34%
Laphroaig 18%
Clynelish 10%
Cameronbridge 35%
Highland blend z hybrydowych beczek 3%

Glenfarclas 10YO

Glenfarclas 10YO

Cena 199,00 zł
199,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką:
Dostępne: W magazynie

Whisky z regionu Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, ogrzana dłońmi otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi, gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.

Laphroaig Select

Laphroaig Select

Cena 229,00 zł
Dostępne: W magazynie

To nowe wydanie whisky z destylarni Laphroaig zlokalizowanej w południowej części wyspy Islay. Zakład słynie z produkcji bardzo dymnej i torfowej whisky. Edycja Select dostępna jest od 2014 roku. Została skomponowana ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek. Mistrz destylacji tworząc ta whisky wykorzystał destylaty starzone w beczkach po sherry Oloroso, w nowych beczkach z białego amerykańskiego dębu, po sherry Pedro Ximenez, w beczkach typu Quarter Cask oraz w beczkach po bourbonie. W rezultacie powstała interesująca i bogata whisky doskonała na każdą okazję.

Compass Box The Spice Tree

Compass Box The Spice Tree

Cena 265,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.

Glenrothes Vintage 1978

Glenrothes Vintage 1978

Cena 2 735,00 zł
Dostępne: W magazynie

Glenrothes Vintage to najnowszy a zarazem bardzo limitowany z niewielką dostępnością trunek. Do jego leżakowania użyto specjalnie wyselekcjonowane beczki przez Malt Master- John Ramsay.Intensywne ale przystępne pikantne śliwki, z kwiatową nutą w tle dają niezapomniane doznania węchowe. Bogaty, dojrzały smak, dębu , wanilii i białej czekolady. Dzięki czemu finisz jest bardzo długi, bogaty i słodki.

Knockando 12YO

Knockando 12YO

Cena 259,00 zł
Dostępne: W magazynie

Z destylarni założonej w 1898 roku co roku wychodzi najwyższej klasy produkt - jednorodna whisky słodowa produkowana wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku barwników (co sprawia, że kolor może różnić się między poszczególnymi butelkami). Mimo ciągłej produkcji możemy mieć pewność, że whisky zawarta w butelce Knockando pochodzi w całości z jednego roku (zwanego sezonem), co jest ewenementem na rynku whisky. Na dowód tego na każdej butelce (i puszce) jest wydrukowana odpowiednia data. Jak przystało na whisky z regionu Speyside, Knockando jest delikatna, o owocowym posmaku z lekką nutą migdałów, zaś ścisła kontrola ilości torfu użytego podczas produkcji ogranicza intensywność dymnego aromatu.

AnCnoc 12YO

AnCnoc 12YO

Cena 225,00 zł
Dostępne: W magazynie

AnCnoc 12 YO to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika whisky. Ten dwunastoletni single malt pochodzący z destylarni Knockdhu w Highlands jest jednym z najbardziej znanych destylatów na całym świecie. Wyrafinowany smak zaskakuje nawet najbardziej wprawionych znawców. Delikatny, przyjemny z domieszką pomarańczy i wanilii doskonale sprawdza się na każdą okazję.

Compass Box The Peat Monster

Compass Box The Peat Monster

Cena 245,00 zł
Dostępne: W magazynie

Kompozycja jednej whisky Single Malt z Islay, jednej z Isle of Mull i jednej Single Malt z Highland - Laphroaig, Ledaig i Ardmore. Dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. Torfowa, dymna, z nutami owoców, dobrze zrównoważona, niezwykle głęboka i złożona.

Glenfarclas 12YO

Glenfarclas 12YO

Cena 249,00 zł
Dostępne: W magazynie

Whisky doskonale oddająca charakter destylarni. W 2006 roku zdobyła tytuł "Best Sherried Whisky" na Single Malt World Cup. Glenfarclas 12 YO wygrał złoto na Stockholm Beer & Whisky Festival w 2007 roku i ponownie w 2008. Kolor bursztynowego złota. Świeży, lekki aromat łączy zapach sherry i miodu z nutą dębiny. Kusi pikantnie i słodko. Whisky bardzo dobrze zbudowana, pełna słodkich, owocowych doznań z odrobiną dębu i muśnięciem dymu. Finisz długi i aromatyczny, pozostawia pikantny posmak.

Samaroli Demerara Symphony Blended Rum

Samaroli Demerara Symphony Blended Rum

Cena 799,00 zł
Dostępne: W magazynie

Demerara Symphony blended rum z Gujany, destylowany w 2004 roku, butelkowany w 2021 r., starzony i butelkowany w Szkocji przez Samaroli. Zestawienie dwóch beczek z roczników 2003 i 2004. Limitowane wydanie 677 numerowanych butelek. Żelazny charakter godny brandy vintage. W aromacie nuta tymianku i przypiekanego jałowca. Smak złożony, bogaty - dymny, kwiatowy, owocowy i pikantny. Wytwarzany z trzciny cukrowej uprawianej wzdłuż brzegów Rio Demerara.

Szkocka whisky to najwyższej jakości destylat o wyjątkowym smaku i aromacie. Jak sama nazwa mówi, jej produkcja odbywa się w Szkocji, a kraj ten jest liderem, jeśli chodzi o jej jakość i złożoność smakową. Alkohol ten zaliczany jest przez koneserów do najlepszych na świecie. Wysokoprocentowy trunek tworzony jest na bazie słodu jęczmiennego, niekiedy z dodatkiem niesłodowanych ziaren innych zbóż, a dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Szkocka whisky stanowi bazę do wszelkiej maści koktajli, chociaż jej fani preferują degustowanie jej w postaci czystego destylatu.

Szkocka whisky- historia

Co warto wiedzieć o historii szkockiej whisky? Whisky jest alkoholem, który ma już prawie 1500 lat. Kiedyś określany był on przez mieszkańców Irlandii "wodą  życia". Co ciekawe, przypisywano mu właściwości lecznicze. Pierwotnie za produkcję trunku odpowiadali irlandzcy mnisi, który wykorzystywali do tego celu proces destylacji soków fermentowanych owoców. W późniejszym czasie alkohol zaczęli wytwarzać z jęczmienia. Mnisi wierzyli, że whisky została podarowana ludziom przez świętego Patryka. Jej nazwa pochodziła od przeznaczenia aqua vitae.  W przeszłości służyła do łagodzenia stanów chorobowych i licznych dolegliwości. Whisky pojawiła się w Szkocji dopiero w IX wieku.

To Ci się może przydać: Najlepsza whisky z Irlandii

Wraz z kolejnymi wiekami przeznaczenie tego trunku ewoluowało. Przestał być on już jedynie lekarstwem, a stał się alkoholem docenianym za swoje walory smakowe, który poprawiał samopoczucie i rozgrzewał. W historii szkockiej whisky istotnym wydarzeniem było nałożenie na nią wysokich podatków na przełomie XVII i XVIII wieku. Wskutek tego wzrosła nieoficjalna produkcja alkoholu bazująca na tradycyjnych recepturach. Na przełomie XVIII-XIX rozpoczęto przemysłową produkcję tego napoju, a także uregulowano wszelkie kwestie prawne. Stał się on wówczas częścią kultury żywieniowej całego imperium Brytyjskiego. Jego produkcją zaczęły zajmować się także kraje amerykańskie, dzięki czemu można śmiało mówić o whisky z USA. Współcześnie alkohol ten jest spożywany właściwie na całym świecie i to w setkach milionów rocznie. Szkocka Whisky stała się popularna również w Polsce, stanowiąc bardziej wyrafinowaną alternatywę dla wódki.

To Ci się może przydać: Najlepsza whisky z Polski

Jakie są zasady produkcji tego trunku?

Nie każdą whisky można nazwać szkocką. Aby tak się stało, alkohol ten musi spełnić kilka warunków. Pewne cechy odróżniają go od innych podobnych mu trunków produkowanych na świecie. Autentyczna szkocka musi destylować i dojrzewać właśnie na obszarze tego kraju. Oprócz tego sam proces dojrzewania musi wynieść co najmniej 3 lata i powinien odbywać się zawsze w dębowych beczkach. Inne ważne zasady, które wpływają na to, czy trunek jest prawdziwą szkocką to:

  • zawartość alkoholu na poziomie minimum 40%,
  • użycie w procesie fermentacji tylko samych drożdży,
  • do słodowego jęczmienia możliwe dodanie jedynie produktów pełnoziarnistych.

To właśnie wszystkie te specyficzne cechy wpływają na unikatowość whisky, jej smak, barwę i aromat. Wszelkie te zasady wytwarzania muszą więc zatem zostać spełnione, aby whisky zasłużyła na miano szkockiej.

Jak smakuje szkocka whisky?

Wiele zależy tutaj od samego sposobu jej produkcji. Niezwykle ważne są też wykorzystane do jej wytworzenia surowce, czas trwania destylacji czy też region Szkocji, z której pochodzi. Warto oczywiście spróbować kilku różnych odmian. Wtedy zaobserwujemy z pewnością to, że niektóre alkohole wyróżniają się lżejszymi i świeżymi nutami owocowymi czy kwiatowymi, natomiast w innych wyczuć można cięższe nuty dymne, torfowe czy korzenne.

Regiony produkcji szkockiej whisky

Szkocka whisky produkowana jest w wielu regionach tego kraju, a wśród nich możemy wymienić:

  • Lowlands - w tej części Szkocji alkohol ten poddawany był potrójnej destylacji, aczkolwiek współcześnie jest ona wykorzystywana jedynie w Auchentoschan. Produkowany w tym regionie trunek wyróżnia się delikatnością i lekkością, ponadto można w nim wyczuć kwiatowe nuty. Popularnymi destylarniami są: Auchentoshan, Glenkinchie czy Rosebank,
  • Highlands - whiski produkowana w tym regionie zachwyca koneserów swoim pełnym, intensywnie kwiatowym aromatem i smakiem. Jeśli chodzi o destylarnie znajdujące się na wybrzeżu, w ich trunkach można też wyczuć akcenty morskie- wodorosty, słoność i jodowość. Wśród popularnych destylarni w tym regionie warto wspomnieć o: Edradour, Oban, Dalwhinnie, Glenmorangie, Clynelish/Brora,
  • Islay - to dosyć mała wyspa należąca do archipelagu Hebrydów Wewnętrznych, w której działają znane na świecie destylarnie szkockiej whisky. Znane są one z produkcji alkoholu o silnym, torfowo-jodowo-dymnym aromacie oraz smaku. Możemy do nich zaliczyć takie destylarnie jak: Caol Ila, Port Ellen, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore,
  • Speyside - źródło szkockich destylarni, które skupia 50% zakładów z całej Szkocji. Region wyodrębniony z Highlans, który zajmuje się wytwarzaniem trunku lekkiego z owocowymi akcentami. Pewna część alkoholu dojrzewa w beczkach po sherry, dzięki czemu nabierają nieco cięższego i bardziej intensywnego smaku. Do destylarni z tego regionu należą: Cragganmore, Cardhu, Glenfarclas, Glenlivet, Macallan, Glenfiddich,
  • Campbeltown - historyczny obszar tego kraju i prawdziwe skupisko producentów tego trunku. Kiedyś działało tam aż kilkadziesiąt znanych i cenionych destylarni. Wiele z nich upadło, przez pogorszenie jakości tego wyrobu. Aktualnie w Campbeltown działa destylarnia Springbank, Glen Scotia oraz Kilkerran.

Szkocka whisky- rodzaje

Znanych jest kilka rodzajów szkockiej whisky, takich jak:

  1. Single Malt Scotch Whisky - pochodzi z jednej destylarni, a do jej destylowania wykorzystuje się kubełkowe aparaty destylacyjne (alembiki). W produkcji używa się wody i słodowego jęczmienia. Co ważne, nie stosuje się dodatku innych zbóż. Do tego rodzaju trunków można zaliczyć:  Aberfeldy12 yo, Glenlivet 12yo, Jura 10yo czy Aberlour 16yo,
  2. Blended Malt Scotch Whisky- tworzona poprzez połączenie minimum dwóch Single Malt Scotch Whisky. Nie jest destylowana tylko w jednej destylarni. Za jej pioniera uznaje się szkockiego kupca wina Adrewa Ushera,
  3. Single Grain Scotch Whisky- szkocki trunek wywodzący się z jednej destylarni (z wyłączeniem Single Malt Scotch Whisky oraz Blended Scotch Whisky).Trunek destylowany jest w specjalnych kolumnach destylacyjnych, a powstaje on ze słodu jęczmiennego, ale także z innych słodowanych czy niesłodowanych zbóż. W produkcji sięga się więc także po żyto, pszenicę czy kukurydzę. Do takich alkoholi należą: Tweeddale, Loch Lomond, Haig Club,
  4. Blended Grain Scotch Whisky - tworzona z użyciem minimum dwóch Single Blended Grain Scoth Whisky. Ich destylacja odbywa się w więcej niż w jednej destylarni,
  5. Blended Scotch Whisky- alkohol produkowany ze zmniejszania jednej albo większej ilości Single Malt Scotch Whisky oraz jednej, albo większej ilości Single Grain Scotch Whisky. Takie trunki cieszą się największą popularnością. Wśród nich możemy wymienić:  Johnnie Walker Blue Label, The Famous Grouse, Chivas Regal 25yo, Ballantine's, Dewar's, Bells, Teacher's, Whyte and Mackay, Cutty Sark, Justerini&Brooks.

Najchętniej wybieraną odmianą whisky szkockiej jest Blended Scotch Whisky. Do takiej odmiany należą właśnie produkty należące do wyjątkowo cenionych na świecie marek, takich jak np. Johnnie Walker oraz Ballantine’s. Jakie jeszcze są znane rodzaje whisky szkockiej? Trunek ten można też podzielić między innymi ze względu na wiek. W sprzedaży dostępne są alkohole kilkuletnie, jak i kilkunastoletnie. Ponadto whisky dzieli się na torfową lub słodową.

W jaki sposób podawać szkocką?

Koneserzy tych wyjątkowych trunków preferują smakowanie ich w postaci czystej, zwłaszcza w przypadku single maltów, które wyróżniają się niezwykle bogatym i złożonym profilem smakowym. Jeżeli jednak destylat okazuje się dla nas zbyt intensywny, wówczas można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. W tym celu należy użyć wody niegazowanej w temperaturze pokojowej, najlepiej z niską zawartością minerałów. Szkocką whisky najlepiej serwować w szkle o kształcie tulipana. Whisky smakuje wybornie także jako składnik drinków. Klasycznym i lubianym przez wielu napojem jest whisky z colą.

Szkocka whisky to prawdziwe bogactwo tradycji, ciekawej historii i niesamowitego smaku.