Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Filtry

Dostępność

Dostępność

Cena

Cena

  • 109,00 zł - 269,00 zł

Pojemność

Pojemność

Kolor

Kolor

Rodzaj

Rodzaj

Aktywne filtry

Sake Ichiban Shizuku Junmai Ginjo

 

Sake Ichiban Shizuku Junmai Ginjo

Cena 215,00 zł
Dostępne: W magazynie

Orzeźwiające sake w bardzo ekstrawaganckim opakowaniu. Sake Ichiban Shizuku stało się prawdziwym klasykiem w swojej kategorii. Szczególnie kwaśne sake wyróżnia się przede wszystkim oryginalnością opakowania. Jego oszałamiające papierowe opakowanie w ekstrawaganckich kolorach Japonii odsłania elegancką butelkę. Wspaniała prezentacja know-how autentycznego japońskiego browaru rodzinnego Miyashita. Sake Ichiban Shizuku to orzeźwiające, lekkie i słodkie sake, idealne do dań zgodnie z najczystszą japońską tradycją.

Sake Nito Omachi 48 16%

 

Sake Nito Omachi 48 16%

Cena 215,00 zł
Dostępne: W magazynie

Nito Omachi 48 pochodzi z browaru Maruishi Sake w prefekturze Aichi, który stał się dobrze znany miłośnikom sake w okolicach Tokio i całej Japonii. Nazwa drożdży: No.7, czyli tradycyjne drożdże stosowane w Japonii od 1940 roku, znane z nadawania owocowego smaku i aromatu. Pasteryzacja: 1 raz po butelkowaniu, co pozwala zachować aromat. Tylko ci, którzy ścigają 2 króliki, dostają 2 króliki. Nito próbuje podążać w obu kierunkach! Słodki i pikantny aromat i smak, z przodu i z tyłu, ciężki i lekki, złożony i czysty. Ma delikatny aromat wiśni, delikatną słodycz z owocowym smakiem i elegancką kwasowość. Kolor jasny. Zapach ładny, balans pomiędzy kwasowością i owocową słodyczą. Bukiet elastyczny, harmonijny, nuty wiśni. Finisz długi i zrównoważony.

Sake Samurai Junmai Daiginjo 16%

 

Sake Samurai Junmai Daiginjo 16%

Cena 129,00 zł
Dostępne: W magazynie

Sake Samurai z destylarni Asahikawa na Hokkaido ma głęboki i ostry smak dzięki zastosowaniu bardzo czystych ziaren ryżu. Kolor jasny. Zapach chleba na zakwasie, drożdży. Na podniebieniu krągłe i harmonijne. Długi, bardzo przyjemny finisz. Tradycyjnie sake spożywa się na zimno, na gorąco lub na lodzie, jak zwykli pić Samurajowie, ale także z napojem gazowanym i/lub sokiem z limonki. Zaleca się jego spożywanie do koktajli na bazie sake, ale także do sushi, sashimi, owoców morza i tataru z łososia.

Gekkeikan Black & Gold
  • Brak na stanie

 

Gekkeikan Black & Gold

Cena 139,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Gekkeikan Black & Gold to unikalna mieszanka dwóch sake, starannie wyselekcjonowanych przez ich mistrza. Niezwykle bogaty i złożony smak, w którym dominują nuty spadzi, papai, anyżu i prażonych orzechów to cechy charakterystyczne Black & Gold. Dobrze wyważoną kompozycję zwieńcza długi i gładki finisz. Sake to trunek wszechstronny - stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych tj. pieczona kaczka, grillowany kurczak, czy wieprzowina. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie owoców morza przyrządzanych na parze.

Shirayuki Sake
  • Brak na stanie

 

Shirayuki Sake

Cena 109,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Shirayuki Sake zostało po raz pierwszy wyprodukowane w 1550 roku w dzielnicy Nada, niedaleko Kobe. Warzone tam sake cieszyły się uznaniem opinii publicznej jako najlepsze ze wszystkich, jak zauważono w tradycyjnym powiedzeniu "NADA-NO KI-IPPON" w języku japońskim, co oznacza "NADA - najczystszy". Shirayuki Sake charakteryzuje się aromatem dosyć słodkim z nutami owoców, ryżu, marcepana, truskawek i drożdży. W tle trawa cytrynowa, skórka cytryny i lekko perfumowe akcenty. Wyczuwalny alkohol. Smak: słodki, czuć ryż, delikatne jagody, odrobinę zielonego jabłka i bananów. Konsystencja lekka, alkohol dobrze ukryty. Finisz: gładki.

Sake Beyond The Wall – Eren 15%
  • Brak na stanie

 

Sake Beyond The Wall – Eren 15%

Cena 269,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Kolekcja Beyond the Wall to limitowana edycja sake nawiązująca do mangi Attack of the Titans. To sake to Junmai Ginjo (55%) wykonane z ryżu odmiany Gohyakumangoku, które daje bardzo klarowne i nieskończenie gładkie sake. Eren jest głównym bohaterem Beyond The Wall. To sake jest jak charakter Erena, czysty i prosty. Dobrze zbalansowane pomiędzy słodyczą i wytrawnością, bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju potrawami. Kolor jasny. Zapach owocowy. Bukiet dobrze zrównoważony pomiędzy słodyczą i bardziej wytrawną stroną. Destylarnia Kikunosato.

Sake Beyond The Wall – Levi 15%
  • Brak na stanie

 

Sake Beyond The Wall – Levi 15%

Cena 269,00 zł
Dostępne: Brak na stanie

Beyond the Wall to limitowana edycja sake nawiązująca do mangi Attack of the Titans. To sake, to Junmai Ginjo (55%) z ryżu Yamadahnishiki, zwanego "Królem Ryżu Sake". Uważa się, że sake z Yamadahnishiki ma bogatszy smak i delikatniejszy, słodszy smak. Levi jest kapitanem armii, najsilniejszym człowiekiem. Podobnie jak postać Leviego, to sake jest potężne i oferuje bardzo bogate nuty. Kolor jasny. Aromat mocny i owocowy. Bardzo bogate nuty, delikatny i słodki smak. Destylarnia Kikunosato.

Sake

Definicja sake jest bardzo prosta - to naturalnie fermentowany napój alkoholowy, który powstaje z połączenia ryżu, wody, drożdży i koji. Sposób produkcji sake jest podobny do piwa, dlatego miejsca, gdzie wytwarza się ten napój nazywane są zazwyczaj browarami. Stosuje się tam charakterystyczną metodę warzenia, a system jego oceny bardzo różni się od każdego innego napoju alkoholowego. Unikalnym elementem produkcji sake jest to, że część ziaren jest przetwarzana w całości, a część mielona. Dzięki temu minimalizowane jest ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych aromatów. Na rynku dostępnych jest kilka odmian sake, które różnią się odpowiednimi proporcjami i dodatkami. Choć pod względem produkcji bliżej temu trunkowi do piwa, to w smaku można go nazwać bliższym krewnym wina. Specjalną odmianą sake jest „koshu”. Termin ten oznacza starzejące się sake, która może leżakować nawet wiele lat i w trakcie maturacji żółknie i nabiera bardziej miodowego smaku.

Zobacz również: Najlepsze miody pitne

Jak powstaje sake?

Sposób produkcji sale można podzielić na kilka etapów. Pierwszy polega na polerowaniu ryżu, podczas którego ziarna tracą od 30 do ponad 50% swojej objętości. Jest to celowe działania ukierunkowane na usunięcie wierzchniej warstwy, która zawiera tłuszcze, białka i składniki mineralne, które wpływają negatywnie na aromat i smak finalnego produktu. W dalszej kolejności poddane wcześniej polerowaniu ziarna są myte i moczone w ciepłej wodzie. Po zakończeniu tego procesu ryż poddaje się przez trzy dni działaniu szlachetnej pleśni, która nazywana jest kojikin. Powstająca w ten sposób mieszanka ryżu i pleśni również ma swoją nazwę – koji. Po około 3 dniach dodawane są do niej specjalne drożdże – shubo oraz woda, które w dalszej fazie są dokładnie mieszane i pozostawione w zbiorniku fermentacyjnym. Cały proces fermentacji zamyka się w przedziale czasowym od 20 do 40 dni. Powstała w ten sposób sake jest odcedzana przez płótno, filtrowana i pasteryzowana. W finalnym etapie poddaje się ją dodatkowo dojrzewaniu.

Może Ci się spodobać: Najlepsza tequila / mezcal

Rodzaje sake

Azjaci wyróżniają kilka rodzajów sake:

  • Junmai-shu - należy do grupy podstawowych rodzajów sake. Jest to tzw. czysta wersja bez dodatków alkoholu destylowanego. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem ryżu. Z tego powodu jest często wybierana  przez miłośników i koneserów tradycyjnego smaku sake.

  • Ginjo-shu - uważana jest za sake premium. Produkowana jest z delikatnie spolerowanego ryżu, o wyższej jakości i subtelniejszym smaku, który w dalszej fazie poddawany jest dłuższemu procesowi fermentacji i niższej temperaturze. Przez to ma delikatniejszy smak i wyjątkowy aromat owoców i kwiatów. Uosabia subtelność i elegancję tego trunku.

  • Nigorizake – uważana jest za wersję mglistą, nieoczyszczoną sake. Ulega procesowi prasowania przez płótno o mniej ścisłym splocie. Dzięki temu zawiera pewne ilości osadu ryżowego. Ma mleczną konsystencję i słodki smak. Jest to sake uchodząca za unikalną i niekonwencjonalną. Z uwagi na wspomniany osad, przed każdym jej podaniem należy wstrząsnąć butelką.

Zobacz również: Najlepsza wódka

Historia, czyli skąd się wzięła sake?

Ciężko jest podać konkretną datę powstania sake. Faktem jest, że ryż, z którego powstaje sake jest uprawiany w Chinach od ponad 7000 lat i od dawien dawna znajduje zastosowanie w produkcji alkoholu. Co istotne, Chiny są nie tylko miejscem narodzin Sake, ale również całej metodologii związane z produkcją tego trunku. 

Z kolei historia japońskiej sake sięga 2000 lat. W tym czasie mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni nieustannie doskonalą technikę jej warzenia. Historycznie sake wywodzi się gałęzi rolnictwa i jest związana z rytuałami Shinto. Napój ten ofiarowano Bogom wraz z produktami rolnymi i żywnością.

Zanim powstała klasyczne sake, w Japonii święcił triumfy jej prototyp, czyli Kuchi-kumi-sake. Do jej produkcji nie potrzebowano żadnych maszyn ani urządzeń. W zupełności wystarczały silne szczęki oraz zęby. Ziarna ryżu, ale również kasztany, orzechy oraz owoce były przeżuwane, a enzym, który występuje w ślinie uruchamiał proces fermentacji, dzięki dzikim drożdżom przenoszonym przez powietrze.

Zobacz również: Najlepsza japońska whisky

Jak pić i podawać sake?

Sake podaje się w różnych temperaturach. Eksperci wspominają o przedziale 5-55 st. C. Idąc za tą filozofią można stwierdzić, że dozwolone jest jej picie zarówno  na zimno, jak i na gorąco. Często temperaturę podania danej sake rekomenduje na etykiecie producent. Niemniej istnieją pewne ogólne zasady sposobu jej konsumpcji. Przyjęło się, że dojrzałe sake najlepiej smakuje na gorąco (42-45 st. C). Z kolei sake o delikatnym smaku podaje się podgrzane do 35-40 st. C, zaś sake owocowe i niepasteryzowane spożywa się na zimno lub z dodatkiem lodu.

Sake pije się zazwyczaj jako samodzielny trunek, ale młodsze pokolenia coraz częściej spożywają  ją w koktajlach alkoholowych i bezalkoholowych. Najpopularniejsze to: Wasabi Mary oraz Classic Sake-tini.