Destylarnia prowadzona jest w bardzo tradycyjny sposób, brak tu linii technologicznych i komputerów, a wszystko opiera się na ludzkich zmysłach. Jęczmień stosowany w Deanston pochodzi wyłącznie od szkockich rolników, a w roku 2000 whisky produkowana w tej gorzelnia otrzymała status organicznej, potwierdzonej certyfikatem Brytyjskiej Federacji Żywności Organicznej, ponadto gorzelnia wykorzystuje rzekę do generowania własnej energii elektrycznej. Co się zaś tyczy whisky to jedynie 15% produkcji desygnowane jest do tworzenia whisky typu single malt, pozostała część trafia do szkockich whisky mieszanych - Scottish Leader, Black Bottle oraz słynnych Drumgray Highland Cream Liqueur i Wallace Single Malt Liqueur. Sam destylat nie jest filtrowany na zimno, co dodatkowo podnosi jego wartość wśród koneserów tego trunku, a butelkowany jest na poziomie mocy beczki, tu 43,6%. Proces leżakowania odbywa się najpierw w beczkach po bourbonie z Kentucky, by następnie trafić do świeżych beczek z amerykańskiego dębu również nabywanych w Kentucky (Virgin Oak).

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.