Ardnamurchan Sauternes Cask Release 2024 50%
Leżakowana przez 8 lat, a następnie finiszowana w beczkach po winie typu Sauternes przez okres 30 miesięcy. Nuty dżemu morelowego, płatków migdałowych, marcepana, brioszki i suszonych owoców pestkowych.
Istnieje 23 produktów.
Leżakowana przez 8 lat, a następnie finiszowana w beczkach po winie typu Sauternes przez okres 30 miesięcy. Nuty dżemu morelowego, płatków migdałowych, marcepana, brioszki i suszonych owoców pestkowych.
Najnowsza, trzecia edycja whisky z destylarni Ardnamurchan- AD/04.21:03.
Połączenie whisky torfowej i nietorfowej, dojrzewającej w beczkach po bourbonie i sherry. Aromaty solanki, przypalonej skórki pomarańczy i lodowcowej mięty wypełniają nos, dopełnione nutami słonych orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, smażonych w głębokim tłuszczu bananów i tlącego się korzenia w całym podniebieniu.
Kolejna odsłona potencjału, który drzemie w tej wysuniętej na północny zachód destylarni. Receptura zbliżona do wersji poprzednich, choć destylat staje się coraz starszy. Profil zbliżony do wcześniejszych wydań, choć wyczuwalna jest w niej większa owocowość. 65% Bourbon Casks / 35% Sherry Casks, tylko 21000 rozlanych butelek. Cudownie zbalansowana, z nutami kremowej wanilii, dębowych przypraw i rozgrzewających suszonych owoców.
AD/04.22:02 Whisky single malt destylowana w destylarni Ardnamurchan. Powstała z połączenia torfowych i nietorfowanych beczek po bourbonie i sherry. 65% Ex-Bourbon / 35% Ex-Sherry. Aromat - prażone pianki, olejek pomarańczowy i popcorn. Na podniebieniu - popcorn, sól morska, kordiał z limonki, zwęglone pianki, gorzka pomarańcza, gorzka czekolada, wędzonka. Butelkowana bez filtracji na zimno i sztucznych barwników.
Nowa edycja szkockiej whisky single malt Ardnamurchan zabutelkowana w lutym 2022 w wersji Cask Strength z mocą 58,4%. Do jej produkcji użyto aż 50 różnych beczek: 40 dymnych beczek po bourbonie, 5 zwykłych beczek po bourbonie, 3 beczek dymnych po sherry Oloroso oraz 2 zwykłych beczek po sherry Oloroso. Przyjemny, słodki i jednocześnie dymny aromat łączy się z akcentami morskimi typowymi dla szkockich regionów. Ardnamurchan produkowana przez znakomitą destylarnię Adelphi proponuje najlepsze co szkocka whisky może dać - słodycz, dym i długo utrzymujący się, rozgrzewający finisz.
Ardnamurchan 2016 #66 to Single Cask dedykowany na polski rynek, wyselekcjonowany przez Jarosława Buss. Beczka: #66 hogshead sherry oloroso z hiszpańskiego dębu; profil dymny: 30-35ppm (podobny do Caol Ila/Laphroaig). Kawa, kakao, figi, daktyle. Przypalony karmel. Wszystko w delikatnie dymnej otulinie. Skoncentrowany, gęsty zapach i smak. Trwa i trwa. Edycja ograniczona do 335 numerowanych butelek.
Ardnamurchan Rum Cask release
Do jej stworzenia wykorzystano 28 ex bourbon barrels, które poddane zostały procesowi finiszowania w beczkach po rumie z Jamajki, oraz 3 ex bourbon barrels, nie poddane finiszowaniu.
58% z nich zawierała destylat dymny, 42% destylat bezdymny.
Moc 55%, naturalny kolor, bez filtracji.
Lody cytrynowe, dojrzałe morele, zakurzone zboże, solone nerkowce, banany, wanilia, grapefruity, czerwony cheddar, bita śmietana.
Ardnamurchan Cask Strength 2023
Stworzona w 90% z destylatów ex bourbon oraz 10% ex sherry.
87% z nich stanowiły destylaty dymne, 13% bezdymne.
Moc 58,1%, naturalny kolor, bez filtracji.
Wanilia, skórka cytrynowa, dojrzałe jabłka, gruszki, brzoskwinie, glony morskie, sól, bryza morska, tlące się ognisko, popiół, wędzonka.
To czwarta edycja leżakowana w beczkach Julien Launois, która trafiła na rynek jako AD/Paul Launois Release. Najnowsze rozlanie Paula Launoisa zostało wyprodukowane z nietorfowego single malta z Ardnamurchan, początkowo leżakowanego przez 5 lat w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a następnie przelanego do beczek po winie Paula Launois. Łącznie użyto 12 beczek po winie i 1 beczki po bourbonie. Czwarta edycja dała łącznie 3198 butelek whisky niefiltrowanej na zimno i o naturalnym kolorze.
Zestaw degustacyjny whisky – odkryj świat single malt whisky Ardnamurchan dzięki temu ekskluzywnemu zestawowi prezentowemu zawierającemu cztery różne butelki o pojemności 0,05 ml, prezentujące różnorodne smaki i cechy. W gift packu znajdują się butelki o pojemności 50 ml z: klasycznym Ardnamurchan AD/ Core, Ardnamurchan AD/ Rum Cask, Ardnamurchan AD/ Sherry Cask oraz Ardnamurchan AD/ Sauterenes Cask. Niezależnie od tego, czy jesteś już fanem tej whisky, czy dopiero chcesz odkryć co ma do zaoferowania młoda destylarnia z Highland, jest to świetna okazja do degustacji i zapoznania się z częścią oferty destylarni.
Zgodnie z zapowiedzią destylarni, a także mimo kłopotów transportowych, rocznicowa i pierwsza z wiekiem na etykiecie whisky Ardnamurchan 10yo dotarła do Polski. Edycja ta powstała na bazie destylatów, dojrzewających w beczkach 1st fill Bourbon, z których część poddana została drugiej maturacji w beczkach pozyskanych od producenta szampana Paula Launoisa. Bogata aromatycznie, pełna nut owocowych ( banan, gruszka, pomarańcza, mango), słodyczy ( landrynki, miód, lody waniliowe, Fanta, toffi), a przy tym lekko mineralna, ziemista, z posmakiem orzechów i rodzynek.
Dotarła do Polski druga edycja Ardnamurchan sherry cask, powstała z destylatów dojrzewających w beczkach po sherry Oloroso i PX. Część z nich zawierała destylat dymny, część bezdymny, można zatem ją określić jako „lightly peated”. Nie opisałbym jej jako typowej sherry bomby, choć przyznaję, że nuty sherry ewidentnie grają pierwsze skrzypce. Ta jest równie owocowa, choć spektrum owoców odmienne. Śliwki, rodzynki, jeżyny, maliny. Do tego słodka jak daktyle i syrop klonowy, nieco metaliczna, z delikatnymi śladami cygara, popiołu, wilgotnej ziemi, mocnej kawy, a może i nut bekonu.
Najnowszy Ardnamurchan 2019 jest mniej dymny niż edycje poprzednie. Na łączną partię 5100 butelek złożyły się zarówno 55 litrowe Oktawy Oloroso i PX, 250 litrowe hogsheads Oloroso i PX oraz 500 litrowe Oloroso butts. Wszystkie beczki pochodziły z magazynu nr 1, zarówno z dolnego jak i górnego poziomu, a finalny produkt jest pyszny.
Po niemalże 6,5 roku od otwarcia Ardnamurchan Distillery - destylarni należącej do firmy Adelphi, prezentujemy ich pierwszy single malt. W recepturze znajdziemy 65% destylatu z beczek ex bourbon i 35% z ex sherry. Powstała w 50% ze słodu peated i 50% unpeated. Butelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji, z mocą 46,8%. Pierwsza partia to 15950 butelek na świat.
Ruszamy z najnowszą edycją Ardnamurchan single malt, pierwszą, zabutelkowaną w tym roku. AD/01.21:01 bazuje na podobnej recepturze do AD/09.20:01, czyli 65% destylatów z beczek ex Bourbon, 35% z beczek ex Sherry (zarówno PX jak i Oloroso), proporcje destylatu dymnego vs bezdymnego 50/50. Jednak ponieważ cały proces blendowania beczek odbywa się w sposób rzemieślniczy, każda z partii będzie w niewielkim stopniu różnić się między sobą.
Kolejna ze znakomitej linii Fusion Whisky, The Sandebud to pierwsze w historii połączenie whisky szkockiej i szwedzkiej. W sumie pobrano cztery beczki z whisky ze szkockiej destylarni Ardnamurchan i szwedzkiej destylarni High Coast.
Do edycji Ardnamurchan Paul Launois AD/06:22 użyto wyjątkowych „szampańskich” beczek. Destylat początkowo dojrzewał w beczkach 1st fill Bourbon, by zostać poddany drugiej maturacji (finiszowaniu) w beczkach producenta szampanów, zlokalizowanego w Le Mesnil-sur-Oger. Okres finiszowania trwał 14 miesięcy. Z dziesięciu 195 L beczek udało się stworzyć łączną edycję 2661 butelek z naturalną mocą 57,5%. Wg zapewnień producenta, pierwsze skrzypce aromatyczne gra mango, żelki owocowe i miód.
Ardnamurchan AD 10:22 Madeira Cask to wersja limitowana, zabutelkowana z naturalną mocą 58,2%. Dojrzewała początkowo w beczkach ex Bourbon, by na koniec zostać poddana procesowi finiszowania przez półtora roku w beczkach po Maderze, które dały cudowny aromat syropu owocowego. Limitowana seria do 6000 butelek i, w przeciwieństwie do standardowych wydań Ardnamurchan AD, została wykonana w całości z nietorfowego spirytusu destylarni.
Nowa edycja z Ardnamurchan Distillery - Sherry Cask Reserve. Do jej stworzenia wykorzystano 10 dymnych sherry butts i 15 bezdymnych sherry hogsheads. Większość beczek stanowiły ex-Oloroso, mniejszość ex-PX. Whisky zabutelkowana została z mocą 50%. Rozbudowana warstwa aromatyczna - nuty wiśni i prażonych migdałów, które prowadzą do suszonych owoców na podniebieniu. Następnie nuty karmelu, prażonego dębu i ziemistego torfu, które pozostają na finiszu ale stają się bardziej kremowe, co bardzo dobrze współgra z pełnią smaku.
W nosie najpierw wyczuwamy dym torfowy, nuty soli morskiej i mchu. Świeższe zapachy wanilii i świeżo wyciśniętych owoców cytrusowych równoważą się. Na języku dominuje torf morski, z dojrzałymi jabłkami i gruszkami, z ciepłym dębem i czarnym pieprzem. Posmak charakteryzuje się słonymi akcentami wodorostów i jest otoczony dymem torfowym.