Destylarnia Dalmore może się szczycić posiadaniem najstarszych alembików w regionie Highlands, spośród których jeden pozostaje w użyciu od roku 1874. Gorzelnia używa różnorodnych alembików w procesie produkcji i to unikatowe połączenie pozwala jej na uzyskanie skrajnie wyważonej single malt, która szczyci się niezwykłą złożonością. Do procesu starzenia Dalmore przeważnie używa szeroką gamę beczek po sherry (m. in. Oloroso, Amoroso, Mathusalem), które docierają z winnic Gonzales Byass w Andaluzji, co stanowi dowód na wyjątkową współpracę. Jak tylko whisky dojrzewa, to wówczas następuje wymieszanie zawartości różnych beczek, co ma pomóc w wytworzeniu rozbudowanej gamy whisky.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Dalmore Port Wood

Dalmore Port Wood dojrzewała w beczka, w których wcześniej leżakowało porto. Łączy ciężką whisky z wrażeniami dużej owocowości i bukietem aromatycznych przypraw. Początkowo dojrzewa w beczkach z amerykańskiego białego dębu po bourbonie, a następnie jest finiszowana w beczkach z winnicy W&J Graham. W jej aromacie można odnaleźć nuty goździków, pomarańczy, malin, śliwki oraz odrobiny biszkoptu. Na podniebieniu następuje czekoladowa eksplozja, która z czasem ustępuje akcentom imbiru oraz suszonych owoców. Przyjemna ziemistość rozwija się w pełne równowagi nuty płynnego miodu. Finisz średniej długości, z niuansami pieczonych kasztanów, piernika oraz szczypty tytoniu.

Napisz swoją opinię