- Brak na stanie
-
Szkocka Whisky
add remove
- Rodzaj add remove
-
Whisky ze świata
add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Europa add remove
-
Wino i Szampan
add remove
- Ameryka Płd add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Azja add remove
- Koniak i Armaniak
-
Pozostałe
add remove
- STREFA OKAZJI
- NOWOŚCI
Ardnamurchan AD/09.20:01
Po niemalże 6,5 roku od otwarcia Ardnamurchan Distillery - destylarni należącej do firmy Adelphi, prezentujemy ich pierwszy single malt. W recepturze znajdziemy 65% destylatu z beczek ex bourbon i 35% z ex sherry. Powstała w 50% ze słodu peated i 50% unpeated. Butelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji, z mocą 46,8%. Pierwsza partia to 15950 butelek na świat.
Szczegóły produktu
- Marka
- Ardnamurchan Distillery
- Kod produktu
- 10418
- Rodzaj
- Single Malt
- Kraj pochodzenia
- Szkocja
- Pojemność
- 0,70 L
- Moc alkoholu
- 46,8%
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Destylarnia znajduje się w bajecznym miejscu, na wulkanicznym półwyspie Ardnamurchan w północno zachodniej Szkocji, otoczonym turkusową wodą i jednym z najstarszych lasów deszczowych w Europie. Destylarnia rozpoczęła produkcję w lipcu 2014 roku, jednak wspomniana wersja AD 09/20 jest vattingiem różnych roczników. Gdyby zdecydowano się na wskazanie wieku na etykiecie, whisky byłaby 5yo, jako że najmłodszy składnik pochodzi z 2015 roku. Jest lekko dymna, choć daleko jej do typowych wrażeń kojarzonych np. z Islay. Wstępne aromaty zdecydowanie ziołowe, przypominające zapach wrzosu, igieł sosny, tymianku a nawet żytniego chleba. Z biegiem czasu pojawiają się owocowe nuty, zielonych jabłek i cytrusów. Wszystko wywołuje na języku delikatne mrowienie. Lekko oleista konsystencja, z nieco słonym, dymnym posmakiem, przyjemnie współgra ze słodyczą miodu, wanilii.
Może ci się spodobać również
Adelphi Ardnamurchan 2019
Najnowszy Ardnamurchan 2019 jest mniej dymny niż edycje poprzednie. Na łączną partię 5100 butelek złożyły się zarówno 55 litrowe Oktawy Oloroso i PX, 250 litrowe hogsheads Oloroso i PX oraz 500 litrowe Oloroso butts. Wszystkie beczki pochodziły z magazynu nr 1, zarówno z dolnego jak i górnego poziomu, a finalny produkt jest pyszny.
Ardnamurchan AD/09.20:01
Po niemalże 6,5 roku od otwarcia Ardnamurchan Distillery - destylarni należącej do firmy Adelphi, prezentujemy ich pierwszy single malt. W recepturze znajdziemy 65% destylatu z beczek ex bourbon i 35% z ex sherry. Powstała w 50% ze słodu peated i 50% unpeated. Butelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji, z mocą 46,8%. Pierwsza partia to 15950 butelek na świat.
Ardnamurchan single malt AD/01.21:01
Ruszamy z najnowszą edycją Ardnamurchan single malt, pierwszą, zabutelkowaną w tym roku. AD/01.21:01 bazuje na podobnej recepturze do AD/09.20:01, czyli 65% destylatów z beczek ex Bourbon, 35% z beczek ex Sherry (zarówno PX jak i Oloroso), proporcje destylatu dymnego vs bezdymnego 50/50. Jednak ponieważ cały proces blendowania beczek odbywa się w sposób rzemieślniczy, każda z partii będzie w niewielkim stopniu różnić się między sobą.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Compass Box Artist Blend
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
A.D.Rattray Cask Islay 46%
Niezależna firma A.D. Rattray Whisky, w ofercie której znajdziecie zarówno whisky z core range, z tzw. linii Casks of Scotland, jak i single caski. A.D.RATTRAY CASK ISLAY 46% to klasyczny, torfowy single malt dojrzewający w beczekach po bourbonie, oddający ducha Islay i ciepło ludzi, ziemi i produkowanej przez nich whisky. Słodki, dymny, cytusowy. Kolor naturalny. Aromat: dym, grillowane przegrzebki i żar ogniska na plaży. Podniebienie: maślany smak, prażony orzech ziemny i słodko-słony torf. Finisz: lekki popiół i tytoń fajkowy pozostawiają niezatarte wrażenie.
A.D.Rattray Cask Orkney 15YO 46%
A.D. Rattray Cask Orkney 15YO to 15-letnia szkocka whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Stworzona, aby uczcić neolityczny folklor Orkadów, oddaje ducha wyspy dzięki głęboko wciągającemu i doskonale zbalansowanemu słodowi. Noty smakowe - subtelny dym, owoce pestkowe i przyprawy.
Compass Box Glasgow Blend Clynelish TUDOR 49%
To whisky dymna, w której część destylatów poddana została maturacji w beczkach po sherry. W recepturze znalazła się whisky Clynelish, Laphroaig i Cameronbridge z beczek ex bourbon oraz Craigellachie z beczek ex sherry. Do tego niewielki procent Highland Malt, dojrzewającej w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Ponad 60% receptury stanowią single malt, poniżej 40% whisky zbożowa. Została przefiniszowana w beczce ex Clynelish. Udało się łącznie zabutelkować 252 sztuki, z mocą 49%.
Glenfarclas 105 16YO
Glenfarclas 16yo 105, to limitowana edycja whisky, zabutelkowana z mocą 60%. Jest ona starszą siostrą dobrze dotychczas znanej wersji 105 bez określenia wieku. Whisky spędziła 16 lat w beczkach po sherry. Bardzo złożona aromatycznie, i mimo wysokiej mocy, można ją pić bez rozcieńczania. W aromacie odnajdziemy morele, kandyzowaną skórkę pomarańczy, czereśnie, śliwki, a nawet migdały. W smaku pojawia się ciemna czekolada, marcepan, ślady jęczmienia i ciasto drożdżowe z rodzynkami. Łączna edycja na cały świat to zaledwie 5280 butelek.
Compass Box The Spice Tree - Gift Box
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Compass Box The Story of the Spaniard
The story of the Spaniard, bazująca w recepturze głównie na destylatach, dojrzewających właśnie w beczkach po tym wzmacnianym, hiszpańskim winie. Jak przystało na firmę, walczącą od lat o transparentność, z łatwością możemy poznać recepturę Spaniarda. Głównym napędowym jest tu Aberlour (40%) z sherry butt, kolejnym Teaninich 25%, resztę stanowi Deanston, Glen Elgin, oraz 15 % (Clynelish, Dailuaine, Teaninich). Blended malt poddana dodatkowej maturacji w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji, wg Johna charakteryzuje się silnym aromatem skórki cytrusowej, gruszek zanurzonych w czerwonym winie, cynamonu, goździków, panna cotty, owoców leśnych i wiśni.
Compass Box The Spice Tree
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Compass Box Glasgow Blend
Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt - 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw - goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.
Aberlour - 34%
Laphroaig 18%
Clynelish 10%
Cameronbridge 35%
Highland blend z hybrydowych beczek 3%
Spey Fumare 46%
Whisky spędza pełne 7-8 lat w beczkach po burbonie, ale jest to wersja dymna, bazująca na torfowanym słodzie jęczmiennym. Destylarnia prowadzi destylację wersji dymnej tylko raz w roku, w grudniu przed okresem świątecznym, także metoda small batch, 18000 butelek w partii.
Flatnose Blended 43%
Whisky butelkowana z mocą 43% i co niezwykłe dla whisky mieszanych, niefiltrowana na zimno. To niezwykle oleista, pikantna whisky tworzona z 15 różnych destylatów, w skład której wchodzą dwie dymne Bunnahabhain i Caol Ila. Zawartość whisky malt w blendzie stanowi 33%, reszta to whisky grain. Zdobywca srebrnego medalu na IWSC 2017.
Isle of Raasay Lightly Peated Single Malt R-01.2
Isle of Raasay Single Malt jest lekko torfowy, zrównoważony, z bogatymi smakami ciemnych owoców. Dominują żytniopodobne aromaty. W tle rozwija się kusząca słodycz i zapach wiśni, śliwki, jeżyny. Mocna, pikantna i wielowątkowa. Dojrzewa w sześciu charakterystycznych beczkach, tworząc prawdziwą głębię i złożoność. Połączenie tradycji ze współczesnym myśleniem. Naturalny kolor, niefiltrowany na zimno.
Glenfarclas 10YO
Whisky z regionu Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, ogrzana dłońmi otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi, gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.
Berry Bros The Perspective Series1 21YO
21-letnią whisky blendowana (tj. mieszana) od Berry Bros. & Rudd, wydana w ramach The Perspective Series, w której master blander Doug McIvor współpracował z fotografem Linsdayem Robertsonem, aby połączyć sztukę i whisky. W efekcie powstała whisky, która jest delikatnie świeża i owocowa, a odpowiadający mu obraz przedstawia Zatokę Sandalwood na północno-zachodnim wybrzeżu Szkocji.
Flatnose Blended Whisky Rum Finish
Zawartość składnika "malt" wypełnia 1/3 receptury i składa się na nią dymny Bunnahabhain oraz Caol Ila. Co ciekawe, mimo że butelkowana z mocą 43%, nie jest poddawana procesowi filtracji na zimno. Dodatkowo kilka miesięcy spędziła w beczkach po rumie z Karaibów, pogłębiając tym samym i tak bogate już spektrum aromatyczne.
Barelegs Highland Single Malt
Tajemniczy, lekko torfowy single malt z Higland. Nazwany "Barelgs" na cześć Magnusa III, norweskiego króla Wikingów, który rządził wyspami Szkocji pod koniec XI wieku i przyjął góralską tradycję noszenia kiltów.
Aromat: owoce ze słodyczą, łagodnym i ciekawym posmakiem dymu w tle.
Smak: pomimo 46% brak alkoholowej ostrości, złożone i głębokie nuty owocowe, łagodny dym torfowy pozostaje całkowicie w tle, co nadaje whisky doskonałą głębię.
Finisz: nuty owocowe długo utrzymujące się na podniebieniu.
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.