Teeling Single Malt
Wyjątkowa irlandzka whiskey single malt, dojrzewająca w kilku rodzajach beczek dębowych - po sherry, porto, maderze, białym burgundzie i winie ze szczepu cabernet sauvignon.
Crystal Malted Barley jest bardzo powszechny w przemyśle piwowarskim, rzadko jest używany do produkcji irlandzkiej whisky ze względu na niższą ilość fermentowalnych enzymów. W whisky, Crystal Malt przyczynia się do głębi smaku, oferując nuty toffi, karmelu i nut suszonych owoców. Podobnie jak w piwie zapewnia słodycz, treściwość i charakterystyczny charakter słodowy, poprawiając ogólne wrażenia podczas degustacji.
Aromat – zielone jabłko, duszona gruszka z nutą brązowego cukru i wanilii; lekkie nuty dębowe.
Smak – na podniebieniu pojawia się nuta toffi, szarlotka i świeże wypieki, po której następuje miodowa słodycz.
Finisz – długi, luksusowy finisz z nutami delikatnej przyprawy cynamonowej i karmelu.
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Ten trunek od Teelinga to pierwsza na świecie irlandzka whisky Crystal Malt! Crystal Malt to specjalistyczne ziarno browarnicze o bogatej historii, której Teeling nadał nowej znacznie, produkując whisky, zadziwiającą charakterystycznym smakiem przypominającym toffi i subtelnymi nutami owoców tropikalnych. Wytwarzana w procesie, w którym cukry naturalnie powstałe podczas tradycyjnego słodowania ulegają krystalizacji, tworząc alkohol o bogatszym smaku i bardziej lepkim odczuciu w ustach. Whisky była trzykotnie destylowana, później leżakowała w beczkach wyłącznie z amerykańskiego dębu. Zabutelkowana z mocą 46% bez filtracji na zimno.
Z przyjemnością przedstawiamy długo oczekiwany single malt Teeling Crystal! Ta innowacyjna ekspresja przesuwa granice kunsztu irlandzkiej whisky poprzez zastosowanie bardzo nietypowego zacieru i innowacyjnych technik dojrzewania w beczkach. Teeling Crystal Single Malt jest limitowaną odmianą wielokrotnie nagradzanego Single Malta. To pierwsza na świecie irlandzka whisky Crystal Single Malt! "W Teeling Whiskey jesteśmy znani z naszej wizji robienia rzeczy inaczej. Nasze whisky ucieleśniają tego niekonwencjonalnego ducha, a innowacje leżą u podstaw wszystkiego, co robimy!".
Teeling Crystal Malt jest wytwarzany ze słodu destylacyjnego i jęczmienia Crystal Malted. Poddawany podwójnej fermentacji z udziałem drożdży gorzelniczych i drożdży do białego wina. Następnie jest potrójnie destylowany i dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego Virgin. Butelkowana z mocą 46%, bez filtracji na zimno. Limitowana edycja do zaledwie 18 000 butelek.
Jack Teeling, założyciel i dyrektor zarządzający Teeling Whiskey, skomentował;
"Nasza podróż pełna innowacji i chęci przesuwania granic irlandzkiej whisky jest kontynuowana wraz z naszym nowym wydaniem Dublin Distilled Crystal Single Malt. Dodanie skrystalizowanego słodu jęczmiennego do oryginalnego rachunku za zacieru w połączeniu z unikalnym dojrzewaniem w beczce daje kolejną charakterystyczną i inną whisky Teeling single malt. To wydanie ucieleśnia nasze zaangażowanie w innowacyjność i jakość - jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować to, co najlepsze w rzemiośle dublińskiej i irlandzkiej whiskey".
Crystal Malted Barley jest bardzo powszechny w przemyśle piwowarskim, rzadko jest używany do produkcji irlandzkiej whisky ze względu na niższą ilość fermentowalnych enzymów. W Teeling Whiskey - Master Distiller Master Blender Alex Chasko - zainspirował się swoimi czasami w branży piwowarskiej i zaczął eksperymentować z Crystal Malted Barley. W whisky, Crystal Malt przyczynia się do głębi smaku, oferując nuty toffi, karmelu i nut suszonych owoców. Podobnie jak w piwie zapewnia słodycz, treściwość i charakterystyczny charakter słodowy, poprawiając ogólne wrażenia podczas degustacji.
Crystal Malted Barley jest bardzo powszechny w przemyśle piwowarskim, rzadko jest używany do produkcji irlandzkiej whisky ze względu na niższą ilość fermentowalnych enzymów. W whisky, Crystal Malt przyczynia się do głębi smaku, oferując nuty toffi, karmelu i nut suszonych owoców. Podobnie jak w piwie zapewnia słodycz, treściwość i charakterystyczny charakter słodowy, poprawiając ogólne wrażenia podczas degustacji.
Aromat – zielone jabłko, duszona gruszka z nutą brązowego cukru i wanilii; lekkie nuty dębowe.
Smak – na podniebieniu pojawia się nuta toffi, szarlotka i świeże wypieki, po której następuje miodowa słodycz.
Finisz – długi, luksusowy finisz z nutami delikatnej przyprawy cynamonowej i karmelu.
Wyjątkowa irlandzka whiskey single malt, dojrzewająca w kilku rodzajach beczek dębowych - po sherry, porto, maderze, białym burgundzie i winie ze szczepu cabernet sauvignon.
Irlandzka whiskey blended klasy premium, butelkowana jako small batch, niefiltrowana na zimno i niebarwiona, o mocy 46%. Finiszowana w beczkach po rumie. Receptura pochodzi z końca XVIII wieku. Za jej sprawą jest słodka, wyraźnie rumowa, o zapachu wanilii, toffi, szarlotki, jeżyn, wody różanej i pomarańczy. W smaku pikantna, ziołowo-cynamonowa, z kremową końcówką.
Whiskey Single Grain, o bursztynowym kolorze, niefiltrowana na zimno i niebarwiona, z mocą podwyższoną do 46%, leżakowana w beczkach po kalifornijskim winie Cabernet Sauvignon.Historia Teeling Company sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją destylarnię na ulicy Marrowbone w Dublinie. Obecnie destylarnię prowadzi Jack Teeling, poprzedni właściciel Cooley Distillery. Teeling produkuje unikatowe, limitowane edycje, w dość rzadko obecnie spotykany, rzemieślniczy sposób.
Irlandzka whiskey blended klasy premium, butelkowana jako small batch, niefiltrowana na zimno i niebarwiona, o mocy 46%. Finiszowana w beczkach po rumie. Receptura pochodzi z końca XVIII wieku. Za jej sprawą jest słodka, wyraźnie rumowa, o zapachu wanilii, toffi, szarlotki, jeżyn, wody różanej i pomarańczy. W smaku pikantna, ziołowo-cynamonowa, z kremową końcówką. Opakowanie w postaci złotej puszki.
Teeling Whiskey Distillery doczekała się własnej, charakterystycznej dla Irlandii wersji whiskey. Motywem do stworzenia tej kategorii był wprowadzony wieki temu, w 1785 roku w Irlandii podatek, płacony od ilości słodu jęczmiennego używanego w produkcji. Dodanie świeżego jęczmienia obniżało wysokość podatku, a jednocześnie odkryto, że dzięki tej recepturze whiskey zyskuje gęstszą teksturę i bardziej pikantny smak. Teeling Single Pot Still batch 3 tworzona jest w proporcji 50/50 ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, potrójnie destylowana i spędziła 4 lata w mieszance beczek:1st fill bourbon, american virgin oak. sherry hogshead równo po 1/3 każdego rodzaju.
Whiskey należąca do serii Vintage Reserve Collection -Teeling 28 yo. To kontynuacja skazanej na sukces wersji 21 yo i 24 yo.
Jak każda z poprzednich, spędziła ona 20 lat w beczkach ex bourbon, by na pozostałe lata, w tym wypadku aż osiem, zostać przetransportowana do beczek po słodkim, francuskim winie Sauternes. Łącznie 4 tysiące butelek z mocą 46%.
Kolejna edycja Teeling Small Batch, tym razem powstała przy współpracy z Maison Ferrand z regionu Cognac. Po podstawowym okresie maturacji w beczkach ex bourbon, whiskey poddano finiszowaniu w beczkach po rumie ananasowym, zblendowanym z destylatów pochodzących z Jamajki, Barbadosu i Trinidadu. Do nasycenia rumu aromatem ananasa przed dalszą destylacją użyto zarówno owocu jak i jego łupin. Tym razem mamy do czynienia z wyjątkowo limitowaną edycją 3500 butelek. Whiskey ta charakteryzuje się też wyjątkowo wysoką jak na tę serię mocą 49,2%.
W 1348 roku w miasto uderzyła Czarna Śmierć, śmiertelna plaga dżumy, która pustoszyła Europę w XIV wieku. W samym mieście, ofiary tej choroby chowane były w masowych grobach strefy zwanej Blackpitts. W XVIII wieku miejsce to miało także inne, strategiczne znaczenie, było centrum przemysłu browarniczego. Odrestaurowana ostatnimi czasy okolica wypełniła się domami studenckimi oraz powstałą w 2015 roku Teeling Whiskey Distillery. Wygląda na to, że sama nazwa Blackpitts zainspirowała właścicieli destylarni do skorzystania z niej, nazywając tak swoją najnowszą whiskey.
Teeling Amber Ale to whiskey mieszana, owoc współpracy pomiędzy destylarnią a browarem Dot w Dublinie, która spędziła finalne 15 miesięcy w beczkach po piwie. Aromat: wyraźny aromat owoców cytrusowych i chmielonej sosny. Smak: wyjątkowy i intensywny, nasycony aromatami pysznych ciastek karmelowych. Finisz: utrzymujący się słodowy finisz.
Teeling 30YO 2021 single malt to limitowana edycja jednego z najstarszych irlandzkich single maltów na świecie. Whiskey początkowo dojrzewała w beczkach po Bourbonie, by następnie finiszować w beczce po winie Sauternes, co nadało jej wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Teeling Small Batch Collaboration Dark Porter jest efektem wieloletniej współpracy Teelinga z browarem DOT BREW oraz wspólnego zaangażowania obu marek w tworzenie unikalnych, pełnych dublińskiego charakteru smaków. Teeling Small Batch Whiskey finiszowany był w beczkach, w których wcześniej - w browarze DOT BREW - leżakowało piwo typu Dark Porter. Beczka DOT BREW'S Dark Porter nadała Teelingowi szeregu wyjątkowych nut, m.in. gorzkiej czekolady, kawy i trwałego finiszu z aromatem zielono-różowego pieprzu.
Teeling Small Batch Collaboration Sommelier Recioto to limitowana edycja będąca następstwem sukcesu wcześniejszych wydań Frech Sommelier Selection, w których łączono whiskey Small Batch z winami Margaux i Sauternes. Tym razem Small Batch Whiskey finiszowało w beczkach po rodzinie win Amarone.
W Teeling mocno wierzą w rozwój i ewolucję irlandzkiej whisky poprzez tworzenie nowych, unikalnych form ekspresji. W ramach tej innowacyjnej misji narodziła się seria Small Batch Collaboration. Po sukcesie ostatnich czterech wydań z serii Sommelier Selection, które koncentrowały się na beczkach po francuskim i włoskim winie, jest to pierwszy portugalski wariant. Zapach: śliwka, daktyle jeżynowe z pikantną nutą; Smak - taniny z czarnego pieprzu i dębu zbalansowane z wiśniami i bogatymi, ciemnymi owocami. Długi finisz z wytrawnymi taninami i ciepłymi przyprawami.
Przedstawiamy długo oczekiwaną 15-letnią japońską edycję Explorers Series! Ta innowacyjna ekspresja przesuwa granice kunsztu irlandzkiej whiskey, wykorzystując nic innego jak rzadkie beczki Mugi Shochu, co daje niezwykłą mieszankę wpływów irlandzkich i japońskich.
Nos – kandyzowane jabłka, liczi i herbata jaśminowa wraz z polewą łagodnej waniliowej słodyczy, ciastek owocowych i przypraw.
Smak – wybuch liczi i marakui z gotowanymi gruszkami, piernikowymi ciasteczkami i złotym syropem.
Finisz – słodko-łagodny finisz z miękkimi taninami drzewnymi, suszonymi owocami i orzeźwiającym, rześkim posmakiem.
Zwycięzca konkursu Irish Whiskey Masters 2023.
Współpraca z jednym z najbardziej znanych belgijskich browarów na świecie. Whiskey dojrzewała w beczkach po belgijskim Golden Ale. W podobny sposób, jak w przypadku wielu poprzednich kolaboracji, Duvel również leżakował swoje piwo w kilku beczkach po Teeling Whiskey, aby stworzyć Duvel Barrel Aged, edycję irlandzkiej whisky. To wyjątkowe piwo o mocnym smaku, warzone z szacunkiem dla autentycznego smaku Duvela, ale z zaskakującym irlandzkim akcentem: dymnymi nutami dębu, wanilii i nutą torfu.
Aromat – lekki i rześki ze skórką pomarańczową, solonym karmelem i słodem;
Smak – duszone gruszki, kolendra, toffi pokrywające podniebienie;
Finisz – krople cytryny, ziele angielskie i gotowane owoce;
Teeling Small Batch Collaboration Dark Porter jest efektem wieloletniej współpracy Teelinga z browarem DOT BREW oraz wspólnego zaangażowania obu marek w tworzenie unikalnych, pełnych dublińskiego charakteru smaków. Teeling Small Batch Whiskey finiszowany był w beczkach, w których wcześniej - w browarze DOT BREW - leżakowało piwo typu Dark Porter. Beczka DOT BREW'S Dark Porter nadała Teelingowi szeregu wyjątkowych nut, m.in. gorzkiej czekolady, kawy i trwałego finiszu z aromatem zielono-różowego pieprzu.
Druga whisky z serii Kavalan Concertmaster dojrzewała w wyselekcjonowanych beczkach z rezerw destylarni a następnie finiszowała w najlepszych, ręcznie zbieranych beczkach po hiszpańskiej sherry. Cudownie elegancka, miękka i owocowa z delikatnymi aromatami i złożonością warstw. Prezentuje sztukę mieszania Kavalana i głębię smaków z subtropikalnego klimatu. Łagodna, z nutami rodzynek i śliwek w czekoladzie, prażonych orzechów, toffi, wanilii, suszonych owoców.
Bagheera - w języku hindi słowo to oznacza panterę lub lamparta, choć słowo rdzeń bagh to po hindusku tygrys. Stąd prawdopodobnie na etykiecie czarna pantera, fikcyjna postać z Księgi Dżungli. Jak wszystkie pozostałe produkty z destylarni w Bangalore, dojrzewa ona w ekstremalnych warunkach, przy wysokich temperaturach i niskiej wilgotności. Za sprawą klimatu roczna utrata destylatu jest wyjątkowo bolesna dla właścicieli, ale także, odmiennie od Szkocji, moc alkoholu w beczkach z biegiem lat wzrasta (taka ciekawostka). Bagheera to single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie i poddana finiszowaniu w beczkach ex Oloroso, oferowana w zestawie ze szklankami.
Najlepiej sprzedająca się whisky z gamy Kavalan. Jej kompozycja powstaje poprzez połączenie destylatów leżakujących w różnych beczkach: po Bourbonie, Sherry oraz innych uprzednio przechowujących różne wina. Standardowa moc 40% oraz pełnia aromatów takich jak: miód, mango, gruszka, wanilia, kokos i czekolada.
EZRA BROOKS 99 PROOF Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Butelkowana z podwyższoną mocą 49,5% dla lepszego profilu smakowego. Czysta, dojrzewająca w dębowych beczkach, filtrowana węglem drzewnym, aby uzyskać gładkie, łagodne wykończenie. Pikantny, żytni smak z nutami karmelu, wanilii, czekolady i przypraw.
Daisen Mizunara Cask ma orientalny aromat przypominający aloes i drzewo sandałowe a wśród pikantnych nut wyczuwalna jest subtelna owocowa słodycz. Surowy trunek leżakuje w dębowych beczkach Mizunara i jest ostrożnie wykańczany naturalną wodą pochodzącą z głębokich warstw góry Daisen. Delektuj się lekkim smakiem, który sprawi, że poczujesz się jak na łonie natury na górze Daisen, pięknej górze skąpanej w świeżej zieleni.
Prawdziwie niekonwencjonalna irlandzka whiskey w najlepszym wydaniu! Teeling w tym wydaniu oddał hołd kultowym kominom Poolbeg, butelkując ich wielokrotnie nagradzany Blackpitts Peated Single Malt. Podwójnie destylowany przy użyciu silnie torfowego słodu jęczmiennego, a następnie dojrzewający wyłącznie w beczkach po bourbonie. Butelkowane z mocą beczki do imponującego 56,5% ABV bez filtracji na zimno. Aromat - wyraźne ognisko, dymna ziemistość z ukrytymi nutami owoców sadu i syropu klonowego. Smak - zwęglone nuty owoców jabłka i gruszki przeplatają się z żywym dymem torfowym, solą i lawendą.
Jak pewnie wszyscy wiecie, a jak nie, to przypominamy, Lux Row Distillers produkuje i butelkuje dwie różne wersje bourbonów: Ezra - receptura żytnia i Rebel - receptura pszeniczna. Tym razem postanowiono połączyć ze sobą obydwie beczki, tworząc edycję Four Grain Double Single Barrel. Four Grain, gdyż łącznie do stworzenia tej wersji potrzebne było żyto, pszenica, kukurydza i jęczmień. Finalnie uzyskano trunek, który łączy w sobie aromaty charakterystyczne dla bourbonów pszenicznych i żytnich, dwie odmienne palety smakowe, zatopione w jednej butelce. Aromat: dąb, karmel i wanilia. Smak: karmel, cytrusy, wanilia i cynamon. Finisz: aksamitnie gładki, z łagodnym dębowym wykończeniem.
Aby wyprodukować Goalong Blended Whiskey, najwyższej jakości ziarna są destylowane, leżakowane w dębowych beczkach i mieszane w celu uzyskania zrównoważonego smaku i złożonego wykończenia. Dzięki wyjątkowemu kunsztowi Goalong Distillery odkryjesz przyjemne aromaty orzecha laskowego i słodkie nuty wędzonego dębu. Przyciągnie Cię również jego gładki i kremowy smak. Kolor złoty. Aromat - słodowa słodycz, delikatna kremowość, nuta dymu. Smak - na podniebieniu okrągłe, orzechowe i dębowe, z odpowiednią ilością tanin. Finisz lekko dymny.
Kreatywność jest sercem tej whisky - słodki smak mango dopełniony pikantnym akcentem habanero. Idealny do tworzenia koktajli z kopnięciem!
Pyszne smaki masła, śmietanki, prażonych orzechów pekan i karmelu połączone z bimbrem Ole Smoky. Rezultat wręcz niebiański.
Ta mieszanka słodu i zboża leżakuje przez ponad 3 lata w beczkach po bourbonie. Po starannym wymieszaniu jest następnie finiszowana w japońskiej beczce po czerwonym winie z prowincji Tottori przez ponad 3 miesiące. To wykończenie beczką po czerwonym winie nadaje zachwycające nuty przypominające słodko-gorzki karmel i ciasto czekoladowe, którym towarzyszy wyjątkowy owocowy smak. Kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do wyjątkowej jakości tej mieszanki jest wykorzystanie naturalnej wody podziemnej pochodzącej z góry Daisen. Połączenie tej krystalicznej wody i starannie dobranej mieszanki whisky daje harmonijny i dobrze zrównoważony wyraz. Niefiltrowana na zimno, naturalny kolor.
Mieszanka bogatej, słodkiej whiskey o smaku płynnego karmelu z odrobiną soli morskiej na finiszu.
Łączy w sobie słodki, kremowy smak masła orzechowego, idealnie komponujący się z gładką whiskey Ole Smoky.
Harmonijnie zbalansowana whisky, która posiada aromaty i smaki: dymu, mandarynki, rodzynek, świątecznego ciasta, migdałów, pikantnego dębu i ciemnej czekolady. Whisky niefiltrowana na zimno, niebarwiona. Limitowana edycja składa się z 3336 butelek.
Kumano Hinoki cask finish to blended malt składający się z 3-letniego słodu i słodu leżakującego 6 m-cy w beczce Hinoki. Jest to pierwsza na świecie japońska whisky leżakowana w beczkach Hinoki. Hinoki (cyprys japoński) jest uważany za święte drzewo w religii Shinto, drzewo Boga. Kumano Hinoki Cask Finish jest gładkie i świeże na podniebieniu, z miodowym finiszem. Kolor - jasne złoto. Aromaty słodowe i świeże. Smak - gładki i orzeźwiający, ze specyficznymi nutami drzewnymi dzięki wykończeniu beczki Hinoki. Finisz lekki i miodowy.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w swojej przeglądarce.