Od lat świat whisky żyje w przekonaniu, głównie pod wpływem marketingowego przekazu, że whisky irlandzka jest whisky bezdymną, z odmienną od szkockiej pisownią (whiskey), poddaną potrójnej destylacji. Błąd.

Fakt, że historia Irlandii i jej perturbacje z koroną brytyjską, spowodowały totalną zapaść branży jeszcze przed I wojną światową, nie może tłumaczyć tej niewiedzy. Zapaść na tyle poważną, że jeszcze w latach 80' ubiegłego wieku funkcjonowały tam zaledwie 3 destylarnie. Nie zmienia to jednak faktu, że jeszcze w połowie XIX wieku, używano tam również torfu, zarówno do ogrzewania domostw, jak i do produkcji whisky. Głównie w nielegalnie działających destylarniach, zanim branża została skomercjalizowana. Irlandia podobnie jak Szkocja posiada znaczne połacie torfowisk, choć może sam torf, ze względu na odmienną roślinność, która go tworzyła przez tysiąclecia, posiada inną charakterystykę. Jest on znacznie ciemniejszy i bogatszy w materię organiczną. Gdy w zamyśle Waterford Distillery pojawiła się idea whisky dymnej, intencja ta natrafiła na spore trudności. Na miejscu był torf, ale żadnej firmy, zajmującej się produkcją dymnego słodu. Skoro whisky miała być w pełni irlandzka, z zużyciem irlandzkiego jęczmienia i torfu, pozostawała jedna możliwość. Zebrany z farmy jęczmień wysłać wraz ze świeżo wydobytym torfem do Szkocji, by w miejscowości Glenesk, w firmie zajmującej się produkcją słodu, dokonać rzeczy niemożliwej do wykonania w Irlandii. I teraz najciekawsze - dymne Waterford whisky, stworzono z najwyższym w historii Irish poziomem fenoli i nazwać można wersjami heavily peated. Wersja Lacken z poziomem 57 PPM, a Woodbrook z poziomem jeszcze wyższym - 74 PPM. Jeśli chodzi o specyfikację beczek, użytych do maturacji tych dymnych destylatów, ok 40% z nich stanowią beczki 1st fill Bourbon (Heaven Hill), ok 20% american virgin oak, ok 20% premium french Chateau Talbot z Saint Julien i wreszcie ok 20% Vin Doux Naturel-Rivesaltes.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Waterford Peated Woodbrook 1.1 50% [peated 74ppm]

Arkadyjski jęczmień odkrywa naturalne smaki, intensywność i szczerość doznań. Z konieczności, od zarania dziejów torf był głównym źródłem paliwa na wiejskich terenach Irlandii, a jego słodka ostrość była znana pokoleniom zgromadzonym wokół starożytnych palenisk czarnych domów krytych strzechą. Rolnik i często nielegalny gorzelnik suszył jęczmień nad dymem torfowym - jest to starożytny zwyczaj, który zanikł w latach pięćdziesiątych XIX wieku. Dzięki irlandzkiemu jęczmieniu i tradycyjnym uprawom wracamy do dzikiej i surowej tradycji zakorzenionej w odległej przeszłości.

Napisz swoją opinię