Penderyn jest w wielu aspektach wyjątkową gorzelnią. Jest to pierwsza od bez mała 100 lat destylarnia działająca w Walii. Zresztą jej inaugurację uświetnił swą obecnością sam król Karol (wtedy jeszcze książę). Penderyn (pol. „Głowa ptaka”) działa od 2000 roku i położona jest w przepięknych okolicznościach przyrody – w wiosce Penderyn nad rzeką Cynon, na terenie Parku Narodowego Breton Beacon. Produkuje się tu whisky delikatną, owocową, zaś „specjalnością zakładu” jest finisz lub pełna maturacja whisky w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie Madera. Gorzelnia do dziś inwestuje w swój rozwój, tworzy nowe miejsca produkcji (bliźniacze gorzelnie w Llandundo i Swansea) i centra dla odwiedzających oraz wytwarza także inne alkohole (gin Breton, wódka Five, likier Merlyn). Walijska whisky za sprawą Penderyn znów, jak ponad 100 lat temu, odradza się i daje nadzieję na szerszy rozwój walijskiego gorzelnictwa w ogóle.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Penderyn Myth

Penderyn Myth jest częścią podstawowej serii bottlingów gorzelni nazwanej Dragon. Jest to nie filtrowana na zimno, nie barwiona whisky o mocy 41% ABV, która całkowicie leżakowana była w beczkach po bourbonie (w Penderyn używa się beczek z Buffalo Trace) oraz w beczkach specjalnie odmładzanych. Whisky delikatna i bardzo uniwersalna, świetne wprowadzenie do świata zarówno walijskiej, jak i w ogólnym sensie, słodowej whisky. Kolor: bursztynowo-herbaciany. Nos: świeży, żywy, owocowy - cytrusy, jabłka, gruszki, owoce tropikalne, słodki karmel, wanilia, odrobina dębu. Smak: lekki, gładki, sporo słodyczy, toffi, karmel, wanilia i dużo świeżych owoców. Finisz: pełny, lekki, owocowy, z nutą słodyczy i delikatnych przypraw.

Napisz swoją opinię