-
Szkocka Whisky
add remove
- Rodzaj add remove
-
Whisky ze świata
add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Europa add remove
-
Wino i Szampan
add remove
- Ameryka Płd add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Azja add remove
- Koniak i Armaniak
-
Pozostałe
add remove
- STREFA OKAZJI
- NOWOŚCI
Dictador 20YO (bez pudełka)
Dictador 20YO to rum o intensywnym ciemnym kolorze bursztynu. Charakteryzuje się zapachem miękkiego karmelu, wanilii, miodu, toffi oraz zadymionych suchych nasion palonej kawy. W ustach jest bardzo miękki i okrągły, z posmakiem karmelu, wanilii, kakao oraz miodu. Ciemnobursztynowy kolor i słodkie nuty cukru muscovado, wiśni i wanilii z mocnym akcentem czekolady to wyróżniające cechy rumu Dictador 20YO. Produkowany w Kolumbii ze sfermentowanego miodu trzcinowego destylowanego w alembiku oraz metodą destylacji ciągłej, w celu uzyskania rumu medium-bodied. Starzony w dębowych beczkach po Bourbonie i Porto przez 20 lat jest wyborną opcją do degustacji bez dodatków, z lodem lub w klasycznych drinkach, jak Old Fashioned.
Szczegóły produktu
- Marka
- Dictador
- Kod produktu
- 8745
- Kraj pochodzenia
- Kolumbia
- Pojemność
- 0,70 L
- Moc alkoholu
- 40%
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Dictador 20YO to rum o intensywnym ciemnym kolorze bursztynu. Charakteryzuje się zapachem miękkiego karmelu, wanilii, miodu, toffi oraz zadymionych suchych nasion palonej kawy. W ustach jest bardzo miękki i okrągły, z posmakiem karmelu, wanilii, kakao oraz miodu. Dictador to zdobywca bardzo wielu międzynarodowych nagród. Zauroczony smakiem i elegancją wytwarzanego rumu został największym producentem i sprzedawcą tego trunku. 160 lat później, w 1913 roku, Don Julio Arangoy Parra, potomek Dictadora, założył firmę Destileria Columbiana, zostając po latach najlepszym producentem rumu w rejonie Karaibów. Trzecia generacja rodziny Arango utworzyła projekt Dictador Europe rozpoczynając międzynarodową ekspansje tej marki. Historia rumu Dictador rozpoczyna się w roku 1751, kiedy to Severo Arango Ferro przybył do Cartagena de Indias, by kontrolować i umacniać handel pomiędzy Hiszpanią a jej zamorską kolonią. Dzięki swej wiedzy i sile zdobył szybko przydomek Dictador.
Może ci się spodobać również
Dictador XO Insolent Solera System
Dictador XO Insolent to rum o głębokim, szlachetnym kolorze mahoniu. Charakteryzuje się hipnotycznym zawiłym zapachem, czystego miodu, wanilii, toffi, dojrzałego dębu i karmelu. W ustach jest niezwykle gładki, wykwintny w smaku, poczynając od krówki, intensywnej wanilii, karmelu oraz kolumbijskiej kawy, z długim finiszem.
Dictador 12YO (bez pudełka)
Dictador 12YO to rum o bursztynowym zabarwieniu. Charakteryzuje się zapachem delikatnego miodu, wanilii oraz nasion palonej kawy. W smaku jest bardzo miękki i okrągły, z posmakiem karmelu, kakao, miodu i delikatnej kawy. Rum Dictador to zdobywca wielu międzynarodowych nagród.
Dictador 20YO (bez pudełka)
Dictador 20YO to rum o intensywnym ciemnym kolorze bursztynu. Charakteryzuje się zapachem miękkiego karmelu, wanilii, miodu, toffi oraz zadymionych suchych nasion palonej kawy. W ustach jest bardzo miękki i okrągły, z posmakiem karmelu, wanilii, kakao oraz miodu. Ciemnobursztynowy kolor i słodkie nuty cukru muscovado, wiśni i wanilii z mocnym akcentem czekolady to wyróżniające cechy rumu Dictador 20YO. Produkowany w Kolumbii ze sfermentowanego miodu trzcinowego destylowanego w alembiku oraz metodą destylacji ciągłej, w celu uzyskania rumu medium-bodied. Starzony w dębowych beczkach po Bourbonie i Porto przez 20 lat jest wyborną opcją do degustacji bez dodatków, z lodem lub w klasycznych drinkach, jak Old Fashioned.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Rum Renegade Etudes - Old Bacolet
Na południowym wybrzeżu, chronione przed pełną siłą atlantyckich pasatów, Old Bacolet było jednym z pierwszych obszarów uprawianych przez Francuzów. Płaska równina zalewowa pomiędzy dwiema małymi rzekami, te gleby aluwialne – glina równinna i glina Woburn – oraz wysoki poziom wód gruntowych dają bujną trzcinę. Do tego rumu zebraliśmy szybko rosnącą odmianę, którą nazywamy Lodger, z pola Theo, które rośnie na terroirze znanym jako Silk Cotton Tree. Rum oferuje żywe, świeże owoce cytrusowe i przyprawy, które przynoszą nuty jedwabistego, rozkosznego kremu waniliowego, wzmocnionego przez mazistą konsystencję alkoholu.
Rum Renegade Etudes - Pearls
Rzut beretem na południe od destylarni, na nadmorskiej równinie, znajduje się intrygujące terroir pomiędzy namorzynami a wodną łąką, z charakterystycznym brzegiem bogatego w żelazo wulkanicznego laterytu. Trzcina rośnie energicznie na tej zatrzymującej wodę glebie, pochodzącej z Woburn & Perseverance Clays. Do tego rumu zebraliśmy elegancką odmianę, którą nazywamy żółtą damą, z pola "grapefruitowego", które znajduje się na terroir znanym jako Flats. Przy niewielkim wzniesieniu w stosunku do wybrzeża powietrze omywające Pearls jest chłodne. To, w połączeniu z bagnem stykającym się z podstawą gospodarstwa, pozwala na bogate utrzymanie gleby retencyjnej. Pośród wysokich palm, Pearls zostało obsadzone odmianami Yellow Lady i Lacolome Red.
Bati Spiced Rum
Bati w języku fiji oznacza "wojownika". Bati Spiced Rum powstaje w tropikalnym klimacie Fidżi w specjalnie wyselekcjonowanych dużych dębowych beczkach, co przyspiesza proces starzenia i zapewnia wyjątkowy profil smakowy. Kolor ciemny. Aromat - wykwintne zapachy przypraw i cynamonu; Smak - ciepłe smaki przypraw i równowaga wniesiona przez nuty drzewne i waniliowe; Finisz - trwały, dzięki utrzymującym się przyprawom. Rumy Bati są wytwarzane z lokalnej melasy z trzciny cukrowej. Destylowany w kolumnach Bati Spiced Rum oferuje ciepłe i pikantne nuty, idealne do koktajli.
Bati Dark Rum
Bati w języku fiji oznacza "wojownika". Bati Dark Rum jest wytwarzany z ręcznie ciętej melasy z trzciny cukrowej z Fidżi - taka metoda pozwala uzyskać bogatszy i czystszy sok z trzciny cukrowej, a co za tym idzie gładszą melasę o doskonałej jakości. Destylowany z niezwykle czystą lokalną wodą, słodycz rumu jest podkreślona przez filtrację przez węgiel kokosowy, jedną z najbardziej wydajnych technik filtracji na świecie. Kolor ciemny; Aromaty - drzewne i mocne perfumy; Smak - nuty suszonych owoców, melasy i dębu; Finisz - nuty melasy, wędzonego dębu.
Rum Renegade Etudes - New Bacolet
Trzcina cukrowa, główny składnik rumu, jest naturalnym źródłem jego smaku. Tak więc teren, na którym rośnie i mikroklimat określa jej charakter. Dlatego zdecydowaliśmy się na eksplorację terroiru New Bacolet. Bardziej surowy niż pobliski Old Bacolet, naturalny amfiteatr New Bacolet to skierowana na południe, stroma, spieczona słońcem misa z odporną na suszę trzciną na zwietrzałych górnych zboczach i bujną roślinnością w głębi terenu. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę, którą nazywamy Lacalome Red, z pola "Goat Hill", które znajduje się na terroir znanym jako Upper Combe.
Rum Renegade Hope
SINGLE FARM ORIGIN: HOPE - WHITE RUM
BOULDERS - CAIN - POT STILL
Na południowo-wschodniej flance wyspy, osłoniętej od atlantyckich wiatrów przez wąski pas namorzynowy, znajduje się charakterystyczna uprawa. Jasna, żelazno-czerwona glina i głazy piroklastyczne, a także bogata, aluwialna gleba i jej chłodny, wysoki poziom wody zapewniają wilgotny mikroklimat dla trzciny cukrowej, nawet w najbardziej suchej porze roku. Do tego rumu zebraliśmy najstarszą z naszych odmian trzciny - Cain z Mamo Field, które rośnie na terenie znanym jako Boulders.
Rum Renegade Westerhall
SINGLE FARM ORIGIN: WESTERHALL - WHITE RUM
OLD RIVER - CLEAN ESTER - COLUMN STILL
Większa część naszych farm na południu znajduje się pomiędzy przybrzeżną drogą i bagnistymi namorzynami w Westerhall Bay, przed zrujnowaną gorzelnią. To właśnie tam utrzymująca wilgoć gleba, wzbogacona dziedzictwem drzew kokosowych i kakaowych, zapewnia żyzne i zielone uprawy. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę trzciny, którą nazywamy Clean Ester z River View Field. Rośnie ona na terenie znanym jako Old River.
Botafogo Pineapple Rum
Biały rum o smaku ananasa, oparty jest na jednym z najbardziej symbolicznych owoców Karaibów. Za sprawą swojego bogatego i mocnego aromatu przeniesie Cię bliżej słońca. W zapachu silna woń dojrzałego ananasa. Aromatyczny, pełny i doskonale wyważony smak delikatnego rumu i ciepłych nut ananasa. Finisz wyrazisty i owocowy. Zamknij oczy, wypij rum Botafogo Pineapple i raduj się jego egzotycznym smakiem.
Rum Renegade Lake Antoine
SINGLE FARM ORIGIN: LAKE ANTOINE - WHITE RUM
UPPER CRATER LAKE SOUTH - PURPLE TALLBOY - POT STILL
Nad jeziorem Antoine znajduje się teren słynący ze stromych, skierowanych w stronę morza zboczy wulkanicznego jeziora kraterowego, gdzie trzcina rośnie na granulowanej, gliniastej glebie Woburn ? rzadkiej i suchej na szczycie, a zarazem głębokiej i bogatej u podnóża. A ponadto w pełni wystawionej na wpływy atlantyckich wiatrów. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę trzciny, którą nazywamy Purple Tallboy z More Field. Rośnie ona na terenie znanym jako Upper Crater Lake South.
Rest & Be Thankful - Rum Jamaica 2015 7YO Lluidas Vale
Destylarnia: tajna destylarnia w Lluidas Vale na Jamajce
Wiek: 7 lat
Liczba beczek: 10
Typ beczki: First fill ex-Bourbon
Fermentacja: lekka
Dojrzewanie: tropikalne i kontynentalne
Butelkowane: luty 2023 r.
Mała partia: 3517 butelek przy 46% ABV
Niefiltrowane na zimno i bez dodatku koloru.
Delikatny i złożony. Trzcina cukrowa, banan, jagody.
Adelphi Guyana 2010/2023 13YO Diamond Rum 61,3%
Guyana Diamond 2010 - single cask z rumem z Gujany o mocy 61,3%. Łączna edycja - 241 butelek. Aromat - dojrzały banan, dżem truskawkowy, brązowy cukier, proch strzelniczy, guma, parmezan, owoce tropikalne, sól morska, zsiadłe mleko.
Botafogo Spiced Rum
Rum pochodzący z Karaibów, dojrzewający w beczkach dębowych przez dwa lata, po czym przed butelkowaniem nasycany jest przyprawami, charakterystycznymi dla archipelagu Karaibów. Wyjątkowo aromatyczny, delikatnie słodki, z dominującym posmakiem słodkich mandarynek. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition w 2017.
Botafogo Green Apple Rum
Botafogo Green Apple to likier wytwarzany z ciemnego karaibskiego rumu w połączeniu z zielonym jabłkiem. Pełen jest aromatycznych smaków owocowych i kwaśnych nut soczystych zielonych jabłek. Kolor bursztynowy. Aromat owocowy. Smak świeżego zielonego jabłka i soczystej cytryny. Finisz długi, kwaskowy i mocny. Kwaśne nuty pobudzą Twoje kubki smakowe i sprawią wrażenie, że wgryzasz się w świeże, soczyste zielone jabłko.
Adelphi Caroni Rum 25YO 1997/2023 56,8%
Destylarnia Caroni w Trynidadzie została zburzona w 2001 roku, więc rum Caroni, który został tu zabutelkowany po 25 latach pochodzi z ostatnich już dostępnych beczek. Destylator z drewnianą kolumną, zupełnie niepodobne do niczego, do czego przywykli miłośnicy whisky. Jeśli Twoim typowym trunkiem jest whisky, możesz o niej pomyśleć jako o "Port Ellen" rumu. Butelkowany przez Adelphi z okazji 30. rocznicy powstania. Z tej pojedynczej beczki powstały 204 butelki. Cask nr. 25.
Rest & Be Thankful - Rum Jamaican Assemblage 13YO
Mieszanka rumów z 4 jamajskich destylarni:
- Clarendon Estate 2007 Column & Pot 14YO
- Long Pond 2005 Pot Still 16YO
- New Yarmouth 2005 Pot Still 16YO
- Destylarnia w dolinie Lluidas – 2008 Pot Still 13YO
Wiek: 13 lat
Liczba beczek: 17
Typ beczki: beczki z amerykańskiego dębu
Dojrzewanie: kontynentalne
Destylacja: Pot & Column
Butelkowane: wrzesień 2022
Mała partia: 5188 butelek przy 46% ABV
Niefiltrowane na zimno i bez dodatku koloru.
Świeży i złożony. Ananas, mango, przyprawy.