- Brak na stanie
De Luze VSOP
Mieszanka destylatów leżakujących od 6 do 10 lat. Zapach płatków róż, śliwek, kandyzowanych owoców, ciasta owocowego i kakao. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition.
Edycja specjalna wysoko cenionego koniaku, opracowana i dopracowana w każdym detalu przez Anne Sarteaux w 2012 roku z okazji 150-lecia firmy. Jak wszystkie koniaki Meukow stanowi wyraz doskonałej równowagi między siłą i stanowczością a miękką elegancją. Odważna i konsekwentna - nie do pomylenia z jakimkolwiek innym trunkiem. Najlepiej smakuje na lodzie. W bukiecie na pierwszym planie nuty migdałów oraz orzechów laskowych i włoskich. Aromat jest wyraźny i mocny. W głębi moc smaku z wiodącymi akcentami kawy i wanilii. W tle bardzo subtelne i eteryczne niuanse kwiatowe. Meukow Icône nagrodzono m.in. srebrnym medalem na Winevents Hong Kong (2012, 2014) i złotym medalem na Cognac Masters, The Spirit Business w Londynie (2013).
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Siedziba Domu Meukow mieści się w czarującym, XIX-wiecznym pałacu, który znajduje się w centrum miasteczka Cognac. Pałac ten nabyli dwaj pochodzący ze Śląska bracia, August Karl i Gustav, w drugiej połowie stulecia. Bracia udali się do Francji w 1850 roku z polecenia cara Rosji Aleksandra II - mieli zająć się dostawami najbardziej ekskluzywnego koniaku dla dworu w Petersburgu. Po kilku owocnych podróżach handlowych zdecydowali się jednak porzucić rolę wyłącznie pośredników i z nie mniejszą pasją oddali się kupażowaniu trunków. Firma A.C. Meukow i S-ka narodziła się w 1862 roku, a bracia, przyjąwszy francuską pisownię imion - Auguste-Christophe i Gustave - na stałe osiedlili się we Francji. W kolejnych dziesięcioleciach firma rozwijała się dynamicznie, zdobywając międzynarodową sławę i powszechne uznanie. Meukow to jeden z nielicznych dużych domów koniakowych, który utrzymał strukturę i charakter firmy rodzinnej. Aby mimo to nie oddać pola konkurencji, zasilanej wielkim kapitałem i łączącej się w potężne kartele, Michel Coste, właściciel Meukow, utworzył w 1969 roku grupę Compagnie de Guyenne. W jej skład weszło kilka pomniejszych domów koniakowych: Réau, Foucauld, Meukow, Georges-Courant, Brugerolle, Rouyer-Guillet, Favreau i Richard, które wcześniej współpracowały z Domem Meukow. Temu ostatniemu utworzenie grupy wyszło zdecydowanie na dobre; dynamicznie rozwijająca się marka jest obecna w ponad 80 krajach i zaliczana jest przez krytyków do pięciu najważniejszych na świecie. Znakiem rozpoznawczym Meukow jest pantera - symbol siły i drapieżności, ale też piękna i elegancji. Zwierzę to szczególnie upodobał sobie Michel Coste, czyniąc je prawdziwą maskotką firmy. On też jest autorem projektu graficznego pantery, którą od 1993 roku znajdziemy - odlaną w szkle - na wszystkich butelkach z serii Felin: od VS aż po XO Grande Champagne i Extra. Stanowi to wyraz przekonań Coste'a, którego zdaniem każdemu - niezależnie od możliwości finansowych - należy się takie samo prawo do luksusu. Na początku XXI w. obiekty należące do Meukow - destylarnię, butelkownię i magazyn - poddano gruntownej renowacji. Obecnie należą one do najlepiej wyposażonych i najnowocześniejszych w regionie. Rocznie firma produkuje kilkanaście milionów butelek w dwóch seriach: Felin i Prestige. Ta ostatnia obejmuje destylaty rocznikowe, szczególnie rzadkie i bardzo stare. Destylaty używane w Meukow w 90% powstają z win ze szczepu ugni blanc. Firma nie ma własnej winiarni, skupuje zatem wina z Grande i Petite Champagne, Bons i Fins Bois, Borderies i Bois Ordinaire. Wyselekcjonowane eaux-de-vie dojrzewają w beczkach o pojemności 350-400 litrów, głównie z dębu limuzynowego. Smak koniaków Meukow to dzieło mistrzyni piwnicy Anne Sarteaux i stanowi wyraz doskonałej harmonii między bogatymi nutami kwiatowo-ziołowymi a owocowością i nutami beczkowymi.
Edycja specjalna wysoko cenionego koniaku, opracowana i dopracowana w każdym detalu przez Anne Sarteaux w 2012 roku z okazji 150-lecia firmy. Jak wszystkie koniaki Meukow stanowi wyraz doskonałej równowagi między siłą i stanowczością a miękką elegancją. Odważna i konsekwentna - nie do pomylenia z jakimkolwiek innym trunkiem. Najlepiej smakuje na lodzie. W bukiecie na pierwszym planie nuty migdałów oraz orzechów laskowych i włoskich. Aromat jest wyraźny i mocny. W głębi moc smaku z wiodącymi akcentami kawy i wanilii. W tle bardzo subtelne i eteryczne niuanse kwiatowe. Meukow Icône nagrodzono m.in. srebrnym medalem na Winevents Hong Kong (2012, 2014) i złotym medalem na Cognac Masters, The Spirit Business w Londynie (2013).
Mieszanka destylatów leżakujących od 6 do 10 lat. Zapach płatków róż, śliwek, kandyzowanych owoców, ciasta owocowego i kakao. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition.
Koniak tworzony z destylatów, leżakujących w beczkach 3-5 lat, o aromacie kwiatów, owoców cytrusowych, wanilii, z delikatnym posmakiem dębiny.
Tworzony w całości z winogron pochodzących z regionu Grande Champagne, o wyjątkowo intensywnym zapachu wanilii, róż, goździków, brzoskwini, moreli, orzechów laskowych, z nutami Porto na finiszu. Leżakowany 15 lat w beczkach dębowych.
Rodzina Boinaud ma w swoich piwnicach wspaniały wybór eaux-de-vie z prestiżowego regionu Bas-Armagnac, który obejmuje szereg roczników oraz szlachetną mieszankę EXTRA, złożoną z eaux-de-vie, które osiągnęły szczyt dojrzałości. Dzięki wyjątkowej mocy aromatycznej ta niezwykła mieszanka ujawnia palone, korzenne i owocowe nuty, które zachwycą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Signature de France odzwierciedla wspaniałą francuską tradycję, rodzinną pasję do wyjątkowych alkoholi i wyjątkowego wyrafinowania, które nabywa się z wiekiem. Cierpliwość daje siłę. Życzymy wspaniałej degustacji. Dostępny w ograniczonej ilości.
Miękki, zaokrąglony smak z kwiatowymi nutami, ujawniającymi swoją moc pod koniec degustacji. Leżakowanie w beczkach z dębu japońskiego nadaje kremowości, głębi i daje złożone nuty korzenne. Koniaki to zwykle mieszanki (blendy) różnych roczników i "cru", winogron pochodzących z różnych regionów. Najmniejszym z nich, ale o wyjątkowych warunkach jest właśnie region Borderies. Położenie na płaskowyżu, gliniasto krzemowe gleby, dobre nasłonecznienie sprawiają, że destylaty z tego regionu są wyjątkowo owocowe i posiadają orzechowy posmak.
Zestawiony z destylatów rocznika 1992 i 1994, bazujący na destylacie regionu Borderies, najmniejszego podregionu Cognac, także w wersji single barrel.
Cognac Baron D'Yllac VS produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych eaux-de-vie, destylowanych tradycyjną metodą w Charentais. Osiągnęły one wystarczającą dojrzałość, aby zostać starannie zebrane i leżakowane w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej dwa lata. To opracowanie przyniesie nam wszystkie nuty aromatyczne, które go charakteryzują. Bardzo aromatyczny i świeży nos, wyróżnia się przyjemną żywością. Lekkie nuty przypraw i kwiatów. Owoce wygrywają na końcu ust. Będzie szczególnie ceniony jako long drink.
Leżakowany w beczkach dębowych przez minimum 20 lat, o głębokim aromacie jaśminu, dojrzałych fig, kremu brulée, pomarańczy i świeżo wypieczonego ciasta drożdżowego. Złoty medal na IWSC.
Ten VSOP jest wynikiem selekcji eaux-de-vie z hojnych i słonecznych terroir, cierpliwie starzonych w dębowych beczkach i starannie zebranych przez Mistrza Piwnicy.
Baron D'yllac VSOP będzie czekał co najmniej cztery długie lata w piwnicach nad brzegiem Charente i rozwinie wykwintne smaki, które wzbudzą intensywne emocje. W nosie wyczuwamy elegancki bukiet kwiatowych aromatów i egzotycznych owoców. Usta pełne finezji z wyśmienitymi niuansami owoców, o pięknej długości, które zainspirują koneserów pięknym bursztynowym kolorem ze złotymi refleksami.
Ten wyjątkowy koniak stopniowo tworzy imponującą paletę doskonałych aromatów. Oprócz potężnych nut rancio charakterystycznych dla dużych koniaków, pojawiają się odcienie dojrzałych owoców (gruszka, brzoskwinia, śliwka), miodu, fig i gorzkich migdałów, które są zastępowane nutami cynamonu, wanilii, lekkiego tytoniu i proszku ryżowego.
Koniak o gęstej i złożonej strukturze. Ma mocny, potężny, ale miękki, bogaty i zrównoważony smak z nutami dojrzałych i suszonych owoców, słodkich przypraw i tytoniu. Finisz jest długi, elegancki, niezapomniany, rozgrzewający z niuansami szlachetnego drewna i ciepłych przypraw.
Elegancki, gładki i dobrze zbalansowany. Cognac Moisans VS to młodzieńcza rozkosz. Starzony przez co najmniej 2 lata w beczkach z francuskiego dębu, został poddany destylacji zgodnie z rodowymi metodami przekazywanymi przez pokolenia producentów koniaku w słynnej destylarni Moisans. Złoty kolor z eleganckimi nutami młodej eau-de-vie, w tym jaśminu i cytrusów. Dobrze zintegrowana z podniebieniem, nadaje się do długich koktajli lub jako drink po kolacji.
Określenie single cask lub single barrel - należące dotychczas głównie do kategorii whisky - jest nowe dla koniaków. Firma Comandon z Francji jest pionierem tego nowego konceptu zapoczątkowanego w 2010 roku.
Aromat:
Wyraźnie świeży, z nutami białych owoców – brzoskwini i moreli – oraz delikatną morską mineralnością i jodyną. W tle pojawiają się nuty kwiatowe, lekkie dębowe niuanse oraz słodka wanilia i karmel.
Smak:
Kruchy i soczysty – głównie wyczuwalne są nuty jabłka i gruszki, przełamane słonym posmakiem oraz algami. Pojawia się też karmel, migdały, subtelne kakao i cynamon. Mineralność i słona nuta są dobrze zbalansowane, podkreślając morską tożsamość trunku.
Finisz:
Średnio długi, gładki i elegancki. Powraca morska, jodowana nuta, a także delikatne tony dębowe i słodko korzenne. Finisz jest świeży, lekko słony, co czyni go jeszcze bardziej charakterystycznym.
Elegancki armaniak z francuskiej Gaskonii. Szlachetny kupaż eaux-de-vie w szczytowym momencie dojrzewania. Głęboki bursztynowy kolor. Wyrafinowane aromaty, palone, przyprawowe oraz owocowe. Długi, zapadający w pamięć finisz. Trunek pokazujący perfekcję w kupażu i doborze najlepszych dostępnych składników
Łagodny klimat i korzystna ekspozycja wzgórz Charentais to idealne warunki do ujawnienia pełnego potencjału tych odmian winorośli. Po winifikacji wina poddawane są podwójnej destylacji na otwartym ogniu w małych, tradycyjnych miedzianych alembikach, w obecności ich drobnego osadu, w celu nadania koniakom krągłości i aromatycznego bogactwa. Przechowywane w beczkach z francuskiego dębu, przechodzą długi proces starzenia pod okiem Mistrza Piwnicy, który decyduje o ich ostatecznej mieszance. Kolor - kasztanowy, z błyszczącymi złotymi refleksami. Aromat - elegancki i delikatnie waniliowy, uzupełniony aromatami suszonych owoców i słodkich przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa). Smak - gładkie i owocowe podniebienie ewoluujące w kierunku nut pomarańczy i brzoskwini, uzupełnione nutą drzewną.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w swojej przeglądarce.