Famous Grouse 12 yo
Whisky szkocka the Famous Grouse 12 yo jest kompozycją wyselekcjonowanych przez Mastar Blendera dominujących w smaku malt whisky Macallan i Highland Park oraz delikatnych whisky zbożowych.
The Famous Grouse powstaje w procesie mieszania najlepszych, esencjonalnych whisky słodowych takich jak Macallan oraz wyjątkowych, łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Famous Grouse to szkocka whisky typu blended. Whisky Nr 1 w Szkocji. Ulubiona whisky Szkotów została stworzona przez Matthew Gloag'a w 1896 r. którego dziadek założył rodzinny biznes winiarsko-alkoholowy w Perth w 1835 r. Obecnie siedziba marki znajduje się w destylarni Glenturret w Crief - najstarszej działającej destylarni w Szkocji. Mathew Gloag nazwał swoją whisky na cześć najpopularniejszego szkockiego dzikiego ptaka czyli czerwonej pardwy (Red Grouse - rodzaj szkockiej kuropatwy).
Whisky szkocka the Famous Grouse 12 yo jest kompozycją wyselekcjonowanych przez Mastar Blendera dominujących w smaku malt whisky Macallan i Highland Park oraz delikatnych whisky zbożowych.
The Famous Grouse powstaje w procesie mieszania najlepszych, esencjonalnych whisky słodowych takich jak Macallan oraz wyjątkowych, łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.
The Famous Grouse powstaje w procesie mieszania najlepszych, esencjonalnych whisky słodowych takich jak Macallan oraz wyjątkowych, łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.
Prezentowany trunek powstaje w procesie mieszania najlepszych whisky słodowych takich jak The Macallan i Highland Park oraz nieco łagodniejszych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych. The Famous Grouse to idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
A.D. Rattray Cask Orkney 15YO to 15-letnia szkocka whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Stworzona, aby uczcić neolityczny folklor Orkadów, oddaje ducha wyspy dzięki głęboko wciągającemu i doskonale zbalansowanemu słodowi. Noty smakowe - subtelny dym, owoce pestkowe i przyprawy.
Isle of Raasay Single Malt jest lekko torfowy, zrównoważony, z bogatymi smakami ciemnych owoców. Dominują żytniopodobne aromaty. W tle rozwija się kusząca słodycz i zapach wiśni, śliwki, jeżyny. Mocna, pikantna i wielowątkowa. Dojrzewa w sześciu charakterystycznych beczkach, tworząc prawdziwą głębię i złożoność. Połączenie tradycji ze współczesnym myśleniem. Naturalny kolor, niefiltrowany na zimno. Zestaw zawiera butelkę whisky Raasay i 2 szklanki.
Popularna seria „Cask of Lindores” powraca! Druga odsłona tej znakomitej serii to zachwycająca whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie, z tym że zawierająca whisky starszą niż pierwsza odsłona. Urocze nuty dojrzałych bananów, gruszek i wanilii na nosie z odrobiną pieprzu. Zabutelkowana z mocą 49,4%.
AD/04.22:02 Whisky single malt destylowana w destylarni Ardnamurchan. Powstała z połączenia torfowych i nietorfowanych beczek po bourbonie i sherry. 65% Ex-Bourbon / 35% Ex-Sherry. Aromat - prażone pianki, olejek pomarańczowy i popcorn. Na podniebieniu - popcorn, sól morska, kordiał z limonki, zwęglone pianki, gorzka pomarańcza, gorzka czekolada, wędzonka. Butelkowana bez filtracji na zimno i sztucznych barwników.
To whisky dymna, w której część destylatów poddana została maturacji w beczkach po sherry. W recepturze znalazła się whisky Clynelish, Laphroaig i Cameronbridge z beczek ex bourbon oraz Craigellachie z beczek ex sherry. Do tego niewielki procent Highland Malt, dojrzewającej w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Ponad 60% receptury stanowią single malt, poniżej 40% whisky zbożowa. Została przefiniszowana w beczce ex Clynelish. Udało się łącznie zabutelkować 252 sztuki, z mocą 49%.
Do tej mieszanki słodowej - Smooth & Sweet - Whisky Row pozyskała gamę whisky słodowych z regionu Highland. Nazwa jest trafną prognozą profilu smakowego - z owocami z sadu oraz kremowymi i woskowymi nutami. Aromat: gruszki i krem waniliowy, prowadzące do prażonych przypraw i cukierków typu krówki. Podniebienie: woskowe skórki i twaróg cytrynowy wraz z prażonym dębem i mżawką jedwabistego karmelu. Finisz: kruszonka jabłkowa i budyń.
Gładka i elegancka whisky jest łatwa do spożycia i pyszna niezależnie od tego, jak ją pijesz, ze smakami cytrusów, brzoskwini, moreli i przypraw. Jest wytwarzana z ekologicznego szkockiego jęczmienia, którego naturalne plony i bogata gleba zapewniają głębię smaku. Delikatna fermentacja i destylacja podkreślają delikatny, owocowy smak spirytusu. Dojrzewa w specjalnie przygotowanych beczkach po czerwonym winie i amerykańskiej whisky, wraz z niewielką ilością beczek po sherry, aby rozwinąć charakterystyczne dla naszego ducha. Robi duże wrażenie przy najmniejszych wymiarach. Każda butelka jest certyfikowana jako organiczna, wyprodukowana w zweryfikowanej destylarni neutralnej pod względem emisji dwutlenku węgla i butelkowana w szklanej butelce pochodzącej w 100% z recyklingu.
Mac-Talla Strata leżakowała przez 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry. Whisky złożona i wielowarstwowa. Kolor głębokiego złota. Aromat wędzonego jęczmienia, bryzy morskiej, owoców morza. W smaku aksamitna konsystencja z ziemistym torfem i zimowymi przyprawami. Bogata, ciepła, rozgrzewająca z przydymionym finiszem.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Destylarnia destyluje zaledwie dwa razy w roku, dwa miesiące latem, w trakcie wakacji oraz dwa miesiące zimą, w okresach, kiedy właściciele mają przerwę w pracach polowych. Stąd tak niewielka produkcja i tak rzadkie edycje. Dwie limitowane wersje, które pojawiają co roku, to Winter oraz Summer Batch. Najnowsza wersja to Daftmill 2010 Winter Batch Release, która powstała z vattingu 25 beczek (1st fill Bourbon barrels). Łącznie zabutelkowano na świat 6550 sztuk, z czego niewielka partia dotarła do Polski. Whisky zabutelkowana jest z mocą 46%, w naturalnym kolorze, bez filtracji. W aromacie na pierwszy plan wychodzą nuty owocowe ( jabłko i gruszka), słodycz miodu, zbożowo-kwiatowe akcenty, oraz delikatne, trawiaste nuty. Smak jest dokładnym odzwierciedleniem aromatów.
15 letnia whisky dojrzewająca w beczkach po sherry, zdobywca 95 punktów u Jima Murraya. Posiada niezwykle potężny aromat sherry z odrobiną mięty. Na podniebieniu oprócz sherry odczuwalny jest również posmak rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich. Wykończenie whisky wyjątkowo długie, skomplikowane. Poprzez dodanie wody uwalnia się ogrom słodyczy.
Kolor: bursztynowy z brązowym połyskiem. Zapach: Liść mięty, dąb, wanilia, toffi, rodzynki i szczypta cynamonu. Podniebienie: wytrawne, rozwija się słodowy charakter z nutą dębu i lekką słodyczą sherry - nadzienie z szarlotki, chleb z masłem, zielony melon i słodkie toffi. Finisz: rozgrzewający i pieprzny; harmonijny z długo utrzymującą się słodowością.
Whisky z regionu Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, ogrzana dłońmi otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi, gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.
Firma Adelphi jest niezależnym rozlewcą whisky, zwracającym szczególną uwagę na jakość destylatów, które butelkuje. Produkuje również własne whisky, m.in. Adelphi Blended Scotch Whisky (od 2013 roku). Whisky ta jest niezwykle przyjemnym blendem, o gładkim charakterze i łagodnym, miodowym smaku. Na końcówce nieco pikantna - wyczuwalny pieprz, orzechy włoskie, nieco dymu i morska nuta.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w swojej przeglądarce.