-
Szkocka Whisky
add remove
-
Whisky ze świata
add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Europa add remove
-
Wino i Szampan
add remove
- Ameryka Płd add remove
- Ameryka Płn add remove
- Australia i Oceania add remove
- Azja add remove
- Koniak i Armaniak
-
Pozostałe
add remove
- STREFA OKAZJI
- NOWOŚCI
Westland Peated
Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji.
Szczegóły produktu
- Marka
- Westland Distillery
- Kod produktu
- 8971
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji. Zupełną nowością jest tworzenie zacieru z pięciu różnych gatunków słodu jęczmiennego: lokalnego, niemieckiego, Pale, Brown i Extra Special, co wprowadza do destylatu dodatkowe aromaty pianki marshmallow, czekolady i ciemnych owoców ? (śliwki). W przypadku wersji Peated dochodzi szósty rodzaj słodu, sprowadzany w nasyceniu 55 ppm ze Szkocji. Lokalne prawo jednak zmusza producenta do użycia przynajmniej 51% lokalnego jęczmienia przy wersji dymnej, stąd po wymieszaniu poziom fenoli spada do ok. 20 ppm. Wersja Peated przechodzi dwukrotną destylację w miedzianych alembikach firmy Vendome z Kentucky. Leżakuje w beczkach First Fill Bourbon oraz Virgin Oak w wersjach Coopers Select (z dębu suszonego naturalnie na powietrzu przez 18 miesięcy) i Coopers Reserve (z dębu suszonego naturalnie na powietrzu przez 24 miesiące). Posiada aromat orzechów, przypalanej skórki pomarańczowej, kamfory, jodyny, prażonych pistacji, ziół, palonego drewna i wilgotnej ziemi.
Może ci się spodobać również
Westland Sherry Wood
Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji.
Westland Peated
Amerykańska whisky single malt produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, na wzór szkockich. Różnicę stanowi użycie specjalnego rodzaju drożdży sprowadzanych specjalnie z belgijskiego browaru. Drożdże te fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów, niż przy szybszej fermentacji w Szkocji.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Rebel Yell
Bourbon Rebel Yell powstaje z ręcznie wyselekcjonowanych destylatów, dojrzewających w najlepszych miejscach magazynu. Komponowany jest z destylatów starzonych około 6 lat w nowych, wypalonych beczkach.
Yellowstone American Single Malt Whiskey
Stworzona i zabutelkowana dopiero niedawno single malt whisky, produkowana oczywiście w 100% ze słodu jęczmiennego i dojrzewająca przez 4 lata podobnie jak bourbon w nowej, świeżo i mocno wypalonej beczce z dębu amerykańskiego (char #4). Smakuje inaczej niż młoda szkocka, jest znacznie słodsza i bardziej oleista.
Aromat - słód zbożowy i miód z nutą kwiatu brzoskwini.
Smak - słodki, z nutami miodu, gruszki, owoców pestkowych i daktyli.
Finisz - nuty dębu z nutą cynamonu i orzechów włoskich.
Ole Smoky Butter Pecan
Pyszne smaki masła, śmietanki, prażonych orzechów pekan i karmelu połączone z bimberem Ole Smoky. Rezultat wręcz niebiański.
Ezra Brooks Rye
Wersja Rye powstaje przy użyciu znacznej ilości żyta w recepturze. Dojrzewająca również w nowych, świeżo wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu, butelkowana jest z podwyższoną mocą 45%. Receptura idealnie pasuje do tworzenia koktajli. Pachnie czekoladą, skórą, wanilią oraz przyprawami: pieprzem, papryką i lukrecją.
Rebel Yell Cabernet Sauvignon Finish
Wersja ta butelkowana jest z mocą 50%, a finiszowana w beczkach po Cabernet Sauvignon. Cała partia 6000 butelek trafiła na rynki zagraniczne, w tym także do Polski. W kolorze dominuje bursztyn z różowymi refleksami. W aromacie melanż klasycznych, słodkich, bourbonowych aromatów, wzbogaconych cynamonem, gałką muszkatołową, suszonymi owocami, skórą i lekko wytrawnymi, ziemistymi nutami. W smaku eksplozja owocowych nut, pełnych jeżyn, malin, winogron, bananów, truskawek, z lekko wytrawnym, grapefruitowym finiszem. Miłośnicy tej kategorii z pewnością będą ukontentowani.
Rebel Yell Straight Rye 45%
Rebel Yell to znana marka w świecie Bourbona - pochodząca z Louisville w Kentucky, z korzeniami sięgającymi 1849 roku. Oprócz kluczowej dla Rebel Yell gamy Bourbonów, na rynku pojawił się nowy produkt, tym razem American Whiskey. Leżakowana przez dwa lata, jest mieszanką w 50/50 najwyższej jakości Straight Bourbon oraz żytniej whiskey Rye. Mimo krótkiego okresu maturacji, posiada całkiem intensywny, naturalny kolor. Pierwsze wrażenie to zdecydowany aromat przypraw, charakterystycznych dla żytniej whiskey. Żyto dominuje też w smaku, przechodząc z biegiem czasu w słodsze, delikatniejsze nuty wanilii, pomarańczy i czekolady.
Yellowstone Select Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Delikatna fuzja smaków z gorzelni siódmej generacji. Ten bourbon zawiera starannie dobraną mieszankę 4- i 7-letnich bourbonów, tworząc ekskluzywną, staromodną whisky, która oddaje hołd rodzinnym tradycjom.
Aromat - przyprawa żytnia, miękka skóra, wiśnie.
Smak - wędzony karmel.
Finisz - dymny, dębowy, brązowy cukier.
Ole Smoky Salty Caramel Whiskey
Mieszanka bogatej, słodkiej whiskey o smaku płynnego karmelu z odrobiną soli morskiej na finiszu.
Ole Smoky Lemon Drop
Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100 % naturalnymi składnikami.
Heaven's Door 10YO Decade Series Release 01 Straight Bourbon Whiskey
Przedstawiamy limitowaną edycję serii Heaven Door Decade. Ten 10-letni bourbon jest pierwszym wydaniem nowej, pionierskiej kolekcji whisky premium, stworzonej dzięki prawdziwej pracy poświęcenia i cierpliwości. Każda kropla tego bourbona opowiada historię o znaczeniu czasu, wieku i dojrzewania. Heaven's Door zaprasza Cię do bycia częścią tej historii. W nosie natychmiastowy aromat świeżego, wieloziarnistego chleba i dojrzałego nugatu. W ustach półsłodkie aromaty grillowanego ananasa, kandyzowanych orzechów włoskich, słodkie toffi, pomarańcza i morele. Na finiszu znajdziesz idealną równowagę słodyczy i pikantności z gotowanymi brzoskwiniami i nutą karmelu.
Ole Smoky Mountain Java
Likier śmietankowo-waniliowy o smaku kawowym na bazie bourbonu.
Ole Smoky Margaritta
Pyszny, pikantny i orzeźwiający Ole Smoky Margarita Moonshine. Nic nie jest lepsze w ciepłe, słoneczne popołudnie niż cierpki i orzeźwiający smak limonki zmieszany z idealną ilością bimbru.
Ole Smoky Cinnamon
Ole Smoky Blackberry
Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100% naturalnymi składnikami. Smak słodszej strony życia w nektarze bogów z Appallachów. Doskonały w połączeniu z lemoniadą popijany późnym popołudniem w gronie przyjaciół.
Ole Smoky Big Orange
Amerykańska whiskey, wyprodukowana w 80% z kukurydzy, mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego oraz miejscowej wody z Tennessee. Nasycona w 100 % naturalnymi składnikami.