Botafogo Black Rum
Rum pochodzący z Karaibów, dojrzewający w beczkach dębowych przez trzy lata, po czym przed butelkowaniem nasycany jest przyprawami, charakterystycznymi dla archipelagu Karaibów.
Botafogo Espresso to idealnie skomponowany kawowy likier rumowy, którego bazą jest ciemny karaibski rum. Aromat palonych ziaren kawy, czekolady i ziół w pełni oddaje jego pochodzenie. Wyspy Karaibskie znane są jako główni producenci kawy.
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Rum pochodzący z Karaibów, dojrzewający w beczkach dębowych przez trzy lata, po czym przed butelkowaniem nasycany jest przyprawami, charakterystycznymi dla archipelagu Karaibów.
Rum pochodzący z Karaibów, dojrzewający w beczkach dębowych przez dwa lata, po czym przed butelkowaniem nasycany jest przyprawami, charakterystycznymi dla archipelagu Karaibów. Wyjątkowo aromatyczny, delikatnie słodki, z dominującym posmakiem słodkich mandarynek. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition w 2017.
Uwodzicielski, owocowy rum. Botafogo oznacza po portugalsku "podpalić", co mówi wszystko! Kieliszek Botafogo, destylowany na Karaibach w Republice Trynidadu i Tobago, przeniesie Cię na drugą stronę świata. Botafogo White Rum jest destylowany z melasy z trzciny cukrowej i stanowi doskonałą bazę do egzotycznych koktajli. Receptura jest wyjątkowa i owiana tajemnicą. Cytrusy, wanilia i czerwone chilli to sekrety tego pikantnego rumu, który z pewnością zadziwi każdego.
Biały rum imbirowy. Imbir to przyprawa znana z wielu zalet - może wspomagać trawienie, jest przeciwutleniaczem i afrodyzjakiem. Barwa przezroczysta, aromat imbiru, pieprzu i owoców cytrusowych. Świeży i kwiatowy zapach. Smak zrównoważony - imbir, cytryny i przyprawy. Finisz pikantny, cynamonowy. Przygotuj się na eksplozję pikantnych i ognistych smaków z nutami cytryny, cynamonu i pieprzu.
Biały rum o smaku ananasa, oparty jest na jednym z najbardziej symbolicznych owoców Karaibów. Za sprawą swojego bogatego i mocnego aromatu przeniesie Cię bliżej słońca. W zapachu silna woń dojrzałego ananasa. Aromatyczny, pełny i doskonale wyważony smak delikatnego rumu i ciepłych nut ananasa. Finisz wyrazisty i owocowy. Zamknij oczy, wypij rum Botafogo Pineapple i raduj się jego egzotycznym smakiem.
2Botafogo Honey to likier wytwarzany z ciemnego karaibskiego rumu. Delikatny, kwiatowo-waniliowy aromat. Piękny, bursztynowy kolor. Aromat świeżo zebranego miodu. W smaku wosk pszczeli, nuty drzewne i waniliowe. Finisz długi i pikantny. Jego słodkie i delikatne nuty można podziwiać w koktajlach lub pijąc z lodem.
Botafogo Green Apple to likier wytwarzany z ciemnego karaibskiego rumu w połączeniu z zielonym jabłkiem. Pełen jest aromatycznych smaków owocowych i kwaśnych nut soczystych zielonych jabłek. Kolor bursztynowy. Aromat owocowy. Smak świeżego zielonego jabłka i soczystej cytryny. Finisz długi, kwaskowy i mocny. Kwaśne nuty pobudzą Twoje kubki smakowe i sprawią wrażenie, że wgryzasz się w świeże, soczyste zielone jabłko.
Botafogo Espresso to idealnie skomponowany kawowy likier rumowy, którego bazą jest ciemny karaibski rum. Aromat palonych ziaren kawy, czekolady i ziół w pełni oddaje jego pochodzenie. Wyspy Karaibskie znane są jako główni producenci kawy.
Biały rum o smaku mango. Pijąc go przeniesiesz się w środek tropikalnego lasu otoczonego kwiatami i egzotycznymi roślinami. Mango zebrane w optymalnej dojrzałości nadają słodkiego i delikatnego charakteru. Zapach wanilii, brzoskwiń, kwiatów i moreli jest subtelny, ale wyraźny. Smak konkretny, głęboki, lekko pikantny z nutami owoców egzotycznych.
Biały rum o smaku malinowym, który uwalnia bardzo wyraźny aromat malin i kwiatów. Jego wyjątkowość polega na silnym aromacie, który przywodzi na myśl ciasto malinowe i inne wypieki owocowe. Dobrze wyważony między słodkim a kwaśnym smakiem, w konsystencji jedwabisty, o drzewno-kwiatowym zapachu.
Na południowym wybrzeżu, chronione przed pełną siłą atlantyckich pasatów, Old Bacolet było jednym z pierwszych obszarów uprawianych przez Francuzów. Płaska równina zalewowa pomiędzy dwiema małymi rzekami, te gleby aluwialne – glina równinna i glina Woburn – oraz wysoki poziom wód gruntowych dają bujną trzcinę. Do tego rumu zebraliśmy szybko rosnącą odmianę, którą nazywamy Lodger, z pola Theo, które rośnie na terroirze znanym jako Silk Cotton Tree. Rum oferuje żywe, świeże owoce cytrusowe i przyprawy, które przynoszą nuty jedwabistego, rozkosznego kremu waniliowego, wzmocnionego przez mazistą konsystencję alkoholu.
Rzut beretem na południe od destylarni, na nadmorskiej równinie, znajduje się intrygujące terroir pomiędzy namorzynami a wodną łąką, z charakterystycznym brzegiem bogatego w żelazo wulkanicznego laterytu. Trzcina rośnie energicznie na tej zatrzymującej wodę glebie, pochodzącej z Woburn & Perseverance Clays. Do tego rumu zebraliśmy elegancką odmianę, którą nazywamy żółtą damą, z pola "grapefruitowego", które znajduje się na terroir znanym jako Flats. Przy niewielkim wzniesieniu w stosunku do wybrzeża powietrze omywające Pearls jest chłodne. To, w połączeniu z bagnem stykającym się z podstawą gospodarstwa, pozwala na bogate utrzymanie gleby retencyjnej. Pośród wysokich palm, Pearls zostało obsadzone odmianami Yellow Lady i Lacolome Red.
Bati w języku fiji oznacza "wojownika". Bati Spiced Rum powstaje w tropikalnym klimacie Fidżi w specjalnie wyselekcjonowanych dużych dębowych beczkach, co przyspiesza proces starzenia i zapewnia wyjątkowy profil smakowy. Kolor ciemny. Aromat - wykwintne zapachy przypraw i cynamonu; Smak - ciepłe smaki przypraw i równowaga wniesiona przez nuty drzewne i waniliowe; Finisz - trwały, dzięki utrzymującym się przyprawom. Rumy Bati są wytwarzane z lokalnej melasy z trzciny cukrowej. Destylowany w kolumnach Bati Spiced Rum oferuje ciepłe i pikantne nuty, idealne do koktajli.
Bati w języku fiji oznacza "wojownika". Bati Dark Rum jest wytwarzany z ręcznie ciętej melasy z trzciny cukrowej z Fidżi - taka metoda pozwala uzyskać bogatszy i czystszy sok z trzciny cukrowej, a co za tym idzie gładszą melasę o doskonałej jakości. Destylowany z niezwykle czystą lokalną wodą, słodycz rumu jest podkreślona przez filtrację przez węgiel kokosowy, jedną z najbardziej wydajnych technik filtracji na świecie. Kolor ciemny; Aromaty - drzewne i mocne perfumy; Smak - nuty suszonych owoców, melasy i dębu; Finisz - nuty melasy, wędzonego dębu.
Trzcina cukrowa, główny składnik rumu, jest naturalnym źródłem jego smaku. Tak więc teren, na którym rośnie i mikroklimat określa jej charakter. Dlatego zdecydowaliśmy się na eksplorację terroiru New Bacolet. Bardziej surowy niż pobliski Old Bacolet, naturalny amfiteatr New Bacolet to skierowana na południe, stroma, spieczona słońcem misa z odporną na suszę trzciną na zwietrzałych górnych zboczach i bujną roślinnością w głębi terenu. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę, którą nazywamy Lacalome Red, z pola "Goat Hill", które znajduje się na terroir znanym jako Upper Combe.
SINGLE FARM ORIGIN: HOPE - WHITE RUM
BOULDERS - CAIN - POT STILL
Na południowo-wschodniej flance wyspy, osłoniętej od atlantyckich wiatrów przez wąski pas namorzynowy, znajduje się charakterystyczna uprawa. Jasna, żelazno-czerwona glina i głazy piroklastyczne, a także bogata, aluwialna gleba i jej chłodny, wysoki poziom wody zapewniają wilgotny mikroklimat dla trzciny cukrowej, nawet w najbardziej suchej porze roku. Do tego rumu zebraliśmy najstarszą z naszych odmian trzciny - Cain z Mamo Field, które rośnie na terenie znanym jako Boulders.
SINGLE FARM ORIGIN: WESTERHALL - WHITE RUM
OLD RIVER - CLEAN ESTER - COLUMN STILL
Większa część naszych farm na południu znajduje się pomiędzy przybrzeżną drogą i bagnistymi namorzynami w Westerhall Bay, przed zrujnowaną gorzelnią. To właśnie tam utrzymująca wilgoć gleba, wzbogacona dziedzictwem drzew kokosowych i kakaowych, zapewnia żyzne i zielone uprawy. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę trzciny, którą nazywamy Clean Ester z River View Field. Rośnie ona na terenie znanym jako Old River.
Biały rum o smaku ananasa, oparty jest na jednym z najbardziej symbolicznych owoców Karaibów. Za sprawą swojego bogatego i mocnego aromatu przeniesie Cię bliżej słońca. W zapachu silna woń dojrzałego ananasa. Aromatyczny, pełny i doskonale wyważony smak delikatnego rumu i ciepłych nut ananasa. Finisz wyrazisty i owocowy. Zamknij oczy, wypij rum Botafogo Pineapple i raduj się jego egzotycznym smakiem.
SINGLE FARM ORIGIN: LAKE ANTOINE - WHITE RUM
UPPER CRATER LAKE SOUTH - PURPLE TALLBOY - POT STILL
Nad jeziorem Antoine znajduje się teren słynący ze stromych, skierowanych w stronę morza zboczy wulkanicznego jeziora kraterowego, gdzie trzcina rośnie na granulowanej, gliniastej glebie Woburn ? rzadkiej i suchej na szczycie, a zarazem głębokiej i bogatej u podnóża. A ponadto w pełni wystawionej na wpływy atlantyckich wiatrów. Do tego rumu zebraliśmy bogatą w sacharozę odmianę trzciny, którą nazywamy Purple Tallboy z More Field. Rośnie ona na terenie znanym jako Upper Crater Lake South.
Destylarnia: tajna destylarnia w Lluidas Vale na Jamajce
Wiek: 7 lat
Liczba beczek: 10
Typ beczki: First fill ex-Bourbon
Fermentacja: lekka
Dojrzewanie: tropikalne i kontynentalne
Butelkowane: luty 2023 r.
Mała partia: 3517 butelek przy 46% ABV
Niefiltrowane na zimno i bez dodatku koloru.
Delikatny i złożony. Trzcina cukrowa, banan, jagody.
Guyana Diamond 2010 - single cask z rumem z Gujany o mocy 61,3%. Łączna edycja - 241 butelek. Aromat - dojrzały banan, dżem truskawkowy, brązowy cukier, proch strzelniczy, guma, parmezan, owoce tropikalne, sól morska, zsiadłe mleko.
Rum pochodzący z Karaibów, dojrzewający w beczkach dębowych przez dwa lata, po czym przed butelkowaniem nasycany jest przyprawami, charakterystycznymi dla archipelagu Karaibów. Wyjątkowo aromatyczny, delikatnie słodki, z dominującym posmakiem słodkich mandarynek. Zdobywca złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition w 2017.
Botafogo Green Apple to likier wytwarzany z ciemnego karaibskiego rumu w połączeniu z zielonym jabłkiem. Pełen jest aromatycznych smaków owocowych i kwaśnych nut soczystych zielonych jabłek. Kolor bursztynowy. Aromat owocowy. Smak świeżego zielonego jabłka i soczystej cytryny. Finisz długi, kwaskowy i mocny. Kwaśne nuty pobudzą Twoje kubki smakowe i sprawią wrażenie, że wgryzasz się w świeże, soczyste zielone jabłko.
Destylarnia Caroni w Trynidadzie została zburzona w 2001 roku, więc rum Caroni, który został tu zabutelkowany po 25 latach pochodzi z ostatnich już dostępnych beczek. Destylator z drewnianą kolumną, zupełnie niepodobne do niczego, do czego przywykli miłośnicy whisky. Jeśli Twoim typowym trunkiem jest whisky, możesz o niej pomyśleć jako o "Port Ellen" rumu. Butelkowany przez Adelphi z okazji 30. rocznicy powstania. Z tej pojedynczej beczki powstały 204 butelki. Cask nr. 25.
Mieszanka rumów z 4 jamajskich destylarni:
- Clarendon Estate 2007 Column & Pot 14YO
- Long Pond 2005 Pot Still 16YO
- New Yarmouth 2005 Pot Still 16YO
- Destylarnia w dolinie Lluidas – 2008 Pot Still 13YO
Wiek: 13 lat
Liczba beczek: 17
Typ beczki: beczki z amerykańskiego dębu
Dojrzewanie: kontynentalne
Destylacja: Pot & Column
Butelkowane: wrzesień 2022
Mała partia: 5188 butelek przy 46% ABV
Niefiltrowane na zimno i bez dodatku koloru.
Świeży i złożony. Ananas, mango, przyprawy.