Historia Bulleit sięga początków XIX wieku, kiedy to Augustus Bulleit rozpoczął jego destylację, według własnej receptury. Niestety w 1860 roku zakończono produkcję bourbona w związku z nagłą śmiercią jego twórcy. Po ponad 150 latach potomek Augustusa Tom Bulleit postanowił wskrzesić dzieło swego przodka. Początkowo bourbon ten produkowany był przez destylarnię George T. Stagg (obecnie Buffalo Trace). Dzisiejszy Bulleit to bourbon leżakujący w dębowej beczce od 4 do 6 lat. Jego cechą charakterystyczną jest jedna z największych, bo aż 30-procentowa, zawartość żyta w recepturze. To sprawia, że paleta aromatyczno-smakowa jest szczególnie nacechowana silnymi tonami wytrawnymi. Bulleit Frontier Whiskey jest zdobywcą złotego medalu na San Francisco Word Spirit Competition w 2004 roku oraz czterech gwiazdek (na pięć) wg The Spirit Journal.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Bulleit Frontier Bourbon

Bourbon, którego recepturę stworzył 150 lat Augustus Bulleit. Wysoka zawartość żyta sprawia, że jest on dość ostry, bogaty w przyprawy, jednocześnie słodki, miodowo - waniliowy. Bulleit to bourbon charakteryzujący się aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. W smaku wyczuwalna jest kukurydza, dąb i niedominująca mięta. Posiada trwały finisz o słodkim wyrazie.

Napisz swoją opinię