Pierwsze, próbne destylacje wódki Koskenkorva miały miejsce już w 1941 roku, czyli w trakcie trwania II Wojny Światowej, natomiast pierwszy destylat (Koskenkorva Viina) miał premierę w 1953 roku. Gorzelnia stoi we wsi Koskenkorva (nieco ponad 2 tysiące mieszkańców), w południowej Ostrobotnii, nad rzeką Kyrojöki. To urokliwe miejsce, gdzie gorzelnię postawił ówczesnym monopolista w branży – Oy Alkoholiliike Ab. Okoliczne ziemie firma ta zakupiła od małżeństwa Jaako i Elizabeth Koskenkorva. Sama nazwa wódki zaś pochodzi od…dworca kolejowego z 1911 roku, który swą nazwę z kolei zawdzięczał pobliskiej posiadłości. Obecnie marka wódki Koskenkorva, pierwotnie produkowanej z ziemniaków, a dziś z jęczmienia odmian Kaarle i Elmeri, należy do fińskiej Anora Group. Ciekawostka – w tej samej gorzelni zupełnie inny właściciel wytwarza wódkę…Finlandia! Kolejna niemodyfikowana genetycznie, wegańska i bezglutenowa propozycja od Koskenkorva. Produkowana w unikalnym, pozwalającym na recykling odpadów w 99,9% procesie produkcji obejmującym ponad 250 czynności, 8-krotnie destylowana z całkowicie ekologicznego lokalnego sześciorzędowego jęczmienia jednej odmiany. Powstaje na bazie niefiltrowanej źródlanej wody, rozcieńczana wodą z lodowca. Nie dosładzana.