Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Cointreau to przeźroczysty likier pomarańczowy, charakteryzuje się łagodnym i wyrazistym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczy. Pozostałe składniki to spirytus z buraka, cukier i woda. Cała historia Cointreau  rozpoczyna się w 1849 roku, kiedy to cukiernik Adolphe Cointreau i jego brat Edouard-Jean wybudowali destylarnie w Angers we Francji. Celem była produkcja alkoholu z lokalnych owoców. W roku 1875 E. Cointreau, przejął działającą destylarnię i stworzył likier Cointreau. O swoim likierze powiedział "Z pasją poszukiwałem kwintesencji smaku Cointreau, chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością aromatu słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych". Proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną. Wysuszone zielono-brązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowo-czerwone skórki słodkich pomarańczy najpierw przechowywane są w specjalnych koszach, a następnie poddawane są maceracji i destylowane w ognisto-czerwonych miedzianych kadziach, aby wydobyć z nich każdą kroplę olejków eterycznych.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.