Carn Mor Old Pulteney 2011
Szkocka whisky dojrzewająca w beczkach po Bourbonie. Łączna edycja - 678 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat - słodycz miodu, lekka słona bryza morska, ogród pełen kwitnących kwiatów.
9-letni single malt z regionu Islay, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki typu Hogshead, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1798 butelek. Ostry dym torfowy, wędzone śledzie, sól morska i mielony czarny pieprz.
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Seria Carn Mor Strictly Limited powstała z myślą o klientach rozpoczynających przygodę z single malt. Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore.
9-letni single malt z regionu Islay, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki typu Hogshead, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1798 butelek. Ostry dym torfowy, wędzone śledzie, sól morska i mielony czarny pieprz.
Szkocka whisky dojrzewająca w beczkach po Bourbonie. Łączna edycja - 678 butelek, moc 47,5%, naturalny kolor, bez filtracji. Aromat - słodycz miodu, lekka słona bryza morska, ogród pełen kwitnących kwiatów.
Seria Carn Mor Strictly Limited powstała z myślą o klientach rozpoczynających przygodę z single malt. Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore.
Glentauchers 11YO First-Fill Sherry Butt. Edycja limitowana do 1690 butelek.
Seria Carn Mor Strictly Limited powstała z myślą o klientach rozpoczynających przygodę z single malt. Z reguły jest to batch (vatting) 1-2 beczek, zabutelkowany z mocą 47,5%, w naturalnym kolorze i bez filtracji. Założeniem każdej kolejnej edycji jest ukazanie zróżnicowania aromatów i smaków whisky, pochodzących z różnych destylarni i dojrzewających w różnych beczkach. Butelkowane przez niezależną firmę Morrison, spadkobierców Stanleya Morrisona z Islay, który w 1963 zakupił destylarnię Bowmore.
Miltonduff 2011 10YO cask Bourbon Barrell. Edycja limitowana do 1380 butelek.
11 lat - Bourbon Hogshead - ex-Marsala Sweet Wine Finish
Rozlano jedynie 219 sztuk.
Nos - słodowy, mirabelki, naleśniki z marmoladą pomarańczową, wanilia, świeże pieczywo, zioła toskańskie; Smak - mirabelki, pomarańcze, pankejki, rodzynki, pieczone jabłka z imbirem, kolendra; Finisz - średniej długości, mirabelki, mango, imbir.
Bardzo pijalnia, przyjemna i oleista whisky. Ten dwuletni finisz odcisnął tu mocne i wyraźne piętno. Whisky jest bardzo owocowa, dominują tu mirabelka i pomarańcze, wszystko w asyście ziół, które dopełniają smaku. Alkohol nie drażni, jest dobrym nośnikiem smaków i aromatów. Bardzo udana selekcja.
Celebration of the Cask - Glen Grant 1997
Whisky destylowana w 1997 roku - zabutelkowana w 2022 r. Beczka - Bourbon Barrel nr.95650. Edycja limitowana - jedynie 197 szt.
Planując serię Solar System mieliśmy na celu prezentację nie tylko whisky pochodzących z różnych destylarni, ale dojrzewających także w przeróżnych rodzajach beczek. Każda z nich, we właściwy dla siebie sposób, dodała przysłowiowe "pięć groszy" do palety smakowej. W kieliszku dominuje aromat kompotu, goździków, czekolady, prażonych migdałów, skórzanych mebli, z delikatną dawką fenoli. Ardmore 2009 13YO STR Finish Solar System Neptun to single malt whisky z destylarni Ardmore. Wyselekcjonowana przez Jarek Buss & Son. Dojrzewała przez co najmniej 10 lat w beczce po bourbonie, a następnie była finiszowana przez 3 lata w STR (shaved, toasted. re-charred) beczce po czerwonym winie. Edycja limitowana i składa się z 311 butelek.
12-letni single malt ze Speyside z destylarni Craigellachie, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). To Craigellachie zostało wydestylowane w 2010 roku i dojrzewało w beczkach guyana rum finish. Zabutelkowane w 2023 roku z mocą 47,5%. Niefiltrowane na zimno i bez dodatku barwnika, jako limitowana edycja 1358 butelek. Palone ziarna kawy, orzechy, dojrzałe owoce tropikalne.
9-letni single malt z regionu Islay, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki typu Hogshead, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1798 butelek. Ostry dym torfowy, wędzone śledzie, sól morska i mielony czarny pieprz.
11-letni single malt z regionu Highland, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2011 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki first fill bourbon barrel, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1182 butelki. Delikatne pikantne nuty morskie, subtelne zasolenie zrównoważone cytrusami i wanilią.
13-letni single malt z regionu Speyside, butelkowany przez niezależnego bottlera Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Wydestylowany w 2009 roku, zabutelkowany w 2023 roku z mocą 47,5%. Beczki American Oak, niefiltrowany na zimno i bez dodatku barwnika. Limitowana edycja 1185 butelki. Tradycyjne cukierki cytrynowe sherbert, słodkie, pikantne i musujące.
Szkocka whisky Single Malt ze Speyside, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 11-letni Aberlour destylowany w 2011, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, małych partii whisky single malt. Limitowana edycja 1245 butelek. Dojrzewał w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, butelkowany bez barwienia lub filtracji na zimno z mocą 47,5%.
Szkocka whisky Single Malt ze Speyside, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 10-letni Balmenach destylowany w 2012, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, niedrogich małych partii whisky single malt. Ten 10-letni Balmenach pochodzi z małej partii beczek po sherry Oloroso, które były butelkowane bez barwienia i filtracji na zimno, co dało 1247 butelek. Nie widujemy zbyt wiele Balmenach, ponieważ zdecydowana większość trafia do dużej kadzi oznaczonej Hankey Bannister, więc jest to bardzo mile widziana pozycja.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 13-letni Macduff destylowany w 2009, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, niedrogich małych partii whisky single malt. Ten 13-letni Macduff pochodzi z małej partii beczek po sherry Oloroso, które były butelkowane bez barwienia i filtracji na zimno, uzyskując 1765 butelek.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Speyside, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 7-letni Glentauchers destylowany w 2015, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, niedrogich małych partii whisky single malt. Ten 7-letni Glentauchers pochodzi z małej partii beczek po sherry Oloroso, które były butelkowane bez barwienia i filtracji na zimno, uzyskując 1384 butelek.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Speyside, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 10-letni Aultmore destylowany w 2012, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, niedrogich małych partii whisky single malt. Ten 10-letni Aultmore pochodzi z małej partii beczek po porto ruby, zabutelkowany bez barwienia i filtracji na zimno, uzyskując 1098 butelek o mocy 47,5%.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland, butelkowana przez Morrison Scotch Whisky Distillers. Kolejna whisky z serii Carn Mor Strictly Limited, 9-letni Teaninich destylowany w 2013, zabutelkowany w 2023 roku - serii świetnych, niedrogich małych partii whisky single malt. Ten 9-letni Teaninich pochodzi z małej partii beczek z europejskiego dębu, zabutelkowany bez barwienia i filtracji na zimno, uzyskując 1174 butelek o mocy 47,5%.
To 8-letnie Craigellachie z 2013 roku dojrzewało w beczkach z europejskiego dębu i zostało zabutelkowane w 2022 roku w serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależnego rozlewcę Morrison Distillers. Whisky jest bogata i aromatyczna z nutami karmelu i subtelną nutą dymu.
To 9-letnie Glenburgie dojrzewało w wybranych beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia i zostało zabutelkowane w 2022 roku w limitowanej serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależnego rozlewcę Morrison Distillers. Wspaniały single malt leżakowany w beczkach po bourbonie z nutami tarty z różowego grejpfruta z ciastem migdałowym i kremem waniliowym.
Ten 12-letni Miltonduff dojrzewał w wyselekcjonowanych beczkach Oloroso Sherry Butts i został zabutelkowany w 2022 roku w serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależną firmę rozlewniczą Morrison Distillers. Klasyczne świąteczne ciasto z suszonymi owocami, cukrem muscovado i mieszanką przypraw charakteryzuje tę whisky.
Ten 11-letni zadymiony Ruadh Maor z destylarni Glenturret dojrzewał w wybranych beczkach po sherry i został zabutelkowany w 2022 roku w limitowanej serii Càrn Mòr Strictly Limited przez niezależną rozlewnię Morrison Distillers. Whisky charakteryzuje się nutami świeżego jęczmienia ze słodyczą, po której na podniebieniu pojawia się delikatny torfowy dym.
10-letni Glentauchers 2011 zabutelkowany w 2022 roku przez Morrison Distillers bez barwienia i filtracji na zimno - seria Carn Mor Strictly Limited. Dojrzewał w wybranych beczkach po sherry Pedro Ximenez. Kuszący naturalny kasztanowy kolor tej whisky powinien przyciągnąć wielu wielbicieli.
Carn Mor Linkwood 2011 szkocki single malt z regionu Speyside z destylarni Linkwood butelkowany w serii Strictly Limited przez niezależną rozlewnię Carn Mor (Morrison Scotch Whisky Distillers). Ten Linkwood wydestylowany został w 2011 roku i dojrzewał w beczkach po bourbonie. Pobrano go i zabutelkowano latem 2021 roku z mocą 47,5%, niefiltrowany i bez dodatku barwnika, jako limitowaną edycję 1392 butelek.
Nos: smażone ciasto, brązowe masło, suszone skórki i laski cynamonu.
Podniebienie: anyż, ziarna pieprzu, ciasto czekoladowe i ciasteczka, w tle owocowa jasność.
Finisz: Cedr, mięta i cytryna.
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
A.D. Rattray Cask Orkney 15YO to 15-letnia szkocka whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Stworzona, aby uczcić neolityczny folklor Orkadów, oddaje ducha wyspy dzięki głęboko wciągającemu i doskonale zbalansowanemu słodowi. Noty smakowe - subtelny dym, owoce pestkowe i przyprawy.
Isle of Raasay Single Malt jest lekko torfowy, zrównoważony, z bogatymi smakami ciemnych owoców. Dominują żytniopodobne aromaty. W tle rozwija się kusząca słodycz i zapach wiśni, śliwki, jeżyny. Mocna, pikantna i wielowątkowa. Dojrzewa w sześciu charakterystycznych beczkach, tworząc prawdziwą głębię i złożoność. Połączenie tradycji ze współczesnym myśleniem. Naturalny kolor, niefiltrowany na zimno. Zestaw zawiera butelkę whisky Raasay i 2 szklanki.
To whisky dymna, w której część destylatów poddana została maturacji w beczkach po sherry. W recepturze znalazła się whisky Clynelish, Laphroaig i Cameronbridge z beczek ex bourbon oraz Craigellachie z beczek ex sherry. Do tego niewielki procent Highland Malt, dojrzewającej w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Ponad 60% receptury stanowią single malt, poniżej 40% whisky zbożowa. Została przefiniszowana w beczce ex Clynelish. Udało się łącznie zabutelkować 252 sztuki, z mocą 49%.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Gładka i elegancka whisky jest łatwa do spożycia i pyszna niezależnie od tego, jak ją pijesz, ze smakami cytrusów, brzoskwini, moreli i przypraw. Jest wytwarzana z ekologicznego szkockiego jęczmienia, którego naturalne plony i bogata gleba zapewniają głębię smaku. Delikatna fermentacja i destylacja podkreślają delikatny, owocowy smak spirytusu. Dojrzewa w specjalnie przygotowanych beczkach po czerwonym winie i amerykańskiej whisky, wraz z niewielką ilością beczek po sherry, aby rozwinąć charakterystyczne dla naszego ducha. Robi duże wrażenie przy najmniejszych wymiarach. Każda butelka jest certyfikowana jako organiczna, wyprodukowana w zweryfikowanej destylarni neutralnej pod względem emisji dwutlenku węgla i butelkowana w szklanej butelce pochodzącej w 100% z recyklingu.
Do tej mieszanki słodowej - Smooth & Sweet - Whisky Row pozyskała gamę whisky słodowych z regionu Highland. Nazwa jest trafną prognozą profilu smakowego - z owocami z sadu oraz kremowymi i woskowymi nutami. Aromat: gruszki i krem waniliowy, prowadzące do prażonych przypraw i cukierków typu krówki. Podniebienie: woskowe skórki i twaróg cytrynowy wraz z prażonym dębem i mżawką jedwabistego karmelu. Finisz: kruszonka jabłkowa i budyń.
Popularna seria „Cask of Lindores” powraca! Druga odsłona tej znakomitej serii to zachwycająca whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie, z tym że zawierająca whisky starszą niż pierwsza odsłona. Urocze nuty dojrzałych bananów, gruszek i wanilii na nosie z odrobiną pieprzu. Zabutelkowana z mocą 49,4%.
Destylarnia destyluje zaledwie dwa razy w roku, dwa miesiące latem, w trakcie wakacji oraz dwa miesiące zimą, w okresach, kiedy właściciele mają przerwę w pracach polowych. Stąd tak niewielka produkcja i tak rzadkie edycje. Dwie limitowane wersje, które pojawiają co roku, to Winter oraz Summer Batch. Najnowsza wersja to Daftmill 2010 Winter Batch Release, która powstała z vattingu 25 beczek (1st fill Bourbon barrels). Łącznie zabutelkowano na świat 6550 sztuk, z czego niewielka partia dotarła do Polski. Whisky zabutelkowana jest z mocą 46%, w naturalnym kolorze, bez filtracji. W aromacie na pierwszy plan wychodzą nuty owocowe ( jabłko i gruszka), słodycz miodu, zbożowo-kwiatowe akcenty, oraz delikatne, trawiaste nuty. Smak jest dokładnym odzwierciedleniem aromatów.
Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt - 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw - goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.
Aberlour - 34%
Laphroaig 18%
Clynelish 10%
Cameronbridge 35%
Highland blend z hybrydowych beczek 3%
Mac-Talla Strata leżakowała przez 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry. Whisky złożona i wielowarstwowa. Kolor głębokiego złota. Aromat wędzonego jęczmienia, bryzy morskiej, owoców morza. W smaku aksamitna konsystencja z ziemistym torfem i zimowymi przyprawami. Bogata, ciepła, rozgrzewająca z przydymionym finiszem.
Embra to druga już wersja single malt whisky, pochodząca z destylarni w Edynburgu. Destylaty do jej stworzenia dojrzewały w trzech różnych rodzajach beczek. Największy udział mają beczki1st fill Bourbon, znacznie mniejszy ex Islay quarter cask, najmniejszy Virgin Oak. 56% receptury stanowi mocno dymny słód jęczmienny, reszta to słód bezdymny. Moc 43,6%.
Aromat: gruszka, ananas, morela, biszkopty, toffi, mus czekoladowy, chili, imbir, mięta, balsamico, nutella, płonące ognisko, wytrawny, ziemisty dym.
Whisky z regionu Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, ogrzana dłońmi otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi, gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.
AD/04.22:02 Whisky single malt destylowana w destylarni Ardnamurchan. Powstała z połączenia torfowych i nietorfowanych beczek po bourbonie i sherry. 65% Ex-Bourbon / 35% Ex-Sherry. Aromat - prażone pianki, olejek pomarańczowy i popcorn. Na podniebieniu - popcorn, sól morska, kordiał z limonki, zwęglone pianki, gorzka pomarańcza, gorzka czekolada, wędzonka. Butelkowana bez filtracji na zimno i sztucznych barwników.
Peat Monster to whisky stworzona w USA w 2003 roku. 20-tą rocznicę tego wydarzenia firma Compass Box postanowiła uczcić wydaniem limitowanej edycji w wersji cask strength, butelkowanej z naturalną mocą 56,7%. Recepturę w 1/3 wypełnia whisky, umownie nazwana Williamson, niemalże 2/3 whisky z destylarni Caol Ila. Większość destylatów dojrzewała w beczkach 1st fill bourbon. Jest to więc whisky dla miłośników dymnych wrażeń, pełna aromatów smoły, grilla, wędzonki, glonów morskich, słonej bryzy morskiej, z dodatkiem owocowych nut owoców cytrusowych i zielonych jabłek.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w swojej przeglądarce.