To jedna z najpopularniejszych marek alkoholi na świecie i jednocześnie symbol włoskiego smaku i elegancji. Swoją historię rozpoczęła w XVI wieku od pracy ucznia Leonarda do Vinci. Tajemnicą tego wyjątkowego amaretto jest tradycyjna receptura według której produkuje się go z migdałów i pestek morelowych, które zalewa się destylatem winnym, a otrzymany trunek słodzi syropem cukrowym i zabarwia na kolor ciemnobrązowy. To najpopularniejszy włoski likier na świecie, w którego butelce mieści się kwintesencja "włoskości". W 1525 roku w Saronno uczeń Leonarda da Vinci, Bernardino Luini upiększał swymi malowidłami kaplicę poświęconą Św. Madonnie. Wybrał piękną młodą miejscową kobietę, która posłużyła mu za modelkę. Ona pragnąc się odwdzięczyć za wielki zaszczyt podarowała mu beczułkę bursztynowego likieru o silnym aromacie, zrobionego na bazie spirytusu i migdałów. Był to likier, który mieszkańcy Saronno nazywali "AMARETTO".